Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież tam jest zwyczajne gumowe zawieszenie, a nie charakterystyczne zawieszenie w postaci nasączonej latexem tkaniny, uformowanej w kilka małych fałd. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mi się one jednoznacznie kojarzą z tym zawieszeniem w przetoworniku nisko-średniotonowym Triangla, a tam była niesamowicie dobra średnica, praktycznie bez konkurentów do 2tyś. złotych. Wiem że to inna marka, strojenie kolumny itd. Jednak sam rodzaj przetwornika także ma duży wpływ na brzmienie.

zdjcia0007z.th.jpg

a mi się kojarzy z głośnikami średnio grającymi, po wyglądzie nie ma co do końca oceniać jak gra, mam tylko nadzieję że jbl nie wypuścił bubla za którego trzeba słono płacić bo wygląda "audiofilsko" zresztą do 2-3tys jest sporo kolumn na rynku sh które wg mnie grają dobrze i są poszukiwane

Focal + Naim

Witam! Panowie, zwracam sie do Was z pytaniem może niedokonca scisle zwiazanym z miniwieżami a bardziej ogólnie ze sprzętem audio. Chodzi o kolumny. JAk klasyfikowalibyście kolumny? Mam na mysli wszystkie łącznie z tymi do kina domowego. Chodzi o podział. Czyli np. pierwszy podizał kolumny do zestawów audio i kolmny do kina domowego, potem rozdział na podłogowe i podstawkowe itp itp. Proszę o pomoc bardzo pilnie. Pozdrawiam

no okej, czyli: do zestawów audio/do kina domowego, potem dziele na podłogowe/podstawkowe/centralne- zarówno te do kina domowego jak i do zestawów audio,aa i jesczze subwoofer. myslicie ze taki podział jest klarowny czy rozbijalibyście je jeszcze bardziej? i nie chodzi mi o podział w stylu drogie i tanie

Znalezione w necie;

Do podstawowych rodzajów kolumn głośnikowych należą:

- kolumna zamknięta - głośniki w takiej kolumnie zabudowane są w szczelnej komorze. Promieniowanie dźwięku tylnej części membrany jest całkowicie tłumione przez wypełnienie kolumny materiałem tłumiącym. Kolumna taka charakteryzuje się dużą skutecznością impulsową, lecz małą wydajnością (większość energii jest bezpowrotnie tracona przez wytłumienie).

- kolumna z refleksem - w konstrukcji tego typu głośnik wysokotonowy jest umieszczony w oddzielnej komorze zamkniętej. Głośnik średnio-niskotonowy umieszczony jest dużej komorze, częściowo wytłumionej materiałem tłumiącym. W obudowie (z przodu, z boku lub z tyłu) umieszczony jest otwór zwany otworem bass-refleksu.

- kolumna kierunkowa bipolarna - kolumny tego typu charakteryzują się promieniowaniem dźwięku do przodu i do tyłu, w jednakowej fazie. Dźwięk wydobywający się z tyłu kolumny odbija się od ścian i dociera do odbiorcy z kilkumilisekundowym opóźnieniem, dając wrażenie przestrzenności dźwięku. Jest to bardzo skomplikowana konstrukcja oparta na zastosowaniu kilku głośników dynamicznych odpowiednio ze sobą zestrojonych. Kolumny bipolarne (BIPOLE) są często stosowane jako głośniki tylne (efektowe) w zestawach kina domowego.

- kolumna kierunkowa dipolarna - podobnie jak w kolumnach bipolarnych, promieniowanie dźwięku odbywa się do przodu i do tyłu z tą różnicą, że promieniowanie przypomina ósemkę, a głośniki pracują w przeciwfazie. Dzięki zastosowaniu tego typu kolumn uzyskujemy znacznie lepsze rozproszenie dźwięku niż w przypadku głośników tradycyjnych, lecz ich prawidłowe rozmieszczenie w pomieszczeniu jest bardzo czasochłonne. Z powodu pracy głośników w przeciwfazie następuje częściowe znoszenie się częstotliwości, czego wynikiem jest słaba skuteczność przenoszenia niskich częstotliwości.

- kolumna kierunkowa omnipolarna - kolumny o takiej konstrukcji promieniują dźwiękiem dookoła – kuliście. Dają one wrażenie otaczającego nas dźwięku z każdej strony. Ich podstawową wadą jest niezbyt wyraźna lokalizacja źródła dźwięku, co w niektórych przypadkach może być niepożądanym efektem. Ich konstrukcja jest bardzo złożona i wymagająca bardzo precyzyjnego rozmieszczenia w pomieszczeniu. W przypadku tego typu kolumn warto zainwestować w ich wysoką jakość, w innym wypadku efekt jaki uzyskamy może być bardziej niż niezadowalający, dając wrażenie sztucznej przestrzenności.

Zaciekawila mnie ostatnio nowa jubileuszowa miniwiezyczka Yamahy MCR-550 lub E550. Jakie sa ogolnie opinie o niej? Ktos juz moze ja testowal? Sluchal? Porównywal? Jak to zwykle bywa z nowym produktem na razie o nim skapo. Podobno byla jakas recenzja w polskojezycznej prasie ale w sieci jeszcze tego nie ma niestety :(. Bardzo ciekawi mnie jakosc samej elektroniki, kolumny tradycyjnie bylyby do dobrania/wymiany - z jakim innym modelem Yamahy moznaby ja porownac? Dzieki za wszelkie miarodajne informacje. Na koniec wspomne ze jak do tej pory modele takie jak e410 lub mcr-640 brzmieniowo mi sie podobaly a juz np. e320 i e730 od razu mnie zrazily. wiec jak widac ten poziom nie jest w mniwiezyczkach Yamahy taki wyrownany.

