Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Zentaur.

Jestem na jutro umówiony na odsłuch 32-jek. Też martwię się o ilość niskich tonów, ale to trzeba samemu się osłuchać. Na pewno zdam relację :)

do 14m2 polecam chario http://www.chario.pl/index.php?x=silhouette&y=silhouette_200

oraz kolega violet może napisać o sympatycznych kodach k-2000b które też są dobre w swojej cenie.

Focal + Naim

napisz do dawida on je też miał i pozytywnie o nich pisał.

osobiście polecam też posłuchać te chario które podałem w linku

mogę dać namiar na priv do wysyłkowego wypożyczania za kaucją,

jak mieszkasz w okolicach wawy to posłuchaj stx mx 140 udany monitor

oraz MA BX2 dobra relacja ceny do jakości brzmienia,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Tak, pamiętam że je miał. Moje pytanie wynika jedynie z tego, że chodziło o odpowiednik brzmieniowy SC-M37, tylko z większą ilością basu, z którą zasugerowane właśnie Kody specjalnie mi się nie kojarzyły, dlatego dopytuję.

Te Kody nie brzmią jak monitory od SC-M37. Poza tym potrzebują jednak trochę watów(są 8omowe, efektywność także nie jest wysoka), więc trzeba na pewno o 1/3 bardziej podkręcić gałkę w zestawie(ja tak miałem w Denonie 103, tam było oficjalnie podane 2*30W i Torid na pokładzie) by zagrało to na tej samej skali co domyślne firmowe monitory. Grają bardzo ładnie, po ciemniejszej stronie mocy, generalnie można podpisać się pod tym, choć raczej bym je łączył z tranzystorową elektroniką:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0812/koda.html

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam. Szukam sprzętu do 2000tys. Chcę podłączyć tv, komputer, może konsole etc. Z tego co wiem najwygodniej brać coś z optykiem. Służyć to ma zarówno jako KD jak i do muzyki.

Co byście zaproponowali?

Póki co mój typ to:

ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO 1

wzmacniacz od Kenwood k-1000 (o ile da radę to kupić, podobno kiedyś byłoby mnie stać na cały :/)

Jakby co przeczytałem cały wątek :P

według mnie jeśli masz zamiar podłączać tv kompa i konsole to nie opłaca się aż takiego drogiego sprzętu kupować bo go nie wykorzystasz.

Jeśli byś słuchał płytek czy mp3 chociaż w 320kbps to wtedy...

"Jeśli byś słuchał płytek czy mp3 chociaż w 320kbps to wtedy..."

Z reguły to wykorzystuje mp3 od 200kbps przez FLAC na wav-ie kończąc. Myślę, że to raczej niższa półka (to co podałem) w systemach hi-fi. Trudno znaleźć coś tańszego żeby grało dobrze całym pasmem (sugeruje się tu opiniami), jeśli chodzi o głośniki. Lepsze basy są wskazane, bo chcę też wykorzystać to jako KD.

Na mojej wieży jak w opisie odczuwam różnicę między wav, a 320kbps mp3, a nie chcę się przesiadać na gorszy sprzęt.

Niestety widzę problem z dostępnością tego wzmaka Kenwooda, więc liczę na inne sugestie, propozycje.

Belkin PureAV Silver głośnikowy - c.d.

No i ostatecznie ów tani Belkin wygryzł u mnie Linna K20. Posłuchałem trochę na Belkinie, żeby się słuch oswoił i podłączyłem znowu na próbę Linna. Dźwięk się skurczył, dotyczy to zarówno sceny jak i zakresu. Pewnie Linn nadaje się bardziej do droższych systemów. A może takich, które potrzebują okiełznania ekspozycji skrajów pasma i podkreślenia średnicy.

linn k20 jest uczciwy w cenie ale nie jest przebojem,

:)

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny1000/68795.php

może coś taniej by poszły, jak ktoś szuka fajnych monitorów :)

dawid kiedyś o nich myślałeś? :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Porównywał ktoś DENON DM-38 z Pioneer X-HM50.

Znajomy preferuje muzykę rockową, disco itp. dynamiczne utworki. Pokój standard około 17 m2

O ile słuchał u mnie Denona o tyle nie możemy znaleźć Pioneera. A i porównanie Denon w domu i Pioneer w sklepie może się znacząco różnić dlatego się pytam czy ktoś porównywał lub wie jakie są różnice i czy Pioneer gra jaśniej i dynamiczniej.

Kurcze...nie mogę się przekonać do monitorów które zakupiłem.

Odsłuchiwałem:

Monitor Audio BX2 - ogromna przestrzeń, dobra góra, zero basu.

