Skocz do zawartości
IGNORED

Masterclock do CD

Jack964

Rekomendowane odpowiedzi

W tym mały problem że ze zwykłego kwarca dość trudno zrobić dobrego "kwarca"

Nie chce się tu wdawać w szczegóły

Oczywiście problemem staje się zdobycie dobrego generatora na daną częstotliwość.

No kolejnym faktem jest sens montowanie "dobrego generatora" za kilka stów w CD za kilka stów :)

Jak się ma CD za dobrych kilka tyś (pod warunkiem że jest to faktycznie CD warte tych kilka tyś, a nie CD z naciąganą ceną - co dziś jest dość powszechnym zwyczajem) to można coś kombinować.

Ale te MR-y mogą być dobre do CD za klika stów to fakt.

>Waldi_06

Cześć - wiem, że działasz z ciekawymi projektami.

Ja rzadko tu zaglądam, siedzę z nosem w Wolfsonach i lampach, jak mogę coś podpowiedzieć (pewnie rzadko odkrywczo i sensownie) to piszę.

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH BUDOWNICZYCH !

szczerze polecam zegary audio gd TCXO ,rewelacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja chciał bym zobaczyć pomiary tych jitterów :) 1 ps :)

Pomiar takiego jittera wg mej (może mylnej) wiedzy wymaga sprzętu za >100 kBagsów :) ewentualnie coś very old ale tu też 10 k$ mniej ciężko ..

A pisać to ja też se mogiem :) nawet 1 fS :)

Jak się ma CD za dobrych kilka tyś (pod warunkiem że jest to faktycznie CD warte tych kilka tyś, a nie CD z naciąganą ceną - co dziś jest dość powszechnym zwyczajem) to można coś kombinować.

Ale te MR-y mogą być dobre do CD za klika stów to fakt.

Jaki zegar proponujesz dla CD za kilka tyś?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Nie ma tak od dobry zegar do CD za kilka tyś

Szczególnie że pojęcie CD za kilka tys jest tutaj mocno rozmyte :)

Dobry zegar kosztuje od kilkuset złotych do kilku tyś :) i nie mówię tu głownie pseudo audio zegarach

są to zegary min TCXO, OCXO, Rubidowe .... najlepiej aby zegar posiadał wyjście sinus wyjścia z prostokątem są najgorszym możliwym rozwiązaniem.

Bawi mnie też oceny jittera jak pisałem wyżej aby zmierzyć jitter zwykły czy nawet pozornie dobry oscy za kilka tyś nie nada się do niczego :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.