Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

>sukces

>Bardzo fajny wzmak w tej cenie :-) ładny i tani !

Tylko, że osoba która go sprzedaje nie "owija w bawełnę" i pisze czego można się po dźwięku spodziewać, cytuję: "...cóż typowy budżetowy dźwięk japoński...". Właściciel się nie wygłupiał i wycenił pewnie adekwatnie do dźwięku. Wielki plus dla sprzedającego, bo inni to by zaraz pisali "minihajend, okazja 500zł, nowy w sklepie 2000 !!!" ;)

>audioholik

>ad1 bardzo dobrze prezentuje dźwięk poszczególnych instrumentów, nie łączy ich w taką jedną kluchę tylko >pozwala wyodrębnić różne szczegóły..tutaj pomaga fakt że poszczególne głośniki (niskotonowe i wysokotonowe) >napędzane są odrębnymi wzmacniaczami (bi amping) czyli każdy robi to co najlepiej potrafi, K2 pomaga poprawić >szczegółowość poszczególnych dźwięków poprawia dźwięk nie tylko w zakresie ponad 20kHz...takie jest moje >zdanie jak mówię na podstawie odsłuchu,

Ale zdecydowana większość z forumowiczy nie ma sprzętu z "technologią K2" a wielka ich rzesza spokojnie może stwierdzić, że ich zestawy grają szczegółowo, jedne mniej, drugie bardziej inne wybitnie szczegółowo.

Więc wnioskuję, że " K2 " dla osiągnięcia szczegółowości w sprzęcie nie jest jednak potrzebne? Dobrze myślę?

DawidM, 21 Lut 2008, 17:45

>@ audioholik glosniki Piano graja od 55Hz do 80kHz przy -30DB i od 55Hz do 28kHz przy -10DB. JVC ma

>lepiej najladniej rozparcowana srednice w systemach mini, Piano ma najbardziej soczyste wysokie

>dzwieki, na brak basu takze nie anrzekam i efektu skrzynki o ktorym mowisz nie dostrzeglem(byc moze

>chodzi o to ze moje glosniki sa tylko 20cm od sciany i mam niewielki pokoj..12m2). Dalej, mam

>podbijanie probkowania dla plyt cd-audio w Yamaszce. Co prawda nie obsluzy mi plyt nagrywanych w

>technologi "JVC", ale muzyka na nia wydawana w ogole nie trafia w moje gusta. Takze nie place za

>zbedne rzeczy, co do szkoly brzeminia to sie zgadzam, zestawy graja zgola odmiennie, za co im chwala

>bo mamy w tym segmencie wybor:)

>Dawid

obsłuży, z tym że może nie zagra ich tak jak system z K2, dla mnie zawsze nowa płytka K2 / xrcd to święto:-)) oczywiście dobra płyta bo nie ukrywam że wiele z nich mnie w ogóle nie interesuje, ale i tak jest dużo rarytasów;-)...tu masz katalog http://www.soundandmusic.com/img/Documenti/38.pdf

PS jeszcze apropo K2 Andy777 kupił ostatnio duże klocki JVC z K2...może nie długo wrzuci na forum jakąś reckę:-)) http://www.audiostereo.pl/Zestaw_niskobudzetowy_jazz_klasyka_40114.html#bottom

PPS zgadzam się exa10 i piano grają inaczej i każdy może wybrać co mu bardziej pasuje brzmieniowo, nawet K2 może się komuś nie podobać tak jak mi Legato...

>audioholik

poprzednio:

Więc wnioskuję, że " K2 " dla osiągnięcia szczegółowości w sprzęcie nie jest jednak potrzebne? Dobrze myślę?

a powinno być:

Więc wnioskuję, że " K2 " dla osiągnięcia szczegółowości w sprzęcie nie jest jednak niezbędne? Dobrze myślę?

>audioholik

>audioholik (w odpowiedzi DavidoviM)

>"separacją dźwięków i w wysokich Piano IMHO nie dorównuje ex-a10"

bo

>"jvc ma K2, dvd-a i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz"

w między czasie stwierdziłeś, że K2:

>bardzo dobrze prezentuje dźwięk poszczególnych instrumentów, nie łączy ich w taką jedną kluchę tylko pozwala >wyodrębnić różne szczegóły

potem doszliśmy do tego, że wiele sprzętu bez K2 jest szczegółowych stąd było moje pytanie:

>Więc wnioskuję, że " K2 " dla osiągnięcia szczegółowości w sprzęcie nie jest jednak niezbędne? Dobrze myślę?

i twoja odpowiedź audioholik:

>oczywiście że tak, jest to jedno z wielu rozwiązań... co nie zmienia faktu że technologia ta jest godna uwagi

To skoro samo K2 nie decyduje o wyższości pod tym względem urządzenia które posiada ten "system" względem innych urządzeń (bo są też urządzenia szczegółowe bez K2, i to zresztą zdecydowana większość), to twoje "uzasadnienie" jak na samej górze, że "Piano nie dorównuje JVC bo ten ma K2" jest kompletnie bezwartościowe.

