Skocz do zawartości
IGNORED

Zielone swiatło od żony:) i pytanko.

jungli

Rekomendowane odpowiedzi

>ganzz_gut

Ushera właśnie słuchałem, niestety do Quada mu brakuje wg mnie, szczególnie dołu lepiej kontrolowanego,

Co do kompletów byłoby bosko mieć 2 uczciwe klocki i do tego ładne...

co do totema chętnie posłucham choć dla mnie ten Tonsil to duża niewiadoma, nie przeczę że w historii firmy pojawiał się rodzynki,

Musicala biorę również pod uwagę AAP niestety poza zasięgiem finansowym choć ładne klocuszki...

>deep

Na klona totema dostałem własnie dobrą ofertę od jednego z forumowiczów więc biorę je pod uwagę,

skoro chwalisz X-150 to już go obserwuję na angielskim jebaju cena na razie do przyjęcia...

>arekgrabowski

Widzisz to zdania są sprzeczne, inny forumowicz mówi że basowo są braki, natomiast to czy to DIY czy nie, nie ma dla mnie znaczenia jeżeli ktoś ma pojęcie o tym co robi jak najbardziej jestem za radosną twórczoscią,

Arcama 8 też słuchałem i nie odebrałem go w ten sposób, prócz swej brzydoty raczej na +, natomiast Quada słuchałem rownież z Naimem 5tką bodajrze i dla mnie nie grało to rewelacyjnie, raczej średnio...

>krzyżak

AAP SE obserwuję na niemieckim jebaju, żonie się podoba:)!!!

>Tequilla

Obstawiam, że masz chrapkę na Olmece? a moze Mezcala?:)

niestety Elaca słuchałem i gra to dla mnie za "dużą" i ostrą górą...

>Stachu7020

Masz na pewno rację niestety na razie lampa odpada, niestety nie wejdzie pod TV docelowo na pewno będzie,

mógłbym wprawdzie uchwyt przesunąć o 10cm w górę tylko borować trzeba i dziury lepić, niekoniecznie będzie lampa do reszty sprzętu wyglądać w sensie estetyczno-porządkowym,

lampa przy zmianie lokum, bądź przy zmianie mebli na pewno tak.

>jungli

Na allegro jest komplet srebrny Audio Analogue - kolo chce 4tys. - może zacznij od tego a kolumienki potem. Gdyby AA był czarny, to sam bym wziął ;-) (no, może za trochę mniej niż chce sprzedawca).

Ogólnie na pierwszy rzut to bym nie polecał kolumn DIY (no chyba, że osłuchane z innymi konstrukcjami i wpasowane w gust słuchacza). Ale akurat totemy to specyficzna konstrukcja, nie powinna budzić obaw. Zwłaszcza jak są porządnie wykonane. Moje totemy mają stolarkę od kolegi zybla z tego forum - w zasadzie jakość obudowy nie da poznać, że to kolumny DIY. Za jakiś czas będę je zbywał, ale to dopiero jak złoże nowe ;-)

>>arekgrabowski

Wg. mnie totemy dobrze 'udają', że mają bas. Jak zestawisz je z każdymi innymi, które na prawdę potrafią nisko zejść, to wtedy wyczujesz, że ten totemowy bas to tak na prawdę z podbicia i uwypuklenia częstotliwości powyżej 50Hz. Ale fakt, że słucha się ich niesamowicie przyjemnie, a ze szkrzynek c.a. 6l trudno oczekiwać grania niskimi częstotliwościami.

Arcama 8 też słuchałem i nie odebrałem go w ten sposób, prócz swej brzydoty raczej na +, natomiast

>Quada słuchałem rownież z Naimem 5tką bodajrze i dla mnie nie grało to rewelacyjnie, raczej

>średnio...

Arcam jest jasny i tyle... trzeba kolumn mulowatych ..moze wtedy???!!! A co do podlaczenia Naim - Quad - kwestia gustu, pomieszczenia i reszty toru, a do tego słuchales kiepskawej 5-tki a ja pisałem o 3.

Tak czy owak podalem Ci propozycje ktore wg mnie mozesz brac pod uwage przy umawianiu sie na odsluch i ktore znam... raczej unikam doradzania czegos czego nie słuchalem;) Jesli chcesz zebym doradzil Ci cos co chcesz od nas usłyszeć to wal śmiało...napisze się zeby bylo dobrze;)

pozdrowka Arek

p.s. mysle ze za ta kwote nic nie zagra , jak Ty to piszesz "rewelacyjnie"

ganzz_gut, 10 Sty 2008, 13:58

>Wg. mnie totemy dobrze 'udają', że mają bas. Jak zestawisz je z każdymi innymi, które na prawdę

>potrafią nisko zejść, to wtedy wyczujesz, że ten totemowy bas to tak na prawdę z podbicia i

>uwypuklenia częstotliwości powyżej 50Hz. Ale fakt, że słucha się ich niesamowicie przyjemnie, a ze

>szkrzynek c.a. 6l trudno oczekiwać grania niskimi częstotliwościami.

