Skocz do zawartości
IGNORED

Goldmund - znajdź 5 szczegółów (quiz)

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

>Czy to już jest pełne rozwiązanie jittera i nie trzeba lepiej ? .

To że mamy ładny przebieg prostokątny to jeszcze nic nie znaczy o poziomie jitter.

Potencjalny problem w poziomie sygnału - jeśli rzeczywiście jest to prosto z DSP bez drivera. Lepiej by było te -0.5V+0.5V na odbiorniku.

kjeld,

Nie ja, Łukasz go robił. Ze scalaka w DAC. Bez konda bo np. lampucerka ma swojego. Czekamy jeszcze na zegarek z własnym zasilaniem. Wytłumienie tego co mozna nazwać chasis zrobię jutro. Jak gra? Bardzo gut. Przedtem było gut.

artPaw, 13 Sty 2009, 22:43

>Nie ja, Łukasz go robił. Ze scalaka w DAC. Bez konda bo np. lampucerka ma swojego. Czekamy jeszcze

>na zegarek z własnym zasilaniem. Wytłumienie tego co mozna nazwać chasis zrobię jutro. Jak gra?

>Bardzo gut. Przedtem było gut.

Miałeś może możliwość porównania dźwięku w porównaniu z Shigaklonem ? Marek

kilka miechów temu był u mnie Andy z clonem, nie było dużej róznicy, pionek był jeszcze ni ruszany.

Klon rochę inaczej prezentował średnicę. Przyjemniej.

Ale z tego co czytam jego clony bardzo się zmieniły. Nie wiem co by się stało teraz.

• 2 tygodnie później...

Właśnie sobie przypomniałem że ładnych parę lat temu (z 10 chyba) była analogiczna sytuacja z CD firmy

EAD który wewnątrz był również identyczny jak cd pioneera z talerzykiem ,a było to opisywane w magazynie ''audio'' przy okazji recenzji cd EAD i pisali tam że EAD ''różni się tym że napisał swój inny lepszy algorytm i wgrał go na programowalny chip'' ten cytat pamiętam doskonale ;) .Cena za EAD była nieco powyżej 10 000 zł a analogiczne CD pioneer kosztowało coś między 1200 ~1800 niestety symboli nie pamiętam ale może ktoś to wyszpera ze swojego archiwum ''audio'' ,to był chyba ten model ale głowy nie dam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam akurat tego numeru ''audio'' z tym testem ,ale w innym numerze jest klasyfikacja odtwarzaczy CD (tych co były testowane) i jest tam w spisie CD EAD ULTRADISC 2000 cena 13000 zł i pisze tam że test był w Audio 9/99 ,tak że jak ktoś ma ten numer to niech sprawdzi .

EAD 1000, podobnie jak np Theta Miles, ma cały transport/servo/sterowanie z Pioneera PD-S502. Natomiast cały stopień cyfrowy i analogowy to własna konstrukcja EAD z 2x PCM-63K na pokładzie. Fajny player, miałem go kiedyś u siebie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Czytam ten wątek i już nie wiem czy kupować to trzeba tego 300 czy 585 pioniera czy jeszcze jakiegoś innego ???

Fłukasz tuninguje 300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

ten z linka to mój, 300 jest najtanszy i bardzo dobry jako transport, w wyzszych modelach nic lepszego nie ma

podobno najciekawsza jest 380-tka, płytka identyczna z goldmundem, ale to starszy model, dostepny z drugiej reki

z nowych 310 jest b ok. Ma nieco poprawione zasilanie i usb dla bajeru.

Wymieniłem w swoim zegar, zasilanie akumulatorowe, ale nie wiem do końca, może wrócę do oryginału. Potrzebny mi jest drugi pionek 300 do bezpośrednich porównań.

artPaw, Łukasz pisze o tym cyfrowym wyjściu jak przerobić a co z zwykłym 2 x RCA? Czy jest tak dobre jak w tym goldmundzie czy coś jeszcze potrzeba żeby mieć tego super cd za 250zł?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zwykłe RCA działa , cała reszta do filmów też, ale w sensie "ałdiofilskim" jest to dzwięk haniebny.

Tak dobrze to nie ma. Polecamy pionki tylko jako świetny transport do zewn. DAC

najlepszy?

AN DAC 4 oczywiście.

Z tanich rozwiązań tylko DIY . lampucerka mini za 200 zł lub ess sabre Buffalo za 200$ + własna praca wg wskazówek na stronie ŁF oraz w wątku lampucera DAC.

