Skocz do zawartości
IGNORED

2Ch ok 5.1 grrrr

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Tja...

Jest:

"(nie wiem, czy tam będzie pracował dekoder sprzętowy, czy systemowy)"

A powinno być:

"(nie wiem, czy tam będzie pracował dekoder sprzętowy, czy programowy"

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"Hm. Ale żeby móc "rzucić" 6ch, to i tak musisz użyć dekodera dolby digital i/lub dts. Tyle, że w tym przypadku nie będzie to ten zamontowany w amplitunerze, lecz w odtwarzaczu dvd lub w karcie dźwiękowej (nie wiem, czy tam będzie pracował dekoder sprzętowy, czy systemowy). W każdym razie skoro aż tak bardzo nie podoba Ci się brzmienie multichannel, to podłącz kartę cyfrowo do ampli, a w tym ostatnim wybierz ustawienie "Stereo" albo "Direct"."

no nei do konca tak.... w ampli moge ustawic 6ch --- i odlacze wszystko oprocz ftontow i suba, ampli bedzie sam dekodowal wszystko bo dostanie caly sygnal jako PCM

>bedzie sam dekodowal wszystko bo dostanie caly sygnal jako PCM

radzę odstawić ten Ruski spiryt, nigdy nie uzyskasz PCM z DD lub DTS, bo są to formaty stratne (mniej lub bardziej, ale jednak). Naiwność usprawiedliwia Twój wiek, ale nawet zdekodowanie przez DVD nie powoduje, że na wyjściu masz coś innego niż wynik dekodowania DD lub DTS, a to nie jest PCM.

Napisałem już o tym majmaj'owi na priva. Także już wie :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>no nei do konca tak.... w ampli moge ustawic 6ch --- i odlacze wszystko oprocz ftontow i suba,

I w wyniku będziesz słyszał 2.1/5.1 (to jest ułamek, był w podstawówce) sygnału audio, czyli w najgorszym wypadku nie usłyszysz "tylko" dialogów.

majmaj z fotek wynika, że równy gość z Ciebie, Różowy Floyd na ścianie, Oldfield na prawym froncie, na lewym nie mogę dostrzec co to. Uwierz, że realizatorzy w studiach filmowych wiedzą co robią, nie robią tego na złość. Zapomnij o ałdiosyfilisie i ciesz się muzyką i filmem jakby jutro miał się skończyć świat, jak o tym zapomnisz staniesz się forumowym zombie wtykającym sobie różne kable w różne miejsca bez żadnej przyjemności z obcowania z dźwiękiem i obrazem!

macpiciu, 17 Sty 2008, 21:11

>>no nei do konca tak.... w ampli moge ustawic 6ch --- i odlacze wszystko oprocz ftontow i suba,

>

>I w wyniku będziesz słyszał 2.1/5.1 (to jest ułamek, był w podstawówce) sygnału audio, czyli w

>najgorszym wypadku nie usłyszysz "tylko" dialogów.

hmm masz racje jesli wlacze ta opcje i w ustawieniach (setup) ampli beda widnialy wszystkie kanaly.... a ja mysle ustawic w ampli ze mam tylko 2 fronty +1 sub... co mi da mixowanie reszty z centrala i sat do frontow.

dlaczego napisalem PCM ---- bo tak mi sie wyswietla na ampli jak dostaje sygnal z kompa w "zwyklym" formacie... bo jak tostanie DD czy DTS to w tedy PCM znika. Ale teraz dla mnei jest to juz jasne.

majmaj - fajnej muzyki słuchasz ... swoją drogą podoba mi się styl realizacji płyt przez Oldfielda

ps. przytargaj do domu na próbę jakiegoś wzmaka stereo (pokroju np. Denon 700) ... jestem ciekaw reakcji ;)

Posłuchaj Kyle, zajmij się przyjemnością słuchania muzyki, nie technikaliami, a kino pozostaw w 5.1 (ma to swoje uroki i cel), jak trochę pożyjesz zobaczysz, że świat jest kolorowy, a nie czarno-biały. Powodzenia :-)

macpiciu, 17 Sty 2008, 21:53

>Posłuchaj Kyle, zajmij się przyjemnością słuchania muzyki, nie technikaliami, a kino pozostaw w 5.1

