Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  650 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

222ESD miałem, pojedyńcze TDA1541+KSS151A i trochę misiowate brzmienie, czasami brakowało blasku. Obudowa jest niestety plastikowa, kondy dobrej jakości Nichicon Muse i Duorexy.

Możesz też poszukać 338ESD.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

"............Którego CD-ka atakować? 222esd/227esd/228esd..........."

Z tych żadnego - jak dla mnie byle co.

Może jakby to totalnie tuningować ? Ale fabrycznie - brzydzić Ogry !

Edytowane przez Shrek777

Ja bym celował w 302ES albo w 502ES...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• 2 tygodnie później...

Z góry przepraszam, że nie w dziale ogłoszenia (tam już zresztą jest) ale mam do sprzedania tuner Sony SA3ES w kolorze czarnym. U mnie leży w kartonie a może któremuś z miłośników serii ES się przyda. Zdjęcia podeślę na życzenie. Fotografowałem go kiedyś w porównaniu z SA5ES kilka stron wcześniej w tym wątku

Ogólnie, całość ze środka. Ponieważ chcę przekonać się, czy wzmacniacz, który obecnie testuję i planuję kupić jest na oryginalnych podzespołach, bo nie mam pewności co do sprzedającego, choć zapewnia że nie ma się czym martwić.

Porób zdjęcia i wyślij mi je na [email protected] Opowiem ci wszystko co mogło być albo było ruszane. Naprawdę dobry fachowiec potrafi tak dokonać naprawy że naprawdę bardzo bardzo ciężko jest zauważyć jaką kolwiek ingerencje. Wiem bo sam stosuje czasem różne sztuczki. 10 letnia cyna albo inne metody na to żeby luty się nie wyróżniały :)

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

witam, mam taki problem

wzmak sony 670es

kupilem z niemiec na ebay, mial byc dobry, lezal pare miesiecy nieruszany, niesprawdzany

dzis chcialem go podlaczyc

jak wlacze, przekaznik cyka, jak wlacze kolumny a czy b tak samo cyka

dzwieku praktycznie brak, praktycznie bo jak dam na maxa potencjometr to w glosnikach ciut go slychac, oba kanaly tak samo

na sluchawkach jest identycznie, na full troszeczke go slychac, ale bardzo cicho

poziom w obu kanalach ten sam, balance dziala

co do barwy dzieku ciezko powiedziec bo poziom dzieku jest naprawde bardzo niski

szumow tez nie sluchac zadnych, harczen itd, leciutko tylko slychac dzwiek

co to moze byc, czy oslawione przekazniki?

czy cos powazniejszego?

update, tryb direct dziala, wszystko jest ok, gra ladnie, duzo wysokch tonow z cd x222es

ale zadne inne wejscie nie dziala

dodatowo na sluchawkach zauwazylem lekkie buczenie po przekroczeniu polowki na potencjometrze, potem lekko buczenie ustepuje ale jest

po odlaczeniu regulacji przyciskiem direct zadnego buczenia nie ma

nie wiem czy ten typ tak ma, czy tez cos do wymiany

mozna ten selektor jakos przeczyscic?

Edytowane przez MaxMartini

problem tkwi w przedwzmacniaczu albo w przełączniku wyboru źródła. stawiałbym na to drugie. To częsty mankament wzmacniaczy sony

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

problem tkwi w przedwzmacniaczu albo w przełączniku wyboru źródła. stawiałbym na to drugie. To częsty mankament wzmacniaczy sony

czy ten przelacznik jest wymienialny? czy serwisy sony moga cos takiego wymienic, maja na stanie?

czy moze da sie go jakos naprawic?

Ciekawa rzecz. Przeglądając aukcje na eBay'u znalazłem ofertę gościa z USA na tuner sa5es. Moją uwagę przykuły zdjęcia obrazujące wnętrze tunera, które jest kompletnie inne od tego co prezentuje europejska wersja. Ja wiem, że wersje regionalne mogą się między sobą różnić ale żeby aż tak! Co o tym sądzicie? (wersja europejska po prawej)

aukcja tutaj:

http://cgi.ebay.de/Sony-ST-SA5ES-FM-Tuner-1996-Rare-Super-Performer-/110710139895?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D2%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D1239373204890801742

post-20550-0-73277200-1310286934_thumb.jpg

post-20550-0-06466400-1310286949_thumb.jpg

Edytowane przez Miszka

Przełącznik wyboru źródła jest dość ciekawie skonstrułowany. W twoim wzmacniaczu jest on zbudowany w oparciu o 30-40cm pasek który jest jakby szyną w której przesuwana jest długa wąska blaszka na której końcu jest element który odpowiada za przełączanie. Ciężko mi wytłumaczyć jak go roztworzyć. Na schemacie serwisowym jest obrazek jak go roztworzyć śrubokrętem żeby dostać się do środka. Aczkolwiek zanim bym się do niego dobrał rozszyfrował bym najpierw które styki wewnątrz odpowiadają za które piny na płytce i zwar je na krótko żeby wyeliminować na pewno ten potencjometr. Jeśli chce ci się bawić w wymianę na nowy to w bodajrze aswo lub north w koszalinie mają dośc spory asortymęt części do wzmaków sony. łacznie z oryginalnymi transformatorami. Może ten potencjometr też mają.

dzieki za pomoc

przelacznik jest prosty jak cep, myslalem ze sa tam jakies przekazniki i ze bedzie problem

i mysle nie jest w ogole mozliwe aby zadne zrodlo nie dzialalo z winy tego przelacznika

psiknalem mu kontaktem profilaktycznie

i okdrylem cos innego, na plytce equlizera

jest spalony rzad 8 dosyc grubych rezystorow

czarno pod nimi

zastanawiam sie jak to mozliwe ze spalily sie wszystkie, mam nadzieje ze ich wymiana rozwiaze problem

Witam!