Do wykazania tego właśnie zmierzałem.

>clo2

czy bezwartościowe? możesz tak twierdzić..nie gniewam się:-) jednak mówiłem nie tylko o k2 ale i o dvd-a, bi-ampingu, kopułkach wysokotonwych przenoszących do 50kHz itd pozlepiałes kilka wypowiedzi w całość w taką kluchę i straciłeś poszczególne szczegóły tracąc jasność przekazu...czyli odczytałeś te posty bez K2:-)...uważasz że procesor K2 jest słaby? ok, mi sie podoba...

pozdr

>audioholik

>czy bezwartościowe? możesz tak twierdzić..nie gniewam się:-) jednak mówiłem nie tylko o k2 ale i o dvd-a, >bi-ampingu, kopułkach wysokotonwych przenoszących do 50kHz itd pozlepiałes kilka wypowiedzi w całość w taką >kluchę i straciłeś poszczególne szczegóły tracąc jasność przekazu...czyli odczytałeś te posty bez K2:-)...uważasz że >procesor K2 jest słaby? ok, mi sie podoba...

...nie twierdzę. Jedyne co twierdzę to, że podane przez ciebie "uzasadnienie" wyższości JVC nad Piano przypominało trochę cytowanie folderów reklamowych firmy JVC i nic poza tym.

Oczywiście bez urazy, bo nie wykazałem tego wcale po to aby cię urazić. Mam takie tylko takie skrzywienie;), że tępię marketing gdzie tylko uda mi się go dojrzeć.

clo2, 21 Lut 2008, 19:07

>...nie twierdzę. Jedyne co twierdzę to, że podane przez ciebie "uzasadnienie" wyższości JVC nad

>Piano przypominało trochę cytowanie folderów reklamowych firmy JVC i nic poza tym.

>Oczywiście bez urazy, bo nie wykazałem tego wcale po to aby cię urazić. Mam takie tylko takie

>skrzywienie;), że tępię marketing gdzie tylko uda mi się go dojrzeć.

K2 to nie marketing:-) jesli ktoś chce stwierdzić czy jvc jest lepsza od piano, musi po prostu posłuchać, zgadzam się tu w pełni z tamtym inżynierem z jvc który powiedział że po prostu trzeba słuchać....

PS jak masz chwilę to rzuć okiem na tą reckę http://www.enjoythemusic.com/superioraudio/equipment/0304/combakreimyocdp777.htm

>audioholik

Ale K2 to tylko "część składowa" samych urządzeń JVC z wykorzystaniem tej technologii.

Chodziło mi o to - z tego co nam wynikło - że K2 nie jest żadnym wyznacznikiem wyższości jednego urządzenia od innego. Dlatego używanie argumentów "coś jest lepsze bo ma K2" uważam za całkowicie pozbawione jakiejkolwiek sensownej treści. Tylko o to mi chodziło.

Kolejna rzecz - argumentacja, że coś musi być lepsze bo przenosi ponoć pasmo do 50kHz. Tylko, że ucho ludzkie odbiera pasmo do kilkunastu kHz, więc ta mnogość kHz też w żaden sposób nie przesądza o wyższości danego urządzenia.

Tak samo próbkowanie. Swego czasu (dawniej, gdy 24 bit to był jeszcze "ekskljuziw";)) znajomy audiofil chwalił się wokół, że ma odtwarzacz 24 bit. Ja niedawno też miałem taki odtwarzacz i był to jeden z najgorszych cd jakie słyszałem. Mój dawny 1 bitowy Technics bił go na głowę.. co ja mówię, na kilka głów;).

Właśnie podawanie różnych "parametrów" i nazw "kosmicznych technologii" w argumentacji o wyższości jednego sprzętu nad drugim to dla mnie bezsensowne bicie piany a w niektórych przypadkach jest to marketing;)

Ale audioholik zgadzam się z tobą, że trzeba słuchać a nie oglądać czy czytać.

clo2, 21 Lut 2008, 19:38

>>audioholik

>

>Ale K2 to tylko "część składowa" samych urządzeń JVC z wykorzystaniem tej technologii.

