Skocz do zawartości
IGNORED

Pogoń za króliczkiem c.d. Co dalej?

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Po długich i bardzo ciekawych próbach z ustawieniem w celach osiągnięcia zadowalającej ilości basu chyba zostanie tak jak na rysunku póki co (lepiej na tej ścianie się nie da :/)

Basu przybyło i o dziwo scena w tym ustawieniu nie jest znacznie gorsza niż z wysuniętymi w przód (1,30m od tyłu i 0,9m od boku) ! Jednak basu i tak jest za mało jak na mój gust, ale pojawił się w końcu jego średni zakres :))

Jest jakaś możliwość na wyłuskanie jeszcze z deka basu? Najlepiej jakieś 2kg!

Mam teraz ogromną chętkę na projektor. Stąd kilka pytań:

- czy warto przestawić wzmak w te miejsce oznaczone niebieską strzałką?

Wiąże się to z kablami 2x6metrów (o ile starczy), dużego pogorszenia dźwięku się spodziewać?

- będzie wtedy można postawić telewizor (niestety nie mały CRT32") na podłodze i rozwiesić tą

"białą szmatę" do projektora, może i dźwięk się poprawi ?? - większa przestrzeń między kolumnami?

- z "tym" proponowanym subem - jest szansa gdzieś go upchać w ten bajzel?

post-10320-100002387 1201254183_thumb.jpg

Rysunek świetny.

Czy bas się zmienia jak przysuwasz się bliżej kolumn ? ( właściwie słuchacz i kolumny powinny tworzyć trójkąt równoboczny ... ale w sumie co tam ;) )

Aha ... i kolumny powinny być skierowane na uszy ( ale w sumie też co tam ;P ).

ps. przez długi okres miałem kolumny obrócone podobnie do Ciebie ... po wielu próbach doszedłem do wniosku że ustawienie studyjne jest najbardziej optymalne czyli front kolumn skierowany na uszy (czyli subtelnie szerzej niż na oczy ale bardziej wąsko niż masz) ...

>ps. przez długi okres miałem kolumny obrócone podobnie do Ciebie ... po wielu próbach doszedłem do

>wniosku że ustawienie studyjne jest najbardziej optymalne czyli front kolumn skierowany na uszy

>(czyli subtelnie szerzej niż na oczy ale bardziej wąsko niż masz) ...

To nie jest żelazna zasada. Są kolumny wymagające dogięcia i takie wymagające odgięcia od linii oś głośnika/słuchacz.

moje dają trochę lepszą scenę jak są odgięte. ale mniej szczegółów jest wtedy, przekaz nieco delikatniejszy, ale głębia jakas lepsza - chociaż u mnie i tak porażka. Pokój to element toru - ja bym eksperymentował sam!:)

Ja bym zaczął od tego co wspomniałem - przysuwanie i odsuwanie się od kolumn - przy tylnej ścianie powinna powstawać fala stojąca wzmacniająca bas ... ale kontroli nie będzie i inne częstotliwości będą przycięte w okolicach basu. Przy bliższym odsłuchu wpływ pomieszczenia jest mniejszy więc jeśli chcesz coś zwiększyć wykorzystując pokój to najprawdopodobniej zwiększenie dystansu i miejsce pod ścianą powinno coś zmienić (ze swoimi konsenkwencjami )

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No i w końcu poniedziałek :)

Rysuneczek powstał w 12 minutek. Jako szkic oczywiście - czyli nie koniecznie jestem leworęczny :))

Racja - to bloki aCada - ale tylko ten, fotelik rysowany ręcznie - w miarę w skali wyszedł. Niestety po spakowaniu tego do pdf - potem screen-ie do paint - kompresji do jpg- i 3x zmniejszeniu rozdzielczości wygląda to tylko jak wygląda :(

Co do tego basu - to jakaś rzeczywiście dziwna jest sprawa :/

W piątek udało mi się posłuchać tego z potencjometrem na godzince 10ej i była rzeźnia!!! Ale takie basisko jest dopiero przy takich (nawet jak dla mnie) extremalnych głosnościach! Cały pokój zalany basem.

Jak słuchać po ludzkiemu to jest bezbasie :(

Kiedyś np z JBL E80 lub jm labem 826 słuchałem z przeciętymi osiami przed twarzą (10-50cm) - scena była głębsza niż Hańcza, ale zarazem wąska. Z tymi kolumnami co mam teraz to jest optymalne odgięcie jeżeli chodzi o scenę (zarówno na szerokość jak i głębiny).

Ale co zrobić z tym basikiem? Przy małych głosnościach jest tylko odczuwalny, a przy dużych jest wschechogarniający.

Ja powoli się starzeję (dojrzewam?) i słucham coraz ciszej. Czy nie byłoby absurdem zmienić te kolumny na większe (najprędzej Ti10k) lub 946 po to aby słuchać cicho? Tak mi się coś zdaje, że większe lepiej grałyby cicho?

