Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Philips 304 MKII

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy później...

Czy ma ktoś odsprzedać trafo z jakiegoś philipsa badz marantza który siedział w CD Z TDA1541?

Planuje zrobić osobne zasilanie pod TDA, i chętnie przygarnę taniego nieboszczyka ;) Jeszcze jedna rzecz, czy ktoś mógłby podać liste rzeczy które muszę mieć by zrobić taki zasilacz? kondy mam, diody kupie, totalnie nie mam pojecia jakie stabilizatory, prosze o pomoc. Czy ten "myk" wymaga cięcia ściezek w tym CD?

Pozdrawiam i dziekuje za info.

• 4 lata później...

Kupiłem niedawno CD304MKII w bardzo dobrym stanie i chciałbym go trochę odświeżyć. ;)

Czy ktoś mógłby napisać jakie najprostsze zmiany daję najlepszą poprawę brzmienia?

Na początek chciałbym wymienić opampy. Jakie polecacie? OPA2132/4, OPA627/637 ?

Proponuję na początek osłuchać się z tym odtwarzaczem. Na spokojnie wysłuchać swoich płyt, zastanowić się nad brzmieniem i powoli próbować przestawiać się na ten dźwięk. Unikałbym na początek jakichkolwiek ingerencji w układ a skoncentrował się na dopasowaniu reszty toru do charakteru odtwarzacza. Zmiany dla samych zmian lub pozornej poprawy samopoczucia właściciela nic nie dają. Może okazać się, że jego oryginalne brzmienie jest na bardzo wysokim poziomie. Zakładając naturalnie pełną elektryczną sprawność odtwarzacza i trzymanie parametrów przez kondensatory.

Zmienianie wzmacniaczy operacyjnych w tym odtwarzaczu nie jest najważniejszą i jedyną jego modyfikacją.

Proszę pamiętać, że ten odtwarzacz wyposażony jest w najlepszy napęd CD jaki kiedykolwiek został wyprodukowany czyli CDM1 Philipsa i najlepszy przetwornik D/A czyli TDA1541A też Philipsa.

Typowe zabiegi czyli fachowe wyczyszczenie soczewki i napędu i zadbanie o czystość i pewność połączeń układu elektronicznego są oczywistością.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dziękuję za uspokajającą poradę.

Brzmienie tego CD bardzo mi odpowiada. Ma piękną naturalną barwę i szeroką przestrzeń. O ew. modyfikacje chciałem się dowiedzieć na przyszłość.

O ile nie zmienią one charakteru grania odtwarzacza, a jedynie uwydatnią jego zalety - może da się jeszcze lepiej opanować scenę, lokalizację i separację instrumentów, podkreślić naturalność wybrzmiewania.

Czy sprawność elektryczną układu i kondów da się pomierzyć i porównać do oryginału? Czy te dane są wyszczególnione w instrukcji obsługi?

Wybaczcie naiwność pytań, ale nie jestem elektronikiem. Mam za to znajomego, który mógłby to dla mnie sprawdzić.

fatalny filtr cyfrowy, fatalna separacja zasilania tego filtru, jeden z najtrudniejszych (wg mnie najtrudniejszy) w aplikacji przetworników i zupełnie skopana konstrukcja ścieżek i zasilania, fatalna separacja serwa ... potem fatalna dystrybucja sygnału zegara itd .... jednym słowem cdm1 nie da rady z tą całą resztą. nie da rady zrobić dobrej modyfikacji bez przebudowy całości. trzeba go pokochać takim jaki jest.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Prawdziwy z Ciebie Rambo fatalista, a do tego jeszcze ten Lem. No, no.

Ale jak na tak beznadziejny CDek, to gra bardzo ładnie. Może, to rzeczywiście kwestia miłości, a nie nauki?

A z ciekawości zapytam - Jaki jest według Ciebie CDek z dobrą aplikacją TDA1541?

Rambo ma rację i dlatego napisałem żeby dać sobie spokój z wymianą czegokolwiek w tym Philipsie na początku jego użytkowania a zwłaszcza po kilku dniach grania. Tym bardziej, że nie jest to ani proste ani tanie ani takie oczywiste bo raczej przystępnej instrukcji step by step jak z Philipsa 304MKII zrobić cudo to nigdzie nie ma. Szczególnie dla ciężkich amatorów lutownicy;-)

Można go polubić, pograć na nim jakiś czas, potraktować jako ciekawostkę z minionych lat, nacieszyć się nim, nic nie robić i kiedyś pchnąć dalej do kolejnego entuzjasty starych strucli albo trzymać do śmierci.

Pomimo powalającej na dzisiejsze czasy obudowy z odlewu aluminiowego, mnóstwa płytek, kabli, robiącego wrażenie napędu CD i mitu TDA1541A nie jest to Święty Graal audio.

Można poczytać sobie ten wątek od deski do deski i zajrzeć do kolegów od starych Grundigów i poczytać o tym co robią z CD7500 i CD7550 ale to raczej jako ciekawostka i nie radziłbym się tym zbytnio ekscytować.

Trzeba mieć dużo samozaparcia, sporo wolnego czasu, konkretne pieniądze i niemałą wiedzę żeby z Philipsa CD304MKII wycisnąć ostatnie soki.

