Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ojejku, az taki koszmar ta miniwieza MC2, ze po jej posluchaniu juz nigdy nie bedzie sie myslalo o innych miniwiezach? No fakt firma raczej nieciekawa. Nie slyszalem zeby w swojej calej historii zrobila kiedykolwiek jakies dobrze oceniane kolumny, wiec niby czemu teraz mialoby jej sie udac :) nie mowiac zupelnie o elektronice. A i tej miniwiezyczki jakos zadne szanujace sie pismo audio nietestuje ani nie ocenia oprocz oczywiscie... niemieckich :))) Wiec to faktycznie taka beznadzieja? Moze przynajmniej do pokoju dla dziecka sie nada?

alez zrobili sporo przyzwoitych kolumn. To czy komus odpowiada taka filozofia grania czy nie, to juz inna sprawa. Odsylam do testow w audio video, jakis czas temu byl bardzo pozytywny test Magnatow. Nie zeby test byl dla mnie jakims wyznacznikiem, ale pisze to po to by pokazac, ze marka jest testowana w naszej prasie.

Co do minisystemu: jest bardzo dobry w tej cenie, jeden z lepszych.

Co do recenzji w prasie: mysle ze kolega musi jeszcze sporo nauczyc sie o naszym hobby, skoro jakosc brzmienia utozsamia z iloscia recenzji oraz z ich wynikiem.

Ostatnie zdanie zignoruje i potraktuje je jako folklor tego forum.

pozdrawiam

Ależ się porobiło..chyba pozostawię to bez komentarza, chociaż teraz już wiem dlaczego kolega SZROT mówił o tym że Denon D-M37 gra neutralnie i gładko, bo nigdy go prawdopodobnie nie słuchał, albo naczytał się recenzji, chociaż i tam piszą że jest odwrotnie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Poniewaz Denon stoi 2 metry obok postanowilem raz a dobrze sprawdzic co jest z tymi szumami.

Otóż:

DM38

Na zródle CD:

Na ustawieniach zerowych: NIE SZUMI

Na korekcji: NIE SZUMI

Na źródle USB (pendrive)

Na ustawieniach zerowych: LEKKO SZUMI

Na korekcji: SZUMI

Reasumujac, grając na plycie, DM38 nie szumi). Szumi na wejsciu USB.

Powyzsze dotyczy modelu 38, nie 37.

pozdrawiam

Edytowane przez zentaur

No to dobrze, bo z USB raczej nie będę korzystać, podłaczę za to komputer pod cinche, zatem mam pytanie, czy szumi w przypadku wejścia AUX1 lub AUX2? Jeśli bym brał Denona to D-M38, nie 37 ze względu na szczeliny wentylacyjne nad mechanizmem CD w modelu 37. Musze go tylko porównać z Marantzem. Słuchałem tylko krótko 37 i to w innym miejscu i czasie niż Marantza.

Edytowane przez Bednaar

<><

No to dobrze, bo z USB raczej nie będę korzystać, podłaczę za to komputer pod cinche, zatem mam pytanie, czy szumi w przypadku wejścia AUX1 lub AUX2? Jeśli bym brał Denona to D-M38, nie 37 ze względu na szczeliny wentylacyjne nad mechanizmem CD w modelu 37. Musze go tylko porównać z Marantzem. Słuchałem tylko krótko 37 i to w innym miejscu i czasie niż Marantza.

Denon na wejsciach aux niestety szumi. Nie jest to jakos denerwujace i zalezy oczywiscie od poziomu sygnalu. Ale to zupelnie inne brzmienie niz Marantz na firmowych kolumnach, brak tu marantzowych wyostrzen wiec nie wiem czy bedzie odpowiadalo.

do zentaur: OK, dzięki :)

Do SZROT - to, czy będzie mi brzmienie Denona odpowiadało, bedę musiał sprawdzić poprzez bezpośrednie porównanie z Marantzem. Nieraz się przekonałem, że nie opłaca się opierać tylko na opiniach. Kazdy słyszy nieco inaczej, ma inne oczekiwania, preferencje itp.

