Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawid ma jak najbardziej rację. Fizyki nie można przeskoczyć. Pchanie tylu głośników do 10m2 nie zagwarantuje ci niskiego basu. Do takiego pokoju monitory bądź podłogówki na max 8 calowym głośniku niskotonowym (2x5,25 bądź 2x 6,5 optymalnie) ustawione na węższej ścianie zapewni ci solidny masaż pleców na docelowym miejscu odsłuchowym (czyt. drugi koniec pokoju).

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Powiem tak byłem w lubiniu w fusic i słuchałem pare sprzęciochów i żaden mi nie przypadł do gustu nie wiem czemu ale nawet mieli podłączone accuphase cd+wzmak 15000cd a wzm.20000 nie pamiętam modelu do tego focale wolnostojące cena22000 3-drożne i grało całkiem miło ale jak dla mnie to w tym ich ala salonie odłuchowym nie było słychać basu. Może takie moje odczucie chociaż w jednej kolumnie były dwa basy chyba po 18/20cm.potem pojechałem do saturna w cuprum tam mieli pare zestawów podłączonych :

1. Wzm+cd Denon ae1500+kolumny jbl jakieś nie zwracałem uwagi na kolumny w tym wypadku.

2.Yamaha 1000cd+wzm. kolumny właśnie cantony ale nie gle tylko chrono model 3drozny

3.denon500 kolumny canton właśnie te gle470

4.Ampli deneoni blu-rey z kolumnami warfadal czy jakoś tak z subem.

5.oraz marantz6003 kolumny paradigm monitory chyba titan czy atom w każdym razie te z 18bass.

Odczucia z przesłuchania:! świetny basss mało góry śr.gł basowych 2x25cm dawało aż miło a wszystko na source direct płytka andreas wolenveider ,dire streits,sade dosłownie miodzio tylko brak góry potem 2. całkiem miło ale troszku za jasno na góże środek ładny zwłaszcza na sade3.wszystko ładnie poukładane wszystko na miejscu4. bardzo poteżny bass z suba gł30cm moc wzmaka500wat dawało aż miło satelitki pełniły rolę średnoi-wysokie tony grało ąz miło.

Ja osobiście tz. ojciec posiadał kiedyś ampli sony 940qs +b&w601 +sub eltax atomic a10grało ładnie i bassem jak i sopranami normalnie wszytko tak jak lubię.

Niestety ojciec sprzedał i teraz ja poszukuję sprzetu tylko czy same kolumny dadzą mi taki bas jak ze subem

No cóż, każdy ma swoje gusta i guściki. Ja już widzę że chyba raczej nie pomogę. Powiem tylko jedno, dla jednej cechy dźwięku, której i tak nie osiągniesz w tak małym pomieszczeniu, no chyba że było by to TYLKO pomieszczenie odsłuchowe(czyli elektronika + kolumny + Twoje miejsce odsłuchowe + instalacje akustyczne), rezygnujesz dla całej reszty czynników które czynią brzmienie dobrym(m.in scena, rozdzielczość, neutralność etc.). Dla mnie to kompletnie bez sensu. Może zrób tak, kup wpierw elektronikę która Ci się podoba i wg. Ciebie gra dobrze, a potem przyjdź po poradę jakie kolumny.

Ps. Na pewno jedne z pewniejszych i muzykalnych połączeń to Denon 710 + Dali Ikon 1/2.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Stivi89, 20 Sie 2010, 15:40

>Powiem tak byłem w lubiniu w fusic i słuchałem pare sprzęciochów i żaden mi nie przypadł do gustu

>nie wiem czemu ale nawet mieli podłączone accuphase cd+wzmak 15000cd a wzm.20000 nie pamiętam

>modelu do tego focale wolnostojące cena22000 3-drożne i grało całkiem miło ale jak dla mnie to w tym

>ich ala salonie odłuchowym nie było słychać basu. Może takie moje odczucie chociaż w jednej kolumnie

>były dwa basy chyba po 18/20cm.potem pojechałem do saturna w cuprum tam mieli pare zestawów

>podłączonych :

>

>1. Wzm+cd Denon ae1500+kolumny jbl jakieś nie zwracałem uwagi na kolumny w tym wypadku.

