Skocz do zawartości
IGNORED

co nie pozwala wybrzmiec wysokim?

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

To całe audiofilskie pierniczenie porobiło ludziom wodę z mózgu do tego stopnia, że wydaje im się, że słabe wysokie poprawią kabelkiem ... najlepiej sieciowym .......

Mik,

Generalnie na brzmienie mają wpływ przede wszystkim kolumny i wzmacniacz.

A konkretnie jeżeli chodzi o wysokie tony to głównie zastosowany głośnik wysokotonowy i wzmacniacz.

Wspomniane przez Ciebie kolumny ProAc i AP mają przeciętne głosniki wysokotonowe, co w

sposób bezpośredni wynika z ich ceny i nie ma co liczyć , że pięknie zagrają.

Do tego jeżeli wzmacniacz na wysokich radzi sobie przeciętnie to masz to co masz.

Na kolumnach wyposażonych w głośnik wysokotonowy naprawdę wysokiej klasy z odpowiednim wzmacniaczem

usłyszysz dobre wysokie nawet z niektórych budżetowych odtwarzaczy DVD i bez użycia drogich kabli.

BTW.

Z jakiś przyczyn AP chyba we wszystkich tańszych kolumnach ( poniżej 15000-) aplikował tanie głośniki wysokotonowe. Podobnie PraAc, też nie rozpieszcza nabywców dobrymi kopułkami.

Może liczą, że nabywcami będą panowie rock-mani po 50-tce którzy słyszą tylko do 10kHz.

Zapewne zaraz włączy się jakiś audiofil który wygłosi teorię o specjalnych modyfikacjach ..... ech porobili wam wodę z mózgu :-)

TUX

Kolego TUX

Mówienie o tanich wysokotonowcach w AP to właśnie audiofilskie pierniczenie. Od dawna wiadomo, że można z tańszch komponentów zrobić bardzo dobrze grające głośniki, a można zapakować nie wiadomo co i zagra to jak kicha. U AP tanie wysokotonówki na przykład w modelach Sperk 5 grają znakomicie, nie brakuje ich, są dźwięczne, bardzo dobrze wybrzmiewają.

A kabelkami można naprawdę sporo zrobić. Tylko spróbuj a sią przekonasz.

To tyle wsprawie polemik.

Pozdrawiam Stempur

koledzy, moze wy nie kumacie o co chodzi z tymi wybrzmieniami, moim zdaniem chodzi o uzyskanie poglosu, a nazywajcie to jak chcecie,wiecie to co jest reverb?, ktos kilkadziesiat lat temu wynalazl to i zastosował we wzmacniaczach gitarowych. to wlasnie sa wybrzmienia."The first reverb effects created for recordings used a real physical space as a natural echo chamber", otóz nie ma wybrzmień gdyż wiekszośc audifoilskich firm sklania sie w kierunku dzwieku suchego pozbawionego wybrzmień wiec naturalna kolej rzeczy jest taka iz nie ma takiego takiego efektu.zarowno krell go nie posiada jak i MF. inne wadie,meridiany,kustagony,baty,sraty po prostu wybrzmień nie posiadają i kropka.a jak ktos uwaza ze posiadaja to znaczy ze nigdy nie sluchal sprzetu ktory go posiada.posluchajcie topowych wzmacniaczy lat 80 a sami sie przekonacie.

>Z jakiś przyczyn AP chyba we wszystkich tańszych kolumnach ( poniżej 15000-) aplikował tanie

>głośniki wysokotonowe. Podobnie PraAc, też nie rozpieszcza nabywców dobrymi kopułkami.

>Może liczą, że nabywcami będą panowie rock-mani po 50-tce którzy słyszą tylko do 10kHz.

I to nie tylko oni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

chlopaki, nie klocic sie ;-)

mysle, ze kolumny sa na ostatnim miejscu jesli chodzi o przyczyne "braku wybrzmien". slyszalem Sparki 5 z Creekiem i wybrzmienia byly a tam kopulka jest jeszcze tansza (w domysle gorsza) niz w Tempo. Slyszalem tez moje Tempo w innej konfiguracji (z jakas lampa) i tez bylo OK. kable albo CD moim zdaniem. choc dla swietego spokoju sprobuje pozyczuc inny wzmak.

H.Himler>>>

Wiem o co Ci chodzi i zgadzam się. Mój syn co jakiś czas raczy mnie koncertem na gitarę solo podpiętą do lampowego wzmacniacza gitarowego i to są dopiero wybrzmienia ! (reverb). Jednak mam wrażenie, że autorowi wątku chodzi o przeniesienie maksymalnej ilości informacji z zakresu średnich i wysokich tak aby odczuć aurę i rodzaj oraz wirtualnie rozmiary pomieszczenia wraz ze wszystkimi poglosami, naturalnymi i sztucznymi echami. Aby nie mieć wrażenia, że coś ginie z tego zakresu. Wiem, że na dobrym sprzęcie można się przenieść ze swego pokoju do sali koncertowej. Są to subtelne i słabe elektrycznie sygnały więc łatwo je zdegradować. Tutaj wszystko może mieć znaczenie - kable również. Pozdrawiam

> TUX, 24 Sty 2008, 14:13

>Generalnie na brzmienie mają wpływ przede wszystkim kolumny i wzmacniacz.

