Skocz do zawartości
IGNORED

Negatywne opinie nt. kolumn Rehdeko

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, cieżko zebys mogł to w jakikolwie sposób porównac(słuchałeś przynajmniej mbl ?) i nie wiem co Ty tam porównywales :) Moje pierwsze zetkniecie z zestawem mbl raczej do pozytywnych nie należało....juz od wejscia nie było słychać ze wewnatrz gra muzyka...po wejsciu instrumenty akustyczne nie brzmialy jak akustyczne...ogólnie poza dynamiką(w sensie naparzanka) i przestrzenią nic ciekawego nei stwierdziem,....potem wchodzilem jeszcze kilka razy posłuchać siadajac w różnych miejscach i dxwiek był męczący...sluchajac muzyki na zywo to sie przecież nie zdarza....na koniec jedna rzecz mi sie podobała... Mozdżer....bardzo fajna przestrzeń i wielkosć instrumentu...ogólnie jak przez mgiełkę ale jednak bylo widać instrument. Prezentację mbl na tle calosci wystawy uważam za udaną - żeby bylo jasne.

dobra,

żeby nie było, że tylko trolluję....

może mummy, jeśli to czyta, potrafi powiedzieć, za jakimi lampami Rehdeko zagrały kontrowersyjnie?

tzn. (dla audiofili) był z jednej strony fajny dół i przestrzeń, ale brakło szybkości i innych rzeczy

chodzi mi o same lampy, a nie o wzmacniacz. i na ile te lampy same w sobie mają taki charakter, a na ile tak grały z tym wzmacniaczem?

Jak ustawić korektor żeby głośniki zagrały jak Rehdeko?

Unitra wystarczy czy lepszy Technol?

>Rehdeco mimo wysokiej skuteczności są tak twarde i wymagają bardzo silnego pieca.

To jest sprzeczność. Przy skuteczności 100dB mają grać potwornie głośno z najsłabszym np. 10W wzmacniaczem.

Jakie płyty grają, a jakie nie grają z tymi głośnikami?

W kwestii formalnej:

Graaf zadał konkretne pytanie i mamy już około 60 odpowiedzi nie na temat.

Moim zdaniem dla takich panów jak lancaster, qubric, senicz, vector można by założyć jeden wspólny temat o nazwie "JA WIEM LEPIEJ" gdzie mogliby się sprzeczać do woli, każdy lansując własną tezę i udowadniać swoją rację w dowolnym temacie związanym z audio.

TUX

TUX, witamy w klubie :)

Watek uwazam jest bez sensu...zreszta pisaem już do graafa w tej sprawie...równie dobrze mozna założyc wątek pt. negatywne opinie nt. kolumn x, wzmaków y czy kabli z(akurat nie mam zadnych na mysli;)) zresztą chyba nikt nigdy wczesniej nie otwarł wątku o treści : "negatywne opinie...."...musiało byś spore zapotrzebowanie :) .. na forum jest mnóstwo info o tych głosnikach...większośc pozytywnych, kilka negatywnych, są też zastrzeżenia(w tym moje).... po grzyba watek "negatywne opinie....' ?

No ale dobra niech będzie i taki - nieco seniczowy(ala wzmaki d są g czy soc w ten deseń czytalem dziś)

lancaster,

nie wybrzydzaj - jak wątek już jest to trzeba pisać

więc mnie się nie podoba, że już ich nie produkują i że nie są tanie

aha, i wejdę w słowo Qubrickowi, nie podoba mi się też, że się już skończyły na wystawkach w Niemczech

(że też ja głupi ich nie znałem, jak stały pod każdym szwabskim domem)

TUX, 4 Sty 2008, 17:33

Graaf zadał konkretne pytanie. Chciał znać negatywne opinie także zasłyszane i przeczytane (wyjaśniam gdybyś nie zrozumiał o co pytał). A takich opinii można na forum przeczytać wiele, na co zwracałem uwagę. Trzeba tylko zdawać sobie sprawę co się kryje pod "achami" i "ochami" na temat Rhedeko (tak samo zresztą jak na temat każdego innego sprzetu).