>2.Yamaha 1000cd+wzm. kolumny właśnie cantony ale nie gle tylko chrono model 3drozny

>3.denon500 kolumny canton właśnie te gle470

>4.Ampli deneoni blu-rey z kolumnami warfadal czy jakoś tak z subem.

>5.oraz marantz6003 kolumny paradigm monitory chyba titan czy atom w każdym razie te z 18bass.

>

>Odczucia z przesłuchania:! świetny basss mało góry śr.gł basowych 2x25cm dawało aż miło a wszystko

>na source direct płytka andreas wolenveider ,dire streits,sade dosłownie miodzio tylko brak góry

>potem 2. całkiem miło ale troszku za jasno na góże środek ładny zwłaszcza na sade3.wszystko ładnie

>poukładane wszystko na miejscu4. bardzo poteżny bass z suba gł30cm moc wzmaka500wat dawało aż miło

>satelitki pełniły rolę średnoi-wysokie tony grało ąz miło.

>

>Ja osobiście tz. ojciec posiadał kiedyś ampli sony 940qs +b&w601 +sub eltax atomic a10grało ładnie i

>bassem jak i sopranami normalnie wszytko tak jak lubię.

>

>Niestety ojciec sprzedał i teraz ja poszukuję sprzetu tylko czy same kolumny dadzą mi taki bas jak

>ze subem

To kup taki sam zestaw jak mial tata i nadal bedziesz mial miod w uszach.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przez ten cały opis o dźwięku prześwituje jedna myśl - możliwie najwięcej basu. W takim razie nie powinieneś mieć problemu z wyborem i dobraniem.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Powiedzice mi drodzy forumowicze jaki lepszy czy zestaw mini wieżyczka +kolumny czy lepiej duża wieze no i oczywiście kolumny wiem że to nie to forum do takich pytan.Myślę nad teacem z seri500 sam wzmak kiedyś kosztował 2600jako nówka teraz za 1200 można mieć z cd z tego co widzę po allegro. chociaż bym też widział tak denonek 510cd+wzm. +kolumny podstawkowe canton gle430. lub jeszcze soniacz Ta-F770ES i Cdp-X202Es (2300+koszty tran.400zł używka ebay)i paradigmy do tego te z 16 midwooferkiem chyba titan lub Monitor Audio Rx1.Planowałem wydać na całość 4tys.razem z elektroniką i kolumnami kable to już mam gł real cable za40zł metr(4metry)ewentualna wymiana +banany vdh z allegro za 140. sygnał to atlas ale jaki model to nie pamiętam nie pisze na nim nic tylko na wtykach atlas pamiętam że dałem za niego 320zł.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Z całą pewnścią nie kładę nacisku na lupanie tylko basem to nie ma dudnić tylko ma normalnie grać. Bas ma być słyszalny wtedy kiedy ma być anie że łupie jak poj...ny kiedy trzeba ma zejść nisko i miękko ma niebyć twardy.dobra to na tyle o basie.Góra ma być czysta żadnych symbilantów podbarwień i ect.środek pasma lepiej żeby był troche cofnięty do tyłu .Co do sceny to nie dam rady ustawic inaczej bo jak ustawię na tej szerszej ścianie to siedze zbyt blisko głośników a po drugie wszystko odbija się od tylniej ściany którą mam za głową. no i co jeszcze sie dowiedziałem że w tak małym pokoju sprzęt gra ciszej ,bo jak porównywałem mój pokuj a ojca to różnica jest kolosalna a on ma 25m2

