Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas blue i gray do HD600

Renia239

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem ulepszyć swoje słuchawki Sennheiser hd600 poprzez wymiane kabelka. Mam do wyboru Cardasy niebieskie i szare. Nie znam się na kabelkach do słuchawk dlatego też, proszę Was o pomoc przy wyborze kabla do słuchawek. Jak ktoś może mi wyjaśnić różnice pomiedzy nimi to będę zobowiązany.

https://www.audiostereo.pl/topic/38930-cardas-blue-i-gray-do-hd600/

A skąd ten wybór? Na stronie Cardasa nie widzę niczego takiego. Nikt chyba na tym Forum nie ma tego rodzaju doświadczeń, ale podobno wymiana kabla dużo daje. Za najlepszy na świecie uchodzi obecnie kabel Zu Mobius, jednak w Polsce nie ma on dystrybutora. Niemniej Cardas ponoć też jest bardzo dobry.

>Piotr Ryka,

Poprostu szukałem na różnych forach internetowych i największy wybór jest na stronie www.Head-Fi.org przyczym w obrocie są tam dwa rodzaje, jeden nazywają gray (i ze zdjęć widać że jest szary) oraz blue lub smurf (jest jasno niebieski). Obydwa schodzą dobrze (na www jest tam wydzielona częś tranzakcyjno-ogłoszeniowa) w cenie dosyć podobnej ok. 120- 150 USD na 10t (3m). Patrzyłem na stronę Cardasa ale niestety tam nie ma omówienia modeli kabli do słuchawek (choć w ofercie IC i głośnikowej są zarówno szare,niebieskie,zielone,białe,brązowe). Acha jeszcze są carne Cardasy ale kosztują (używane) ok. 400 USD. Od polskiego "dystrybutora" nie jestem zainteresowany wydaniem 1200 - 1400 zł. Myślalem, że już ktoś posiada takie kabelki.

Ze świata przyszła odpowiedź (headFi) :

the blue is the older model. the gray is the newer one, but sonically i have been told they are the same. not sure though. the cardas cables are supposed to mate well with the HD600. that or a stefan audioart equinox would be my first choice for an aftermarket cable for the senn HD600.

Zagadka zakończona. Więc jak dojdzie do mnie gray to wam opiszę co z niego słychać :)))

Witam,

Dziś odsłuchiwałem kabelek Cardasa (niebieski) na wzmacniaczach Q-audio H100 oraz Linnart (wersja 1300 zł).Słuchawki oczywiście HD600 oraz HD650. Koszt całkowity zakupu kabelka 10ft(3m) (cena kabla+przesyła+palpay) wynosił 401,5 zł. Jest to oczywiście kabelek używany. Moje wrażenia z odsłuchu są następujące : w porównaniu do fabrycznych kabli Cardas jest bardziej szczgółowy, instrumenty są lepiej odseparowane od siebie i nie zlewają się, likwiduje charakterystyczne wyostrzenia dźwięku, dżwięk jest bardziej przestrzenny i naturalny. Cena którą zapłaciłem uważam za satysfakcjonującą. Napewno kabel nie jest wart ceny 1200 zł. Taką kwotę lepiej przeznaczyć na lepszy wzmacniacz słuchawkowy, który może wnieś więcej niż kabelek Cardasa. Oczywiści mogę dodać, że moim zdaniem lepiej chodzi Linnart (lampa) niż Q-audio (tranzystor).

Po przeczytaniu tego wątku dalej nie jestem przekonany co do tego kabelka, czy faktycznie jest wart wydanych pieniędzy? Bo nie jest tani, "Markowe" kabelki do Sennheisera to wydatek od 50% do ponad 100% wartości samych słuchawek. Chętnie pisałbym się na eksperyment w którym można te wątpliwości rozwiązać.

Czy różnice są w ogóle wyczuwalne, jeśli tak to na ile? czy ślepe testy to potwierdzają?

Jednego co się boje to autosugestii, bo przecież łatwo sobie wmówić, że kabel gra lepiej.

Jeżeli ktoś chciałby takie testy przeprowadzić w Krakowie to chętnie służę swoimi HD600 + oryginalny kabelek

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.