>Chodziło mi o to - z tego co nam wynikło - że K2 nie jest żadnym wyznacznikiem wyższości jednego

>urządzenia od innego. Dlatego używanie argumentów "coś jest lepsze bo ma K2" uważam za całkowicie

>pozbawione jakiejkolwiek sensownej treści. Tylko o to mi chodziło.

owszem ale ja nigdy nie powiedziałem że coś jest lepsze tylko dlatego że ma K2.

>Kolejna rzecz - argumentacja, że coś musi być lepsze bo przenosi ponoć pasmo do 50kHz. Tylko, że

>ucho ludzkie odbiera pasmo do kilkunastu kHz, więc ta mnogość kHz też w żaden sposób nie przesądza o

>wyższości danego urządzenia.

człowiek słyszy trochę ponad 20kHz ale pozostałe częstotliwości też mają wpływ na dźwięk, tworzy się lepsze tło, jakaś taka przestrzeń...trudno to opisać, mi taki dźwięk podoba się bardziej niż ograniczony do 20kHz ale znowu nie można powiedzieć że jakies urządzenie jest lepsze tylko dlatego że przenosi do 50kHz, urządzenie to produkt który składa się z n elementów, wszystko zależy od tego jak je złożysz w całość, trzeba po prostu słuchać

>Tak samo próbkowanie. Swego czasu (dawniej, gdy 24 bit to był jeszcze "ekskljuziw";)) znajomy

>audiofil chwalił się wokół, że ma odtwarzacz 24 bit. Ja niedawno też miałem taki odtwarzacz i był to

>jeden z najgorszych cd jakie słyszałem. Mój dawny 1 bitowy Technics bił go na głowę.. co ja mówię,

>na kilka głów;).

no własnie tu nie chodzi o poszczególny element ale efekt końcowy i implementację poszczególnych podzespołów czyli nie jakis tam 24 bit ale "te" 24 bit ;-)

" While each of the corporations contributes to the overall sound of the Reimyo, it is the K2 processor that gives it its heart and soul. The K2 processor, operating with 24-bit resolution, takes the incoming digital signal and oversamples it to 176.4kHz. From there the digital signal is passed on to the digital filters, which upsamples the signal 4 times to 705.6kHz before being passed on to the twin PCM-1704 digital to analog converters. The DAC's are multi-bit in operation. As a result, every CD that is played through the CDP-777 is reproduced at an incredible 705.6kHz, which is among the fastest sampling rates available from any CD player on the market today."

>Właśnie podawanie różnych "parametrów" i nazw "kosmicznych technologii" w argumentacji o wyższości

>jednego sprzętu nad drugim to dla mnie bezsensowne bicie piany a w niektórych przypadkach jest to

>marketing;)

>Ale audioholik zgadzam się z tobą, że trzeba słuchać a nie oglądać czy czytać.

ja natomiast lubie czegoś się dowiedzieć o samej technologii dlatego sam podaje nazwy technologii i podzespołów a nie tylko snuje bujne opisy nt dźwięku z zaznaczeniem że wymienione technologie mają wpływ na dźwięk... o innych nie wspominam lub wypowiadam się negatywnie

>audioholik

>owszem ale ja nigdy nie powiedziałem że coś jest lepsze tylko dlatego że ma K2.

owszem, nie powiedziałeś że "tylko dlatego" ale powiedziałeś "dlatego że":

>21 Lut 2008, 11:44

>audioholik

>separacją dźwięków i w wysokich Piano IMHO nie dorównuje ex-a10

>jvc ma K2, dvd-a i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz

Być może JVC jest lepsze bądź znacznie lepsze od Piano, ale doszliśmy przecież do tego, że nie decydują o tym " K2 " ani rozszerzony zakres pasma głośników a więc "argumenty" które podałeś to żadne argumenty.