Masz racje! Na naszych odsłuchach na tyle udawaly bas ze uwierzylismy:)

>arekgrabowski

Przepraszam nie doczytałem, oczywiście jeżeli 3ka Naima gra inaczej, biorę ją pod uwagę,

nie zgodzę się jednak, iż do 3tyś nic nie zagra rewelacyjnie np creek 4330 i epos m5

dlaczego więc go nie kupiłem? bo epos to za duży żywioł potrzebuje blasku i wiekszego spokoju.

Na allegro jest Aura VA 80,do twoich preferencji brzmieniowych świetny wzmacniacz,cena nie powinna przekroczyć

tysiaka.Do tego Quady 11L i powinno być super.Oczywiście to nie ja sprzedaję te sprzęty.

jungli, 10 Sty 2008, 00:07

>reloop, jakoś chyba jak Judasz muszę posłuchać bo coś mi to tak nie chce się wierzyć żeby grało jak

>mówią, choć mówią dobrze,

ej tata, chyba jak tomasz?

>bemol

Już monitoruje od pewnego czasu tę Aurę 80 cena przyzwoita i na pewno poniżej 1000zł,

widzę, że ciężko ludziom znaleźć alternatywę dla Quada 11L, może jeszcze ktoś coś?

>foxbał

Ja tam w drzwiach mam Judasza:)

btw, skąd wiesz żem ja tata? prorok jakiś psia jucha cy co?:)

>bemol

Postaram się, słyszałem duuużo dobrego, trochę poza budżet ale może będzie warto,

najwyżej zdegraduję wzmacniacz i faktycznie kupię tę aurę, choć mam już z priva parę ofert,

fajnie, że jest jakiś odzew, w końcu po to są fora...

pozdrawiam

Witaj Jungli.

Jakiś czas temu kupowałem zestaw do pokoju z TV (Żonce zależało i na estetyce, i na funkcjonalności) i wybrałem Pianocrafta 810. W Top HiFi mają promocję, można kupić ten (naprawdę zaskakująco dobrze grający zestawik) w konfiguracji z B&W np. 686 (bass reflex z tyłu) i powiem Ci, że działa to pięknie! I cena - mi udało się kupić za 2600 (i dostałem w prezencie kabel 2x 2m - Real,daje radę).

Spróbowałbym posłuchać tego zestawienia, jeśli masz okazję.

Pozdrawiam

Pat

Jakiś czas temu ktoś z forum sprzedawał komplet aury cd+wzmak i chyba nawet tuner... i jakoś nikt nie chciał kupić. Aż żal mi było, ale niestety wtedy dopiero co zmieniłem swój wzmak i byłem zbyt zadowolony żeby szukać czegoś innego. A cena była chyba koło 1,5k pln. za komplet...

...Jeszcze z rzeczy, które przeszły ci koło nosa - amplifon WL25 lampka o bardzo zrównoważonym, barwnym dzwięku. Nosz kurcze jak mnie rączki świeżbiły, ale zbieram na nowego cd-ka... ;-) A warszawski sklep fotopub wyprzedawał lampke cayina. Obydwa były za 1,6k pln. Tyle, że lampka to trochę większy problem z doborem kolumn...

>pat.p

Mówisz aby o naszym Sopockim Top HIFI? o Yamaszkach to mam zdanie, iż nadają się do kina to tak, acz słuchałem kiedyś e600 bodajże i całkiem przyzwoicie, sęk w tym, że smiem sądzić taki Quad gra w dobrym towarzystwie zdecydowanie lepiej, na dokładkę piano ma masę funkcji dla mnie kompletnie zbędnych, a gwoździem do trumny yamaszki jest to, że wczoraj ją pokazałem żonie i reakcja wiadoma:

"be, dlaczego nie robią takiej złotej jak ampli ojca?" koniec cytatu:)...