>A konkretnie jeżeli chodzi o wysokie tony to głównie zastosowany głośnik wysokotonowy i wzmacniacz.

Oprócz kolumn chyba rzeczywiście wzmacniacz. Pamiętam dwa porównywalne klasą wzmacniacze – Primare I30 i AVM A2, w tym pierwszym wysokie były w swych najwyższych rejestrach z lekka wycofane natomiast w AVM bardziej otwarte i ładniej wykończone. Burmester 991 kol. ABs-a gral rownie ladna gora jak AVM.

A co tam jest za kopułka ? może po prostu jakaś berylowa by wystarczyła ?wiem że sporo osób narzeka że grają za ostro ale ja np. nie lubię audiofilskiego plumpkania miotełki na talerzach to mają być miotełki a blacha ma wybrzmiewać do samego końca.Sporo porządnych revelatorów było w drogich kolumnach też audiofilsko przygaszonych jak dla mnie do d.. no ale tam kłania się zwrotnica

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mik, 23 Sty 2008, 17:35

>w przypadku slabiej zrealizowanych nagran rockowych powoduje to tez nieladne

>"szeleszczenie" talerzy perkusji...

a pomyślałeś że CD może być przyczyną szeleszczenia, po prostu dostajesz nalot cyfrowy i po zawodach mimo wyższej rozdzielczości źródła

Mik, 24 Sty 2008, 15:41

>>Wrzuć kontrolnie vinyla i po sprawie wyeliminujesz jednego podejrzanego

>

>nie mam ani jednego winyla, za to okolo 400 CD...

No to posłuchaj z radia ?

Jedno jest pewne, zródełko jest jak najbardziej istotne. Miałem te same-identyczne problemy co mik. Słuchałem wtedy AP virgo1.

Po przefasonowaniu na maxa kenwooda i wpakowaniu w niego lamp, problem znikł. Wtedy już napędzałem virgo Lampą 845 /3kzł z tuningiem / Czyli nawet lampa nie załatwiła sprawy. wniosek:CD do wymiany. Na 100%

mik

Do tempo dorosłeś a do lamp nie?

jest taki moment że się uderza głową w mur i masz wybór : albo wydasz 25kzł tranzystorowy piec z prawdziwego zdarzenia albo 3kzł na hiendowego lampowca.

Mik: Ja też odczytuje "niedosyt wybrzmień wysokich". Na pewno zmiana żródła jest jakimś wyjsciem. U siebie zamieniłem na chwile meridiana na CA 640V2 i pojawiły się pełne wybrzmienia ale brzmienie już bez czaru, powietrza. Uważam ze takie delikatne korekty jak podkreslenie wybrzmień powinno sie regulować interkonektem ale niestety nie trafiłem na ten właściwy. Wydawało mi się ze Siltech, ale czytałem ze "wycina bas". Podmiana cd to jednak daleko idąca zmiana burząca pewną całość, lepiej chyba poszukać dobrego IC. Moze ktoś doradzi jaki kabelek, jak nie siltech to może Argentum. Na pewno są kable które nic nie zabierają z dżwięku a dodatkowo eksponują wybrzmiewanie góry pasma.

wlod

Zamiast szukać IC włóż lampy w swojego azura i podłącz je wprost do wolfsona. Taniej cię to wyniesie i będzie o wiele skuteczniejsze niż mozolne przebieranie w kablach. W zasadzie to kable niewiele zmienią w tej materii. Utopia. Niektóre działają jak equalizer. Chciałbyś mieć equalizer w systemie?

• 3 miesiące później...

wszystkim zainteresowanym pragne sie pochwalic, ze po wielu probach i bledach znalazlem rozwiazanie, ktore spowodowalo, ze znowu z wielka przyjemnoscia slucham muzyki i wszystko juz mi "wybrzmiewa" jak trzeba. ostatecznie wymienilem odtwarzacz z Primare D20mkII na Musicala A3 a kable glosnikowe z AQ Bedrock na vdH The Breeze. niech mi ktos teraz powie, ze van den Hul to zamulacz ;-) to nieprawdopodobne jak ten niepozorny kabel uporzadkowal wszystkie zakresy dzwieku. i juz nie wsluchuje sie w sprzet, tylko w muzyke. ciekawe na jak dlugo ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.