Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do rock, pop??

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie pytam czy byłoby lepiej na 4 kolumnach, bo po co mam je odłączać jak mogą grać razem z nowymi, ale nie wiem czy będzie lepiej czy gorzej, a może są i plusy i minusy takiego rozwiązania. jak myślicie?? Bardzo proszę o odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze nie kupiłem żadnych kolumn i cały czas myślę , które będą najlepsze. Czytałem również dobre opinie o Kef iq3. Co z kolei myślicie o tych, czy są gorsze od Paradigm Monitor 3. Ktore byście wybrali?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

No cóż Mac, Abstrahując już od tego że każde z wymienionych przez ciebie kolumn są dużo lepsze od unitry to w celu dokonania wyboru najlepiej zabrać własne uszy na spacer po salonach audio lub znajomych i posłuchać tego i owego. Zobaczysz, a właściwie usłyszysz co ci buczy a co nie, co bardziej detaliczne a co muli. Jeśli dasz rady koniecznie zabierz ze sobą Zg40, porównaj do monitorów o których mowa wyżej - myślę że będziesz zaskoczony faktem iż do tej pory nie wyrzuciłeś jeszcze tej unitry przez okno ;)

Monitory v5 też lepiej wypadną przy tej muzyce, grają trochę równiej od starszych wersji (średnica na swoim miejscu i ciut więcej lepszej jakości wysokich tonów, basu troche mniej) ale pozostała wielka dynamika i wykop, Kefy to też fajne kolumny tylko one raczej grają cieplutko i w spokojnym "plumkaniu" byłyby lepsze

ale tak jak napisał kolega wyżej, nic nie zastąpi odsłuchu, zależy też do jakiego wzmacniacza chcesz to podłączyć (Monitory v5 nie grają z każdym dobrze, Kefy są mniej wybredne)

HEY

POLECAM FAJNE MONITORY ELACA 103.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

POBIJA TE TANNOYE SPOKOJNIE , ZALATW TYLKO STENDY I BEDIESZ MIAL FAJNY DZWIEK

OTWARTY I PRZESTRZENNY , BARDZO ZYWY A BASIK CIE ZASKOCZY, SA PRZESTRONNE I W TEJ CENIE WYMIATAJA JAK DLA MNIE..

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry nie doczytałem do ilu metrów:)

Rock i pop wypadają bardzo przyjemnie. Rock z reguły nagrywany był kiepsko i brakowało tam często wypełnienia wysokiego basu a dolnej średnicy. A to ze zdjęcia doda własnie braków w realizacji wielu płyt z klasycznym rockiem:)

Witam słuchałem dzisiaj Paradigm Titan Monitor v5 i bas w nich wydawał mi się taki twardy, nie schodził nisko, jak wygląda to w Pradaigm Monitor 3?? I drugie pytanie czy mógłby ktoś mi tutaj porównać i stwierdzić które lepsze do tej muzyki Paradigm Monitor 3 czy Paradigm Monitor Titan v5, tzn. chodziłoby mi o ten bas i o inne pasma w tym zestawieniu, ktore są lepsze. Byłbym wdzięczny. Bardzo prosze o odpowiedzi.

posłuchaj najmniejszych RLS - coś ok 2kzł ze stendami, później ewentualnie Audio Academy też monitory. Osobiście wyżej oceniłem RLS. Poszukaj w necie, obaj producenci mająswoje strony www.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Czy tej góry jest zdecydowanie mniej, bo włąsnie wydawało mi się, że w tych Paradigm Titan v5 wysokich było akurat

2. Który wzmacniacz według Was jest lepszy Denon DRA-345r czy Marantz PM-32??, pytam ponieważ mam okazję wymienić

3. Mówicie że basu w Paradigm Monitor 3 jest dużo, ale czy nie ma go za dużo, czy nie są przebasowane.

4. Czy Paradigm Monitor 3 to jest już średnia klasa kolumn, czy jest to najniższa klasa??

Wiem, że dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedzi.

mac2005, 18 Sty 2008, 23:12

>Mam jeszcze kilka pytań:

>1. Czy tej góry jest zdecydowanie mniej, bo włąsnie wydawało mi się, że w tych Paradigm Titan v5

>wysokich było akurat

>2. Który wzmacniacz według Was jest lepszy Denon DRA-345r czy Marantz PM-32??, pytam ponieważ mam

>okazję wymienić

>3. Mówicie że basu w Paradigm Monitor 3 jest dużo, ale czy nie ma go za dużo, czy nie są

>przebasowane.

