Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mikson, mówisz i masz:

http://allegro.pl/usher-s520-lakier-fortepianowy-czarny-i1442109480.html

http://allegro.pl/kolumny-podstawkowe-usher-s-520-nowe-gwarancja-i1420994584.html

Chętnie bym ich sam posłuchał, bo czytałem o nich wyłącznie pozytywne opinie.

warto ich posłuchać, najlepiej wypożyczyć i to zrobić u siebie w domu,

Focal + Naim

Taki fajny zestawik dzis sluchalem. Przepraszam za jakosc zdjec.

post-1391-007031800 1296944114_thumb.jpg

I jeszcze taki.

Pewnie fajny, ale co to jest? Ze zdjęć trudno się zorientować. Te drugie wyglądają troch jak T-ampy.

1. Squeezebox Touch Adam Audio ARTist 5

2. Elektronika Lehmann Audio , kolumny Odeon.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Bardzo ciekawy ten zintegrowany Myryad. Czy naprawde wart jest swojej oficjalnej ceny? Ktos cos slyszal, ktos cos wie :)? Np. jak to wypada w porownaniu z arcamem solo mini?

kup to porównamy :) jeżeli nowy kosztuje 6400 a używany można kupić za 1/3ceny to myślę że to dobra okazja

ale warto wcześniej posłuchać może się uda gdzieś w terenie

http://whathifi.com/Review/Myryad-Mi/

http://www.whathifi.com/review/arcam-solo-mini/

http://www.myryad.co.uk/mi

http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/audio-systems/myryad-mi-483748/review

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

kto z Was sprzedaje przyznać się? :)

http://allegro.pl/yamaha-pianocraft-e410-i1439241402.html

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

kto z Was sprzedaje przyznać się? :)

http://allegro.pl/yamaha-pianocraft-e410-i1439241402.html

Na pewno nie ja ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam Forumowiczów:)

Pragnę skorzystać z większego niż moje doświadczenia audiofilskiej Braci w kwestii teoretycznego doboru elektroniki do monitorków Yamahy nx-e800 od Pianocrafta.

Ale po kolei od początku. Jako szczęśliwy (do niedawna szczęśliwy, bo teraz więcej z nią kłopotów niż satysfakcji) posiadacz zestawu PC e810 stanąłem przed faktem prawdopodobnej wymiany systemowego dvd na nowy odtwarzacz cd. Wielki żal mnie ogarnia jak pomyślę sobie, że muszę rozkompletować mój system z fabrycznych komponentów, ale nic na to nie poradzę, siła wyższa. Stąd moje pytanie, jakie cd dobrać do tego zestawu ?? Zastanawiałem się nad nowym cdx-397 od Yamahy. Nie bardzo chcę inwestować funduszy w sprzęt z drugiej ręki, gdyż boję się, o problemy ze zużytym laserem. Yamaha wydaje się być najbardziej opłacalną inwestycją jeśli chodzi o nowy sprzęt. Czy to dobry wybór ??

Druga kwestia to sprzedaż seryjnego amplitunera i zakup jakiegoś kompletu cd + wzmak w rozsądnych pieniądzach do monitorów od PC. Czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens ?? Nie bardzo mi się podoba zostawiać sam ampli i dokupować oddzielne cd, chociażby z tego powodu, że "brzydko to będzie wyglądało" ;p żaden powód, ale jest ;) Pytanie jaka elektronika mogłaby ładnie zagrać z monitorkami od Pianocrafta i co sądzicie o rozwiązaniu tego typu??

z góry dzięki za odpowiedz i wyrozumiałość :)

• Użytkownicy+

Spotkałem się z tym, że do PC dokupuje się lepsze kolumny, a nie odwrotnie. Elektronika jest niezła i kolumny to słabsze ogniwo. Dokup CD, lub DVD tej samej firmy i ciesz się dźwiękiem. Przy tym sprzęcie, dvd nie musi wypaść gorzej od CD.

