Skocz do zawartości
IGNORED

Polerowanie pokrywy czyli Tempo, Tempo..

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

100g G3 wystarczy na wiele pokryw :)

Tempo ma różne gradacje - jak będzie za grube to popsuje efekt uzyskany na G3

podjedź sobie do sklepu dla lakierników/blacharzy i poproś o pastę wykańczającą drobniejszą od G3

...jeśli masz nawet zwykłą wiertarkę - rozważ zakup gąbki polerskiej do maszyny rotacyjnej , poleruj

G3 używając zwilżonej gąbki

Przejechałem całą pokrywę papierem ściernym 2000, gdzieniegdzie widoczne są jednak większe rysy.

Ogólnie pokrywa już wygląda lepiej, jest tylko cała matowa. Teraz tylko jakaś pasta lekkościerna i nabłyszczająca (ta tempo K2 to właśnie nabłyszczacz chodź wiem że są też lekkościerne tej firmy).

Jutro postaram się zaopatrzyć w papier 1800 który powinien zlikwidować większe zarysowania i pastę lekkościerną.

Ciekaw jestem efektu.

Jak się już z tym uporam wstawię fotki na forum :)

Na koniec możesz jeszcze użyć, to nie żart, pasty do zebów. Każda pasta zawiera kredę. A tej używano kiedyś do czyszczenia i polerowania. Trzeba tylko, tak jak w przypadku Farecli, powierzchnię polerowaną często zwilżać wodą.

Na koniec możesz jeszcze użyć, to nie żart, pasty do zebów. Każda pasta zawiera kredę. A tej używano kiedyś do czyszczenia i polerowania. Trzeba tylko, tak jak w przypadku Farecli, powierzchnię polerowaną często zwilżać wodą.

Jaka pasta do zębów zawiera teraz kredę?

• 1 rok później...

Panowie, odświeżam wątek.

Zabrałem się za polerowanie pokrywy.

Obecnie większość starych zmatowień znikła - pokrywy wcześniej nie matowiłem, bo była w dobrym stanie. Występowawały jedynie zmatowienia - chyba od spirytusu salicylowego lub jakiegoś rozcieńczalnika.

Polerowałem Tempo lekkościerną przez 6 godzin. Niestety pojawiło się teraz więcej rysek niż przed polerowaniem. Ryski są - na moje oko - właśnie od polerowania, w kształcie kulistych okręgów. Od frontu pokrywy widzę to najlepiej, bo przed polerowaniem na tej części praktycznie nie było drobnych rysek... Chciałem tylko kilka większych usunąć. Zużyłem już ponad połowę opakowania Tempo lekkościernej.

Zabrałem się za polerowanie Tempo nabłyszczająca (około 1 godziny), ale nie bardzo widzę poprawę...

Ma ktoś jakiś pomysł?? Co się stało, skąd te mikroryski, jak je usunąć? Czy Tempo nabłyszczająca może je usunąć?

Oczywiście używam do polerowania mikrofibry - myślę, że wysokiej jakości.

Ps.

Dodatkowo widzę pod światło takie "mikropajączki/mikropajęczyny" - coś jak ryski, a wcześniej tego nie było...

Jak będą potrzebne zdjęcia to podeślę, a na ten moment proszę o pomoc i podpowiedź co dalej zrobić z tym fantem... Patrząc na Wasze pokrywy, a na moją to jak niebo i ziemia....

HELP ME!

Tempo jest dziadostwo bo posiada wosk. Spróbuj automaxa - poświęć pół godzinki i daj znać :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• 4 tygodnie później...

Na mokro aż znikną najgłebsze rysy.. Przy polerowniu uważać aby nie przegrzać , bo powstanie pajęczynka

Pokrywa jest juz porządnie zmatowiona papierem 1200, mam pytanie czy musze uzyc teraz pasty gruboziarnistej czy wystarszy lekkościerna i poźniej jakaś nabłyszczająca do polerowania?

zależy od ziarnistości pasty, Możesz dwuetapowo Da lepszy wynik..Uważajac przy tym ,aby nie dostały się przy polerowaniu drobiny które by zniweczyły dotychczasową pracę .Trzeba zmieniać "baranka" lub flanele .Zależy czego używasz.