Miałem sporo sprzętów z TDA1541A, z Philipsa to prawie wszystko, łącznie z DAC960. Najlepszy układ jaki mi się trafił z TDA15141 to DAC Cambridge Audio DAC 3D/A gdzie zastosowano 4 kości TDA1541S1 single crown i tam zasilanie to zupełnie inna bajka. Kolejne zastosowanie TDA1541, które mi się podoba to DAC Arcam Black Box pierwsza wersja, tam mam z kolei TDA1541S1 double crown.

To są przetworniki DAC natomiast ciekawe odtwarzacze CD z TDA1541A to Marantz CD94MKII i Grundig CD9009 a z tańszych to np. TEAC CDZ5000. Marantza i Grundiga miałem a TEAC jest u mnie nadal i czasami gra ze wzmacniaczem słuchawkowym.

Nie miałem i nie słuchałem nigdy odtwarzaczy SONY ESD z dwoma TDA1541A ale tam są egzotyczne napędy.

Graj sobie na tym CD304MKII i niczym się nie przejmuj, pomyśl sobie, że kiedyś ludzie płacili za niego sporo tzw. DM ;-)))

. Zawsze znajdzie się kilku takich, którzy zawodowo obrzydzą Ci każdy, jaki byś nie kupił sprzęt audio.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Nie spotkałem się z dobrą fabryczną aplikacją tda1541. To normalne, bo wymagałoby zbyt dużych kosztów a nikt do tego nie dążył. Nieco łatwiej mieli japończycy, bo dawali lepszy filtr cyfrowy ale oni również nie robili tego do końca dobrze. Bardzo dobre efekty miał Naim (szczególnie w cd2). Niezła aplikacja, chociaż i tu chciałbym inaczej. Jeśli chodzi o starego grundiga, to zupełnie inna filozofia ... a tu mówimy o "normalnych" rozwiązaniach. A Lem ... to jeden z największych intelektualistów - pisarzy ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo.

Mam do Ciebie prośbę czy możesz zrobić zdjęcie PCB zasilania od strony ścieżek Grundiga 7500 lub 7550? Please.

Nie chcę wam chłopaki wchodzić w rozmowę ale kolega Rambo ma racje.

Ehh jak by się tak ktoś znalazł na forum i zaprojektował PCB do AYA dac. marzenia marzenia....

Dzięki Rambo. Staszka znam, na herbatkę się do niego chadzało. Tylko jakiś taki fatalistyczny cytat z niego wyciąłeś.

A jaki cedek do 500zł moglibyście polecić, który zagra znacznie lepiej od CD304?

Rambo.

Mam do Ciebie prośbę czy możesz zrobić zdjęcie PCB zasilania od strony ścieżek Grundiga 7500 lub 7550? Please.

Nie chcę wam chłopaki wchodzić w rozmowę ale kolega Rambo ma racje.

Ehh jak by się tak ktoś znalazł na forum i zaprojektował PCB do AYA dac. marzenia marzenia....

Układ ścieżek cd7550 jest w serwisówce cd304 (do ściągnięcia bez problemu) - dokładnie to samo. Nie ma szału w tej konstrukcji ! Jeśli chodzi o pewne modyfikacje masy i rozmieszczenia elementów pod TDA1541, to właśnie konstruktor AYA kiedyś w necie publikował takie zmiany. Jest to jednak "prucie" i szkoda poświęcać takie fajne "dziadki" jak np. cd304 MKII.

Układ ścieżek cd7550 jest w serwisówce cd304 (do ściągnięcia bez problemu) - dokładnie to samo. Nie ma szału w tej konstrukcji ! Jeśli chodzi o pewne modyfikacje masy i rozmieszczenia elementów pod TDA1541, to właśnie konstruktor AYA kiedyś w necie publikował takie zmiany. Jest to jednak "prucie" i szkoda poświęcać takie fajne "dziadki" jak np. cd304 MKII.

Mówisz, że identiko.

Ciekawe a ja myślałem, że jest tam "specyficzne" połączenie masy przez radiator.

Masz na myśli chyba to co na tym zdjęciu (Tuningowany 304 przez Pedję)

Tam chodziło o stosowanie BG jako odprzęgających.

A mi chodziło o AYA DAC II tam masa była przemyślana i nie tylko masa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Połączenie masy i radiatora odgrywa ważną rolę w cd7550 - to prawda, ale ten akurat fragment jest podobny jak w cd304, różnice jeśli są to minimalne (różnie robiono w produkcji cd Philipsa) ... ale co to ma do rozkładu ścieżek ?

Modyfikacja Pedji - to dobre odsprzęganie - kondensatory blisko pinów przetwornika i masy - małe pętle (oczywiście zmieniona cała masa).

Połączenie masy i radiatora odgrywa ważną rolę w cd7550 - to prawda, ale ten akurat fragment jest podobny jak w cd304, różnice jeśli są to minimalne (różnie robiono w produkcji cd Philipsa) ... ale co to ma do rozkładu ścieżek ?

Modyfikacja Pedji - to dobre odsprzęganie - kondensatory blisko pinów przetwornika i masy - małe pętle (oczywiście zmieniona cała masa).

Odnośnie cd7550 napiszę Ci na PW szkoda tu poruszać tych tematów.

odnośnie modu Pedji w CD304 to jednak masz rację przypatrzyłem się bliżej i faktycznie oryginalne ścieżki masy mają znacznie większą pętlę. Ciekawe może sobie ten mod zrobię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.