Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

>marc

Czy te MZHC to można gdzieś posłuchać przed zakupem? Zagooglowałem a tam tylko odsyłacze do postów na tym wątku i do aukcji na ebayu. Wnioskuję, że nie ma w Polsce dystrybutora tych ustrojstw, a ewentualne zakupy "w świecie"?

clo2

A to bardzo ciekawe.Doszlismy do tych samych wniosków jesli chodzi o kable głosnikowe.U mnie E11i A2 gra właśnie z sonic linkiem i mam podobne odczucia.Próbowałem z nordostem ale to była pomyłka wszystko zostało odchudzone.

>gregorek1

Przyznam, że byłem efektem zaskoczony. Podłączyłem tylko po to aby zobaczyć jak niby "ocieplające" (zresztą w poprzednim systemie tak było) kable przytłumią wszystko jeszcze bardziej a tu ... niespodzianka;).

Nawet zacząłem się rozglądać za zakupem Black Rhodium (to AST-75 mam na obecny pokój ciut przy krótkie), może wyższego modelu - dawne AST-200. Przeszperałem wstępnie net, obdzwoniłem lubelskie salony i w jednym się dowiedziałem, że Black Rhodium nie am aktualnie dystrybutora w Polsce:(.

Do tych co nie wierzą w znaczący wpływ kabli na finalny dźwięk zapraszam do siebie. Na dźwięku blach perkusji szybko udowodnię, że jednak mają. I to bez dyskusji o "subiektywnych odczuciach", "nastawieniu słuchacza" itp;)

A wracając do tematu - a te kable to może być naprawdę do MF strzał w 10-kę. Ale słyszę jużrównież, żę muszę kupić nowego cdeka, bo marantz za bardzo "muli", a sony CDP-X222ES jakoś niby akceptowalnie ale... trzeba chyba coś lepszego.

panowie

wydawanie ostatecznych opinii o jakimś elemencie toru sprawdzając go w połączeniu z elementem(ami), które nie są bliskie "transparentności" nie ma najmniejszego sensu

clo2

jakiego masz marantza?

>maciek

>cd-65, kupiłem go z ciekawości po czytaniu tego forum aby sprawdzić jak zagra jakiś "seryjny" na tym słynnym >układzie;)

...zapomniałem dodać - chodziło oczywiście o TDA 1541A;)

>maciek

już tak mnie zaintrygowałeś poprzednio z tym uchwytem płyty, rozkręcę i spróbuję jutro coś podziałać (jaki masz transport w 50-tce, bo u mnie jest cdm 4/11). A laser przeczyściłem specjalną płytą z płynem. Też zresztą zostałem zaskoczony, bo cdek zakupiony na Allegro (oczywiście 100% sprawny) a była padaka. Ale po płycie czyszczącej jak "reką odjął", dziwne bo wcześniej rozkręcałem patrzyłem na soczewkę i wydawała się czysta, nawet wacikiem jeszcze na sucho przepolerowałem i dalej była d... A płyta czyszcząca pomogła...dziwny jest ten świat;)

>maciek

w cdm 4/11 jest taka plastikowa nakładka na sprężynie która po wjechaniu szuflady się domyka przyciskając płytę. Chodzi oczywiście przeczyszczenie tego krążka dociskającego. Pytanie tylko - tam trzeba po czyszczeniu coś nasmarować?

nie sądzę, że to płyta czyszcząca, to raczej płyn (pewnie alkohol izopropylowy)

ja mam cdm4/19

nie wiem jak wygląda twój napęd - u mnie metalowy krążek od napędu jest pokryty cienką gumą, a od góry dociska płytę specjalna plastikowa "łapa". trzeba wyczyścić oba elementy, ale właśnie górny krążek dociskowy w tej łapie będzie pewnie najbardziej brudny. wacik do uszu z płynem i skrob. pewnie zmienisz ze 3-4 waciki zanim przestanie brudzić - ładne kilka minut zabawy

pod warunkiem, że konstrukcja twojego mechanizmu jest podobna do mojej

dobra, bo trollujemy :)

Co mogłem, to "domowymi środkami" zrobiłem. E-11 zagrał mi bardzo ładnie z Elacami. Góra już jest, ale wymagało to podpięcia kolumn wzmiankowanymi Sonic Link AST-75. Po zmianie konektu z Audioquesta pasmo jeszcze jakby się nieco wyrównało, niższy bas jest może nie całkiem"konturowy", ale bynajmniej się nie rozlewa. Nie będę wspominał na co zamieniłem Audiquesta i Profigolda z którymi najpierw kombinowałem bo to praktycznie kabel 9-10 razy tańszy od tych "audiofylskich";). Kolejna niespodzianka i ... paradoks. Tani kabel który akurat miałem w domu zagrał naprawdę lepiej od AQ i Profigolda;). Ale przyjdzie do mnie jeszcze srebrzona "firmówka" Musicala i ze dwa inne głośnikowe, w tym jeden srebrzony. Poeksperymentuję, a kable zawsze się potem przydadzą.

