Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kondzie w zasilaczu AN Conquest?

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

You can use a higher voltage, but not too high. When you get a lot higher, sometimes the value changes when you run a lower voltage through it. The rule of thumb is generally not to go more than 50% higher. So if the circuit calls for 400V, it's OK to use 600V caps.

czy ktos moglby rozwinac ta mysl - w sumie to jestem zaniepokojony bo wlasnie to znalazlem a mam w drodze kondensatory ktore maja dwa razy wieksze napiecie niz te ktore zamierzam zmienic ( zmiana z 600V v-cap 0,12uF na 1200V mundorf silver/gold in oil 0,33uf )

Dzięki za wpisy, przypomniały mi, ze założyłem taki wątek:)

Jestem 5 dni po wymianie wszystkich kondzi, 11 na blok. Po prostowniku poszły 2 x Nichicon PR 47/350, po dławiku 2 x Philips BC LL HP 330/400, po rezystorze 2 x Nichicon LQ 150/400, i wreszcie w stopniu sterującym pojedyncze JJ 100/500. Poza tym komplet w żarzeniu.

Zagadało od razu, co nie było oczywiste, biorąc pod uwagę mnogość kabli i połączeń, które AN raczył zaprojektować powiedzmy z fantazją:). Po dniu grzania jeden wielki muł, a bas okrągły jak bałwan. W trzecim dniu bas drgnął, można usłyszeć nie tylko pudło, lecz i struny, mulik jakby mniejszy. Wrzuciłem grzanie z sygnałem. Po dwóch kolejnych dniach jest już poprawnie, bas prawidłowy, niski, konturowy i zróżnicowany, góra otwarta do połowy. Grzeję dalej.

Pawcio,

też miałem taką wątpliwość, ale w oryginale były właśnie takie (podłej jakości chinole), i nigdy nie muliło. Myślę, że pogrzeję jeszcze parę dni i wtedy zdecyduję. Chcę jeszcze spróbować bocznikować wszystkie elektrolity małymi MKP.

"I also ways use Wima MKP10 22nF/1600V in my amplifiers, they are quite good. i would not recommend higher values, since they will interfere with the capacitor output in audio range. A small value only makes them faster for Hf decoupling, which is quite important." - poradził mi to dostawca kondzi, który jest również konstruktorem lampiaków;

zalecił też przykleić podobne do uzwojeń wtórnych trafa zasilającego:

"You can also make some improvements, by adding little MKP capacitors directly over the windings of the heater supplies, this reduces Hf noise a lot, and gives more easy sound and more depth and blackness in the sound stage. They make a big improvement (act like a kind of netfilter together with the transformer windings). Very strange that well known brands do not do it..."

-->Andy777

Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale z tego opisu powyżej wynika, że dołożyłeś czwarty stopień filtracji. W oryginale było: prostownik-47R-34uF-5H-235uF-1k-34uF, u Ciebie jest w tej chwili prostownik-47R-23uF-5H-175uF-1k-75uF-R?-100uF. Jeżeli tak masz to to moim zdaniem efekt nie będzie dobry, w stosunku do oryginalnej wersji stracisz na szybkości dźwięku oraz kontroli basu. Różnica może być duża.

Jeżeli coś źle zrozumiałem (lub trochę nieprecyzyjnie opisałeś;-) to nawet przy zachowaniu 3 stopni filtarcji trochę jednak odszedłeś od oryginału. wersja: prostownik-47R-23uF-5H-175uF-1k-75uF będzie trochę wolniejsza od oryginalnej, ale tutaj różnica będzie minmialna.

I jeszcze mała sugestia - omiń ten rezystor 47r po prostowniku. Przy 23uF nie jest on tam do potrzebny, z resztą przy 34uF też nie, co najwyżej zmienisz lampę prostowniczą po 4, a nie po 5 latach.

pwit1

ok, dzięki za sugestie, popróbuję bez tych oporów.

Co do czwartego kondzia - AN nie podaje go na schematach (!) ani zasilacza, ani samego wzmaka, ale jest w naturze na płytce z lampami, poprzedzony oporem chyba 1 czy 2k.

-->Andy777

"Co do czwartego kondzia - AN nie podaje go na schematach (!) ani zasilacza, ani samego wzmaka, ale jest w naturze na płytce z lampami, poprzedzony oporem chyba 1 czy 2k."

Ale numer?!

Jak już wkurzysz się maksymalnie na spowolnienie i mułowatość całego układu spróbuj wymienić ostatni, albo najlepiej ostatnie 2 kondy na dużo mniejsze. Jeżeli nie pojawi się brum (na "normalnych" kolumnach raczej nie powinien) pownno być znacznie lepiej.

Co do Audio Note - oni poza wysoką jakością dźwięku muszą dbać też o niezawodność, 105% bezpieczeństwo, wygląd i parę innych szczegółów. Jestem przekonany, ze ich inżynierowie projektując wzmaki dla siebie skorygowaliby nieco cały układ (np zakładając minimlnie czestszą wymianą lampy prostowniczej;-)

Trochę bardzo użytecznych informacji na temat zasilania, z tym, że w układzie SE jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Warto tez skorzystać z opisywanego tam programu PSU DesignerII - to świetne i co ważne proste w obsłudze narzędzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Andy777, 22 Lut 2008, 11:30

>Co do czwartego kondzia - AN nie podaje go na schematach (!) ani zasilacza, ani samego wzmaka, ale

>jest w naturze na płytce z lampami, poprzedzony oporem chyba 1 czy 2k.

no nieźle!

a ja sobie nie mogłem ze wzmakiem poradzić kopiując schemat :/

no i faktycznie po dołożeniu RC wszystko się uspokoiło.

Witam

>W napięciu anodowym lepiej jest stosować duże MKP (100uF) czy elektrolity bocznikowane małymi MKP??

Dla mnie odpowiedź jest oczywista oczywiscie że MKP ale bezindukcyjne.

Pozdrawiam Romek

pwit1,

dzięki za namiar na ten soft. Z tą prostatą obsługi to nie wiem, trzeba chyba pościągać specyfikacje, a to już zaczyna być dla mnie problematyczne... a jak zwiększyć liczbę stopni też nie wiem.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.