Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzm. zamiast yamahy rx-v596?

parich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, posiadam amp. KD yamaha rxv596 chcialbym go zmienic na jakis wzm. stereo. Sprzet bedzie gral w 12m^2, kolumny kef Q1 rozstawione na 1.5m nie ma mozliwosci innego ustawienia. muzyka to glownie metal, rock, radio. zrodlem jest dvd samsunga hd 950. Kwota max.1.5kzl sprzet raczej nowy, ale z 2 reki tez mogl by byc. wymagania: - "stopa" i perkusja zeby grala jak perkusja a nie jak plastikowe pudeleczko, najwiecj zastrzezen mam do stopy"

- ma miec pilota, kolor czarny;), tuner

jak na razie sluchalem hk 970, byly lepsze srednie tony, ale trzeba go bylo mocno krecic zeby "ladnie" zagral, no i jakos tego basu bylo mniej, ale jakby lepszej jakosci ;). moim zdaniem nie warto dac 1,7kzl na hk 970 za ta roznice w dzwieku. no i teraz nie bardzo wiem co robic? moim typem na razie jest ampli. stereo yamaha rx-797, albo dokupic koncowke mocy do tej yamahy co mam, ma wyjscie z przed wzmacniacza, cena do 700zl. a moze jakis wzm stereo + tuner w sumie za 1.5 kzl( musi miec wzm. pilota). pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/38894-jaki-wzm-zamiast-yamahy-rx-v596/

Mysle ze dobrym rozwiazaniem bedzie starszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

badz nowy:

Ukryta Zawartość

MARANTZ :) ja bym bral nowego, oto wycinek z AV " Swiezy i efektowny dzwiek pozbawiony nadmiernej "cieploty" i leniowsci. Rozlaczalna sekcja przedwzmacniaczna i koncowki mocy".

No i cena revelacyjna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ten Marantz PM-66 na Allegro to moim zdaniem szukanie WYBITNEGO jelenia:). Pamiętam jak chyba jeszcze w tym roku taki wzmacniacz bywał wystawiany na Allegro (PM-66 SE) w cenie 699-599 zł i jakoś długo nie znajdował chętnego. W jednym z komisów też w tym roku widziałem PM-66 KI wystawiony w stanie gabinetowym w cenie 699 zł, stał kilka miesięcy ale dawno już nie byłem, być może stoi nadal. Dodam też, że model 66 ma niezbyt pochlebne opinie użytkowników. Jak rozmawiałem z ludźmi, którzy trochę Marantzów w swoim życiu słyszeli, to jednym głosem mówią, że stare wzmaki (oczywiście wybrane modele) Marantaza to było to a nowe to tylko cień dawnej świetności (nie mówię tu o wysokich i dość drogich modelach). Sam miałem PM-64 w świetnym stanie i grał wyśmienicie i do tej pory żałuję, że go sprzedałem. Szukałem "nowych wrażeń" i ... zamiast lepiej to mam teraz gorzej niż miałem i znów się rozglądam za innym sprzętem:)

A swoją drogą co do starszych Marantzy - co się stało z cenami, już całkiem pogłupieli? Ktoś wystawia PM-64 MKII za 1399 zł (!!!:)), inna aukcja z PM-84 - start od 1200 zł, wskazany w linku wyżej PM-66 SE KI - 1699 zł (buhahaha).

Ponad pół roku nie śledziłem sprzętu audio na Allegro (straszne zalatanie) ale jak pamiętam, to te sprzęty jeszcze nie tak niedawno były wystawiane za połowę dzisiejszych cen i bynajmniej nikt ich nie łapał (bo to bynajmniej nie były ceny okazyjne). Skąd ten wzrost "wartości"????:)

do takiej muzy to tylko nad 352, jest wyrazisty, gra jak na koncercie, a bas ma potężny, ten wzmak miażdży harmana pod każdym względem, przeczytaj moją opinię, nówkę kupisz za ok 2 tys, z drugiej ręki możesz znaleźć taniej, to wzmak stworzony do ostrej muzyki

do 1,5 kzł ... warte uwagi wzmacniacze

harman kardon hk 680 - rzadko do nabycia na allegro

marantz pm68/7000 - roznią sie wyglądem i ceną ;) .. w środku to samo

Denon pma1560 ...

ze starszych ... Harman PM665 - dual mono - rzadko do nabycia czarny .. ale cena rewelacyjna - około 500 zł... tylko trzeba trafic na dobry egzemplarz - wiek robi swoje

>g.u.m.o.l

>Nie skupiaj sie na Nadach ... CA .... w tej cenie w/w wzmaki je przebijają.