żadna mała wieżyczka na stokowych kolumnach nie da basu bez woofa,

posłuchaj philipsa wieżyczki, harmana, denka, yamahy jak chcesz pełnowymiarowe klocki

to wrzuć temat na zakładce stereo

od siebie dodam że można osiągnąć kulturalne brzmienie z mini systemu ale trzeba posłuchać tego też najlepiej u siebie w pokoju i ocenić bo często w mm to żadne słuchanie,,,

Focal + Naim

>Stivi89, 20 Sie 2010, 18:12

>Z całą pewnścią nie kładę nacisku na lupanie tylko basem to nie ma dudnić tylko ma normalnie grać.

>Bas ma być słyszalny wtedy kiedy ma być anie że łupie jak poj...ny kiedy trzeba ma zejść nisko i

>miękko ma niebyć twardy.dobra to na tyle o basie.Góra ma być czysta żadnych symbilantów podbarwień i

>ect.środek pasma lepiej żeby był troche cofnięty do tyłu .Co do sceny to nie dam rady ustawic

>inaczej bo jak ustawię na tej szerszej ścianie to siedze zbyt blisko głośników a po drugie wszystko

>odbija się od tylniej ściany którą mam za głową. no i co jeszcze sie dowiedziałem że w tak małym

>pokoju sprzęt gra ciszej ,bo jak porównywałem mój pokuj a ojca to różnica jest kolosalna a on ma

>25m2

W poniedziałek lub wtorek zatargam do pokoju o pow niecałych 10m^2 suba i opisze wrażenia. Z mojej strony tylko dodam ,że w 10m^2 niski bas jest przekleństwem...wszystko poniżej 60-70hz rezonuje jak diabli. Sam mam takie pomieszczenie i po prostu nie ma siły na kontrolę basu i niskie zejście bo jak głośnik zejdzie nisko i nawet jak jest szybki jak błyskawica i ostry jak żyleta to i tak będzie wybrzmiewał za długo i podbijał się w takiej przestrzeni. Dobór sprzętu do pomieszczenia to podstawa...mój zagra na pow 8-12 [m^2], wystarczy większa powierzchnia i brakuje pary...

A co do góry pasma to takie pomieszczenie ciężko wygłuszyć (bo gdzie tam ustroje wstawić) więc kolumny z niezbyt jaskrawą górą bądź ciepły wzmacniacz sprawdzą się lepiej niż mocno sypiący wysokimi sprzęt. Pozdrawiam

ja miałem 3 suby w 14m2 i dla mnie nie było sensu bo albo przewalony bas , a jak się ustawi to sub działa na 10% swoich możliwości,

Focal + Naim

Nikt jeszcze nie wspomniał co daje użycie subwoofera w takim pokoju. Raz miałem przyjemność mieć subwoofer yamahy yst-sw800 (10 cali, 800W sin). Niskiego basu z tego nie było wcale, a głośnik to był raczej tłok o xmaxie z 50mm w obie strony. Co się okazało. Raz zrobiłem test. Puściłem basstest i zszedłem 3 piętra niżej - blok mieszkalny (subwoofer rozkręcony na 3/4). Po prostu zgniatało mózg przez uszy.. dopiero wtedy zrozumiałem co czuli sąsiedzi. W pokoju bas kończył się przy około 40hz natomiast 3 piętra niżej było.. no i z 15Hz słychać (czuć) :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam Dzisiaj pojechałem na giełde do lubinia i nie wieżycie co kupiłem heh.Zadbanego suba Eltaxa Atomix A-10 i dwie satelitki Jamo z systemu kinowego z subem 200 nazwa systemu to chyba DP310 lub DP330.dokładnie nie pamietam symbolu.Cena całkiem rozsądna tylko600złoty za komplecik.Tanio i w jakim stanie.teraz poszukuję mini wieżyczki która ma wyjście na suba. Z mini miałem Yamahe RX-600mkII Grało całkiem całkiem tylko ja miałem uszkodzony chyba wzmak bo lewy kanał łupał symbilantami ,kolumny były sprawne bo sprawdzałem.Wrućmy do mini kwota jaką chciałbym wydać to 1400max1600zł oczywiście bez głośników.w przyszłości napewno wymienie te kolumny i na suba jakiegoś lepszego ale na razie to musi wystarczyć.Sub ma gł25cmm i moc 150watt a sat.8cm średnioniskotonówka i 19mm wysokotonówka w obudowie owalnej.proszę o porade w sprawie mini.

