Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Roni to czy wylatuje czy nie, nie ma znaczenia ? tzn projektant jego średnice i długość - tunel rezonansowy dobrał tak aby  pozwalał pracować głośnikowi z możliwie jak największą skutecznoscia - tak w skrócie. to czy czujesz wylatujace powietrze zależy od : 

1. wielkości głośnika basowego - powierzchni jego membery

2. tego jak głośno słuchasz - wychylenie membrany

3. tego czego słuchasz - ile jest niskich Hz w odtwarzanym utworze powodującym wychylenia membrany i jak dynamiczne sa to wychylenia - przebieg utworu

4. od średnicy BR 

5.  i najważniejsze od twojego czucia ? wilgotności palca ?

poszukaj na spotyfy / tidal utwaru "bass I love you"  - bassotronics, bass mekanik

to ci czapke z głowy zerwie . tylko nie słuchaj od razu na dużej mocy. zobaczysz jak membrana faluje i z BR wiatry idą 

bardzo głośne słuchanie, obawiam sie, ze może uszkodzić kolumny. 

Znam bardzo dobrze ten kawałek. Apka na tel pokazała właśnie  82db max a średnia to 70db i powiem ze 18cm membrana  delikatnie drżała  a z bas refleks faktycznie coś tam dmucha ale to nie to samo co z monitorów  tannoy dc8 ktore miałem  ze 2 lata temu.sam bass  refleks  jest wąski i  mały 

Screenshot_20200928-202608_Samsung Internet.jpg

W moich Jbl L300 jest duża rura. Ja ledwie czuje powiew a membrana basowa to 15".
Ale powiew muzyki czuje nawet w trzewiach jak jest głośniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie jutro walczę od nowa z sieciowkami.dzisiaj kupiłem ex demo AudioQuest Thunder zatem przekonam się czy wczesniej  wspominamy HIGH CURRENT CABLE  zadziała.

Panowie jutro walczę od nowa z sieciowkami.dzisiaj kupiłem ex demo AudioQuest Thunder zatem przekonam się czy wczesniej  wspominamy HIGH CURRENT CABLE  zadziała.

Daj znać jak ta dostawa prądu działa na Nu-Vista

W dniu 29.09.2020 o 23:07, Marcin Wielgus napisał:

Daj znać jak ta dostawa prądu działa na Nu-Vista

Sam nie wiem panie Marcinie. Piłuje go już ze 2g w towarzystwie  russa Andrews 500 i sam nie wiem,a w dodatku pije 2 piwko.

Sam nie wiem panie Marcinie. Piłuje go już ze 2g w towarzystwie  russa Andrews 500 i sam nie wiem,a w dodatku pije 2 piwko.

Panie Ronaldo
Oddać te druty będzie na dużo piwek !
Ja jak nie słyszę to nie kupuje !

Ja właśnie na wyspach kupiłem Zen Audio Silver Refence MK2 używany który u nas kosztuje fure kasy. To tak żeby pocieszyć cię że nie jestem wolny od uzależnień ale ten drut to interkonekt RCA i tak jak głośnikowe "coś" daje.
Będę teraz miał cała ścieżkę po tym kablu. Źródło -> preamp -> końcówka mocy bo już taki jeden mam taki

Kabel dotarl wczoraj  wiec na szybko podłączyłem pod 800 i poszedłem zjeść obiad po jakiś 15m zasiadłam na sofie i przy głośności 40 słyszałem że się sporo działo w kolumnach wiec mowie sam do siebie wow podglosnilem do 75 a do cd włożyłem  Pawła Domagałę kawałek nr1 i odrazu zauważyłem  spory bass.W tle mocno słychać gitarę basowa ktora mnie zaczyna denerwować juz po 30s.postanowilem zmienić na inny utwór  ale wszędzie  słyszę ta gitarę,w końcu postanowiłem  zakończyć  odsluch i zaniosłem.kabel do kumpla podpięliśmy go pod naima 272/250 iiii u niego to jeszcze gorzej bo ta gitara się ciagla w tle  ale było tez czuc troszkę  przejrzystości.Dzisiaj po pracy poleciałem odebrać swoj kabel oraz 2 pochłaniacze zza tv i co zauważyłem to ze bas się uspokoił, nie wiem czy to przez dwa panele czy przez to ze pod cd jest lepszy kabel a może  wina leży w alkoholu??wypiłem 2 piwka i w sumie to zaczynam trzecią  COBRE.wracajac do kabla to wydaje mi się ze wczesniej wspominana przejrzystość  zagościła u mnie a nie będę ukrywał ze mając banki nu vista w 800 i cd to nie widzę w tym nic złego żeby troszeczkę ożywić  dźwięk. JUTRO będę walczył.na trzeźwo .Na koniec dodam ze kabel  jest baaardzo nie praktyczny i przypomina węża  leżącego na podłodze. 