Posluchaj sobie nada 306 , dalem za niego 450zl na allegro.

Nie kazdy nad czy Ca za male pieniadze to syf :)

clo2, 30 Gru 2007, 17:28

>Ponad pół roku nie śledziłem sprzętu audio na Allegro (straszne zalatanie) ale jak pamiętam, to te

>sprzęty jeszcze nie tak niedawno były wystawiane za połowę dzisiejszych cen i bynajmniej nikt ich

>nie łapał (bo to bynajmniej nie były ceny okazyjne). Skąd ten wzrost "wartości"????:)

Moda... a raczej schyłek mody na kino domowe, nastąpiło wysycenie rynku kina domowego, i ludziska którzy bezmyślnie pozbywali się dobrego stereo, teraz pojęli, że do kina trzeba mieć wielokanałowca, ale do stereo najlepszy to jest wzmak stereo. Widać to po powrocie wielkich producentów sprzętu RiTV do stereo, każda szanująca się firma ma obecnie w ofercie 2-3 wzm. stereo.

Dzieki serdeczne za opinie. czy ta yamaha 797 naprawde nie ma startu do tego co polecacie? mialbym rozwiazany problem pilota i tunera. sluchal moze ktos nad-a c315bee ewntualnie jak sie ma do marantza pm 7001? czy jest sens podlaczyc dodatkowy wzm. zintegrowany do wyj. przedwzmacniacza yamahy 596 ktora posiadam? czy lepiej sama koncowke mocy, bedzie roznica w jakosci dzwieku?

Dzisiaj sluchalem Protona Am200 i taki dzwiek mi odpowiada. Perkusja w koncu zagrala jak perkusja a nie plastik. Co moglibyscie polecic co zagra tak samo albo lepiej i bedzie mialo pilota. podobno jest to odpowiednik nada 3020.

Tak, ponoć protony to klony NAD-ów. Miałem przez chwilę 3020 i Tannoiami grał miodnie, jednak niestety nie został u mnie bo zaczynał szwankować a gość wówczas za dużo za niego chciał. Sęk w tym, że nie bardzo widzę wzmacniacz tego pokroju w ostrej muzyce. Zestawienie z Tannoiami (modyfikowanymi, a więc już bez ich "zmulenia") dawało wiele radości przy zapuszczaniu muzyki kameralnej, akustycznej. Ale jakoś nie wyobrażam sobie ostrego grania na tym wzmaku. Poza tym ma małą moc (choć ponoć zachłanne na prąd Tannoie M1 ciągnął bez problemu) i możliwość podpięcia tylko 8 omowych kolumn.

Proponuję ci z tego co miałem Marantza PM-64 lub któryś z Marantzów podobnie brzmiący. Problem tylko w tym, że aktualnie sprzedający powariowali z cenami za te wzmacniacze. Swój kupiłem (stan bdb) za 400 zł i za mniej więcej tyle go odsprzedałem i to była wówczas jego normalna cena rynkowa (zakup i sprzedaż na Allegro). Dziś pewnie któryś z handlarzy zacząłby start od 999 zł:). Co do tego Marantza - miał przyzwoitą przestrzeń, był rozdzielczy, dobry bas i zarazem brzmiał bardzo spójnie, przyjemnie. Tannoie trochę go "słodziły", ale po podpięciu Elaców tam gdzie miało być ostro to było (ostro a nie wyostrzenia), fundament basowy był jak najbardziej ok, wszystko było słychać jak trzeba. Do wzmaka podpięty był cd sony 222ES który także przyczyniał się znacznie do ogólnego charakteru brzmienia, bo jak podpiąłem raz dziadowskiego cdeka Denona to wszystkie te zalety szlag trafił:) (ale to wina cd).

Czy hk 670 gra gorzej niz hk 680? czy cena 1kzl za hk 670 to duzo czy rozsadnie? czy porownywal ktos nada c315bee lub c325bee do hk 670, najlepiej z kefami -q1? i jak na tym tle wychodzi marantz 7001? czy w krakowie mozna gdzies posluchac nada i marantza w jednym miejscu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.