Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

tak moze nie ale widac ze robia postepy. juz 15akx z nextona okazal sie bardzo fajny w polaczeniu z dx25. nextony sie nie sprawdzily z tego co pisali ludzie, zreszta wina moze tez lezec po stronie zwrotki gdzie nisko cieta byla i srednice odgrywala glownie kopulka.

Nowy wyrob 18AWX widzialbym z aluminiowa vifka d25ag:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

no niby racja..tak pro bono to dobrze było by wziąść razem z nimi na tapetę kilka podobnych głosników od konkurencji...mogły by ciekawe rzeczy wyjść na tych pomiarach podejrzewam..nie ma tam kto wolnej kaski i jakiejś komory bezechowej DIY w stodole zrobionej i paru mierników:)??

misiomor, 26 Sty 2008, 20:11

>>dla STX-a 18cm) da się dostroić "luksusowym" portem np. 7cm średnicy i 31cm długości - takie porty można dostać z profilowaniami i kolankami.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel, a co ma średnica portu i wyprofilowanie do "rozsunięcia wierzchołków rezonansowych"? Przecież zwiększając średnicę BR i odpowiednio go wydłużając zwiększa się jego przepływ, a nie przesuwa strojenie. Port o większej średnicy zawsze jest dłuższy, a co za tym idzie jego rezonans jest niżej, ale w 2way i tak właściwie nie da się go przesunąć powyżej pasma przenoszenia midwoofera.

"luksusowy port" ma w tym przypadku taką zaletę, że przy średnicy 70mm dla głośnika o wychyleniu objętościowym STXa 18AKX właściwie wyeliminuje wszelkie turbulencje, nawet przy strojeniu mocno obciążającym port.

• 2 tygodnie później...

Wczoraj po południu dojechały do mnie nowe wysokotonówki STX GDWK-10-250-8-AWX i w nocy montowałem je do moich doświadczalnych 8 litrowych OZ, w których dotychczas siedziała kopułka Tonsilu GDWK 10/80/7 wraz z STX 15AX. Teraz będzie parka AX + AWX. AWXy są bardzo porządnie wykonane, żaden tam jakiś plastikowy szajs, tylko mają jeden feler, bo nie pasują otwory montażowe po Tonsilach i musiałem je trochę obrócić i wiercić nowe otwory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8410-100004846 1253957358_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta 18-nastka STX-a bardzo dobry głośnik moim zdaniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Krs 47, 13 Wrz 2009, 18:36

tak podchodząc do tematu - masz rację ale wymuszanie efektywnego "grania z rury" brzmi (zawsze piszę moim zdaniem) średnio - co kto lubi

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dwa dni temu dostałem 2 sample kewlarowych głośników od STX. Przesyłka na koszt firmy i cena głośników 1,22 za szt. Mogę na razie napisać tylko tyle że głośniki wykonane są bardzo porządnie. Jakość wykonania nie budzi zastrzeżeń, a nawet można napisać że jest ponadprzeciętna. Niebawem wylądują w budzie testowej i zobaczymy co naprawdę są warte.

- GDN-18-140-8-AWX

Ukryta Zawartość

- GDWK-10-250-8-AWX

Ukryta Zawartość

Mój wpis nie ma żadnego podtekstu reklamowego. Nie wiążą mnie żadne umowy z producentem głośników. Nie robię nic z wdzięczności za sample. Akcja z samplami powstała na forum audiohobby.

Poniżej fotki i porównanie z innymi znanymi głośnikami.

post-4633-100004769 1253995560_thumb.jpg

post-4633-100004770 1253995560_thumb.jpg

post-4633-100004771 1253995560_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten nowy stix ma znacznie rozsądniej ustawione parametry niż poprzednie 18stki i 15stki. Prawdopodobnie różnia sie od tego co podaje producent. Na innym forum sa już pierwsze opinie testerów. Kopułka z włókna weglowego jest jakims dziwnym rozwiązaniem, na pewno nie w tej cenie.

Porównywanie ich do kompletu Scan Speaka jak tylko w celach wizualnych, to może być.

dobrym krokiem ze strony STX który mógłby znacznie zwiększyć sprzedaz byłoby oferowanie gotowych KIT-ów z propozycjami wymiarów obudowy i schematu zwrotnicy aby każdy mógł sobie klonować.

Na razie słucham na niżej przedstawionej zwrotnicy, którą na szybko złożyłem z dostepnych części byle by grało. Niestety nie miałem czasu na wnikliwe odsłuchy i porównania, służyły mi na razie jako tło przy cichym graniu. Nie usłyszałem żadnych negatywnych cech w graniu tej kopułki, które przykłułyby moją uwagę. Grają czysto, szczegółowo, ale bez przesady w ilości szczegółów. Syczących sybilantów nie zaobserwowałem.

Ponieważ popularną konstrukcją w klasie budżetowej są klony Totemów Mite zmontowałem swoje klony do porównania. O ile tej konfiguracji STXów mogę słuchać bez jakiegoś dyskomfortu nawet na tak przypadkowej zwrotnicy, to z Mite nie wytrzymałem zbyt długo, bo już po kilku minutach miałem dość. Jedyną przewagą Mite była nieco większa ilość basu, ale jego jakość w stosunku do STXa pozostawiała wiele do życzenia. Średnie i wysokie tony zdecydowanie lepsze w STXach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam, że wpadam w wątek pochwalny - akura rzucił mi się w oczy. mam MB w swoich kolumienkach produkcji STX. Do ch... to nie podobne. Na szczęście będzie zmiana obudów więc i MB STXa będę mógł się pozbyć. Nie róbcie ludziom mętliku w głowach jeśli ta jakość prawie ala Scan Speac lub seas nie jest prawdziwa bo to nieetyczne:P

nikt nie pisze ze stx gra na poziomie scana... ale firma sie rozwija i w kwocie do 800zl mozna zrobic calkiem przyzwoity sprzet na stxie, grajacy o wiele wiele lepiej niz kopiowane bez przerwy totemy...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolejna nowość. Zainteresowany jestem zwrotnicą do tego zestawu, udostępni ktoś jeżeli w ogóle jest udostępniona?

Ukryta Zawartość

Swoją drogą fajne kolumienki w rozsądnej cenie- zwrotkę robił kumaty człowiek, przetworniki fajne, szczególnie nowy wypust stxa w postaci wysokotonówki ich flagowej. Ciekawe co tam chłopaki jeszcze wystrugają. I cena przystępna wg mnie.

Jeśli pow. 5kHz to 22taf/g jest za 105 zł. Choć ten głośniczek i tak zagra od 2,5khz. Jest pomierzony o chwalony.

Nad 18AKX STXa też się wszyscy spuszczali, a potem opinie sie diametralnie zmieniły...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.