Skocz do zawartości
IGNORED

Krótka charakterystyka - podstawkowe

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje Wszystkim za zaangażowanie szczególnie, że Wszyscy "gadu-gadu", a za moment wigilia. Musze się przyznać, że CA nie jest moim pierwszy (i pewnie nie ostatnim) zestawem Hi-Fi, tzn. chcę powiedzieć, że CA kupiłem świadomie w moich możliwościach finansowych i w żadnym wypadku nie przez namowę sprzedawcy. Co do Triangle to, nowoczesne ich brzmienie nie odpowiada mi i nie sądzę aby w tym układzie spodobało mi się nawet po wygrzaniu. Nie traktujcie tej wypowiedzi jak obrazę, być może trochę na siłę chcę zostać przy CA ale w takich dyskusjach odnajduję kierunek, w którym powinienem podążać i to to chodzi.

Pozdrawiam

Witek

Ten model CA powinien spokojnie napędzić Dyanudio Audience 40 / 42, do Audience 50 / 52 już trza by szukać czegoś mocniejszego (wydajnego prądowo). Zaś co do różnic pomiędzy 50, a 52. Audience 50 mają blaszane kosze głośników niskotonowych ale lepsze głośniki wysokotonowe D260. Audience 52 mają za to wzmocnioną obudowę i odlewane kosze niskotonowych, ale gorsze D28/2 na górze.

I love the sound of crashing guitars

ciupaga, 22 Gru 2007, 18:20

Kiedyś grał u mnie zestaw CA z serii 500. Dynki nie spodobały mi się więc nie polecę. (Ale mają tu na forum sporo zwolenników.)

Z Eposami (ówczesny model Eposów) średnica była nieskrępowana a góra wprost krzyczała. W sumie pamiętam jak byłem mocno rozczarowany tym zestawieniem (z CA serią 500). Po prostu CA i ówczesne Eposy nie pasowąły do siebie.

Do ProAc Studio 100 powinieneś mieć silniejszy piec.

Wtedy wybrałem Eltaxy Liberty 5+ więc możesz te lub podstawkowe Eltaxy Liberty 3+ (wyrobisz sobie zdanie).

Po nich nabyłem kapitalne ProAc Tablette 2000, bo barwa, i dość naturalny, prawdziwy dźwięk instrumentów akust. a takze wokale robiły na mnie duże wrażenie.

Możez spróbować też VA Haydnów...

Dalej zmieniłem wzmak i... bingo ! :) Dożywione prądem T2k zagrały jeszcze lepiej (jeszcze lepszą barwą i z czarem). Wzmak i pre - roboty forumowego kolegi więc DIY. (Porównuję brzmienie tego zestawu do ECI 2.)

Jak się okazało, nowy wzmak i pre ładnie zgrały sie z Eposami 12.2. (Miałem je 2 dni w domu - były już wygrzane.) Subiektywnie: lepszy w stos. do T2k góra i żywsze brzmienie. Trudno mi było na początku uwierzyć sam powiedziałem, ze te Eposki wypadły jakieś 10 % lepiej od T2k(!).

BTW: Twierdzę, że nie jest prawdą, iż Eposy 12.2. najlepiej grają na dedykowanych im standach. Sprawdziłem. Moje słupy ważą po 17kg każdy + cokól granitowy 13kg. I dźwięk nan ich Eposki generowały lepszy. (Pokój 25m^2.)

A różnica w cenach to ok. 4kzł (bez promocji) T2k i ok.2,5kzł Eposy 12.2

* * *

Z podłogowych kolumn sprawdź AA PHOEBE, IMHO warte swej (zaniżonej) ceny. Klasa dźwięk.

Nie odmówiłbym też dzisiaj (gdybym miał zestaw CA) sprawdzenia kolumn firmy KLASYK albo (ostatni AS) kolumn Siesta polskiej firmy ProTonsil...

To tyle co mi przyszło do głowy na szybko.

P. mi się podobały AE 1 ser. ref. 2. ale to ponad 4kzł z 2. ręki i też potrzebny mocniejszy piec.

Harbethów 3 to Ci nie polecę. Ale sprawdź koniecznie Sonics Argenta (Audio System), choć tu też sugerowałbym wydajny prądowo wzmak. (S. A. dobre są zarówno do tranzystora jak i do lampy.)

Wesołych Świąt :)

fotoarkady, 24 Gru 2007, 21:52

Ok. Mogę je polecić ale do malutkich pomieszczeń i muzy - jaką ww.

IMO nie są to kolumienki najlepiej nadające się do skrajnie różnych gat. muzyki. Tu raczej lepiej spiszą się AE 1 ser. ref.2 czy moje T2k, Eposy 12.2 czy mój typ czyli Sonics Argenta (no ale to są już spore, archaicznie wyglądające skrzynie więc nie każdy strawi ich wygląd ;)

H3 dają smaczki w nagr. akust i wokalnych ale ja wolę kiedy kolumny są bardziej uniwersalne. I dlatego jw.

A słuchałeś może tych AE które wyżej polecam ?

/Jak dla mnie H. zaczynają się od H7 ("półkowniki") albo HL-S8 (podłogowe)./

... Panowie (tylko się nie śmiejcie... chociaż pewnie będzie ti trudne)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oto link do mojej aukcji z Triangle - powiedzie mi czy przy takich możliwościach rozstawienia kolumn (zdjęcie) lepszym zastosowaniem będzie Epos M5 czy M12.2 ? - czy bass z M5 (pewnie bezpieczniejsze w tym układzie) pojawi się i będzie odczuwalny przy głośności na poziomie 9:00 czy może jednak m12.2, które pewnie generują więcej basu w tym samym zakresie głośności ?