Dziwne jest, że Rhedeko budzą najwięcej zastrzeżeń, wyjątków, problemów i różnych takich "ale". Trochę to dziwne jak na rzekomo dobry sprzęt.

maciek_m 4 Sty 2008, 20:16

>...że też ja głupi ich nie znałem, jak stały pod każdym szwabskim domem...<

To prawda... Jesteś głupi.

lancaster, 4 Sty 2008, 15:15

>.. i dxwiek był męczący...sluchajac muzyki na zywo to sie przecież nie zdarza...<

Zdarza się. Własnie za sprawą dynamiki, która jest znacznie wieksza niż ze sprzetu muzycznego. Oczywiście w inny sposób niż z MBL bo nie wkładasz głowy do fortepianu na przykład (tu ciekawostka jak sie ludzie zachwycają fortepianem nagranym mikrofonem zbierajacym dźwiek bliżej instrumentu, a na koncercie siedza od niego w odległości 15 metrów?).

Oj Lancaster, chyba nie hcesz się przyznać, że nie byłeś na żadnym koncercie? ;)

ty Qubrick, błyszczysz dzisiaj intelektem.

no i hamujesz się z "pedałami" (doceniam). masz dziś dobry dzień?

(czy ja ci już mówiłem że jesteś "ukrytym" moherem?)

podziel się z nami statystkami odnośnie największej liczby negatywnych opinii nt. Rehdeko

widzę, że skoro ich nie słyszałeś, to poczułeś się w obowiązku policzyć wpisy

(i jak się liczy, jeśli ktoś 30 razy powtórzy że są kiepskie?)

Rynkiem dla Rehdeko była chyba Francja wiec tam na wystawkach trzeba szukac

powinno byc łatwiej bo Francuzi kupowali duzo wiecej hiendu niz Niemcy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Słyszałem dwa modele.

W dobrej aplikacji i podłączeniu w odsłuchu np. fletu czy gitary akustycznej to jest i fajnie.

Szybki, soczysty z werwą dźwięk.

Ale w aspekcie szerokim Hi-Fi to Rehdeko są ustawione w polowaniu na jelenie.

Teksty z rodzaju PAN NIE ROZUMIE TEGO DZWIĘKU mam już dawno za sobą , kumaci wiedzą o kogo mi chodzi.

Rehdeko to nisza wśród nisz.

Francja w tym okresie moze ktos to potwierdzi była specyficznym rynkiem

im drozsze i specyficzne tym chetniej kupowane / w przeciwienstwie do Anglii czy Niemiec /

ciagna z tej Francji złom antyczny-- zreszta coraz droższy bo ponoc Amerykanie z nudów im wszystko wykupuja na wycieczkach a elektroniki nikt nie przywozi albo ja nie trafiam

to naprawde był piękny rynek w tym okresie--Francuz nigdy nie kupiłby budzetowki w przeciwienstwie do Angola ktory nawet chinszczyzne kupi byle tanio

dogon,

a jakbyś tak roztłumaczył ten "aspekt szeroki Hi-Fi" vs. flety ?

nie żebym sie czepiał, ale wątek jest o minusach Rehdeko, więc raczej warto być precyzyjnym co do słabych stron tych kolumn, a dobre można sobie nawet i całkiem odpuścić

dogon, 4 Sty 2008, 22:04

>Tak naprawdę to właśnie chyba żabojady są najbardziej kumate w dźwięku.

>Mają największy odsetek udanych produktów.

Absolutnie nie. Prawdą jest, że są bardzo odważni w stosowaniu nietypowych rozwiązań dzieki czemu sprzęt nabiera specyficznych, ale pożądanych cech, ale najcześciej są to cechy pożądane tylko przez niektórych, czasem też walą kulą w płot. Statystyk żadnych nie prowadziłem, ale najprawdopodobniej odsetek kich jest taki sam jak wszędzie, a może nawet większy bo u nich przywiązanie do swojego jest silniejsze niż zdrowy rozsądek , wystarczy spojrzeć jak dobrze we Francji idą francuskie samochody i jak mają do wyboru swoje albo lepsze to wybierają swoje, będą dumni jak pawie z ilości kosmicznych bajerów Citroenach C5, nie zauważając jednocześnie że wózki te prowadzą się jak transatlatyki i dzieje się tak własnie przez to że przekombinowali z gadzetami.