Przed pastą przeleć jeszcze papierem 1800-2000 na mokro. 1200 to ciut gruby jak na polerowanie od podstaw.

I tu małe zaskoczenie. "Gniazdologia" została już zmodyfikowana. :-)

GM

Bardzo mi się podoba jak zrobiłeś z tyłu gniazda, naprawdę świetny efekt :) też chciałbym tak zrobić, ale nie wiem jak się zabrać za to? wycinałeś otwory na gniazda?

pokrywa z Duala 505 już jest zrobiona:

1. Papier 1200 na mokro

2. Papier 2000 na mokro

3. Papier 2500 na mokro

4. Pasta lekkościerna Sonax bawełnianą szmatką na sucho

5. Pasta odnawiająca i nabłyszczająca K2 Turbo (zmienili nazwę z tempo)

Później wrzucę efekt pracy :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo mi się podoba jak zrobiłeś z tyłu gniazda, naprawdę świetny efekt :) też chciałbym tak zrobić, ale nie wiem jak się zabrać za to? wycinałeś otwory na gniazda?

...

Myślę, że wycinałem. Albo i nie wycinałem. Nie pamiętam.

GM

Dziękuje za fantastyczny temat i istną skarbnice wiedzy, na pewno w przyszłości wykorzystam te wskazówki i uniknę niepotrzebnych błędów. Efekt polerki jak i te gniazda są eleganckie.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Jeżeli ktoś nie ma drygu do polerki to ta firma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wykonuje polerke pokryw.

Wiem to stąd bo jak kupowałem gramofon to gość robił pokrywe w tej firmie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

A gdzie kupisz nowa pokrywe do 20-30 letniego gramiaka? Koszt w zeszłym roku to 35pln za sam wierzch. Niech nawet bedzie tyle co reflektor (75pln), to i tak się opłaca.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Znalazłem stary gramofon na śmietniku, oczywiscie pokrywę skubnąłem a że była dosłownie zmasakrowana rysami, postanowiłem trochę potestować, no bo przecierz nie na swojej.

Na swojej bałem się ze będa mikro ryski jak piszecie.

Po kolei : Papier 1200 na mokro, potem 2000 na mokro i polerka ze specjalną miękką gąbką z pastą K2 Ultra Cut.

Pierwsze wrażenie, "o kurde!!!!" , ale gdy wziąłem pod swiatło to pełno taki papierówek, mikro rysek. Kolega przyniósł jakis niemiecki preparat z lakierni do polerki. Tutaj też to samo.

Próbowalismy tez pastą na mokro, nic nie dało. Co użyć zeby pokrywa była idealna jak ze sklepu? Wiem ze moze komus nie przeszkadzało by to ze są mikro ryski, Nie wiem czy na waszych fotkach są te ryski bo ich nie widać, Moja pokrywa sie aż lśni, jest przezroczysta ale ryski są.

Żeby zniknęły rysy o głębokości np. 0,5 mm musisz zeszlifować 0,5 mm materiału pokrywy. Inaczej nic nie zniknie, no bo jak? Za mało poszlifowałeś i chyba zbyt drobnym papierem jednak. Te papiery co podałeś, nadają się raczej do wygładzania po szlifowaniu. Na koniec pozostanie polerowanie, ale ręczne, a nie mechaniczne, bo tylko w ten sposób unikniesz wysokich temperatur i ponownego popękania powierzchni.

Pozdro,

Yul

Ale to nie sa popekania tylko kuliste ryski, widoczne pod słońce co prawda jedynie.

Papierem 1200 zjechałem nawet bardzo głębokie rysy, nie ma po nich śladu.