Co do słyszenia 20 kHz. Ponoć więszość ludzi słyszy do góra 16kHz. Podaj dla przykładu dźwięk instrumentu który operuje częstotliwościami rzędu 16khz.

clo2, 21 Lut 2008, 20:07

>owszem, nie powiedziałeś że "tylko dlatego" ale powiedziałeś "dlatego że":

dlatego że [i tu wymieniam kilka elementów w tym K2...oczywiście nie mówie o wszsytkich elementach bo nie pisze tutaj obszernej recenzji a zwyczajnie posta na forum]

>Być może JVC jest lepsze bądź znacznie lepsze od Piano, ale doszliśmy przecież do tego, że nie

>decydują o tym " K2 " ani rozszerzony zakres pasma głośników a więc "argumenty" które podałeś to

>żadne argumenty.

nie decyduje o tym k2 ani 50kHz ani bi amping jako odrębne elementy, liczy się ich implementacja i osiągnięty efekt końcowy

>

>Co do słyszenia 20 kHz. Ponoć więszość ludzi słyszy do góra 16kHz. Podaj dla przykładu dźwięk

>instrumentu który operuje częstotliwościami rzędu 16khz.

w tej chwili Ci nie podam, trzeba by wygooglować;-) ale od razu przypomina mi się początek płyty Milesa Davisa "Sketches of Spain" zagrany na jvc.... wtedy przekonałem sie co to znaczy więcej niż 20kHz;-))

Panowie o co wy sie spieracie, 16khz słychać tak samo jak 20khz

Wiekszość mp3 przy kompresji 128 jest obcinana powyżej 16khz i teraz jak przesłuchajcie sobie taka mp3 i jakiś inny format kompresji ale bez stratny i jak ktoś nie slyszy roznicy to wyrazy współczucia.

Pamiętajcie ze wysokie czestotliwosci maja wplyw na niższe :]

20hz nie slychać moze w odpowiednich warunkach

clo2, 21 Lut 2008, 14:09

>Teac H300 z pilotem - dla nieprzekonanego do pełnych klocków miłośnika mini (aspiranta;)) znalazłem

>nawet przypadkiem okazyjną cenę - 250zł;)

Domyślam się że ten post adresowany jest do mnie- dzięki za pamięć.

Myślałem kiedyś o zakupie TIAK D RH300, sprzedawca zachwalał że ma lepszą elektronikę od Pianocrafta, ale jakoś nie dałem mu wiary. Może któryś z szanownych forumowiczów wie coś więcej na ten temat ???

post-17993-100009490 1203625093_thumb.jpg

a ja chciałbym powrócić do tego arcama solo mini przedstawionego powyżej, czy to możliwe jak zapewnia producent na polskich stronach, że jakość dźwięku jest na poziomie zwykłego solo music, i jaka jest w końcu moc , producnet twierdzi ż ejak wsolo music to powinno być 75W!, natomiast w AV podano, że 25W

już doczytałem 2x25W, czyli że dźwięk dorównuje solo music to też wciskanie kitu prze zpolskiego dystybutora, kolejne all in one które zrobiło mi nadzieję a potem rozczarowanie.

co do tej mocy to jak można tak w żywe oczy kłamać na oficjalnej stronie internetowej: www.arcam.pl

przecież 25W a 75W to 300% różnicy, a 25W to jednak tylko klasa mini wież

hazardzista5, 22 Lut 2008, 12:59

>a ja chciałbym powrócić do tego arcama solo mini przedstawionego powyżej, czy to możliwe jak

>zapewnia producent na polskich stronach, że jakość dźwięku jest na poziomie zwykłego solo music, i

>jaka jest w końcu moc , producnet twierdzi ż ejak wsolo music to powinno być 75W!, natomiast w AV

>podano, że 25W

nie wiem co napisał dokładnie producent, ale jakość dźwięku a moc to dwie kwestie może jakością dźwięku dorównuje a ma tylko mniejszą moc

hazardzista5, 22 Lut 2008, 13:10

>co do tej mocy to jak można tak w żywe oczy kłamać na oficjalnej stronie internetowej: www.arcam.pl

>

>przecież 25W a 75W to 300% różnicy, a 25W to jednak tylko klasa mini wież

niska moc to nie klasa miniwież, masz miniwieże które mają 75W, są z drugiej strony duże klocki wzmacniacze które mają moc na poziomie 20-25W co nie znaczy że mają niską jakość dźwięku i odwrotnie

audioholik,

oczywiście, gdyby przeczytać moje wypowiedzi na forum - też zdecydowanie uważam że moc to nie wszystko, ale są pewne granice, i to musi trochę iść w parze 25W nie napędzi pożądnie większości dobrych monitorów , szczególnie przy dzisiejszej technice powinni wyciagnąc więcej - porównaj inne małe all in one.

Powtarzam jeszcze jedno zastrzeżenie: mi chodzi o dźwięk na poziomie arcama music za 5900 zł, bo że to gra to na poziomie dobrej mini wieży to nic takiego nadzwyczajnego za 3.500 zł.