BTW - ja zasilających nie słyszę . Mam się wstydzić ? Ale mówię szczerze jak jest . Mam jakiegoś grubego furutecha i już nawet nie szukam.

Edytowane przez Marcin Wielgus
3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Panie Ronaldo emoji12.png

Marcin jestem.powiem Ci ze na tą  chwilę  to najbardziej  zadowolony jestem  z ic vdh hill.ten kabel tak ożywił mój sprzęt ze jestem gotów go sprzedać i kupić mountain  wiec jeśli są chetni to zapraszam .

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

BTW - ja zasilających nie słyszę . Mam się wstydzić ? Ale mówię szczerze jak jest . Mam jakiegoś grubego furutecha i już nawet nie szukam.

Ja do puki mam opcje zwrotu  to będę się bawił.AQ THUNDER  pokazal malutkie światełko w tunelu ale sam nie wiem  czy to jest warte tych pieniędzy. Z drugiej strony  to prócz sieciowe nic innego  do zmiany mi nie zostalo

Screenshot_20201001-203626_Gallery.jpg

Jak wąż boa.
Masz super sprzęt - pogódź się z tym. Wiem że to boli ...

Może nowe kolumienki ? Obecnie grasz na ....?

Ja do puki mam opcje zwrotu  to będę się bawił.AQ THUNDER  pokazal malutkie światełko w tunelu ale sam nie wiem  czy to jest warte tych pieniędzy. Z drugiej strony  to prócz sieciowe nic innego  do zmiany mi nie zostalo
Screenshot_20201001-203626_Gallery.thumb.jpg.dfc158af3bb6e1ad944b1419f06a2562.jpg

Ten twoj to Van den Hul The Hill Hybrid 3T?

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jak wąż boa.
Masz super sprzęt - pogódź się z tym. Wiem że to boli ... emoji12.png

Może nowe kolumienki ? Obecnie grasz na ....?

Ten twoj to Van den Hul The Hill Hybrid 3T?

Gram.na spendor  statement. Tak vdh hill 3t .1m Ex demo kupony 22.8.20kolumny mi sie podobają to wysoki model 7500£ .sa bardzo zbalansowane i bardzo czysto grają, w tle nie słychać żadnego buczenie itd co często słyszę u znajomych

Edytowane przez Ronaldo9
Gram.na spendor  statement. Tak vdh hill 3t .1m Ex demo kupony 22.8.20kolumny mi sie podobają to wysoki model 7500£ .sa bardzo zbalansowane i bardzo czysto grają, w tle nie słychać żadnego buczenie itd co często słyszę u znajomych

No to Bida . Zostaje ci słuchanie muzyki. Szczere wyrazy współczucia. Jakbyś nie dał rady, wołaj kolegów to chętnie przytula twój sprzęt. Kolumny też wysoka półka.
Ja kurcze nie mam czasu wygrzec moje nuvistory.

17 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to Bida . Zostaje ci słuchanie muzyki. Szczere wyrazy współczucia. Jakbyś nie dał rady, wołaj kolegów to chętnie przytula twój sprzęt. emoji6.png Kolumny też wysoka półka.
Ja kurcze nie mam czasu wygrzec moje nuvistory.

Podlacz pod nią kino domowe i niech chula

19 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Miałem swego czasu pożyczonego tego Audioquesta od kolegi z forum @Bogusław_59825 ...

ten zasilający jest bardziej wyrazisty niz mój Furutech (Alpha PC Triple C FP-TCS31) bardziej wyrazisty bas jak i wysokie tony-całkiem możliwe ze do Nu Visty to krok w dobrą stronę ...układanie jego za sprzętem jest niezłą gimnastyką ?