@Dawid

ja odnośnie tych JBL i tylko i wyłącznie na oko, bo pamiętam wieże Philipsa właśnie z takim "podwójnie zawieszonym" przetwornikiem. Co do tego z jakich materiałów jest zwieszenie tego JBL-a to się nie doszukałem w tłumaczeniu tej strony.

Zestaw ten gra trochę gorzej niż pełnowymiarowe Piano Crafty Yamahy, czy także niż Denon D-M37/38. Choć visualnie prezentuję się fajnie, generalnie jeśli zaakceptujesz brzmienie które oferuję ten zestaw to czemu nie.

W którymś z ostatnich A/V była jego recka, z tego co pamiętam pozytywnie się o nim wypowiadali.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

2 x 2 waty mocy nominalnej tego Grundiga budzi respekt. ;)

Też mi tak średnio pasują takie sprzęty do "klubu miłośników dobrych miniwież". Ale może ktoś zna jakiegoś killera za 250 zł.. :)

Jaka pała? :) My przecież też zupełnie grzecznie i pogodnie to mówimy. Konkretniej się w temacie sprzętów za 250 zł nie wypowiem, bo to nie segment mojego zainteresowania.

nie ma dobrych wieżyczek za 250 i temat zamknięty! :)

bo niedługo zaczniemy rozmawiać o jamnikach jako hajendzie !

a nikt nie będzie się tu rozwodził na ich temat

proszę założyć klub odpowiedni i niech tam się rozwija super ciekawy temat.

Focal + Naim

Z innej beczki, podłączyłem ostatnio do swojej 640 na próbę jako źródło zapasowy odtwarzacz Pioneer DV-220 w stereo się tego słuchać nieda. Muzyka z formatu dvd jako tako. Muszę jeszcze spróbować DV-444 konstrukcyjnie jest trochę lepszy.

fajny subik do mini , zobaczcie ile waży :)

http://allegro.pl/chario-constellation-hercules-i1441429933.html

Eeech taaam... Do "dobrych MINIwiez" powinien byc "dobry MINIsubwoofer" :)))

http://www.velodyne.com/vproducts/series.aspx?seriesid=1214

http://www.jamo.com/eu-en/products/sub-800-description/

http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=599&Title=X200+subwoofer

Kto jeszcze zna jakies dobre przyklady w granicach 20-25 cm, jak front wiekszosci miniwiez? :)))

jak tak patrze teraz po rynku sh to praktycznie nie ma usher s520

http://www.usheraudio.com/news/Poland-S520-1.pdf

z piano e410 grały bardzo sympatycznie,, szkoda ze z arcamem nie do końca się mi zgrały charakterystyką

Focal + Naim

No panowie mysle, ze ciekawa propozycja w dobrej cenie.

http://www.liniadzwieku.pl/expo2.php?Id_sprzetu=1325

A tu takie cudo bylo

http://allegro.pl/myryad-mi-zintegrowany-system-okazja-sklep-6449zl-i1385794645.html

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam

Poszukuje subwoofera do Denona D-F107.Z powodu braku miejsca subek powinien być jak najbardziej płaski.Jak na razie znalazłem dwie propozycje Yamaha YST-FSW150 i Canton ASF 75 SC.Pokój ok 18m.Bardzo prosze o opinie i inne propozycje.

A ja znalazłem ostatnio informacje (niezbyt świeże) dot. Onkyo BR-NX10:

post-26272-063247800 1296929252_thumb.jpg

Posiada wbudowany dysk 80GB, "potrafi" zgrać muzykę wprost z płyt CD na dysk do mp3 lub WMA, wyposażony w port USB oraz posiadający możliwość połączenia z Internetem (z opcją zakupu muzyki prosto z Sieci). Być może miał być konkurentem Denona F103, jednak tego Onkyo na polskim rynku nie widać. Nie jest nowy, ale nigdy o nim nie słyszałem.

Ciekawe jak gra, jednak przyznać muszę, że tego typu urządzenia średnio do mnie przemawiają, a to za sprawą unowocześnień w postaci ekranów LCD (podobnie jak we wspomnianym wyżej Myryadzie). Nie ujmując ich możliwościom dźwiękowym, dla mnie jednak sprzęt do muzyki powienien być pozbawiony takich wynalazków, choć zapewne w dobie mobilnych urządzeń o możliwościach, o których nie tak znowu stare komputery mogły jedynie pomarzyć, będę się musiał do takich rozwiązań przyzwyczaić:-)

Edytowane przez Johnny T

Bardzo dobra propozycja. Aż żałuję że teraz nie mam funduszy..

jak tak patrze teraz po rynku sh to praktycznie nie ma usher s520

http://www.usheraudio.com/news/Poland-S520-1.pdf

mikson, mówisz i masz:

http://allegro.pl/usher-s520-lakier-fortepianowy-czarny-i1442109480.html

http://allegro.pl/kolumny-podstawkowe-usher-s-520-nowe-gwarancja-i1420994584.html

Chętnie bym ich sam posłuchał, bo czytałem o nich wyłącznie pozytywne opinie.

Edytowane przez Johnny T

Taki fajny zestawik dzis sluchalem. Przepraszam za jakosc zdjec.

post-1391-007031800 1296944114_thumb.jpg

I jeszcze taki.

post-1391-067911300 1296944134_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.