Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury M1 - czasami cos charczy

y2k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem co sie stalo, ale od pewnego czasu mam problem z jedna kolumna. Przy pewnych czestotliwosciach slychac wyraznie jak charczy. Dzwiek "wyglada" jakby oderwal sie gdzies kawalek kartonu. Ogladalem caly glosnik i nie wyglada na to, zeby sie cos oderwalo, a wyraznie slychac (najwyrazniej chyba w czasie pierwszych uderzen perkusji - stopy, w pierwszym utworze, na ostatniej plycie Nickelback). Czy ktos z kolegow forumowiczow wie co sie moglo stac, jak to naprawic, gdzie to naprawic, komu oddac do naprawy i jakie moga byc koszty. Nie chce wymieniac kolumn, bo te sa jak dla mnie rewelacyjne dlatego prosze o wskazowki.

Jestem z Poznania, ale jak trzeba bedzie, to moge wyslac gdzies kolumny.

Pozdrawiam i licze na pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/39092-tannoy-mercury-m1-czasami-cos-charczy/

Moze to wzmacniacz harczy.Co w tych kolumnach takiego szczegolnego ze nie chcesz sie ich pozbyc?

Nie wiem czemu ale na allegro sporo sie cenią(500zl) , czyzby w tej cenie nic lepszego sie nie kupi?

Nie, to nie wzmacniacz - sprawdzilem. Kolumn nie chce zmieniac, bo:

1. podoba mi sie jak graly

2. podoba mi sie jak graja

3. nie stac mnie na wydatek kilku tysiecy na nowe

Zanim nabylem M1 mialem Maestro 130 i tez mi sie podobaly, ale w chwili gdy postawilem Tannoy'e, Maestro poszly do ludzi. Wlasnie dlatego nie chce ich zmieniac i chcialbym, aby ktos podpowiedzial jak je naprawic. Zmienic glosniki? Jesli tak, to na jakie? Oddac do naprawy? Jesli tak, to komu?

A jakie inne kolumienki podstawkowe mozna kupic za 500 zl, ktore gralyby tak samo, a moze i lepiej niz M1?

Spróbuj delikatnie nacisnąć membranę feralnego głośnika. Jeśli będzie trzeć lub obcierać, to znaczy, że izolacja cewki się przegrzała i wybrzuszyła, albo któreś zawieszenie się naddarło.

Najlepiej głośnik wyjąć i poddać oględzinom.

Ze sprzedażą się nie gorączkuj jak wielu radzi. To naprawdę fenomenalne głośniczki. Szczególnie dobrze potrafią zagrać np. ze starszymi udanymi modelami Marantza. Jak do tego dołoży się jakieś przyzwoite niezamulające źródło i kolumienki podda prostemu tuningowi o którym tyle było na tym forum to w muzyce klasycznej, kameralnej, jaziie jest naprawdę fajnie, bardzo fajne wokale. Tylko nie nadają się specjalnie do rocka ani od ostrzejszego grania. Już nawet takie the Doors zmiękczały jednak za bardzo. Ale w muzyce o której pisałem REWELACJA !!! (szczególnie biorąc pod uwagę cenę). Przypuszczam, że w takich przypadkach wielu posiadaczy znacznie droższych kolumn może pomarzyć o tak pięknym dźwięku. Klops, że uszkodzone. Obejrzyj głośnik. Może da się naprawić przez jakiś WYSPECJALIZWANY zakład, bo czy oryginalne głośniki dostaniesz to wątpię. Zmiana głośnków w Tannoiach na inne może sprawić to już nie będą TE kolumienki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.