Edytowane przez asterix1
39 minut temu, asterix1 napisał:

Miałem swego czasu pożyczonego tego Audioquesta od kolegi z forum @Bogusław_59825 ...

ten zasilający jest bardziej wyrazisty niz mój Furutech (Alpha PC Triple C FP-TCS31) bardziej wyrazisty bas jak i wysokie tony-całkiem możliwe ze do Nu Visty to krok w dobrą stronę ...układanie jego za sprzętem jest niezłą gimnastyką ?

Wiem już z nim rozmawiałem na temat tego kabla Bogdan zaila nim listwę.Ogolnie to AQ wypada lepiej niż wszystkie kable ktore testowałem ostatnio  ale trzeba przyznać że  żaden z nich  nie był  HIGH CURRENT. W dodatku zapłaciłem za odcinek 1m a sklep przysłał mi 2m.Jezeli AQ przypasuje mi sonicznie to będę musiał się zastanowić jak pogodzis sie z jego wyglądem.

1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

Wiem już z nim rozmawiałem na temat tego kabla Bogdan zaila nim listwę.Ogolnie to AQ wypada lepiej niż wszystkie kable ktore testowałem ostatnio  ale trzeba przyznać że  żaden z nich  nie był  HIGH CURRENT. W dodatku zapłaciłem za odcinek 1m a sklep przysłał mi 2m.Jezeli AQ przypasuje mi sonicznie to będę musiał się zastanowić jak pogodzis sie z jego wyglądem.

Nie sprawdzałem- ale długości 2 metrów ostatnio standardem są a poza tym moda na "warkocze"(wygląd splotu) sa ostatnio w modzie ?

4 minuty temu, asterix1 napisał:

Nie sprawdzałem- ale długości 2 metrów ostatnio standardem są a poza tym moda na "warkocze"(wygląd splotu) sa ostatnio w modzie ?

Ja na długość nie nazkam bo w cenie 1m dostałem  2.Ciekawe jak gruby kabel jest w pojedynczym oplocie ?

Nie sprawdzałem- ale długości 2 metrów ostatnio standardem są a poza tym moda na "warkocze"(wygląd splotu) sa ostatnio w modzie

Przy warkoczu skraca się . Czy masz 2 metry po spleceniu ? To sporo.

072ac0135ad1185e6c4b2151c9d06bd6.jpg

No więc obiecałem o Nu-Vista 600 co też i na 800 się przekłada.
Absolutnie najlepsza Integra z oferty MF a słyszałem / mialem absolutna większość współczesnej produkcji. Najlepszy, najgłębszy i bardzo rozdzielczy bas. Jest gęsty i nasycony, zależnie od utwaru uderza i wybrzmiewa ale na pewno dużo zależy od kolumn. Kontrabas gra jak na scenie a to dla mnie test jakości basu. Środek pięknie skomponowany z górą. Nic nie jest "na twarz" . Jest łagodniej i cieplej niż w czystych MF tranzystorach. Gra dużą i głęboka sceną. Różnicuje kable tj słychać ich wpływ na dźwięk co nie jest takie oczywiste. Wzorową kontrola basu i im głośniej tym lepiej. Można - jak na zdjęciu - podłączyć przetworniki o dużej średnicy - u mnie 15" , bez obawy o kontrolę. Pełne wysterowanie bez kompromisu. Gra świetnie od 1 godziny a z czasem wygrzewania jeszcze się poprawia równowaga tonalna. Słyszał szerokiego spektrum muzyki i na razie nie znajduje takiej gdzie jest słabo tj nie słucham punka, hiphop, heavy metal ? i Zenka. Góra absolutnie nie kłuje w uszy. Jest miękko ciepło z równowaga. 
Cóż mogę powiedzieć - jak ktoś się waha to niech się nie waha. Jak mogę pomóc to na priv. Oby tylko nowy właściciel MF nic nie psuł. Wg moich oczekiwań tak ma grać muzyka i tutaj mnie podróż z MF zaprowadziła. 

Jeśli ktoś szuka zimno, super detalicznie , efekciarsio i turbo dynamiki - to nie ten typ. 

Bez cienia wątpliwości polecam i zapraszam do wspólnego słuchania jeśli ktoś chce wpaść . Chwilowo okazja posłuchać z Electro Voice Sentry 3.
Będzie zaskoczenie - na całej linii. Zapewniam. Ciężko słowami to przeżycie opisać. To trzeba usłyszeć.

