Skocz do zawartości
IGNORED

Zepsułem Meridiana ? POMOCY !

folab

Rekomendowane odpowiedzi

Samo ich stosowanie wskazuje na bardzo opanowanego, skupionego, spokojnego człowieka. Myślę nawet, że ich stosowanie wymaga praktykowania zen któro będzie na pewno bardzo pomocne przy tych machinacjach z gumkami przy płytach.

Ja jestem cierpliwy, ale chyba nie aż tak bardzo;)

>Kolega wspomniał, że dostał te gumki w sklepie (a więc nie od żadnego domokrążcy zielarza;)) w cene

>10 zł/szt !!!.

>Wyglądają jak zwykłe gumki recepturki, jednak pozory chyba mylą;). Ich cena jednoznacznie wskazuje

>na specjalistyczne audyofylskie zastosowania;).

cos mi sie zdaje ze te gumki nie sa audiofilskie gdyby były audiofilskie to kosztowały by 100zl/ szt.

>xanxan

>cos mi sie zdaje ze te gumki nie sa audiofilskie gdyby były audiofilskie to kosztowały by 100zl/ szt.

Są audyofylskie, a takie tanie bo to dopiero początek drogi;). Kolega kupił "budżetowe" (w dodatku pewnie "no name" oraz "made in china") po 10zł/szt. to i się doigrał (jak tytuł wątku wskazuje). Te po 100zł/szt to już hajendowe. Pewnie dają lepsze wyważenie i po takich nie trzeba już zakładać wątku takiego jak ten;)

o cholera - ostatnio jak robiłem czystki to wyrzuciłem trochę takich gumek - oprócz zielonych miałem też czerwone - te pewnie miały lepszą średnice (bo bas jak wiadomo najlepsze mają stare dobre czarne gumki recepturki)

czy ktos z was widział pracujacy otwarty napęd ? płyta nie kręci się idealnie równo ale lekko faluje(bez gumki),jak wspomniałem producentem jest ixsos ,producent doskonałych kabli i innych akcesorii,jak te głupki stworzyły takie świetne przewody?

>folab

Ano faluje, masz rację. Do regulacji lasera rozbierałem swojego soniacza i to zauważyłem. Nawet mnie to zastanowiło. Ale droższe sprzęty z lepiej pomyślanym osadzeniem płyty chyba trzymają ją dobrze "w ryzach".

Ale gumka pewnie sprawia, że faluje jeszcze mocniej niż gdyby jej nie było. Przy tym to naprawdę trochę trzeba się przy płytach namęczyć zanim się tą gumkę naciągnie, namacać ją paluchami;). Ja swoje biorę tylko za brzegi, a jak zakłada się gumkę na brzeg to trzeba trzymać za coś innego.

>folab

>jak wspomniałem producentem jest ixsos ,producent doskonałych kabli i innych akcesorii

xanxan, mówiłem że to nie żadne recepturki od zielarza tylko audyofylske i okazuje się, że miałem rację;)

ale zoltar7 i ja wcześniej mieliśmy chyba rację - podejrzewam, że to jednak chyba "budżetówka" (mimo, że -jak się okazało - nie "no name") skoro to taki killer dla napędu cd;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Żarty żartami, niech folab się tylko nie denerwuje. Pożartować zawsze można. A tak naprawdę to nie wiadomo, czy te gumki nie działają. Cała sprawa jest nieco komiczna, ale zdaję sobie sprawę, że wiele osób którym powiedziałbym o "grających" kablach czy kondensatorach to w myślach pukała by się w czoło. Sam kiedyś robiłbym to samo.

Ale gumek na płyty to naciągał nie będę, dla mnie to już jednak za wysoka "szkoła jazdy". Trzeba przy tym smarować paluchami całe płyty i jeszcze ma to pewne konsekwencje dla napędu cd. Musiałaby być naprawdę miażdżąca różnica w dźwięku na korzyść dla "gumek" aby wogóle zacząć sobie nimi głowę zawracać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Patrzyłem na mojego Meridiana rozebranego,płytka faluje tak samo,pewnie głowica lasera ma zmienną wysokość.

Problem w tym że ten napęd jest niezwykle delikatny sony ten najbardziej popularny ma konstrukcje jak czołg,w porównaniu oczywiście.

A poprawa jest podobna do wymiany kabla sygnałowego,no może troche mniejsza.

folab, 4 Lut 2008, 12:40

>Patrzyłem na mojego Meridiana rozebranego,płytka faluje tak samo,pewnie głowica lasera ma zmienną wysokość.

Pewnie, że faluje, bo wszystkie płytki falują, niektore mniej inne więcej. Technologia produkcji CD dopuszcza pewne niedokładności wykonania. W czasie odczytu promień lasera śledzi ścieżkę cały czas korygując punkt ogniskowania. Głowica nie posiada zmiennej wysokości, jedynie za pomocą silniczka i przekładni jest przesuwana wzdłuż promienia płyty. Śledzenie ścieżki jest realizowane elektromagnetycznie przez zmiany ustawienia soczewki ogniskującej. W każdym laserze można zobaczyć cewki znajdujące się wokół soczewki, to prąd w nich płynący porusza soczewką. Efekt pracy soczewki słychać w postaci cichego "ćwierkania". Im jest ono mniejsze, tym mniejsze ruchy musi wykonać soczewka aby na bieżąco śledzić ścieżkę. Tak to mniej więcej działa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.