Tak samo nieprawdą jest że Francuzi nie kupują syfu jak Angole jak to ktoś napisał. Kupują, ale nie chińskie tylko swoje badziewie, co nie zmienia faktu że badziewie to badziewie i pewnie jeszcze za swoje badziewie przepłacają.

ARGOS, 4 Sty 2008, 23:15

Znafco frankofoński ,nie chrzań, sąsiaduję w tym samym budynku z firmą francuską i są to ludzie na poziomie, nawet chce im się uczyć języka tubylców ,I w przeciwieństwie do pracowników u nich pracujących,potrafią sie zachować na codzień. Skąd oni ich wzieli ? z łapanki, ostatnio potrzebowali 1 pracownika i dostali 1500CV jak to najlepsze osoby były poprzednio przyjęte po rekrutacji to żal dupę ściska z kim my mieszkamy na co dzień, ani dzień dobry ani do widzenia ani pocałuj mnie w dupę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Qubric mogę sie w kazdej chwili przyznać ze na żadnym koncercie nie byłem bo dynamika dynamiką a jej skala jej skalą...sama głośnosc to pewnie jest do wyciśniecia z wielu rzeczy(zwłaszcza wrazenie "podrasowania")...pewnie nawet w średniej klasy aucie na fabrycznych głośnikach mozna spróbowac:), ale z gradacją bywa problem prawie zawsze.

...poza tym o czym my tu rozmawiamy...własnie dzięki Twojemu pomysłowi strojenia systemu kartą w kompie zrobilem sobie test porównawczy...topowy mbl vs Kharma+Wavac+Goldmund Ref LP vs muzyka na żywo i musze powiedziec ze tak jak piszesz jednak muza na żywo brzmi najbardziej naturalnie.

Pozdrawiam

ARGOS

zacznij czytac ze zrozumieniem -pisałem o pewnych okresach historycznych na rynku audio w Europie nie o stanie obecnym

widze ze klepiesz ta klawiature byle klepac

cir: z całym szacunkiem, ale sam klepiesz. Jaki okres historyczny? rok temu czy 20 lat temu? Wreszcie skąd taka pewność? robiłeś jakieś badania rynkowe że wiesz co Francuzi kupowali? I wreszcie co, nagle zgłupieli że zaczeli kupować szmelc?

ARGOS

zwyczajnie-- nieraz czytam o rynku audio z poprzedniego wieku zwłaszcza w kwestii "handlowej"

co teraz kupuja Francuzi nawet sie nie interesowałem :-)

Rafaell, 4 Sty 2008, 23:29

>ARGOS, 4 Sty 2008, 23:15

>Znafco frankofoński ,nie chrzań, sąsiaduję w tym samym budynku z firmą francuską i są to ludzie na

>poziomie, nawet chce im się uczyć języka tubylców

Na fakt, jak na żabojadów rzeczywiście niebywałe.

,I w przeciwieństwie do pracowników u nich

>pracujących,potrafią sie zachować na codzień.

Pech, że mają takich pracowników.

Skąd oni ich wzieli ? z łapanki, ostatnio potrzebowali

>1 pracownika i dostali 1500CV jak to najlepsze osoby były poprzednio przyjęte po rekrutacji to żal

>dupę ściska z kim my mieszkamy na co dzień, ani dzień dobry ani do widzenia ani pocałuj mnie w dupę

No i to jest dowód na to, ze wszystko co napisałem o francuskich nawykach konsumenckich to nieprawda, bo to przecież ludzie mądrzy i na poziomie :-D . No własnie, mądrzy dlatego jak już mają kupować cokolwiek to wybierają swoje a nie jak wiele głupich Polaków każde inne, byle nie swoje. Ale nie oznacza to że francuskie jest lepsze, Francuzi mają taki sam talent, takie same mózgi i takie same ręce jak wszyscy inni na świecie, robią proporcjonalnie tyle samo kichy i tyle samo dobrych rzeczy co wszyscy inni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.