Do tych glosnikow to kup cos z allegro za 100-200 zl i tak nie odczujesz roznicy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak tylko że ja te głośniczki może w przyszłym roku wymienie a wieżyczki już bym nie chciał zmieniać.Po giełdzie udałem sie do Fusica i tam akurat mieli jedno jedyne mini tz. arcam solo mini i ma Rx1 bardzo mi sie to podobało ale nie ten budzet.Wszystko było na swojim miejscu bass grał tak jak powinien soprany były czyste zwłaszcza na płycie diany krall.Poprosiłem aby kolo mi podłączył Bowersy 685 .grało to całkiem całkiem góra nie była już tak zapiaszczona jak w wersji mojego ojca ale za to bass miał tu najwięcej do powiedzenia.Za to góra pasma była cofnięta.Cóż tylko moge pomażyc o zestawie solo mini i ma Rx1>POZDRO.

Kup sopbie T-ampa(tripath) i do tego jakies klipsche zmiecisz sie w cenie i dzwiek przyzwoity.

Kolumny warte rozwazenia. W Twoim pomieszczeniu i bez suba bas bedzie wgnaiatal Cie w sciane.

http://allegro.pl/item1193879835_glosniki_eltax_liberty_3_kolumny_podstawkowe.html

post-1391-100000049 1282408933_thumb.jpg

A tu filmik co potrafi taki maly wzmacniaczyk.

http://www.youtube.com/watch#!v=t_IayNB72ms&feature=related

ja posiadam solo mini i rx1 i jestem zadowolony z połączenia , ale nie wykluczam zmian w monitorach w celu poprawy brzmienia,

słuchałeś solo mini tylko w rx1 czy też z b&w 685?

solo mini z rx2 dopiero pokazuje bas :)

pozdr

Focal + Naim

Ja także rozważam nowe kolumny, ale to dopiero po nowym roku, jak będzie lepiej z finansami(mam taką nadzieje), bo jak już zmieniać to na coś lepszego czyli trzeba ten min. tysiak wydać, a najlepiej dwa tysiaki. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mikson, 22 Sie 2010, 08:32

>i do tego http://allegro.pl/item1185832936_monitor_audio_rx1_rx_1_natural_oak_dab_komplet.html

>

>i mamy 900 + 700 w kieszeni :)

Do czasu aż się coś...

http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=adm

Jeśli to o tym pisze pan dystrybutor.

facet ma to bezpośrednio z uk i daje pełną gwarancję :)

a w sumie co może się popsuć w głośniku jest raczej mała szansa, elektronika jest bardziej awaryjna

dystrybutor jest wściekły ale gdyby miał normalne ceny to może nie musiał by pisać takich farmazonów na swojej stronie

Focal + Naim

>a w sumie co może się popsuć w głośniku jest raczej mała szansa, elektronika jest bardziej awaryjna

A jak masz małego, wszędobylskiego bobasa z ruchliwymi paluchami lub kota, to stać się może :)

>facet ma to bezpośrednio z uk i daje pełną gwarancję :)

Nie popieram dyktatu dystrybutorów, ale jaką pełną gwarancję może mi dać "pan Ziutek"?

Dopóki nie sprawdzisz w razie nieszczęścia, trudno powiedzieć jak pełna jast ta gwarancja.

Może ktoś z kolegow wie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.