Najlepiej zapytać w klubie miniwież, więc tam przenoszę wątek http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-dobrych-miniwiez_39295.html/page__st__8950

Jeszcze do niedawna w swoich katalogach Yamaha w ramach zalecanych zestawień komponentów HiFi proponował zestaw HiFi Pack 206, w skład którego wchodziły RX-497, CDX-497 i NX-E800, także te elementy powinny się chyba dobrze dogadywać. Co ciekawe w HiFi Pack 106 znajdowały się RX-397, CDX-397MK2 i NS-333, natomiast w HiFi Pack 555 były RX-397, CDX-397MK2, oraz podłogowe NS-555. Także ciekawe, że według Yamahy, w trzech proponowanych zestawach tylko NX-E800 zasłużyły na elektronikę serii 497.

PS. Można spytać co takiego spowodowało potrzebę (bo widzę że nie chęć) rozkompletowania MCR-E810?

Kierował bym się sugestią Bartona lub zainwestował bym w tą elektronikę:

Marantz M-CR503 jako mini lub Marantz CD5003 + PM5003.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dzięki za odpowiedz;)

Przyczyną prawdopodobnej wymiany będzie "uszkodzone" dvd, które to uszkodzenie najprawdopodobnie nie wynika ze zużycia się lasera, tylko uszkodzonego mikroprocesora na płycie głównej (sprzęt przycina się przy odtwarzaniu tych samych płyt w tych samych miejscach (płyty nie są oczywiście porysowane), po oddaniu do serwisu, stwierdzone zostało uszkodzenie procka, który to zawiesza się podczas zmiany odtwarzanych formatów...wg. nich laser był jeszcze w dobrym stanie, ale po powrocie od nich i po chwili prawidłowego działania znów zaczęły dziać się z nim takie rzeczy jak przed oddaniem do serwisu) także spróbuję wymienić na własną rękę laser, jeśli to nie pomoże, oznaczało będzie to, że wszystkiemu winny jest ten procesor, w tej sytuacji będę zmuszony zainwestować w nowe cd. Pytanie tylko czy sprzedawać również ampli, żeby mieć klocki z tej samej serii ?? czy taki ruch ma sens ?? Nie ukrywam, że skłaniałem się do ew zakupu zestawu cdx-397 i ax-397, ale czy jest sens dokładania po sprzedaży ampli do wzmacniacza, czy oprócz "seryjnego wyglądu" i dziury budżetowej otrzymam inne brzmienie ?? Oczywiście chce załatwić ta sprawę po jak najniższych kosztach, stąd to zestawienie z yamaha 397, ale skoro trafia się okazja to może warto by poeksperymentować z elektronika innych firm cambridge, onkyo, albo denon.

Edytowane przez Pixar

może to śmiesznie zabrzmi ale ja bym kupił wiwe128 i dac np nostromo za 400 , wtedy będziesz mógł podłączyć kompa z mp3 strumieniami etc i puścić płytę albo z kompa albo z wiwy128 a wiwe też przyjemnie używa się do divixow, masz większą funkcjonalność i lepszy dźwięk niż z samego dvd od e810

Focal + Naim

wolałbym nie odchodzić od klasycznego zestawu cd + wzmak, poza tym z dvd w PC skorzystałem może kilka razy w przeciągu 3 lat, także możliwość odtwarzania dvd jest dla mnie rzeczą zbędną, a ponieważ moja kolekcja muzyki mieści się wyłącznie na płytach cd, odtwarzanie mp3 nie wchodzi w grę

ale dzięki za propozycje ;)

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich - jest to mój pierwszy post.

Od miesiąca śledzę forum/temat dotyczący miniwież. Przede mną dylemat, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać.

Klocki czy mini?

Max 2,5k PLN - na więcej nie mogłem żony przekonać ;)

pokój ok 25m2 ze skosami

Typy:

denon d-f107

PC mcr640/840

yamaha r-s300 + cd-s300 + monitory (ale jakie?)

yamaha rx397/497 + cdx397/497(brak USB :/) + monitory (ale jakie?)

Przede mną jeszcze kwestia odsłuchu w/w sprzętu.

Proszę o opinie. THX

W mojej ocenie podstawowe klocki sprzętu Yamahy, grają na bardzo podobnym poziomie jak Piano Craft. Na Twoim miejscu nie bawił bym się też w starą serię, skoro za podobne pieniądze możesz mieć nową serię Yamahy, które wizualnie wg. mnie prezentują się lepiej. Z innym marek w podobnej cenie dobrze powinny się zgrać urządzenia Marantza i Advance Acoustics z kolumnami od Piano Crafta.