Poza tym mi chodzi głównie o kłamstwo na oficjalnej polskiej stronie arcama o 300%!.

pozdr.

audioholik,

a swoją drogą podaj przykład dobrego wzmaka tranzystorowego o mocy 20-25W, wiem że jest accuphase o mocy 30W, ale to jest zupełnie inna specyfika (rozdzielczosć itd.),

pytam naprawdę z ciekawości, nie odbieraj tego jako złośliwość, po prostu temat mnie interesuje.

>hazardzista5audioholik,

>a swoją drogą podaj przykład dobrego wzmaka tranzystorowego o mocy 20-25W, wiem że jest accuphase o mocy 30W, ale to jest zupełnie inna specyfika (rozdzielczosć itd.),

>pytam naprawdę z ciekawości, nie odbieraj tego jako złośliwość, po prostu temat mnie interesuje.

Ponoć Musical Fidelity A1 jest przyzwoity i ma 20 lub 25W.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

osobiście cenię sobie bradzo technologię K2, tym bardziej że w Pioneerze mam Legato czyli teoretycznie taki odpowiednik k2 ze strony Pioneera i tam system ten IMHO nie sprawdza sie najlepiej (słucham na wyłączonym legato)

audioholik Legato Link Conversion (wersja S czy zwykla - obojetnie) ma za zadanie rozszerzenie pasma przenoszenia do 44khz. Chodzilo o to zeby byly slyszalne rowniez czestotliwosci powyzej 20khz. Jest to autorskie rozwiazanie Pioneera i kiedy pierwsze cdeki weszly do produkcji firma kazala sobie za to bardzo slono placic. Modele PD 9700 i PD-S 901 to ta sama konstrukcja z tym ze 901 ma uklad Legato Link a 9700 nie ma. Poniewaz 9700 to znakomity cdek za swoja kase i chciano go nadal produkowac dolozono LLC i powstal 901. Z tym ze 901 byl niemal dwukrotnie drozszy. Mialem kiedys oba - jeden po drugim. Na przezroczystym systemie slychac niewielka roznice na korzysc 901. Z referencyjnych modeli LLC nie mial np PD 75 a gral swietnie. Podobnie modele 71 73 91 i 93. W zadnym z referencyjnych cdekow nie bylo mozliwosci wylaczenia LLC dlatego dziwie sie ze skorzystano z tego w PD-D6J (patrzylem ale stosownego przycisku nie znalazlem - podobnie w PD-D9J).

discomaniac71, 22 Lut 2008, 19:24

>audioholik Legato Link Conversion (wersja S czy zwykla - obojetnie) ma za zadanie rozszerzenie pasma

>przenoszenia do 44khz. Chodzilo o to zeby byly slyszalne rowniez czestotliwosci powyzej 20khz. Jest

>to autorskie rozwiazanie Pioneera i kiedy pierwsze cdeki weszly do produkcji firma kazala sobie za

>to bardzo slono placic. Modele PD 9700 i PD-S 901 to ta sama konstrukcja z tym ze 901 ma uklad

>Legato Link a 9700 nie ma. Poniewaz 9700 to znakomity cdek za swoja kase i chciano go nadal

>produkowac dolozono LLC i powstal 901. Z tym ze 901 byl niemal dwukrotnie drozszy. Mialem kiedys

>oba - jeden po drugim. Na przezroczystym systemie slychac niewielka roznice na korzysc 901. Z

>referencyjnych modeli LLC nie mial np PD 75 a gral swietnie. Podobnie modele 71 73 91 i 93. W zadnym

>z referencyjnych cdekow nie bylo mozliwosci wylaczenia LLC dlatego dziwie sie ze skorzystano z tego

>w PD-D6J (patrzylem ale stosownego przycisku nie znalazlem - podobnie w PD-D9J).

własnie sprawdziłem w manualu d9 i Legato jest, ale tak jak w D6 na szczęście jako opcja, tzn można włączyć lub wyłączyć... mi bardziej odpowiada dźwięk Pioneera bez Legato, LLC ma swoje plusy ale też minusy... w przypadku K2 jest to tylko poprawa jakości

Witam

Sluchal ktos KEF Q1 z PianoCraftem, i jak sie ma biwiring w kolumnach jesli w zestaw przystosowany jest do pojedynczych kablekow;) Pytam sie bo bede wymienial kolumny do kwoty 900zł i biore te Kefy pod uwage. A moze nie warto wymieniac, tylko stunigowac kolumny PIano. Z gory dziekuje za wpisy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.