Jedno jest pewne - muszę rozglądać się za jakimś przyzwoitym cdekiem do Musicala. Marantz będzie cieszył ucho tylko tymczasowo. Jednakże biorąc pod uwagę nawet to co jest teraz, to jestem z E-11 bardzo zadowolony. Może w środku i pusto, ale ten wzmacniacz naprawdę ładnie gra, a po zmianie cd będzie grał lepiej.

>do użytkowników wszelkich przetworników C/A Musicala

Napiszcie coś bliżej o tych urządzeniach, o charakterze dźwięku. Czy ich brzmienie też jest ciepłe, czy dla przeciwwagi dla brzmienia wzmacniaczy, dźwięk przetworników C/A szedł w innym nieco kierunku?

Bo tak sobie myślę, że gdyby wszystkie urządzenia musicala były ciepłe, to ich zestawienia owocowałyby chyba zbyt ilością "cukru". Jak to z tymi przetwornikami jest? Warte są uwagi, czy lepiej w ich cenie poszukać np cd lub przetwornika C/A innej firmy?

Ciepłe ale przejrzyste do A3 włącznie...ale znacznieeeee lepiej zagra i stosunkowo tanio s/h 1,7kzł (nowy2,2 kzł) Audionemesis DC-1,a i płytą czołowa (czarny akryl) pasuje do E11 :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>xniwax

Myślę, że zewnętrzny DAC byłby najlepszym rozwiązaniem. Zawsze jak transport padnie to nie trzeba się martwić wszystkim. A jak wstępnie poczytałem to wnioskuję, że ten Audio Nemezis mógłby "przeżyć" ewentualne kilkukrotne zmiany innych klocków. Ciekawa propozycja (no i ładny;)). Znalazłem informację, że jeszcze ok. rok temu można to było wypożyczać za kaucją do sprawdzenia w domu jak się sprawdzi. Orientujesz się xniwax jak jest teraz? Bo myślę o nim poważnie, ale "w ciemno" to na pewno nie wezmę.

Nie wiem jak teraz z wypozyczaniem ale myslę, że w Voxalu nic sie nie zmieniło. Wystarczy zadzwonić i pogdać z właścicielem bo to sympatyczny gość.

Nawet tanie DVD na początek wystarczy byle było wyjscie cyfowe coax.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Z jakimi kolumnami najbardziej "lubią" się wzmacniacze Musicala z serii Elektra? Jeśli ktoś z posiadaczy Elektr w swoich poszukiwaniach trafił na jakieś szczególnie udane połączenia to napiszcie coś.

Mój znajomy, posiadacz E11 już od dłuższego gra w połączeniu z Trianglami podstawkowymi i bardzo chwali to połączenie. Ja wielokrotnie miałem je okazje również słuchać i przyznam,że i mi sie podoba.

Nie chciałbym Cie wprowadzić w błąd,więc od razu powiem,że nie pamietam dokładnie ale mógłbym dokładnie to ustalic,dzis wydaje mi się,ze jest to ten najnizszy model. Ja u siebie miałem jakiś czas ten wzmak z Radmorami jak pisałem wcześniej i według mnie to również fajnie gra.Kolega słucha głównie jazzu.

Wzmacniacz ma ładna,kolorową barwę z dobrym wypełnieniem,wcale przy tym nie gubiąc specjalnie szczegółu. Chyba szukałbym właśnie szybkich,przejrzystych głośników.. Przy mojej muzie akurat odczuwałem pewien niedosyt pazura i energii więc tu próbowałbym szukać połączenia dającego poprawę.

>g69

Ale jak już poczytałem Triangle potrafią trochę zapiłować. Lubię czytelny (w miarę, bez przegięć) dżwięk, ale muzykalny, z odpowiednim wypełnieniem. Najlepiej jakby na tych głośnikach świetnie wypadały zarówno kameralne składy ale aby dobrze grało (czytelnie) z obszerniejszym zespołem (np. concerto grosso). No i też trochę muzyki wokalnej, chóry jak i różne takie tam "wyjące";). Aby chóry nie stapiały się i aby damskie wokale potrafiły oczarować.

Oczywiście czytelnie, ale z odpowiednim wypełnieniem. Tylko nie ostro i nie dźwięk zmierzający ku jednolitej "pulpie".

Fajnie jakby były to jakieś monitory mogące grać (oczywiście bez żadnych ekscesów basowych) w pok. do ok. 20 m2 i ładnie oddawały barwy instrumentów.

No dobra - teraz ktoś zapyta: "ile chcesz wydać?". Oczywiście jak najmniej;) (co niekoniecznie znaczy całkiem mało)

ktoś próbował może podłączać jakieś monitory ushera do wzmacniacza z serii Elektra? Ponoć ushery też są "na górze" ostre. Pytanie czy Elektra potrafi to zneutralizować i dać ładny, zrównoważony dźwięk?

Pytanie też czy Usher S-520 w pok. ok. 20 m2 to nie będzie klapa? (mały, ale ja potrzebuję tylko w miarę pełnego dźwięku a nie żadnego wielkiego basiszcza;)).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.