>(ma to swoje uroki i cel), jak trochę pożyjesz zobaczysz, że świat jest kolorowy, a nie

>czarno-biały. Powodzenia :-)

wiem wiem ... :P ... ja tylko proponuję spróbować czegoś nowego

ps. szkoda że procesory kina są takie drogie - ~5K ... rozbój ... musi wzrosnąć konkurencja na tym polu ... a kiedy będą one szeroko rozpowszechnione to będzie i kino, i świetne STEREO w jednym zestawie

wiec jest to OST z Silent Hill (gry) niesamowity wokal aaah az czasem mam ciarki jak to slucham, bardzo wiele uczuc jest zawartych na tej plytce.

powiem Wam ze w sumie z 4 czesci Silent Hill sklepal bym Wam taka plytke ze bysci Cie zbierali szczeke z podlogi :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu macie info

Ukryta Zawartość

Mniam :-) spróbuj w takim razie OST z Planescape: Torment (ambient - można się posikać ;-) ), nie ma tego nigdzie do zakupu, pozostaje mp3, muzyka NIESAMOWITA!!!! Niestety pozostaje torrent lub inny p2p żeby zdobyć :-( jak będziesz miał problem napisz na priva, powinienem dać radę coś zmasterować na CD.

aha i zalatwcie sobie plytke 1CD bo 2 CD jest juz bardziej w tanecznej wersji a 1CD to raczej chillout:

Sunlounger - Another Day On The Terrace

czasem odlatywalem jak sluchalem tego to najlepsza plyta jaka posiadam... zapewne Wam Trance kojarzy sie z lubudu lubudu... bum bum.... jak posluchacie tego zmienice podejscie, moge Wam obiecac. Na marginesie to Trance progresive

majmaj, 17 Sty 2008, 22:11

>mp3 ... hmmm nei slucham jak juz to lossless (...) ;)

dobre podejście ... dobre :P :P

Ja zwykle ściągam mp3 w celu "poznania" jakiejś płyty, a jak mi się spodoba to kupuję oryginał np. z allegro można taniej

nie no jesli to sugestia ze jestem piratem to nie :P mam wiekszosc orginalow bo cenie sobie to ze ktos sie nameczyl nad tym co slucham i wlozyl w to sporo serca. to co mam w Lossless to sa perelki za ktore musial bym dac ohohohoh o ile w ogole gdzies bym je dostal. Co nei zmienia faktow ze mam kilka "piratow" ktore mogl bym kopic w sklepach - no ale nie zawsze ma sie pieniadze.

Panowie, są tematy muzyczne niedostępne inaczej niż mp3 i nic tego nie zmieni. Jeżeli chodzi o Torment to akurat wersja mp3 jest legalna, cholera nie mogę znaleźć w ulubionych linku do oficjalnej strony z plikami. Ja mam same oryginały, ale fakt w Twoim wieku dopiero pracowałem nad tym ;-) Niestety sporej ilości OST do gier nie można dostać na CDA, a to wieeeeeeeelka szkoda :-(

Cholera, że postów nie można edytować, ech życie. Od jakichś dwóch lat mój konik to właśnie OST, KOCHAM muzykę filmową i nawet filmu nie muszę oglądać jeżeli muzyka jest dobra ;-), no dobra oszukuję kino to moja druga pasja :-D, ale OST z gier to osobna, niedoceniana kategoria.

no akurat OST Silen Hill zawsze byl wydawany i nigdy nie zostalo nic pominiete. a tu jeden z wielu fajnych kawaleczkow:

Ukryta Zawartość

oczywisice to marnny format wiec od razu zachecam wejsc na allegro :D

Ukryta Zawartość

Ja tylko chcialem zwrocic uwage, ze skoro nie uzywales suba, to nie bylo to 5.1, tylko 5.0. W kinie ta jedna dziesiata, to roznica zasadnicza. Poza tym, miales tez odlaczony centralny, wiec tak naprawde byl to dzwiek 4.0. Chyba sam widzisz, ze opinia z tytulu watku i pierwszych wpisow jest, delikatnie mowiac, chybiona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.