Skocz do zawartości
IGNORED

pokoj 10 metrów i drobiazgi. co jeszcze?

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

NA WSTEPIE ZASTRZEGAM ZE MOJ PROBLEM JEST INDYWIDUALNY I WG WYSZUKIWARKI W DOKłADNIE TAKIEJ FORMIE NIE WYSTAPIł JESZCZE NA FORUM.

moj metraz to 3x3.5. sprzęt jak w O MNIE. zastanawiam sie, jakie jeszcze drobiazgi mogłyby wpłynąc chociaz troche na jakosc brzmienia. NIE CHCE PODPOWIEDZI TYPU: ZMIEN .ZMIEN KOLUMNY. NIE O TO CHODZI. prosze o DROBIAZGI.

interesuje mnie czy do tego zestawu warto starac sie o lepsze kable, czy są takie które w pokoiku 10 metrów wpłyną znacząco np na polepszenie sceny dxwiekowej i przestrzennosci. zastanawiam sie tez nad takim aspektem:

mam drewniany parkiet, na nim dywan. stojaki stoją niestety (stety??) na tym dywanie. czy warto byłoby POD STOJAKI zastosowac kamienne płyty (kładąc je na dywanie)? czy wpłynie to jakos na brzmienie? jesli tak, to w jaki sposób?

dodam, niewiem czy to istotne, ze stojaki wazą około 8 kg sztuka, w podstawie dolnej są 3 kolce.

jezeli te plyty to dobry pomysł, to o jakiej grubosci będą najodpowiedniejsze?

Witam,

Na Twoim miejscu pracowałbym tylko i wyłącznie nad ustytowaniem kolumn (odległości od ścian, kąt dogięcia) i uzyskaniem jak najlepszej akustyki w Twoim pokoju. Na 10 metrach nie jest to łatwe, niestety. Masz na pewno niewielkie pole manewru:)

O inwestycjach w kable i zabawie w płyty pod podstawkami bym zupełnie zapomniał.

Pozdrawiam

denon.dcd.2560

rozważ zakup małego wzmacniacza słuchawkowego do tego mini pokoju i słuchawek. na forum są cełe monografie na w/w temat. należy zachować ostrożność w wyciąganiu wniosków przy tamtejszych propozycjach. jest wiele wzmacniaczy i słuchawek, które potrafią też zagrać twardy metal, rock i podobne za zupełnie inne pieniądze. (możliwe do zdobycia przez studenta).

denon

jak chcesz by dźwięk zyskał, wytłum ściany.

Na początek zrób jakąś prowizorkę ( gruby koc, maty)

Pozakrywaj wszystko. Jak ci się spodoba, to możesz myśleć

o jakichś rozwiązaniach na stałe (estetyka i praktyczność).

Efekty mogą przerosnąć oczekiwania.

Ja na próbę (tak miało być na początku) przeniosłem sprzęt

z salonu (średnia adaptacja akustyczna) do pokoju 12m kw. (salon ma 26 z otwartym łukiem)

I na próbę wytłumiłem go w całości, oprócz sufitu (mam już plan ;) ).

Zaznaczam, że pokój służy tylko do odsłuchu, więc mogę tam robić dosłownie wszystko.

I to robię.

I szczęka opadła.

Od kilku dni sprzęt tam stoi i nie wiem co począć.

Jak słuchałem wczoraj płyty Patrici Barber Mythologies, to miałem wrażenia, że

tej płyty jeszcze nie słuchałem.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

słuchawki odpadają, a stojaki stoją hmm, chyba kolce mają stycznosc z parkietem, ale niewielką.... maty wygłuszające niewiem, bo to pokoj nie tylko do słuchania ale tez "do życia". co jeszcze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.