>4. Czy Paradigm Monitor 3 to jest już średnia klasa kolumn, czy jest to najniższa klasa??

>Wiem, że dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedzi.

1) wysokich jest też sporo, są może nieco mniej szczegółowe (czasami to nawet zaleta) ale tego tak bardzo nie słychać, bardziej rzuca się w uszy wycofana średnica

3) zależy dla kogo, dla kogoś kto słuchał do tej pory Altusów może nawet go być ciut za mało a są też niektórzy "audiofile" którzy zatykają bas reflex w swoich małym monitorkach w 30m pokoju :)

4) jeśli wyznacznikiem klasy , czy tego jak grają ma być tylko cena to jest to bardzo niska klasa :P

to nie są kolumny neutralne, grają efektownie, przyjemnie - są w miarę uniwersalne ale w niektórych gatunkach jak klasyka czy jazz mogą nie grać tak dobrze jak inne konstrukcje...

znam kogoś komu dźwięk tych kolumn w muzyce rozrywkowej tak się spodobał że sobie je kupił mimo że już posiada w domu fajne podłogowce o wartości > 10 tys.... no i ma teraz dwie pary kolumn :P

Mac2005 co ty tak tylko z tem basem??

Wogole jakoś smiesznie pytania zadajesz. Ile masz lat?? Bo wydaje mi sie, ze jestes mlodym czlowiekiem, ktory szuka sprzętu żeby mocny bas to byla podstawa.

Chcesz słuchac muzyki czy dudnienia basu??

mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej średnicy w Paradigm Monitor 3. Mówicie że jest lekko wycofana tzn rozumiem przez to że wokale tez będą trochę wycofane, tak- czy będzie to zauważalne w porównaniu do moich zg40??, tzn czy będzie mniej średnicy niż teraz mam?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość RobSot

(Konto usunięte)

Witam, mialem KEF iQ3 i jesli chcesz znac moja opinie to jest taka, do muzyki jakiej sluchasz nie nadaja sie zupelnie, nawet bym zaryzykowal stwierdzenie ze nie nadaja sie do sluchania tylko do ogladania bo wykonanie i ksztalt ladne. Mam kontakt z tymi monitorkami (kupilismy z kolega po parce - ja swoje oddalem dochodzac do wniosku ze to raczej glosniki efektowe do kina a nie do stereo) on twierdzi ze sie wygrzaly ale moim zdaniem po prostu sie przyzwyczail, bo graja tak jak graly. Jesli potrzebujesz monitorow ktore zagraja dosc dynamicznie, czytelnie, nie mula, z precyzyjnym basem ktory moze byc naprawde nisko a nadal gra nie dudni jak z czelusci KEF, do tego ladna scena z nieco wysunietym wokalem to proponuje B&W 602 s3 - i nie sugeruj sie ze akurat takie sprzedaje (kupilem identyczne w innym kolorze) moim zdaniem za te pieniazki oferuja bardzo duzo, zapraszam na odsluch do pokoju 12m a pozniej sam ocenisz co oferuja inne konstrukcje za te same pieniazki, polegaj na swoim sluchu bo to Ty bedziesz zadowolony lub nie po zakupie

hmm B&W nie wszystkim sie podobaja, mi akurat srednio - choc doceniam to ze graja dosyc wiernie ale nie rysuja specjalnie takiej barwy jaka bym chcial uzyskac, choc fakt ze sa dosyc uniwersalne, z niezlym basem i dynamika, choc chyba tez potrzebuja wiekszego pokoju niz 12m2 zeby pokazac co potrafia (ale na 12 tez zagraja niezle).

A który wzmacniacz według Was spisze się lepiej z Paradigm Monitor 3: Denon DRA-345r czy Marantz PM-32? Wiem, że do tych kolumn będę musiał kupić coś lepszego, ale z tych dwóch który według Was będzie lepszy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.