>ganzz_gut

Dołuj mnie tak dalej, a flaszki na pewno nie zobaczysz!:)

Przeszukaj pamięć o Aurze bo wyszukiwarka zastrajkowała i nie pokazuje,

natomiast o CD 50 (pewnie ten od Aury) słyszałem: napęd jak ich wiele, choć cena ok. w zestawie wziąłbym mimo to,

dla przypomnienia:

walczę na razie głównie o wzmak + podstawki

pozdrawiam i dziękuję za przemyślenia

Ta aura to była gdzieś w okolicach lata ubiegłego roku... tu link do archiwum z google... 1599 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplifon i cayin w okolicach świąt - jeszcze ciepła strata ;-)

Ukryta Zawartość

Właśnie pojawiła się chyba alternatywa dla Aury w tej samej kwocie Musical Fidelity E10

sytuacja powoli się chyba klaruje, jednakże nadal chętnie wysłucham opinii innych forumowiczów...

800zl myślę, że cena ok i wystawił jeszcze CA D500SE też za w miarę pieniądze...

Ukryta Zawartość

ale zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, czy Andrzej Stelmach jeszcze robi

swoje magiczne przetworniki? jak gra ta nowsza wersja?

nie ukrywam, iż kusi budżetowe CD + przetwornik zamiast jakiegoś sredniaka

Ukryta Zawartość

>bemol

Że sie wtrącę, opinie o E10 są chyba jednoznaczne jak dla mnie: zbyt wolny dół pasma, choć do muzyki, której teraz słucham może nie do końca być źle (dla przypomnienia P.Barber, C. Wilson itp.)

swojego kochanego Hard Rocka z lat 70tych, odłożyłem już na półkę z napisem do zobaczenia za parę lat...

Jako, że najpóźniej w przyszłym tygodniu chciałbym zrealizować i zmaterializować u siebie w domu którąś z koncepcji i propozycji, zachęcam raz jeszcze do walki o godziwy trunek! i składania swoich propozycji

pozdrawiam!

bemol, 11 Sty 2008, 16:30

>Czy polecasz E10 w zestawieniu z posiadanymi kiedyś Elac 121?Pytam,bo mój kolega posiadacz Elac 121

>i cd Sony

>2ES,poszukując wzmacniacza pożyczył Musicala E10.Konkluzja była jednoznaczna:Takiego muła jeszcze

>nie słyszałem!

>W rezultacie kupił Sony 770ES i jest zadowolony.Zalecałbym ostrożność z tym Musicalem, zwłaszcza w

>przypadku kupowania w ciemno.

Fakt, E-10 nie wszystko pociągnie, ale jak już pociągnie to jest to jeden z lepszych dźwięków jakie można mieć za takie pieniądze. Poza tym jest na niego prosta metoda - wrzucić mu 2* 15 000 uF w zasilacz, oczywiście wymiatacz się z niego w ten sposób nie zrobi, ale przerabiałem już taki przypadek że tak przerobiony MF w iedużym i dobrze wytłumionym pomieszczeniu pociagnął kolumny 3 drożne i to nie takie bardzo łatwe do napędzenia. Jeśli ktoś nie ma dużego pomieszczenia i wyjątkowo trudnych do napędzenia kolumn to może brać w ciemno.

>jungli

d500 se to też dobry materiał do modyfikacji. Ja mam jeszcze zrobionego przez LC Audio (kiedy jeszcze miało oficjalnego dystrybutora czy też serwis montujący modyfikacje)... Na www.cdmods.prv.pl też niedawno był wątek o modyfikacji tego cd-ka.

CA generalnie grają zimno i ostro (takie krążą opinie) i nawet ten mój d500se nie jest mistrzem ciepłego, analogowego brzmienia (raczej szybko i z dużą rozdzielczością dzwięków, krótki, kontrolowany i sprężysty bas), ale nieco miękkie wzmacniacze jak MF czy AA akurat dają w takim zestawieniu bardzo przyjemną wypadkową. Można posłuchać rocka (muzyka się nie rozłazi, jest ten rockowy nerw) i jazzu (dobra separacja instrumentów). Imho to nie będzie złe zestawienie.

Jeszcze taki 'kwiatek' wpadł mi w oko i nawet moja żona (która generalnie krzywi się na lampki) wyraziła aprobatę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety nie słuchałem :-(

Ukryta Zawartość

>ganzz_gut

Dzięki za info, poczytam sobie również i złapie kontakt do A. Stelmacha pozwolę sobie na krótką rozmowę, może będę wtedy mądrzejszy...

Co do tego kwiatka w linku, to akurat 3miejski producent i szczerze to bardzo średnio ta twórczość przemówiła swojego czasu do mojego kolegi, po 2mcznym żąglowaniu elementami i okablowaniem, pozbył się w/w

ale dzięki za czujność...

>annawroc

Na pewno Elac 121.Też byłem zdziwiony,że wyszła totalna kiszka.Może to kwestia niewydolności danego egemplarza,

ale gość jest jego pierwszym właścicielem,więc na pewno nie był grzebany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.