Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

E1000ESD albo E2000ESD.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

E2000ESD ma dodatkowo jeszcze bezpośrednie przejście sygnału, czyli "Source Direct".

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To bardzo dobre pre, warto szukać w Niemcowni, o wiele taniej. Te 1000 i 2000 to chyba nawet dedykowane pre do tej serii.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Ja mogę spróbować zestawić, jeśli poczekasz do soboty. Jeszcze nie wiem na jakich lampach, ale się dowiem :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam wszystkich. Przymierzam się do zakupu wzmacniacza sony i na razie zainteresowałem się modelami 570 , 590 , 690 i 690 wszystkie z serii ES. Słucham heavy metalu rocku popu czyli różnej muzyki ale na pierwszym miejscu stoi metal. Który wzmacniacz polecacie?

500es miałem i jest godny uwagi. Nie jest wart więcej jak 350zł w idealnym stanie. 550 miałem dwie i również polecam. 570/670 różnią się od siebie wyjściem pre-out 670 je ma i różnią się tym że 670 ma dwa dodatkowe kondensatory w filtrowaniu zasilacza a 570 ich nie ma ale jest na nie miejsce. Jeżeli nigdy nie słuchałeś żadnego z wymienionych przeze mnie wzmaków to bardzo możliwe że 590 i 690 przypadną ci do gustu. Niestety nie są rewelacyjne ze względu na to iż tranzystory końcowe to mosfety toschiby które nie brzmią rewelacyjnie. Są w brzmieniu oschłe i sztywne. Zero polotu i muzykalności ze strony 590. Miałem 590 najkrucej. Aż miesiąc w domu. Aktualnie mam w domu 650esd to jest to samo co 550 tylko z tą różnicą że ma z tyłu moduł dac do podłaczenia odtwarzacza płyt kompaktowych za pomocą wejścia cyfrowego lub światłowodu. Jeśli jesteś zainteresowany to za przyzwoite pieniądze jestem w stanie go oddać. Stan idealny...

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam,

nigdy nie sądziłem, że dołączę do tego klubu...

Zakupiłem TA-F444ES mkII

Gra po prostu świetnie, tak, że nie wiem którego sobie zostawić, Sonego, czy Marantza PM-80.

Porównaj, posłuchaj. Zostawiłbym 444ES nawet dla samej wartości kolekcjonerskiej.

Oddałem wczoraj Yamaszkę B2 do przeglądu i pożyczyłem Sony TA4650 VFet, całkowicie odpicowanego i po lekkim tuningu, czyli np. całkowity by-pass regulacji tonów itp. sygnał idzie tylko przez potencjometr głośności na końcówkę. Ale to gra! VFet super kombinuje się z NS1000, jest ciepło, masa a i przywali kiedy trzeba, In The Air Tonight brzmi genialnie. I tak jest świetnie biorąc pod uwagę że za źródło robi Sony XE 270 :P

Ciekawe kolumny Sony SS AR1 na Scan Speaka'ach.

2k81993bb7b7.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Piękne kolumny, niestety "dość" drogie, $15200 za parę :-) Nie wiem czy są tego warte...

Patrząc na te kolumny zalatuje mi marketingiem, ale ja już tak mam :)

444ESII to już mały krok do 555ES, najlepszej integry tej firmy. Zostaw go koniecznie, bo pewnie gra na prawdę świetnie.

V-Fet, gdyby nie duża ilość walniętych końcówek to bym sobie kupił. Grają jak ie tranzystor. Może kiedyś kupię sobie coś z tej serii, smaczka mam na TA-N7B :)

Skrzynie tych Sony SS AR1, budzą we mnie szacunek - wykończenie a'la pianino - już widzę furię pani domu jak to jej ustawiamy w salonie. Pięknie to wygląda, ale bieganie co kwadrans z flanelą - to może zabić i rambo.

Ok. 50 tys. zł. za parę - cóż jeśli są tego warte to nie jest drogo.

P.S. czolgista778 z tym CDP-XE270 to było brutalne ;P

Wow, piękne kolumny. Skrzynki "referencyjne"

Shrek777 jakbym zobaczył flanelę w okolicach jakiejkolwiek lakierowanej powierzchni na wysoki połysk to bym zaraz leciał po łapach walić. Do takich rzeczy tylko drobna mikrofibra, flanela to nic innego jak papier ścierny.

Panowie ( a może i Panie)

Potrzebuję pomocy, otóż potrzebne mi CD Sony (43 cm. szerokie , czarne - żeby się nie gryzło z innymi), odtwarzacz CD który czyta CDRW.