Mission M32i - grały nawet dobrze, ale ciężko mi się do nich ustosunkować. Nie było w nich tego czegoś

Dynaudio DM 2/7 - te zagrały najlepiej...ale w salonie. U mnie w pokoju bas jest płytki. Chyba będę chciał wymienić je na inne, ale wydaje mi się że żaden monitor nie da mi bassu. Musiałby stać na podłodze, ale wtedy górę utnie więc odpada. Nie wiem czy nie muszę w jakieś kolumny iść, bo mam w sumie suba ale nie chcę go podłączać.

Czy jest szansa że winę za brak basu stanowią stojaki, które mam użyte?

Panowie, co myślicie? Skoro monitory za ponad 2 tyś nie dają mi tego czego chcę, to ja już nie wiem.

post-32365-048683100 1295196696_thumb.jpg

Edytowane przez krzysiaq

Witam wszystkich jestem świeżym posiadaczem Yamaha MCR-840 i chciałbym kupić jeszcze słuchawki.

Mam więc prośbę o radę na jakie się zdecydować chodzi mi o parametry bo brzmienie to raczej każdy inne lubi.

Mieszkam w małym miasteczku brak możliwości odsłuchu więc kupował będę przez internet i nie chciałbym przedobrzyć.

Missiony zyskuja na dluzszym dystansie. Graja srednica a nie efekciarsko podbitym basem i gora. Na poczatku nie zrobia wrazenia, potem, przy dluzszym odsluchu ookazuje sie ze jest przyjemnie. ale potrzebuja mocnego, neutralnego, nieocieplonego wzmaka.

nowa seria dynaudio jest dla mnie slabiutka. monitor audio dla mnie rowniez przecietne.

szukaj dalej, na razie malo sluchales.

@ Krzysiaq

Winna jest akustyka pokoju(a nie kolumny), jak znajdziesz optymalne ustawienie i pobawisz się trochę w adaptację pokoju to powinno być lepiej, także na basie. Obowiązkowo jakiś mały dywan przed kolumny i jakieś 2 obrazy na ściany, lub więcej roślinności. Swoją drogą dałeś doskonały przykład tego jak zestaw brzmi w salonie(gdzie z reguł jest już optymalnie przygotowana sala pod względem akustyki, oraz rozmieszczony sprzęt), a potem to jak ten sam sprzęt brzmi u Nas w domu.

@ Mikson

Plan jest inny, za namową pewnej osoby z forum, ale to musi póki co poczekać.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Kurcze...nie mogę się przekonać do monitorów które zakupiłem.

Odsłuchiwałem:

Monitor Audio BX2 - ogromna przestrzeń, dobra góra, zero basu.

Mission M32i - grały nawet dobrze, ale ciężko mi się do nich ustosunkować. Nie było w nich tego czegoś

Dynaudio DM 2/7 - te zagrały najlepiej...ale w salonie. U mnie w pokoju bas jest płytki. Chyba będę chciał wymienić je na inne, ale wydaje mi się że żaden monitor nie da mi bassu. Musiałby stać na podłodze, ale wtedy górę utnie więc odpada. Nie wiem czy nie muszę w jakieś kolumny iść, bo mam w sumie suba ale nie chcę go podłączać.

Czy jest szansa że winę za brak basu stanowią stojaki, które mam użyte?

Panowie, co myślicie? Skoro monitory za ponad 2 tyś nie dają mi tego czego chcę, to ja już nie wiem.

chcesz dużo basu?

http://www.chario.pl/index.php?x=hiper&y=hiper_2000mk2

porównywałem bezpośrednio z dynkami x12 i 2/7 z arcamem solo mini

x12 tak wiem potrzebują dynki prądu ale sorki rozczarowanie

2/7 lepiej ale hiper 2000mk2 moim zdaniem zagrał najfajniej bez problemu z solo mini

świetny plastyczny dynamiczny bas i to coś w brzmieniu czego można słuchać bez fatygi,

mam model z niższej serii , też jest podobnie grający ale nie tak jak hiper 2000mk2

@ Mikson

Plan jest inny, za namową pewnej osoby z forum, ale to musi póki co poczekać.

trzymam kciuki!

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Panowie dziękuję za pomoc. Ale problem jak się okazuje jest nie tam gdzie szukamy :)

DawidM, Tobie szczególnie, strzeliłeś w 10-stkę z tą akustyką pokoju. Tak mi nie dawało to spokoju, że postanowiłem te moje DynAudio 2/7 wziąć wstawić do innego pokoju (24m) i tam po prostu zagrały przepięknie! Piękny bass, ciepły, nie dudniący, nie zamulający.

Problem jest w złej akustyce mojego pokoju i jeszcze w tym, że nie tworze trójkąta równobocznego z głośnikami. Z racji budowy pokoju w kształcie prostokąta, głośniki są od siebie oddalone o około 1.8, ale ja je mam przed sobą w odległości 40 cm. I najlepszy bass powstaje za mną. Czy gdyby Bass reflex był z przodu monitorów, nie byłoby lepiej? I czy na prawdę, nie ma sensu i logiki w tym aby wstawiać jakieś małe kolumny podłogowe zamiast monitorów do tego mojego pokoju? Czy lepiej zająć się akustyką. Do wtorku muszę podjąć decyzję, czy zostawiam te monitorki. Obsługa ze sklepu proponowała mi jeszcze Dynaudio 2/6.

