Skocz do zawartości
IGNORED

Stx... i ich... nowości

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Dla porównania filtr z dołożoną cewką, dzięki której -6dB wypada przy 3kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o to samo, co mówił arturp. Głośnik gra swoją charakterystyką. A przecież dobra filtracja polega na zapanowaniu nad tą charakterystyką. 4.7uF to jest bardzo dużo i zapewne odzywał się rezonans i siał zniekształceniami. Obiektywniejsze będą porównania na drugim rzędzie. A najlepiej to by było to pomierzyć w celu uzyskania możliwie podobnych krzywych przenoszenia.

Poza tym jeśli nie było rezystora to potwornie jasno musiało grać. Minimum 3.3omha wypadało dorzucić. Takie moje uwagi.

>Patefil, 25 Paź 2009, 22:50

>

>>Po to użyłem prosty filtr o dość niskiej częstotliwości odcięcia, by głośniki mogły grać

>>szerokim pasmem, że tak się wyraże "jak je fabryka stworzyła".

W pośpiechu myślałem, że chodzi o wysoką cz.podziału. Podczas gdy w rzeczywistości jest ona bardzo niska. Nie zmienia to faktu, że należy to pomierzyć i dopiero porównywać brzmienie.

Tak sobie czytam ostatnie wpisy i ja jako osoba postronna odniosłem wrażenie że na obu głośnikach można by właściwie uzyskać ten sam efekt tylko na STX jest to prostsze i sporo tańsze.....

Wawrzo.

• 3 tygodnie później...

zaciekawiła mnie ta membranka

Ukryta Zawartość

Firma ma jeszcze kilka tygodni popracować nad głośnikiem wysokotonowym ale ja już kupię parkę do prób . Mam zamiar na początek wykorzystać magnes z GTC11/100 + doklejone ze 2-3szt, rozwiercić go i z tyły dać wytłumioną linię transmisyjną coś w stylu B&W w Nautilusach. Jeśli głośnik będzie obiecujący to pomyślę nad mniejszym magnesem neodymowym także z TL. W sumie można kupić dobre głośniki z membraną ceramiczną ale zawsze coś mi nie pasuje np sitko w Accutonach no i satysfakcja większa jak się coś zrobi samemu :-)

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Ale chyba wiesz po co jest konieczna ta denerujaca sieteczka? :)

Jestes pewien ze srednica cewki bedzie pasowac do obwodu magnetycznego tego tonsila?

Jesli nawet tak to samo centrowanie to najwiekszy bol producentow wysokotonowek. Drobne obcierki nie wychodza na testach tak latwo a sieja podharmionicznymi ze az uszy wiedna. Przestrajany generator i wylapie sie takie rzeczy.

Coś ciekawego z STX-a:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Jeśli ktoś rozważa budowę kolumn BR na tych głośnikach, to jako alternatywę dla rury proponuję membranę bierną na bazie komponentów z głośnika GDN-18-140-8-AWX.

Pierwsze fotki na świecie zamieszczam poniżej ;).

Ukryta Zawartość

post-4633-100009634 1259019929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Membrana membraną...ciekawe jak ja bedzie mozna dociążyc?-przydałoby sie jakies ustrojstwo z gwintem jak w poczciwych starych weglowych scanach ,a tak to raczej nie widać mozliwości manipulowania masą membrany .

Z tyłu jest zamontowany plastikowy krążek do którego można będzie dokleić bądź też dokręcić dodatkową masę. nie wydaje się to zbytnio skomplikowane. Z drugiej strony gotowy gwint lub jakiś bolec też mógłby się tam pojawić.

Servantess

A tak można. Nie jest to rozwiązanie z Scan Speaka ale takie wydało mi się najrozsądniejsze.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

post-11763-100009588 1259136007_thumb.jpg

post-11763-100009589 1259136007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant

Klej to dwuskładnikowy Poxipol. Wcześniej zmatowiłem ten plastik. Jak do tej pory swietnie się trzyma.

Mogę pogrzebać w szafce i wykopać komplet.

Ile membran zastosowałeś i z jakim nisko-średnio tonowym?

Pzdr

>ulan66

Byłbym wdzięczny za taki komplecik. Ułatwi mi to trochę aplikację.

Będzie to zestrojone z GDN-18-140-8-AWX - czyli głośnikiem opartym na elementach właśnie tej membrany (a może raczej odwrotnie ;)...). 1 głośnik + jedna membrana - strojenie tak ok 40Hz w 15 litrach objętości.

Jaki jest według Ciebie sens stosowania membrany biernej dla takiej objętości i strojenia, które spokojnie można uzyskać rurką? MB będzie dawać sporo mniej SPL niż tak samo strojony port. Zwykle MB używa się w sytuacji gdy głośnik jest aplikowany w teoretycznie za małej obudowie, gdzie trudno jest zmieścić odpowiedni port dla niskiego strojenia. Przykładem takiego rozwiązania jest chociażby monitor na L18 zaprojektowany przez misiomora, gdzie obudowa ma zaledwie 12 litrów.

Wszytsko gra...ale czy znacie dokładne paremetry tego ustrojstwa(membrana + gwint + ewentualnie klej) ,żeby wiedzieć z czym macie do czynienia?To podstawa do poprawnego strojenia.

Servantess

U mnie jest to faza eksperymentów. Kolega misiomor pomagał wyliczyć obciążenie do danego litrażu, ale tylko wzorując się na danych producenta. Dzięki misiomor.

Natomiast jesli chodzi o to "ustrojstwo" to jest wytoczone z jednego kawałka stali i zważone (sparowane) z podkładkami i nakrętką na wadze w markecie budowlanym.

Waga moich to 58g/szt. Na kolumnę mam 2 sztuki membran co ma dostrajać budę do 38-39hz. Niestety jeszcze nic nie jest pomierzone.

Pzdr

• 2 tygodnie później...

Zaprojektowałem monitory bliskiego w oparciu o głośniki STX GDN 18-140-8 AWX oraz Seas 27 TBFC/G. Do końca tygodnia przyjmuję na PW na obu forach pytania odnośnie projektu, na podstawie których zamieszczę FAQ.

Link do projektu:

Ukryta Zawartość

post-14350-100008258 1260347757_thumb.jpg

post-14350-100008258 1260347757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze w kwestii wyjaśnienia, projekt jest darmowy do użytku niekomercyjnego. Wszystkie pomiary oraz opis znajdują się w wątku z linku. Nie chciałbym rozbijać dyskusji na kilka miejsc, stąd pomysł ze sformułowaniem działu F.A.Q.

Dzięki Kris :)

Ciekawe czy niedługo mające ujżeć światło dzienne wysokotonówka z kopółką ceramiczną i nowy średniotonowy (AWX 15 cm) będą równie udane co GDN-18-140-8-AWX. Jeżeli tak to jest szansa na dobre i wciąż budżetowe konstrukcje na polskich głośnikach. Dla mnie bomba (lubię to co polskie :D )

Akurat w GDN 18-140-8 AWX te nowinki działają. Impedancja jest bardzo płaska, a poglądowy pomiar zniekształceń nielinowych, wskazuje na bardzo kontrolowane zachowanie na środku pasma.

Co do reszty się nie wypowiadam, bo nie miałem jeszcze z nimi styczności. W przyszłości postaram się zorganizować bardziej rozbudowane testy samych przetworników, z odpowiednią kalibracją pomiarów oraz grupą bezpośredniego odniesienia. Terminów nie obiecuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.