Edytowane przez Bednaar

<><

Czy wzmak będzie podłączony bezpośrednio do karty? Nie lepiej przez DACa? Wtedy pewnie nie będzie szumieć. A i wyeliminuje się problem skoków napięcia na wyjściach z karty, które, jak gdzieś czytałem, mogą uwalić wzmak.

apropos magnata.. ;) ta firma zawsze bedzie mi sie kojarzyć z takimi oto urzadzeniami za 15 zl i 48 gr :))

sorry za ot ;)

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

post-28360-0-57697700-1302427955_thumb.jpg

dla ciekawości jak ktoś potrzebuje tanie a dobre nóżki gumowe do podklejenia pod kolumny to polecam takie http://allegro.pl/show_item.php?item=1519049086 firmy 3M :)

Focal + Naim

jezeli potraktowac nasze hobby jako forme dowartosciowania sie i blysniecia przed znajomymi (a tak traktuje to hobby, z przykroscia to mowie, bardzo duzo osob) to z pewnoscia Magnat nie jest dobrym wyborem.

zawsze bowiem ktos moze wkleic jakies budzetowy model firmy z podtekstem: ja mam firme, ktora nie splamila sie sprzetem dla ludu - jestem wiec lepszy. troche mi to przypomina przejazdzke beemka ulica z opuszczona szyba i pogardliwym spojrzeniem w kierunku trabantow...:)

pozdrawiam

Edytowane przez zentaur

SZROT, posluchaj czegos a nie klepiesz o prasie. Strach sie bac o istnieniu ilu marek nie wiesz, bo o nich nie pisza w audioswierszczykach - to przykre, i zamiast sie tym szczycic, schowaj glowe w piasek.

Pozdrawiam.

zentaur bez przesady ale cześć racji masz bo np yamaha robi np motory a dynaudio jak i wiele firm np b&w jbl też robią nagłośnienia do aut

Focal + Naim

mysle ze opisalem tylko to co ma miejsce w hifi tylko ze nie wszyscy to przyznaja: w naszym hobby ma chodzic o najwyzsza jakosc dzwieku, a tak naprawde w wielu sytuacjach schodzi ona na plan dalszy. czesciej wazne jest postrzeganie marki czyli brand image, koncept, na ktorym bazuje wiekszosc firm luksusowych.

i ok, w sumie hifi nie moze byc wyspa na oceanie marketingu, na ktorej obowiazuja inne reguly gry.

ja osobiscie im starszy sie robie tym mniej mi na prestizu zalezy:)

Edytowane przez zentaur

ale o jakim my mówimy prestiżu produktów mini które kosztują najczęściej w zakresie 1,5-3tys?? :)

gdyby to była kwota kilkukrotnie większa to faktycznie można by się dowartościowywać

Focal + Naim

ale o jakim my mówimy prestiżu produktów mini które kosztują najczęściej w zakresie 1,5-3tys?? :)

gdyby to była kwota kilkukrotnie większa to faktycznie można by się dowartościowywać

mowie ogolnie, nie tylko o mini-systemach. choc nawet tutaj mozna z takim podejsciem sie spotkac, bo jesli spojrzysz na wpis powyzej, dla niektorych najwyrazniej wazne jest skojarzenie, ze magnat produkuje/produkowal sprzety za 15 pln.... a wiec to patrzenie poprzez kategorie wizerunku marki obowiazuje na wszystkich poziomach cenowych.

Marantz nie szumi na żadnym ze zródeł

apropos magnata.. ;) ta firma zawsze bedzie mi sie kojarzyć z takimi oto urzadzeniami za 15 zl i 48 gr :))

sorry za ot ;)

Jesli sie niewiele slyszalo, a opinie opiera na fotkach i opiniach z internetu to rzeczywiscie kojarzy sie walsnie tak.

Niemniej i opierajac sie na opiniach to mozna spotkac calkiem niezle i to nie tylko w prasie niemieckiej.

http://audio.com.pl/testy/magnat-quantum-903:1

http://audio.com.pl/testy/magnat-quantum-908:1

http://audio.com.pl/testy/magnat-mc1:6

I jeszcze Magnat dla malkontentow.

Sorry za OT.

post-1391-0-54575300-1302438926_thumb.jpg

post-1391-0-75451000-1302438936_thumb.jpg

post-1391-0-65928700-1302438948_thumb.jpg

post-1391-0-37743700-1302438961_thumb.jpg

post-1391-0-32500500-1302438973_thumb.jpg

post-1391-0-56236700-1302439020_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Przepraszam za prywate, ale moze komus to sie przyda. Bede sprzedawal Denona (DM38, 7 miesieczny, ponad 2 lata gwarancji, umiarkowanie uzywany). Czekam jeszcze na decyzje kolegi, ktoremu wczesniej go obiecalem. Jak sie nie zdecyduje to wstawie go do ogloszen.

PS Zlozylem koledze oferte nie do odrzucenia:) i sprawa nieaktualna.