Żeby nie było, że rozmowa schodzi na inny wątek, to mam na sprzedaż Denka M37. Propozycje cenowe na priv. Denon ma 7 miesięcy i jest zadbany, nie męczony, ani jednej rysy. Kupiony w rtv-euro-agd. Gwarancji ma jeszcze 17-miesięcy.

Edytowane przez krzysiaq

40 cm?!!!

To wszystko wyjasnia.

Jezeli nie stworzysz trojkata rownobocznego albo przynajmniej rownoramiennego z odpowiednia odlegloscia bazy od kolumn, to nie ma sensu wstawiac tam takiego sprzetu.

Moze warto przeniesc sie do wiekszego pokoju???

Ps Znajoma szuka minisystemu, dam Ci znac na PW co i jak.

a, widze ze jest na allegro.

to zignoruj PW.

40 cm?!!!

Moze warto przeniesc sie do wiekszego pokoju???

Ps Znajoma szuka minisystemu, dam Ci znac na PW co i jak

heh, próbuję się przenieść do sypialni (25m) ale wiesz jak to jest z babami, muszą mieć dużą sypialnię, więc na chwile obecną, tj. kilka następnych lat musi mi wystarczyć mój mały gabinet. Jutro muszę się osłuchać z tym wszystkim raz jeszcze, przyniosę trochę roślinek do pokoju, pokombinuje, bo bardzo spodobało mi się jak zagrały Dynaudio w większej przestrzeni.

W takim razie czeka Cię małe przemeblowanie w Twoim gabinecie. Najlepiej daj plan/zdjęcia, może coś doradzimy w ustawieniu. Myślę że warto zająć się tym, a nie zmieniać sprzętu który Ci się podoba jak gra.

heh, próbuję się przenieść do sypialni (25m) ale wiesz jak to jest z babami, muszą mieć dużą sypialnię, więc na chwile obecną, tj. kilka następnych lat musi mi wystarczyć mój mały gabinet. Jutro muszę się osłuchać z tym wszystkim raz jeszcze, przyniosę trochę roślinek do pokoju, pokombinuje, bo bardzo spodobało mi się jak zagrały Dynaudio w większej przestrzeni.

a to zaley od kobiety.

Ja mialem system w salonie (23m) ale byl z jednej strony otwarty na kuchnie, wiec akustyka byla/jest slabiutka. Zona zrezygnowala wiec z sypialni, ktora zamienilismy na zwykly pokoj do pracy i dla mnie do odsluchow. Pokoj jest mniejszy (niecale 15m) wiec nie ma takiej przestrzeni jak w salonie, ale nie ma poglosu i jest trojkat rownoboczny. A w salonie mam teraz tylko budzetowy system 2.0, ktory wspolpracuje z BD i TV. Zeby nie bylo, mamy 3 pokoje w mieszkaniu. Zalezy wiec od wyrozumiałości zony oraz od tego czy szanuje Twoje hobby.

pozdrawiam

Dzisiaj sobie przejrzałem ceny starych modeli piano 410 czy 810.. stwierdzam z czystym sumieniem, że chyba się komuś coś w dupie poprzewracało. 1600zł za używanego piano 810? Psychiatrzy zacierają ręce. Gdzie te niedawne czasy kiedy płaciłem 900zł za używaną 810...

Takie, że wg. wielu stary jest lepszy niż nowy pod pewnymi względami, a to także kształtuję cenę. Poza tym nowe E410/E810, jak jeszcze gdzieś dorwiesz to kosztują od 1600zł do 1900zł. Cóż zrobić ;)

Edytowane przez DawidM

Widać e410 jak wino , zyskuje z czasem na wartości :). Ale może coś w tym jest. Bo ja dziś bylem w saturnie na krótkim odsłuchu MCR840 i jakoś wydawał się jakby miał mniej mocy i tak grał tak mało dynamicznie. Ale może to wina tego akurat konkretnego egzemplarza, wymęczonego na sklepowej półce

Edytowane przez Barthmed

link wklejany był już w zakładce stereo

ale czytając o poszukiwaniach monitorów nie mogę się powstrzymać by go tu nie wkleić

trochę śmiechu przed snem dobrze zrobi każdemu ;-)

http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-domowej-roboty-i1389132775.html

Widać e410 jak wino , zyskuje z czasem na wartości :). Ale może coś w tym jest. Bo ja dziś bylem w saturnie na krótkim odsłuchu MCR840 i jakoś wydawał się jakby miał mniej mocy i tak grał tak mało dynamicznie. Ale może to wina tego akurat konkretnego egzemplarza, wymęczonego na sklepowej półce

czego jak czego ale dynamiki to mu napewno nie brakuje

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.