Skocz do zawartości
IGNORED

RCA 5U4GB jako zamiennik 5Z3P

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

marcin

Każda lampa prostownicza ma określoną maksymalną pojemność kondensatora, jaka może być za nią zainstalowana. Może być mniej, nie może (nie powinno) być więcej. 5u4g ma maksymalnie 40uF, 5c3s - 4uf. Jeżeli w dowolnym układzie jest 4uF spokojnie można zamieniać 5u4g na 5c3s i odwrotnie. Jeżeli jest więcej, można zastosować 5u4g, ale 5c3s już raczej nie (chociaż rosyjska technologia i podejście do parametrów bywają specyficzne;-). O iskrach nie słyszałem, ale 5c3s z kondensatorem większym niż 4uF na pewno (no, przynajmniej zdaniem radzieckich inżynierów;-) pożyje krócej niż z tym do 4uF.

Inną kwestią jest to, że niektórzy konstruktorzy, w tym ci profesjonalni, mało sie tym przejmują. Np Abraxas ładuje 32uF za 5c3s i tyle (przynajmniej ja miałem taki egzemplarz). Może AN też nie jest specjalnie wyczulony, albo wie lepiej od radzieckich kolegów, co ta lampa potrafi;-)

Znam tę tabelkę. Wynika z niej, że "nasze" lampy można zamieniać ze sobą w obie strony "w ciemno", a tak przeciez nie jest.

Jeśli w konkretnym układzie CLC pierwsza pojemnośc wynosi 4 uF, to te lampy są tam "wymienne". A jeśli 40 uF, to oczywiście nie są. Co wcale nie znaczy, że włożenie 5c3s grozi natychmiastowym wybuchem.

Panuje dość duże zamieszanie w tych sprawach, stąd wiele nieporozumień.

P.S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdzie nie proponują lampy 5c3s. Może na specjalnie zamówienie - dla zaoszczędzenia przez nabywcę paru funtów - "wsadzą" ją tu czy tam, ale zapewne dokonają przy okazji paru innych zmian również.

Ukryta Zawartość

W takim razie jest to znacznie bardziej skomplikowane niż sądziłem...

Myślałem, że można łatwo zastępować lampy, a tu się okazuje, że ważna

jest jeszcze jakaś "pojemność kondensatora za lampą"...

A tego parametru to już na pewno się nie dowiem ;)

Dzieki za pomoc, od dziś wiem, że analogowy dźwięk jest znacznie

trudniejszy, niż przypuszczałem...

Pozdrawiam.

Spokojnie - za lampą prostowniczą przeważnie jest "jakaś pojemność" (tylko czasami jest od razu dławik).

Wystarczy popatrzeć na schematy, albo chociażby odczytać wartość konkretnego kondensatora lub kondensatorów.

Załączam schemat poglądowy, może się komuś przyda. W tym wypadku "pierwszą pojemność" tworzy kondensator 40 uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat mojego wzmacniacza wygląda jak poniżej...

Wiem, że niezbyt szczegółowy, ale może uda Wam się coś ustalić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

900 VDC (chyba dobrze odczytałem) to bardzo wysokie napięcie. Maksymalna wartośc napięcia wyprostowanego z 5c3s wynosi 2.000 V. Zdaje mi się, że w tym wypadku lampa prostownicza zapobiega gwałtownemu uderzeniu wysokiego napiecia na pozostałe elementy.

Kondensatory za lampa są tutaj połączone szeregowo, więc ich łączna pojemność jest odpowiednio mniejsza,natomiast wytrzymałość na przebicie większa - stanowi ona sumę napięć przebicia każdego z nich.

Widać diodę Zenera, być może jej zadaniem jest opóźnienie momentu podania napięcia anodowego na lampę 6922, która nie lubi zbyt wysokiej jego wartości. Po nagrzaniu się pozostałych lamp, 6922 otrzyma właściwe dla siebie napięcie anodowe. Podobne rozwiązania stosuje się wobec popularnych lamp EF86.