Wpadły mi w ręce dwie końcówki TA-N55ES, MKII i MKIII, mają wymienione kondensatory prócz filtrujących w zasilaczu, wymienione gniazda RCA oraz wymienione terminale głośnikowe. Końcówki grały w trybie mono, dlatego terminale są zmienione tylko w sekcji "A" i tylko pod mono, czyli skrajne dwa. Pograły wczoraj przez cały dzień i są w pełni sprawne. Jeśli ktoś jest zainteresowany to walić na PW!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Te rezystory się spaliły, czy jest czarno pod nimi?

jest czarno pod nimi, dodatkowo widze ze te w srodku sa popekane, od temeratury sie ruszaja bo luty od spodu puscily

moze dam troche mocniejsze niz byly?

byly 1/4 wata, 1.2k oma, moze dac pol watowe?

th_Perzedmioty-plytka-eq-sony670es_1310386519.jpg

Edytowane przez MaxMartini

jest czarno pod nimi, dodatkowo widze ze te w srodku sa popekane, od temeratury sie ruszaja bo luty od spodu puscily

moze dam troche mocniejsze niz byly?

byly 1/4 wata, 1.2k oma, moze dac pol watowe?

th_Perzedmioty-plytka-eq-sony670es_1310386519.jpg

Rezystory te znajdują się w filtrze CRC, stanowiącego wstępną stabilizacje napięcia zasilającego przedwzmacniacz gramofonowy. Już raz pisałem, że sony upycha te elementy w kupę i są problemy z ciepłem. Tutaj dodatkowo leżą na druku. Stawiałbym jednak, że są sprawne, a to co widzisz, to efekt grzania przez 20 lat. Można je wymienić na 0,5-1W, ale przede wszystkim postawić wyżej, 5-10mm nad drukiem. Pozwoli to na swobodną wymianę ciepła.

EQ Board odnosi się do przedwzmacniacz korekcyjnego. Na tym module znajdują się także stopnie napięciowe wzmacniacza mocy.

Edytowane przez Muzg

Panowie, mam problem z przełącznikiem input selector w swoim 550es, tzn. potrafi nie podawać sygnału na jedną z kolumn np., dopiero po tym jak się nim pociąga i porusza na boki załapuje. ale jak przełączę selector na inną pozycję to zabawa jest od nowa. jest opcja to przeczyścić jakoś np. sprężonym powietrzem, czy raczej nic to nie da i trzeba jakoś inaczej za to się zabrać? ps. Bartku dzięki za odpowiedź, jutro podeślę Ci zdjęcia to mi powiesz czy wszystko jest ok, z góry wielkie dzięki. :)

No! W końcu go dopadłem! Sony TA-N86B! 2x18W w czystej klasie A!

post-15740-0-34532400-1310721474_thumb.jpg

A na pokładzie: Pulse Locked Power Supply (czyli nic innego jak dzisiejsze popularne zasilacze impulsowe :) ), a na obudowie taki o to tekst:

"This amplifier`s power supply system is regulated by an ideal combination of a pulse-width controlled switching regulator and a high-frequency DC-DC converter. The Pulse Locked Power Supply system supplies ultra-low noise and well regulated power to all stages, including final power output, fo extremely stable amplification with wide dynamic range."

Wiem, wiem, to nie ES, tylko pre-ESPRIT. Ale z racji tego, że gra to to wyśmienicie, więc chyba warto pogadać coś na temat samego zasilacza. Większość pewnie powie, że nic nie zastąpi porządnego trafa z porządnym filtrowaniem. Niebawem przedstawię pełen obraz tegoż inżynierskiego wymysłu Sony. Końcówka jest z końca lat 70`tych i była produkowana do `84 (źródło: www.thevintageknob.org).

Sama płytka zasilacza z komponentami wygląda tak:

post-15740-0-66051100-1310721186_thumb.jpg

Żródło: http://www.flickr.com/photos/46240601@N07/

Minusem tej konstrukcji jest to, że sama płytka schowana jest w obudowie ekranowanej, piekielnie się grzeje i widać na zdjęciu, że jeden z kabelków jest przysmażony. To chyba jeden z minusów takiej niskiej konstrukcji. Jak tylko się u mnie pojawi, to zaraz dam Wam znać.

Edytowane przez neomammut

Ślicznotka :) Nie łatwo je dorwać. Oddaj go zdecydowanie na mały przegląd po tylu latach, ustawienie biasu itp bo może się wysypać po tylu latach.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.