CDR czyta wszystko co mam, ale CDRW niestety nie. Pogodzę się jak to nie będzie ES, czy tam QS, może być nawet jakiś budżetowy wynalazek - ważne żeby czytało CDRW.

Wiem, dziwna 'zachciewajka" ale może jest coś takiego ? Wieża RX110 AV jako jedyna mi czyta CDRW - laser KSS213 - hmmm może coś na laserze KSS213 będzie czytać ? Jakiś XE ? Nowy ES ? (wiem że to nie kwestia lasera, a kodu zapisanego na płycie, ale tonący..... itd)

P.S.

Pisze dlatego iż mógłbym pościągać manuale, ale wiem że manual manualem , a klocek klockiem. Dlatego zależy mi na opinii użytkowników.

Edytowane przez Shrek777

Shrek za 45zł mogę Ci wysłać cdp-211 właśnie na kss213. Czyta nawet płyty chodnikowe, a kupiłem go w celu wydłubania oryginalnego lasera który w końcu nie był mi potrzebny. No i nie zapominajmy że to wintadż! Oczywiście nie ukrywam - jakość dźwięku z tego CD jest hmm... dźwięk jest i się nie tnie ;) Z ES to nie ma nic współnego.

Shrek za 45zł mogę Ci wysłać cdp-211 właśnie na kss213. Czyta nawet płyty chodnikowe, a kupiłem go w celu wydłubania oryginalnego lasera który w końcu nie był mi potrzebny. No i nie zapominajmy że to wintadż! Oczywiście nie ukrywam - jakość dźwięku z tego CD jest hmm... dźwięk jest i się nie tnie ;) Z ES to nie ma nic współnego.

Hi, Hi pisząc wynalazek budżetowy nie chciałem zejść aż tak nisko (celowałem tak +/- XE-700). Jakość dźwięku znam, gdzieś poniewiera mi się CDP-195. A i wieża o której wspomniałem bije takie patenty na głowę. Kochana córuś ma takie zachciewajki, CD byłby najlepszy, po południu oblukam jednego ES z kss213. Jak nie będzie gadzina czytać, córeczka dostanie decka ES i niech się uczy historii elektroniki, pozna słowa kalibracja , poziom zapisu i takie tam - kara musi być. ;P

>Kichanadeta

Chyba nie zauważyłeś całego setu z SS-AR1 ze str.51.

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-sony-z-serii-es_38597.html/page__st__2500

Warto wspomnieć, że później powstała lżejsza wersja SS-AR2. Model 2008r. Cena 10tyś.$. Obudowa z specjalnego gatunku brzozy z Hokkaido.

ssar21b.jpg

ssar2spec.jpg

sonyssar22.jpg

Skrzynie tych Sony SS AR1, budzą we mnie szacunek - wykończenie a'la pianino - już widzę furię pani domu jak to jej ustawiamy w salonie. Pięknie to wygląda, ale bieganie co kwadrans z flanelą - to może zabić i rambo.

Ok. 50 tys. zł. za parę - cóż jeśli są tego warte to nie jest drogo.

P.S. czolgista778 z tym CDP-XE270 to było brutalne ;P

No co, na resztę nie starczyło :D Bardziej podoba mi się dźwiękowo inna budżetówka Sony, CDP250, jakoś tak łagodniej gra. Dzisiaj dorwałem jeszcze za "piątaka" CDP-70 z 1985r. Ciekawa kontrukcja, bardzo solidna, w środku same Elny, Nichicony i nietypowy laser KSS-120A. Na szczęście czyta wszystko. Jedny proelam to kompletnie beznadziejny i wyprany dźwiek :))) Mam w planach SQ Touch albo jakiś gruby CD Yamahy, stąd ta babranina w budżetówkach.

Zrobiłem małe porównanie i wyszło mi: XE270>CDP250>CDP70

Dzisiaj podłączyłem znowu PM-80 i jakoś ciężko mi go słuchać.

Nie ukrywam, że był on moim małym hi-endem, a jego dźwięk naprawdę mi się podobał. Nie wiem co się stało, ale Soniacz go pokonał naturalnością.

1. Ciut brakuje najwyższej góry w Sony. Ale piękna średnica to rekompensuje. Myślę nad tuningiem i odświeżeniem, ale narazie po prostu słucham :D

2. Pytanko: Czy wszystkie CD-ki na TDA1541A grają tak samo? Bo może upolowałbym sobie CD do kompletu, zamiast Philipsa CD830, jakiegoś Sony 222ES

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.