Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak, DVD oraz głośniki do 4 tys.

tomekd

Rekomendowane odpowiedzi

Przez ostatni tydzień intensywnie przeglądałem forum, czytałem różne opinie o sprzęcie, która firma lepsza, czy lepiej gotowy zestaw kina domowego czy też amplituner i głosniki osobno. Dzisiaj rozmawiałem w Media Markt z gościem który zna się na sprzęcie (nie sprzedawca) i powiedział że najlepsza opcja to osobno wzmak, jakiś tuner i głośniki. Na dzień dzisiejszy nie mam w domu żadnego audio, będzie mi ono słuzyło w kolejności do oglądania TV, potem filmów DVD, słuchania radia a na końcu do słuchania muzyki z CD (Jazz, Blues oraz śladowo inną muzę), mój pokój ma 22m w którym wszystkie mebelki są niskie a więc wolnych m2 jest pod dostatkiem.

Dzisiaj sprzedawca usilnie polecał mi ampli DENEN AVR 1708/DVD 1740/DIAM.9.5/9.0/C za 4300, ale włączył podłej jakości CD i...wtedy pojawił się gość wspomniany przeze mnie. Zaczął opowiadać o sprzęcie w tak fachowym wymiarze że rozwalił mi psychikę do tego stopnia że znalazłem się punkcie wyjścia.

Teraz moje pytanie co kupić, co wy byście kupili za 4 tysiaki?

mysle ze jest tego pelno na forum i ogolnie w necie, nawet aktualnie poruszany temat...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w kazdym razie ja na forum audiostereo znalazlem wiele dobrych wskazowek i opini dotyczacych sprzetu i konfiguracji i dysponujac juz jakims doswiadczeniem moge ci od siebie podac kilka wskazowek.

wg twoich zalozen dotyczacych budzetu (ok 4tys) ja bym wybral amplituner + zestaw glosnikow 5.0 i z czasem dokupil subwoofer. To jest najlepsze rozwiazanie do ogladania DVD a takze TV pod warunkiem jesli posiadasz jakas telewizje cyfrowa. Nie jestes audiofilem (chyba) wiec spokojnie bedziesz mogl sluchac sobie radia z amplitunera i nie odczujesz zadnego niedosytu jakosci w odsluchu. Problem moze sie pojawic w stereo ale nie musi. Jesli to twoj pierwszy powazniejszy zestaw audio, bedziesz zadowolony z odsluchu swoich ulubionych plyt CD.

Nie ma sensu pakowac sie w stereo czyli oddzielnie wzmacniacz, DVD/CD, tuner, glosniki 2.0 tak jak polecal ci to jakis czlowiek w media. Ale w twoim konkretnie przypadku i na poczatek. Kupujac dobre stereo bedziesz mial znakomite stereo i nic po za tym. Nie poznasz efektow Dolby Digital w systemie wielokanalowym ogladajac filmy DVD.

Oczywiscie to sa moje zalozenia dysponujac budzetem 4tys. Myle ze nie przesadze jak powiem zebys kupil nawet w ciemno zestaw ktory proponowal ci sprzedawca w media. Denon, to jedna z najlepszych marek jesli KD i dodatkowo nie kaleczy uszy w stereo. Mozesz tez zobaczyc jak graja inne zestawienia. Ja osobiscie polecam Harmana i JBL bo sam osobiscie uzytkuje:) ale raczej tym sie nie sugeruj bo ja kompletowalem swoje kino dla siebie i pod swoje potrzeby/oczekiwania.

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 4k za dużo nie zdziałasz ... ale zawsze warto spróbować.

Proponowany zestaw można trochę ulepszyć:

Zamiast amplitunera 1708 proponuję 1908 - droższy ale zdecydowanie lepszy.

Zamiast DVD-1740 weź Pioneer DV-600 - lepszy od 1740 - bardziej uniwersalny.

Kolumny mogą zostać. Potem dokupisz sobie SUB-a.

Jeżeli budżet będzie za duży to zamiast DVD Pioneera weź jakieś najprostsze DVD z HDMI za 200 zł. Potem wymienisz na lepsze.

Jeśli odtwarzenie płyt CD Z DVD cię nie zadowli dokupisz sobie zewnętrzny DAC - Zhaolu 2.5A za 700 zł - DVD będzie robić jako transport. Takie zestawienie zagra lepiej niż CD za 2K.

Nie zapomnij o porządnych kablach !!! Trzeba liczyć parę stów na to.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W tej cenie jest naprawdę ciężko...

Ja bym polecał

onkyo 605/405 + ProTonsil Premium - 4300.. (trzeba osobno kupić elektronikę i głośniki)

lub

onkyo 605/405 + Quadral Quintas 500 - około 4100.. (dostępne są gotowe zestawy)

co do denona i wf to sprawdzone, ładnie brzmiące połączenie, ale zaproponowano Ci słaby model ampa...

*podane ceny z allegro....

pozdrawiam

Tojacc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.