Edytowane przez zentaur

Dziś byłem u szwagra, który ma Onkyo CS-325, posłuchałem go jak gra z moimi AKG K530. No musze powiedzieć że jest bardzo dobrze, lepiej niż Pianocrafty i tylko troszkę słabiej od Marantza. To starszy model Onkyo, nie jest zbyt podobny do obecnego 545, a co za tym idzie do Sharpa XL-HF200 - bardziej nasycona średnica, nie tak ostra góra, mocniejszy bas. 2 wejścia aux i jedno wyjscie na cinchach - w 545 jest tylko jedno wejście. Brak stacji dokującej iPoda i USB, ale to nie szkodzi, to stare Onkyo sprawia lepsze wrażenie pod względem dźwięku i budowy od 545/Sharpa i co najważniejsze w słuchawkach nie słychac pracy lasera przy zmianie utworu :) Na stockowych głosniczkach niestety słabiej niż przez słuchawki - ogólnie rzecz biorąc zamulenie. Jednkaże i tak jakbym gdzies jeszcze dorwał nówkę to bym brał - szwagier kupił go (nowy, nieużywany, gwarancja) w grudniu 2010 za 700 zł.

<><

Dziś byłem u szwagra, który ma Onkyo CS-325, posłuchałem go jak gra z moimi AKG K530. No musze powiedzieć że jest bardzo dobrze, lepiej niż Pianocrafty i tylko troszkę słabiej od Marantza. To starszy model Onkyo, nie jest zbyt podobny do obecnego 545, a co za tym idzie do Sharpa XL-HF200 - bardziej nasycona średnica, nie tak ostra góra, mocniejszy bas. 2 wejścia aux i jedno wyjscie na cinchach - w 545 jest tylko jedno wejście. Brak stacji dokującej iPoda i USB, ale to nie szkodzi, to stare Onkyo sprawia lepsze wrażenie pod względem dźwięku i budowy od 545/Sharpa i co najważniejsze w słuchawkach nie słychac pracy lasera przy zmianie utworu :) Na stockowych głosniczkach niestety słabiej niż przez słuchawki - ogólnie rzecz biorąc zamulenie. Jednkaże i tak jakbym gdzies jeszcze dorwał nówkę to bym brał - szwagier kupił go (nowy, nieużywany, gwarancja) w grudniu 2010 za 700 zł.

Nie mnie oceniać czyjeś sposoby oceny sprzętu ale zaskakuje mnie poszukiwanie grajka na podstawie odsłuchu przez słuchawki.

Wyjścia słuchawkowe w 90% sprzętu nawet z dużo wyższej półki to totalny szajs.

Za mniej niż 100zł można kupić mikroforuma, który gra o wiele lepiej ze słuchawkami. Rynek jest pełen niedrogich wzmacniaczy słuchawkowych ,które biją na głowę wszelakie "dziurki" w wieżyczkach.

Trochę to przypomina wybieranie auta na podstawie felg :) (ulubione na forum porównania motoryzacyjne ;) )

A w skrócie - to głupota jest ;)

Słuchaj kolego, to moja osobista sprawa i nie Twoja brocha. Słucham głównie przez słuchawki, nie będę miec miejsca na więcej niż jedno urządzenie wielkości miniwieży, więc szukam możliwie najlepszej opcji. Radzę na przyszłośc wydawać ostrożniejsze sądy na temat innych osób.

<><

Wybrałem się ostatnio w celach odsłuchowych do MM ponieważ ukazała się tam miniwieża magnat MC2. Do porównania miałem Denona DM38, Denona Df107,HarmanKardon Mas100,Yamache MCS1330.

Na pierwszy ogień poszedł Magnat, ale po odsłuchu 1 piosenki pozostawiłem go na koniec aby się rozgrzał troszkę.Wszystkie mini prócz Yamachy 1330 stały w zamknietych regałach, co niestety mogło pogarszać znacznie odsłuch.Szczególnie nastawiony byłem na spr magnata, ponieważ tyle dobrego się o nim naczytałem.

A więc moim zdaniem najmocniejszy mocowo z grupy był denon 107 tu mozna było podkręcić konkretnie i było czuć ze kolumienki daja rede, lecz po włączeniu Source Direct dźwięk tracił energię ale był wyrazisty i zrozumiały.Bardzo duża różnica w dźwięku przy wł i wył tej funkcji.Duży dość niski bas, przyjemny nawet wyrazisty przy cichym odsłuchu lecz wydawał się ociężały.Średnica wyrazista ale troszke brakowało jej energi.Góra czysta klarowna, choc nie powalająca.