Robilismy to we dwoje, kumpel polerował na niskich obrotach a ja polewałem wodą.

Ręcznie jeszcze gorzej wyszło bo mikro ryski były kazda w inną stronę, mechanicznie chociaz były równe kuliste.

W sumie w salonie gdzie nie pada słonce na sprzęt, z odległości metra juz tego nie widac, pokrywa jest błyszczaca, ale jak sie przypatrzeć to jednak widac.

Nie zrobię nawet zdjęcia by Wam pokazac bo aparat tego nawet nie uchwyci.

Robilismy to we dwoje

no to teraz zagadka ... 'który' z Was jest kobietą ?

nagroda - nowa pokrywa do gramofonu ;) ;)

przepraszam za OT ale bardzo mnie rażą takie błędy językowe

audiokarma.org

Kupiłem coś takiego

,dam znać co z tego wyjdzie.

W bajki tego typu bym nie wierzył :) na koniec możesz spróbować dać wosk samochodowy

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Obrotową robiłem.

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

• Moderatorzy

Ja również miałem dosyć mocno porysowaną pokrywę, do polerowania używałem takiego specyfiku:

Ukryta Zawartość

W domyśle służy on do polerownia plastikowego szkiełka zegarków swatch. Tubki są bardzo małe i do wypolerowania całej pokrywy zeszły mi dwie albo trzy, biorąc pod uwagę cenę jednej tubki gra nie warta świeczki (ja miałem je za darmo) natomiast efekt był bardzo dobry. Pokrywa przed polerowaniem miała dużo drobnych rysek i trochę średnich, oraz jedną wypaloną plamę od papierosa, bo skończeniu polerowania wyglądała jak nowa, bez ani jednej ryski, a miejsce po papierosie wyglądało jak by kapnęła na pokrywę malutka kropla wody. Proces polerowania polegał na wcieraniu pasty miękką ściereczką (w momencie wcierania pokrywa rozgrzewała się) a sam proces trwał około 30 minut. Piszę to raczej jako ciekawostkę bo po pierwsze można usunąć tym sposobem stosunkowo małe rysy (chyba, że traktować to jako ostatni szlif) i po drugie bardzo wysoka cena. Natomiast wiem, że bardzo podobne w działaniu i dużo tańsze są pasty przeznaczone do polerowania plastikowych zegarów w motocyklach oraz plastikowych reflektorów motocyklów i samochodów. Nie mam zdjęć przed i po, ale wrzucę zdjęcie jak obecnie wygląda pokrywa po ponad roku od polerowania.

zdjęcie

post-31012-0-91268600-1349604200_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Wczoraj kumpel przyniósł mleczko wykończeniowe z lakierni. Takie różowe. kurde, pokrywa wygląda po tym jak z fabryki, lśni i zero mikro rys. Jechałem tym polerka mechaniczna, 10 minut roboty.

Jutro ma mi wysłać nazwy tego specyfiku

Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

P1020073.JPGP1020075.JPGP1020076.JPGP1020077.JPGA oto efekt mojej pracy. Nie zrobiłem zdjec przed polerowaniem ,ale rysy były tak głębokie jakby ktos gwoździem porysał. Cała pokrywa była matowa od starosci, znaczka "technics" nie odklejałem tylko zakleiłem tasmą. Niestety troche za duża. Po odklejeniu została 2mm obwódka, matowa jak diabli w porównaniu do reszty.Oczywiscie szybko wypolerowałem ręcznie. W jednym miejscu zostały widoczne rysy od papieru 1200, prawie niewidoczne więc juz zostawiłem tak bo nie widac tego wogóle , dopiero pod kątem i pod słońce.

Wniosek taki, aby stosowac pomiędzy papier 1200 a 2000, papier 1500 lub 1600, czego ja nie zrobiłem.

Nazwę tej pasty oczywiście podam jak obiecałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.