HELP !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciupaga, 24 Gru 2007, 22:48

Dogadaj się z dystrybutorem (AS). Pewnie pójdzie na układ, że Ci wypożyczy do domu obie pary.

Sprawdzisz i sam będziesz wiedział.

PS. Nie zapomnij potem zwrócić 2. parę do sklepu ;)

Pozdro :)

Aha, jeśli testowało te kolumny AV, zadzwoń i zapytaj o co tu pytasz red. testującego.

Na ww. podaję tel.: 22 i 515 00 17. We wtorki (16-18) dyżuruje p. L.I., a w czw. (15-17) p. F.K.

• Redaktorzy

ciupaga - zrób mały eksperyment i wywal na chwilę TV z pomiędzy kolumn. Możesz się zdziwić ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

czesc ! Rade moge dac ci jedną-spróbuj sam jak to zagra.Wybierz i napisz o tym :) Mam CA i M5.Przed zakupem probowałem dynaudio 42.quad 11l,MA RS 1,S-520 i AE Evo 1.Dynaudio z CA zagraly tak jakby ktos smyczakmi probowaL zastapić telarze perkusji.S-520 podobnie-zbyt slodko a na dodatek bez basu. Najprzyjemniej zagrały Quady. Ale wolałem i nadal wole dosadne brzemienie twardych kopułek.M5 ustepowały Rs-om swoboda i wielkoscia dźwieku. Dostałęm upust na M5 i padło własnie na nie. M5 i CA 640 to "gazetowy" zestaw w Anglii. A teraz najważniejsze. Słuchałem mojego zestawu w dwoch różnych mieszkanaich-brzmienie całkowicie odmienne. Pokoje podobne ale jeden w starym domu z drewnianymi stropami a drugi w betonach. Nikt Ci nie odpowie jak zagra konkretne zestawienie u Ciebie w domu. A takie ustawienie jak na zdjeciu jest dodatkowym utrudnieniem ,aby przewidzieć jak to bedzie grało. Na tym poziomie nie ma się co podniecać .Zawsze jest to wybór miedzy kijem a palka :). Pozdrawiam

andrea29, 24 Gru 2007, 22:37

>A słuchałeś może tych AE które wyżej polecam ?

>/Jak dla mnie H. zaczynają się od H7 ("półkowniki") albo HL-S8 (podłogowe)./

sluchalem AE 1

rzeczywiscie dobra sprawa - chociaz nowych AE nie sluchalem

mam i 3 i 7

slucha mi sie i jednego i drugiego przyjemnie

nie potrafie powiedziec czego lepiej:)

sporo osób mi to radzi, mówiąc że to b.dobre kolumny - ja nie zaprzeczam, przecież kupiłem je z myślą, że zostaną !

Jednakże jestem uparty jak góral (ciupaga) więc chcę pozostać przy CA i dobrać głośniki

ciupaga,

z wymienionych na wstępie kolumn jakościowo najlepsze są Proac 110 (są też niestety najdroższe), ich zaletą jest neutralność i z tego względu mają tylu zwolenników co przeciwników. I z tego też powodu potrzebują naprawdę bardzo dobrego wzmacniacza, który będzie też drogi. Podobnie będzie z Sonics Argenta (wybitnie neutralne, niewymienione przez Ciebie na wstępie ale przez kogoś później - teraz jest jakaś promocja za 3400 zł - nowe w tej cenie to okazja).

Ze stajni audioklanu lepsze od triangli bedą też Grand Haydny (ale też droższe - z tym, że bardziej uniwersalne i mniej wymagajaće do elekioniki),

jeżli chodzi o Dynaudio to lepiej 52SE niż 52 (nie wiem jaka jest u Ciebie górna granica ceny).

górna granica.... niestety mocno zjechała !

Przymierzam się do Epos m12.2 ale chcę się umówić ze sklepem (jeszcze nie wiem którym) na ewent. wymianę na iine gdyby jednak mi nie odpowiadały. Jestem już zmęczony kupowaniem bez odsłuchu, zdając się na intuicję, recenzje, opinie i... "nos"

ciupaga, ładnie to ująłeś,

moje zakupy to też niestety 100% bez odłuchu, a paradoksalnie odłuchiwałem np. kolumny których nie kupiłem.

Z tym, że wpadki dotyczyły elektoniki (marantz 4400 + 4001; nad 325bee + 542 (ten cd to największe rozczarowanie).

Kolumny to już lepiej. Ale jestem niereformowalny i znowu zamierzam kupić bez odsłuchu lampę xindak (lub prima luna). Ale tu już przecież nie mogę się pomylić.

Cholerne Deja vu - Prawda ?!

Muzyka to emocje, niestety kupowanie sprzętu do słuchania muzyki to też emocje. Prawdę mówiąc, wole nie mieć niż męczyć się z nieodpowiednim (subiektywnie) dźwiękiem (muzyką) w wyniku błędów przy doborze systemu. Filozoficznie - Mea Culpa i Tabula Raza !!!

Ciupaga,jeżeli możesz to spróbuj posłuchać kolumn QBA.Sam mam starsze Elements i jestem zadowolony,moim zdaniem nieźle się zgrały z CA. Porównywałem z choćby z KEF iQ3 (myśląc o zmianie) i pozostałem przy swoim wyborze. Ani śladu krzykliwości,przestrzeń niezła,bas mięciutki ale nie rozlazły.

zastanawiam się,czy nie posłuchać nowych Elements AL, można je wypożyczyć do odsłuchu a podobno jeszcze lepsze.

Pozdrawiam

Jareq

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.