Jednak te ti6k są aż za joj na te 27m2 jeżeli chodzi o skalę dźwięku. Tylko ten właśnie fragment pasma nieszczęsny, który wg mnie jest, tyle że go nie słychać...

>Racja - to bloki aCada - ale tylko ten, fotelik rysowany ręcznie - w miarę w skali wyszedł. Niestety po spakowaniu tego

>do pdf - potem screen-ie do paint - kompresji do jpg- i 3x zmniejszeniu rozdzielczości wygląda to tylko jak wygląda :(

Wow, ciekawa droga do celu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

A no właśnie - poruszyłeś dobry temat!

Strop - w związku z problemami jak niedawnym moim wątku - myślałem trochę w nim grzebnąć i wypakować jakąś wełną mineralną. Z tego co podejrzewam jest to konstrukcja drewniana, bez żadnej izolacji akustycznej!

Na drewnianych legarach położone są bezczelnie płyty paździerzowe gr. 3cm i na to gumolit.

Mam obecnie dywan 3,60x4m i kawałek wyłożony panelami podłogowymi. Myślę, że warto może całą podłogę obsiać panelami? Wcześniej faszerując strop wełną. Może ten pokój ma jakieś nieodpowiednie proporcje jeżeli chodzi o dźwięk?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jakiej natury jest bas gdy grasz głośno ? Czy chodzi o poczucie specyficznej basowej atmosfery (bez silniejszych akcentów i uderzeń) czy po prostu bas jest zwarty szybki dobrze kontrolowany jednak dominuje nad resztą?

Jeśli ten pierwszy przypadek to ja przychylam się do opcji kombinowania z linią przecięcia osi kolumn. Pewne częstotliwości basu mogą interferować w nadmierny sposób za głową i wraz ze wzrostem mocy efekt ten może narastać i wypełniać pomieszczenie. Jesli przypadek drugi to wnioskuję przyjrzeć się kwestiom o których sam wspominasz (wytłumienie pomieszczenia - podłoga w szczególności. Ale jeśli mam być szczery to raczej stawiam na pierwszą opcję. Osobiście odsunął bym je nieco od bocznych ścian skierował tak by krzyżowały się zaraz za głową. Później przesuwał je nieco w przód lub w tył w zależności od efektu koncentrując przecięcie osi głośników w punkcie za głową.

Pozdrawiam

Sposob na bas - kolumny wystaw z tych rogów pomieszczenia bardziej do przodu.

Mozesz nawet je nieco dosunac do siebie ale musza byc dalej od tylnej sciany i od rogów pomieszczenia.

Poza tym zestawy warto umiescic na kolcach.

Poza tym miekki chodnik na podloge to podstawa, jednak jego brak generuje inne efekty. Masz wtedy zbyt duzo odbic fal dzwiekowych w pomieszeniu co generuje efekt hałasu i jazzgotu na srednicy plus zlewania się dźwięku w jedna masę przy duzych glosnosciach.

Aah - dolozenie paneli nic nie da, w starej wersji mojego pokoju mialem po poprzednim wlascicielu takie PRL-owskie gumolitowe duże płytki (nie wiem jak to sie nazywało wtedy). Wywalenie ich i polozenie paneli kompletnie nic nie zmienilo.

Za to poźniejsze dolozenie miekiej grubej wykladziny na 90% podlogi w pomieszczeniu sprawiło, że wszystkich płyt zaczałem de facto słuchac od nowa. Zmiana po prostu ogromna w każdej częsci pasma.

Witam! :) Na moje oko, to sprzęt ustawiony w pokoju raczej optymalnie. To, że basu mało przy cichym odsłuchu, to może być wina JBL-i, które pokazują na co je stać po odkręceniu gały, a na niskich poziomach po prostu grać nie chcą (taka moja obserwacja głośników tej marki). Mozliwe, że basu jest w ilosciach "audiofilskich", ale Ty np. lubisz, bas słyszeć i czuć dość porządnie, zwłaszcza, że mówisz, ze zaczynasz słuchać cicho, podczas gdy kiedyś dawałeś czadu ( i to jeszcze na serii E ;)). Faktycznie bas może też uciekać Ci gdzieś przez taką konstrukcję podłogi itd, ale trudno powiedzieć na odległość. Możliwe, że potrzeba Ci jednak dobrego, szybkiego suba, o konstrukcji zamkniętej, co by braki przy niskich poziomach głośności uzupełnił... Pozdro!

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Tzn. To nie tak że basu nie ma, bo jest bardzo potężny, czuć go na przeponie, szklanki słychać, strop się telepie, a nie słychać! Czuć tylko falę uderzeniową :/

Wczoraj wziąłem gazetę i udałem się na stronę - Tam tak wali basem, że masakra!!! Tym razem nie zamknąłem po prostu drzwi do pokoju. Wrażenie było jakby grały 2 potężne suby!!!. Aż nie chciało się wychodzić! Czemu 12metrów dalej w WC słychać bas a w pokoju nie???? Przecież nie zmienię miejsca odsłuchu na te wspomniane ?!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.