Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana auta

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

>>misiomor

Wg mnie takiego uproszczenia jakie Ty tutaj stosujesz robić nie można. Idąc Twoim tropem, silnik benzynowy jest lepszy pod każdym względem, nawet elastyczności co jest oczywiście nieprawdą.

Dlaczego tak nie można odpowiedź jest prosta - inne przełożenia przekładni głównej i skrzyni biegów.

Siła napędowa to iloraz momentu obr silnika, przełożeń obu przekładni przez promień dynamiczny koła. Ten ostatni zakładamy że się nie zmienia (takie same opony). Problem leży jeszcze w "pokryciu biegów". Nawet w benzynie da się uzyskać ch-kę zbliżoną do silnika elektrycznego, tylko gdzie wpierniczyć te 20 biegów?

>>tomuś

Przez chwilę zbliżałem się do Twojego poziomu, ale wiesz co... w krzyżu mnie zabolało i powiedziałem sobie, że położyć się tak nisko na podłodze nie dam rady. Ty tam jeszcze trochę pomędrkuj.

>>misiomor

To jest dokładnie to o czym piszę. Wykres jest zrobiony dla Bravo 1,6 16V. Nigdzie nie znajdziesz takich wykresów. Ja kiedyś zrobiłem podobną analizę dla Forda Transita.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest dla prototypu nad którym pracowaliśmy na uczelni. Mam nadzieję że widać różnice

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Saczek_XTRM, 20 Lut 2008, 23:28

Przecie w ostatnim przykładzie wyszło mi że w przypadku Mondeo 125HP diesel jest lepszy w średnim zakresie obrotów i potwierdziło się to w czasach przyspieszenia.

Tym niemniej można benzynę zrobić lepiej i znalazłyby się przykłady gdzie to benzyna przyspiesza lepiej niż diesel (Opel Vectra 155/150HP).

Co do tej elastyczności diesla - dlaczego benzynowe silniki mają (typowo) moc max. przy 6000RPM, diesle przy 4000RPM a jednak obroty biegu jałowego są zwykle podobne, rzędu 800RPM? Wszystko zależy od tego jak zdefiniujemy elastyczność, zwykle rozumie się przez to zdolność do pracy w jak najszerszym zakresie obrotów, w takim przypadku benzyna jest lepsza od diesla.

zydelek - " Mój kolega ma takie same ale europejskie w dieslu od Breczki i pali 16l ropy "

Jacku jeśli masz na myśli Voyagera to z większym motorem ( występują dwa silniki dieslowskie ) nie powinien więcej spalić niż 12l ( miasto ).

Oczywiście przy szalonym trybie jazdy może spalić więcej niż te 16l ( jak ktoś ma ciężką nogę ), ew. powinien oddać te auto do przeglądu i regulacji silnika.

Mogę tylko dodać, że 16l to nie pali nawet nasz firmowy "dobity" LublinIII ( załadowany ), a diesel w nim nie jest żadnym cudem techniki.

Pali 16 l ropy i własnie ten znajomy nieustannie reklamuje to u dilera:) W papierach ma palić 9.8l :):)

Frank ja jak już cos takiego piszę to jest to sprawdzone a nie na zasadzie przypuszczeń:)

Troche wybiegam poza temat benzyna vs. deisel, ale musicie zobaczyc tą instalacje gazowa w poczciwej Volvinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie dyskusje tocza sie na forach motoryzacyjnych non stop, szkoda na to czasu, niech kazdy jezdzi na czym go stac i przedluza sobie fiuta czym chce , nawet o 5,15 m

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

tomek7776, 20 Lut 2008, 23:01

>

>

>tak myslalem,to wy?

Co myślałeś? Popatrz jeszcze na to co sam wkleiłeś, jeśli kiedykolwiek siedziałeś w tym dresiarkskim aucie powinieneś wiedzieć co wskaźniki pokazują.

Wesoły jest ten wątek ale głównie dzieki tobie :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

andrea29, 21 Lut 2008, 22:19

Przejrzałem wiadomości na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do marca zeszłego roku wstecz i żadnej informacji nie znalazłem o nowym pasku, zresztą nie jest to zbyt stary model - co najwyżej jakiś facelifting ale następny model? hmm. przecież obecny Variant debiutował 2005/2006

Ukryta Zawartość

opteron

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1491 / 2404 / 11 22 Lut 2008, 08:50

tomek7776, 20 Lut 2008, 23:01

>

>

>tak myslalem,to wy?

Co myślałeś? Popatrz jeszcze na to co sam wkleiłeś, jeśli kiedykolwiek siedziałeś w tym dresiarkskim aucie powinieneś wiedzieć co wskaźniki pokazują.

Wesoły jest ten wątek ale głównie dzieki tobie

tempy jestem,nie zrozumialem tego co napisales,co te wskazniki niby pokazuja takiego ekscytujacego dla ciebie??

ja niczego po czym moglbym sie ssikac nie widze.

>>

>>

>>tak myslalem,to wy?

Wkleiłeś to aby pokaząc jak marnie to jedzie, tymczasem chyba nie zauważyłeś wskaźnika zużycia paliwa (gość się lajtowo TOCZY), jeśli kiedyś jezdziłeś tym (B)ędziesz(M)iał(W)ydatki to mimo wszystko powinieneś się domyślić jak głęboko (a raczej nie) jest wciśnięty pedał gazu.