Myślę, że inni będą potrafili precyzyjniej opisać tajniki tego zasilacza.

Śmiech na sali ten zasilacz. Czego to już Chińczyki nie wymyślą, żeby coś na siłę wcisnąć. Ale ok teraz merytorycznie. W zasilaczu jest podwajacz napięcia na diodach półprzewodnikowych i to one prostują napięcie. Lampa prostownicza jest wstawiona w szereg z "-" zasilania. Opóźnionego załączenia anodowego nie realizuje, bo jest bezpośredni żarzona (może tego Chińczycy nie wiedzieli?). Wstawiłbym tu osobiście jakąś pośrednio żarzoną lampę.

Kondy jak zwykle mogą być za duże, a dławik za mały i lampa może nie pożyć długo, ale to już trzeba sprawdzić.

> Opóźnionego załączenia anodowego nie realizuje, bo jest bezpośredni żarzona (może tego Chińczycy nie wiedzieli)?

A może pełni tu rolę stabilizatora napięcia anodowego?

aleqz - czemu Ci zależy na 5c3s? Ona też jest zresztą bespośrednio żarzona.

alegz, 27 Sie 2009, 00:03

>W takim razie mozna spróbować z 5C3S, czy lepiej zostać przy 5Z3P?

>Bo coś tak chłopaki słabo Was rozumiem... ;)

Z jakiego powodu chcesz wymienić lampę?

alegz,

Raczej pomyślałbym o GZ34, tylko nigdzie nie mogę znaleźć ile ona opóźnia.

toptwenty,

Wpięcie jej w obwód w tym miejscu spowoduje na niej spadek napięcia o parędziesiąt woltów i nic poza tym.

Chodziło mi tylko o zamianę i jej ew. wpływ na dźwięk,

nic poza tym... Mam po prostu kilka 5C3S w domu i korci

mnie żeby spróbować, choć wiem, że wpływ lamp prostowniczych

na dźwięk jest bardzo mały.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

planuję zrobić krok do przodu :) i zrobić prostowanie napięcia na lampie .w tym przypadku planuję

GZ34 JJ,

i tu pytanie czy dać po jednej sztuce na każdy kanał? czy może tylko rozdzielić napięcie z jednej lampy poprzez system filtrów

skolopendra, 8 Paź 2009, 18:57

Oczywiście pytanie nie dotyczy wzmacniacza jak wyżej i transformator jest przystosowany do prostownika lampowego? GZ34 to bardzo mocna lampa i w większości przypadków wystarczy jedna, ale nie napisałeś do czego to chcesz włożyć. Jeżeli wyrobi mocowo to jedna lampa i później możesz rozdzielić według uznania.

będzie to zasilacz tylko do pary 12sn7 .że prądowo lampa da rady o oczywiście wiem ...

zastanawiam się jednak

czy nie wpłynie to negatywie na sam "czar" sn7

obecnie mam zbudowany podobny układ, lecz na dwóch oddzielnych transformatorach i mostkach

Na GZ można odpalić końcówkę stereo na KT88 i to ze sporym zapasem. Do pre szukałbym słabszej lampy która nie będzie wytwarzać kilkukrotnie więcej ciepła co pre. Wytrzyma Ci w ogóle żarzenie? Masz trafo z dwoma uzwojeniami czy hybryda? Rozglądnij się za jakąś słabszą lampką np EZ80, 5Y3WGTA.

>lampy która nie będzie wytwarzać kilkukrotnie więcej ciepła co pre.

może masz racje ,nie robiłem nigdy zasilania lampowego a gz znalazłem przypadkiem ...

co zaś się tyczy traf- to będę robił na zamówienie ,osobno żarzenia, osobne na każdą sn ,tak wiem że zasilające ma mieć po środku odczep na masę. nie jestem pewny tylko ile przyjąć w zapasie napięcia potrzebnego do wyprostowania .

zakładając że potrzebował będę 250v to rafo powinno dawać ok 300 zmiennego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.