Tutaj lepiej wypadł Denon DM38,ale przez mniejszą moc przegrywał w momentach szybkiej zmiany rytmiki czy nagłego udeżenia basem np w metalu. Słychać było że troszke się gubi,przez co traciła reszta sceny. Ale jak na wielkośc dźwięk i tak bardzo dobry, (niesamowicie dobry jak na takie mini).Przy włączonym Source Direct cieplej grał mały denon 38, lecz po wyłączeniu tej funkcji wiekszy brat gurował mad nim dynamiką i wigorem.

HK MAS100 troszkę mnie rozczarował. Dźwięk porównywalny jak w denonie 107, lecz mniejszy bas. W niektórych utworach nawet go nie było słychac w ogóle np początek utworu "evanescence - bring me to life" są tam charakterystyczne bardzo niskie dźwięki.Jak by odcieli dół poniżej 100hz.Za to reszta pasma świetna i dynamiczna może troszkę średnica zbyt natarczywa miejscami.A nie tego spodziewałem sie po takiej marce w tej cenie.

Magnat i tu może naraże się kolegom, ale nie zdeklasował konkurencji. Raczej utrzymywał z nimi poziom. Po włączeniu dźwięk był troszke suchy dlatego też pozostawiłem go na koniec by się dogrzał(około 1h). Poźniej było znacznie lepiej, czysty,ciepły dźwięk z dobrą energią. Lecz do pewnej mocy, tu troszke jak by kolumienki za słabe i powtórka z niskimi częst w utworze "evanescence - bring me to life".Magnat to świetne mini z bardzo dobrą i wyrównaną rytmika. Czystą górą dopasowaną klarowną średnicą, lecz zbyt słabym dołem. I aby doznać tego wszystkiego niestety trzeba odczekać jakiś czas na dogrzenie lampy.

Za to bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie yamacha 1330. Tu żeczywiście z kolumn biła energia, nie ważne co było na krążku. Utwór "Evanescence bring me to life" słyszalne niskie czestotliwości podobnie jak w Denonie 107. Lecz czała reszta, cała scena była lepiej wyrażona niż u konkurencji. Wszystko spójne i zgrane ze sobą. Ale niestety kolumny szybko pokazywały ze mają dosyć, membrany kołatały jak by miały zaraz wypaść.Być może za słaby zasilacz, lub wzmacziacz i sie wbudzał.

Różnice te mogły być też spowodowane faktem ustawania wież wszystkie, które były w regale nie mogły wydobyć z siebie odpowiedniej energi. A Yamacha 1330 postawiaona na środku sali, nie dawała rady nagłośnić tak dużej powieżchni bo nie po to została stwożona.I wszystko by na to wskazywało gdyby nie moja ciekawość.Obok mini w regale stał Denon PMA-510 + Denon DVD 1740 + kolumny Dali Lektor 2.Fakt nie jest to mini ale zestaw kosztował 1999zł(bez kolumn). I tu nastąpiła totalna deklasacja reszty.Zedna mini nawet nie zbliżyła się do Denona.Mimo że był w regale energia biła z niego niesamowita.Przy utwoże Evanescence poczułem się jak w "domu":). Pomijam fakt iż kolumny stanowczo za słabe przy ustawieniu na 1/4 mocy wyprówały membrany.

Ale to i tak moje w sumie subiektywne odczucia, każdemu co innego sie podoba i nie wszystko mozna mieć w jednym małym mini niestety przy ograniczonym budżecie.Sam chciałem kupić mini ze wzgłędu na wielkośc ale zastanawiam się czy naprawde są warte swoich chyba sztucznie nabijanych cen.Pozdro dla wszystkich, którym chciało się przeczytać moje wypociny.

Edytowane przez mikispl

Jedna dygresja, mini nie służy do wypruwania membran, do tego jest inny rodzaj sprzętu. Jakbyś podłączył Dali Lektory 2 do Denona 107 do zapomniał byś o Denonie PMA-510. Jednie już Denon 710 gra subiektywnie lepiej. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

http://www.nuforce.com/hp/products/iconudac2/

do słuchania z dziurki to jest niezłe

sam się zainteresowałem tym bo ma niezłego daca wyjście słuchawkowe i po wyłączeniu wzm słuch. działa jako konwerster usb -> coax na dalszego wzmaka

1330 jest ciekawym mini w cenie w tej chwili 3tys i generalnie gra jakościowo lepiej od f107 ale do cichego słuchania nocnego jednak bym wybrał denka f107.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Wybrałem się ostatnio w celach odsłuchowych do MM ponieważ ukazała się tam miniwieża magnat MC2.

A w jakim mieście? MC2 jest w ofercie na stronie www MM, ale na razie w samym sklepie (Łódź) go nie widziałem.

<><

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.