Pzdr.

no i widzisz ,potwierdza sie moja opinia o mechanikach,

ja wkleilem to zupelnie w innym kontekscie,jak sie nie doczytasz w jakim,to popros,a ja sie poswiece i wytlumacze.

potraktuj to jako test na inteligancje,(5latka,lub szympansa).

tomek7776, 22 Lut 2008, 14:00

>no i widzisz ,potwierdza sie moja opinia o mechanikach,

Zabawny jesteś :)

>ja wkleilem to zupelnie w innym kontekscie,jak sie nie doczytasz w jakim,to popros,a ja sie poswiece

>i wytlumacze.

Nie jesteśmy zpokrewnieni w żaden sposób, nie jest wiec konieczne tłumaczenie mi takich rzeczy.

>potraktuj to jako test na inteligancje,(5latka,lub szympansa).

Kiedyś spróbowałem z tobą porozmawiać o konkretnym przypadku z dziedziny motoryzacji, udowodniłeś jedynie że tak na prawdę nie znasz się na niczym, co zresztą potwierdziłeś niejednokrotnie wypowiadając się w tym i nie tylko wątku. Jedyne co mogłeś mi zoferować to wklejenie cudzych wypowiedzi z innego forum, które nawiasem mówiąc były pisane przez osobę podobnie rozwiniętą jak ty.

całuski.

Walery, 22 Lut 2008, 11:40

Ja mówię o następcy obecnego Passata, który ma być produkowany od 2009r. (czy tam 2011r. ...)

Na fotce był niebieski (pamiętam, bo mi się spodobał). Poszukam i podam dokładnie gdzie zamieścili fotkę i tekst.

Pozdro.

opteron

czy ty nie pracujesz?nie masz roboty w warsztacie?klienci cie omijaja?

pewnie jestes pseudomechanik,testu tez nie zdlales ,a byl docs prosty.

sorry,glowa do gory ,nie usypiaja za to.

aha,jak masz jakies nienaturale sklonnoci(czesto spotykane przy pewnym poziomie inteligencj),to nie ten adres.

tomus...nie spij experto ty nasz jedyny & motoryzacyjny

uwaga tomus mam prezencik dla ciebie

gadaj...

bierzesz z laska czy bez???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea29, 22 Lut 2008, 15:27

>Walery, 22 Lut 2008, 11:40

>

>Ja mówię o następcy obecnego Passata, który ma być produkowany od 2009r. (czy tam 2011r. ...)

>Na fotce był niebieski (pamiętam, bo mi się spodobał). Poszukam i podam dokładnie gdzie zamieścili

>fotkę i tekst.

Czyżby chodziło Ci o to..?

Ukryta Zawartość

post-5682-100009115 1203880342_thumb.jpg

post-5682-100009116 1203880342_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 24 Lut 2008, 20:12

Nie. Te fotki pokazały się później.

Szukałem pisemka ale jak na złość, gdzieś mi się zawieruszyło :( (Jest gdzieś na pewno).

W takich wypadkach czekam aż samo się znajdzie i wtedy podam szczegóły.

Auto było niebieskie i wydaje mi się, że w wersji kombi. To było dość duże zdjęcie w lewym dolnym rogu gazetki.

Ujęto przód i lewy bok auta.

niech mi ktoś odpowie:

Dlaczego dziś każde auto wyglada tak samo???

światła pociagniete wzdłuż karoserii, przedni grill sie schodzi na dol, przezroczyste reflektory (to można zrozumiec, bezpieczeństwo), wszystko takie samo.... Laguna, nowe mondeo, Peugeoty, ten Passat wyżej.... wszystko kalką wszystkiego...

a jużnie mówie o autach klasy B.... Clio... nowa Fiesta.. całe PSA... jak ksero wyglada...

patrzeć sie nie da na to...

Nawet nowy Jaguar wyglada jak Mondeo...

odróżniają sie jedynie Porsche, Lamborghini, Dodge, Rollsy, Benteleye, BMW, no i Hummer.

Pojedyncze marki.

To co popularne wyglada tak samo. Jeden z drugim identyczny...

umówili sięczy coś...

jak tu dyskutować o tym czy jakiśmodel jest ładniejszy od drugiego... jak każdy taki sam z zewnątrz...

kapelli, 24 Lut 2008, 22:40

Nie powiem Ci dlaczego tak jest ale też się od dłuższego czasu zastanawiam.

Czyżby powodem było nieustępowania pola wiodącej konkurencji ? Czyli nadążanie za modą...

W ogóle to w nowych autach zabija się indywidualność - wyróżnik. Nie wiem po co taka unifikacja...

IMHO to generalnie ich budy są coraz brzydsze (z małymi wyjątkami jak np. - IMHO - VW Passat).

A czym sie niby wyroznia BMW, bo jakos nie zauwazam zeby bylo zbytnio oryginalne?

Natomiast powod tego ze auta wygladaja bardzo podbnie jest jeden - musza sie sprzedac, wiec sa projektowane tak aby spodobaly sie "wiekszosci". Ciekawa odmiana jest nowa Honda Civic, ktora na tle konkurencji wyglada dosc odmiennie. A przyklady zle trafionego designu, dosc oryginalnego, ktory niestety nie sprzedal sie mozemy znalezc bez problemu, np. ostatnia wersja Forda Scorpio czy Renault Avantime.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.