Ps. Dodam jeszcze że najsłabszym ogniwem w zestawie Piano Crafta jest źródło, choć i tak brzmi nieźle w swojej cenie, i odtwarzając np. płyty Audio/Mp3 na komputerze z jakąś niewygórowaną dźwiękówką(do 150-200zł) nie otrzymamy lepszego dźwięku.

Przyczyną prawdopodobnej wymiany będzie "uszkodzone" dvd, które to uszkodzenie najprawdopodobnie nie wynika ze zużycia się lasera, tylko uszkodzonego mikroprocesora na płycie głównej

I wymiana płyty w serwisie jest aż tak kosztowna, że opłaca się taka wolta z komponentami?

będę sprzedawał prawdopodobnie moje chario http://www.chario.it/panoramica.php?IDP=14&IDO=77

zmieniam na chario :) jeżeli jest ktoś zainteresowany nimi do swojej mini wieżyczki to proszę o pw

post-21279-052591900 1297101738_thumb.jpg

Focal + Naim

• Użytkownicy+

Dzięki za odpowiedz;)

Przyczyną prawdopodobnej wymiany będzie "uszkodzone" dvd, które to uszkodzenie najprawdopodobnie nie wynika ze zużycia się lasera, tylko uszkodzonego mikroprocesora na płycie głównej (sprzęt przycina się przy odtwarzaniu tych samych płyt w tych samych miejscach (płyty nie są oczywiście porysowane), po oddaniu do serwisu, stwierdzone zostało uszkodzenie procka, który to zawiesza się podczas zmiany odtwarzanych formatów...wg. nich laser był jeszcze w dobrym stanie, ale po powrocie od nich i po chwili prawidłowego działania znów zaczęły dziać się z nim takie rzeczy jak przed oddaniem do serwisu) także spróbuję wymienić na własną rękę laser, jeśli to nie pomoże, oznaczało będzie to, że wszystkiemu winny jest ten procesor, w tej sytuacji będę zmuszony zainwestować w nowe cd. Pytanie tylko czy sprzedawać również ampli, żeby mieć klocki z tej samej serii ?? czy taki ruch ma sens ?? Nie ukrywam, że skłaniałem się do ew zakupu zestawu cdx-397 i ax-397, ale czy jest sens dokładania po sprzedaży ampli do wzmacniacza, czy oprócz "seryjnego wyglądu" i dziury budżetowej otrzymam inne brzmienie ?? Oczywiście chce załatwić ta sprawę po jak najniższych kosztach, stąd to zestawienie z yamaha 397, ale skoro trafia się okazja to może warto by poeksperymentować z elektronika innych firm cambridge, onkyo, albo denon.

Może zapytaj w zakładce DIY. Jest tu wielu czarodziejów lutownicy, może za niewielką sumę uda się to DVD naprawić.

Koszt wymiany uszkodzonego procesora na płycie głównej wraz z ta płytą w serwisie to ponad 700 zł, więc jest to cena nowego cd yamahy...problem polega na zawieszaniu się sprzętu,przy wymianie nośnika na dvd(dvd i tak nie używam, więc mi to nie przeszkadza, problem praktycznie nie występuje), teraz dodatkowo zaczyna się zacinac przy odtwarzaniu cd i pytanie czym to jest spowodowane, czy zużyciem lasera, czy procesorem...póki co postanowiłem wymienić sam laser na własną rękę, koszt niewielki, więc warto spróbować, zobaczymy, czy to cos da, jeśli nie to wtedy może uda się znaleźć jakiegoś "magika", a w wersji najbardziej pesymistycznej pozostanie mi zakup nowego cd i ew. wymiana ampli.

Pozdrawiam:)

Moze ktos sie skusi

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200573616308&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

post-1391-035445400 1297170280_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

@marcinoss26 Masz może upatrzony już jakiś zamiennik tych słuchawek, też tego typu. Miałem kiedyś podobne Panasłonika i były nie najgorsze.

@marcinoss26 Masz może upatrzony już jakiś zamiennik tych słuchawek, też tego typu. Miałem kiedyś podobne Panasłonika i były nie najgorsze.

No jasne ze mam HD 555

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.