Skocz do zawartości
IGNORED

VIB 170AL

irakleo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich serdecznie poraz pierwszy!!!

Z gory uprzedzam że jestem początkującym audiofilem i proszę o wyrozumiałość. Niedawno zakupiłem a raczej zleciłem profesjonaliście złożenie kolumn według projektu firmy Visaton VIB 170AL z małą korektą dotyczącą zamiany zwykłego wysokotonowego na głośnik ceramiczny. Po zmianie B&W DM 630 na wspomniane Visatony jestem bardzo zadowolony i myślę ze przez jakiś czas pozosanę przy nich. Sprzedawca sugerował mi że powinienem posiadać do tych kolumn wzmacniacz o mocy 100W przy 8ohm bo dopiero wowczas będę mógł wydobyc z nich szczytowe możliwości. Zakupiłem więc zestaw NAD-a lecz jestem średnio zadowolony z efektów więc probuję coś zmodernizować. Mam do znawców tematu jedno pytanie, manowicie zy te kolumny faktycznie potrzebują tak silnego wzmacniacza? Na chwilę obecną nie mogę nawet przekroczyć godziny 11 na potencjomerze głośności bo głośniki niskotonowe błagają mnie o litość !!! Poniżej prezentuję sprzedawany sprzęt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/38635-vib-170al/

Niektórzy sprzedawcy powinni zająć sie zamiataniem jesiennych liści niż doradztwem w zakupie sprzętu hi fi.

Moc nie ma tutaj nic do rzeczy, to po pierwsze, a po drugie niepotrzebnie zamieniałeś wysokotonowce, być może to zamknęło trochę kolumny. Każdą zmianę głośnika należy skorygować odpowiednim dostrojeniem. Nie wystarczy zmiana tłumienia na wysokotonowym.

https://www.audiostereo.pl/topic/38635-vib-170al/#findComment-960770

Zwrotnice zostały dokładnie skorygowane na potrzeby nowej konfiguracji. Zapeniam że robili to znawcy tematu. Teraz zastanawiam się jaki zestaw wybrać. Jakiś czas temu postanowiłem kupic w końcu nowe, nieużywane klocki Cambridge. Wzmaka AZUR 640 A i CD AZUR 640C. Lecz im dłużej przeglądam stare posty to korci mnie zakup używanego zestawu Sonego serii ES. Rozważam zakup wzmaka 570ES i CD 505ES i nie mogę się zdecydowac....

https://www.audiostereo.pl/topic/38635-vib-170al/#findComment-961300

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.