Skocz do zawartości
IGNORED

re-caping kilka pytań

dobrus

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wlasnie jestem w trakcie re-capingu mojego wzmacniacza. Wymieniam wszystkie kondensatory elektrolityczne. oczywiscie na markowe - Nichicon, Panasonic FC, Sanyo OS-CON itp. Łacznie 53 sztuki. juz w sumie jestem blisko konca, i pojawilo sie kilka watpliwosci:

1. Zle odczytalem wartosci 4 kondow - byly to 0,22uF i 0,68uF a ze jako jestem poczatkujacym elektronikiem-amatorem to odczytalem ich wartosci jakos 22uF i 68uF (bo na kondach bylo to dziwnie zapisane tzn ".22/10" i ".68/25" ja odczytalem to jako: 22uF na 10V i 68uF na 25V. Dopiero po jakims czasie sie zorientowalem,ze cos te kondy sa za male na takie pojemnosci. tylko dlaczego przed tą kropka nie ma zer? a moze to sa jednak 22 i 68 uF? no i moje pytanie gdyby sie jednak okazalo ze sa to 0.22 i 0.68 czy moge zamiast nich wlutowac 22 i 68uF ?

2. w przypadku kilku kondow wlutowalem nieco wieksze pojemnosci, np zamiast 4,7uF jest 10uF, zamiast 10uF jest 33uF, ale na to samo napiecie (tylko kilka takich przypadkow) czy to jest ok czy raczej powinienem je wymienic na rowne pojemnosci?

3. i ostatnie pytanko - w zasilaczu sa 2 kondy po 22.000uF 63V Nippon Chemicon. niestety ciezko je dostac w PL (o ile wogole). tak sobie pomyslalem,zeby zamiast nich zamontowac 4 Nichicony Fine Gold 10.000uF. I tutaj moje pytanie jak laczyc kondensatory? tzn jak mam polaczyc ze soba 2 Nichicony 10.000 zeby wzmacniacz widzial je jako jeden 20.000uF? pozdrawiam i z gory dzieki za wszelkie sugestie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39273-re-caping-kilka-pyta%C5%84/

1 .22uF to 220nF a 0.68 to 680nF. Zer wiodących czasem się nie drukuje. Daj w tym miejscu jakieś foliowea nie elektrolity o tych wartościach - a 22uF i 68uF to za dużo.

2 Jest OK.

3 Równolegle po dwa zamiast jednego, z zachowaniem zgodniej polaryzacji.

Na odsprzęganie zasilania można dać większe pojemności elektrolitów, w torze sygnałowym to już zależy, lepiej jest mieć serwisówkę wraz ze schematem, żeby wiedzieć co się robi. W ogóle takie hurtowe wymiany kondensatorów zazwyczaj kończą się tym, że gra gorzej niż grało, bo masz kilka typów kondensatorów, i zapewne nie wiesz jak co gra. Ja bym to robił po kolei - zmieniam np. jeden typ elektrolitów w jednym bloku wzmacniacza na jeden inny typ i słucham, itp. a tak to nawet nie będziesz wiedział co jak wpłynęło na dźwięk, i co robić dalej, żeby uzyskać taki, a nie inny efekt. U mnie w odtwarzaczu CD stały już przy przetworniku DAC Epcosy, Vishay'e, fabyczne chyba Panasoniki, Nippon Chemicon KZJ, i jeszcze nie pamiętam co. Lekką poprawę dały dopiero Jamicony, a znaczną poprawę OsCony SP. W torze analogowym podmiana Panasonic Pureism na cokolwiek innego dawała tylko efekt negatywny. Po prostu nie samo badziewie producent wkłada do środka, bo by to wtedy grało tragicznie.

Michelangelo mozesz rozwinac mysl 'odsprzeganie zasilania' ? co to za zjawisko i czemu sluzy? bo juz kilkakrotnie mi sie to sformulowanie przewinelo na forum a nie wiem o co kaman.

niestety ciezko znalezc jakiekolwiek instrukcje i schematy do wzmacniacza sprzed 30 lat - glownym celem wymiany elektrolitow jest odswiezenie go (spora czesc z nich byla wyschnieta, napuchnieta etc) a nie audiofilskie brzmienie. Zdecydowana wiekszosc kondow to Nichicony - takze brzmieniowo powinny byc jednolite, zaledwie kilka sztuk to black gate i panasonic FC, sa jeszcze 2 Phillipsy BC. pozdraiwam :)

a i jeszcze pytanko - czy kondensator foliowy to inaczej MKT ?? bo nie wiem jakie mam kupic do tego odsprzegania zasilania wkoncu :P a i czy poza elektrolitami warto jeszcze cos wymieniac w starym wzmacniaczu .. cos co sie naturalnie zuzywa w miare uplywu czasu tak jak elektrolity np .. zakladajac,ze wszystko jest 100% sprawne ? pozdrawiam

Wojkubi poki co t onic nie slysze, bo dopiero koncze wymiane .. jutro rano musze jechac zakupic ostatnie 4 kondensatory foliowe .. wlutowac ... nastepnie poskladac wszystko do kupy i odpalic :) i, o ile po drodze nic nie spapralem to napisze jak zmienil sie dzwiek ... pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.