Najbardziej w Goldmundzie podoba mi sie to, ze z nizszych modeli kolumn moge sobie poskladac wyzsze:))) B&W nie pomyslalo o tym niestety i z kilku 805S plus np 801D i z suba ASW855 nie wyjdzie mi Nautilus :D link do opisu Goldmunda, akapit "Modularity":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

artPaw: "podobno najciekawsza jest 380-tka, płytka identyczna z goldmundem, ale to starszy model, dostepny z drugiej reki..."

posiadam DV-380, kupiłem do filmów ze względu na świetne na owe czasy oprogramowanie Gufiaka do Dvix dostępne w necie i ze względu na życzliwą opinię, co do jakosci dźwięku z CD, publikowaną onegdaj na stronie dystybutora a pochodzącą chyba z "Audio-Video". Dzwięk jest niezły, ale wg mnie bez dobrego rozciągnięcia a raczej różnicowania basu z delikatną górą, ale brzmi całkiem "przyjemnie".

dik

tak, tak oczywiście, przyjemny.

Ale ja to porównuję z wyczynowym dac albo cd. Dlatego piszę o haniebnym dzwięku z pionków.

Mr Goldmund na pewno zadbał o zmiany na płytce w analogówce za dac. Kto ich tam wie co zrobli. Pewnie tranzystory, tak to zwykle w hajendach bywa.

• 1 miesiąc później...

>reaktywacja

>

>

Ukryta Zawartość

Heh, w tamtym wątku podałem linka do tego :)

Ukryta Zawartość

CharlieStereon, 18 Kwi 2009, 15:36

>reaktywacja

>

>

Ukryta Zawartość

super!!!

teraz czekamy na ocenę każdego z tych modeli

-Funai B1 - M110 999zł

-Philips BDP 7200 ????zł

-Denon BD 1800 2195 zł

-Onkyo BD 606 2430 zł

-Marantz BD7003 około 4000 zł

a może by zrobić ślepy test?

Ukryta Zawartość

Jorgen, 18 Kwi 2009, 17:55

>CharlieStereon, 18 Kwi 2009, 15:36

>

>>reaktywacja

>>

>>

Ukryta Zawartość

>

>super!!!

>teraz czekamy na ocenę każdego z tych modeli

>-Funai B1 - M110 999zł

>-Philips BDP 7200 ????zł

>-Denon BD 1800 2195 zł

>-Onkyo BD 606 2430 zł

>-Marantz BD7003 około 4000 zł

>

>a może by zrobić ślepy test?

Philips BDP 7200 cena 1000 -1400 zl

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

Jorgen, 18 Kwi 2009, 17:55

>teraz czekamy na ocenę każdego z tych modeli

>-Funai B1 - M110 999zł

>-Philips BDP 7200 ????zł

>-Denon BD 1800 2195 zł

>-Onkyo BD 606 2430 zł

>

>a może by zrobić ślepy test?

Po co ?

Wygrany testów nie ślepych jest oczywisty:

Bardziej namacalna scena i klarowniejsze wysokie tony, jak to w droższych urządzeniach... :)))

Akurat Pawle jesteś mało miarodajny w końcu dla ciebie skowronek a wróbel to jeden....

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 18 Kwi 2009, 19:41

>Akurat Pawle jesteś mało miarodajny w końcu dla ciebie skowronek a wróbel to jeden....

Napiszesz kiedyś coś mądrzejszego ? Czy wszyscy audiofile mają kłopoty z czytaniem ?

Jedno jest pewne, w jawnych odsłuchach dla Ciebie każdy z tych "jakże różnych" klocków brzmiały by też różnie...

Nie. Napisałem tylko, że dla Ciebie jest wsiorawno i tak samo bezwzględu o czym sie tu pisze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

XYZPawel, 18 Kwi 2009, 20:11

>xniwax, 18 Kwi 2009, 19:57

>>Napisałem tylko, że dla Ciebie jest wsiorawno

>no właśnie, napisałeś nieprawdę.Rozumiem, że nic mądrzejszego nie wymyślisz ?

Na początku byłeś nawet trochę interesujący,nawet taki egzotyczny ze swoimi poglądami i linkami,teraz Ciebie tak pełno wszędzie wciąż z tymi samymi poglądami,linkami,wypowiedziami że stajesz się taki...przewidywalny,nudny,nijaki...

Posłużę się więc cytatem:"Rozumiem, że nic mądrzejszego nie wymyślisz?"

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.