Edytowane przez Marcin Wielgus
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Absolutnie najlepsza Integra z oferty MF a słyszałem / mialem absolutna większość współczesnej produkcji. Najlepszy, najgłębszy i bardzo rozdzielczy bas. Jest gęsty i nasycony, zależnie od utwaru uderza i wybrzmiewa ale na pewno dużo zależy od kolumn. Kontrabas gra jak na scenie a to dla mnie test jakości basu. Środek pięknie skomponowany z górą. Nic nie jest "na twarz" . Jest łagodniej i cieplej niż w czystych MF tranzystorach. Gra dużą i głęboka sceną. Różnicuje kable tj słychać ich wpływ na dźwięk co nie jest takie oczywiste. Wzorową kontrola basu i im głośniej tym lepiej. Można - jak na zdjęciu - podłączyć przetworniki o dużej średnicy - u mnie 15" , bez obawy o kontrolę. Pełne wysterowanie bez kompromisu. Gra świetnie od 1 godziny a z czasem wygrzewania jeszcze się poprawia równowaga tonalna. Słyszał szerokiego spektrum muzyki i na razie nie znajduje takiej gdzie jest słabo tj nie słucham punka, hiphop, heavy metal ? i Zenka. Góra absolutnie nie kłuje w uszy. Jest miękko ciepło z równowaga. 
Cóż mogę powiedzieć - jak ktoś się waha to niech się nie waha. Jak mogę pomóc to na priv. Oby tylko nowy właściciel MF nic nie psuł. Wg moich oczekiwań tak ma grać muzyka i tutaj mnie podróż z MF zaprowadziła. 

Jeśli ktoś szuka zimno, super detalicznie , efekciarsio i turbo dynamiki - to nie ten typ. 

Bez cienia wątpliwości polecam i zapraszam do wspólnego słuchania jeśli ktoś chce wpaść . Chwilowo okazja posłuchać z Electro Voice Sentry 3.
Będzie zaskoczenie - na całej linii. Zapewniam. Ciężko słowami to przeżycie opisać. To trzeba usłyszeć.

O.   k.....wa

O.   k.....wa

Tak masz rację.

Jak je usłyszałem z Nu-Vista to też tak mi się wyrwało. To nie są współcześnie produkowane słupki gdzie basu trzeba szukać . W tej konstrukcji on poprostu jest i z taką energia że w brzuchu go czujesz i w tyłku jak fotel drży. Czułość 102-103 dB więc i z lampką zagrają ale wg mnie potrzeba kontroli takiej jak dobry tranzystor MF daje.
Mówię ci "ściana dźwięku" i to piękna ale do większych pomieszczeń.

Marcin a jak ta bestia mocno sie nagrzewa ?

Po trzech godzinach ledwie ciepła tylko ja mam kolumny 93 dB czułości. A te na zdjęciu to 102 dB
Tak czy siak nagrzewanie nie jest żadna kwestia. Potężne radiatory w przypadku kolumn niskiej efektywności i konieczności operowania watami.
Od góry siatka nad lampeczkami które ledwo ciepłe bo to lampy nisko napięciowe w przedwzmacniaczu.

57 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Po trzech godzinach ledwie ciepła tylko ja mam kolumny 93 dB czułości. A te na zdjęciu to 102 dB emoji1.png
Tak czy siak nagrzewanie nie jest żadna kwestia. Potężne radiatory w przypadku kolumn niskiej efektywności i konieczności operowania watami.
Od góry siatka nad lampeczkami które ledwo ciepłe bo to lampy nisko napięciowe w przedwzmacniaczu.

Moje maja 87db I 800 delikatnie ciepła 

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciekawe  dlaczego  u ciebie  pisze compact disc a u mnie cd.ppdpinales pod nią m6cd???

W dniu 3.10.2020 o 23:37, Ronaldo9 napisał:

Moje maja 87db I 800 delikatnie ciepła 

Ciekawe  dlaczego  u ciebie  pisze compact disc a u mnie cd.ppdpinales pod nią m6cd???

Ten napis jest niezależny od tego czy coś podpięte. To jakby zdefiniowany opis wejścia który się zmian jak wybieram selektorem wejścia .

Ok ale kiedy wybierasz za źródło cdeka to posze compact disc czy cd???u mnie pisze cd.sprzedslem wczoraj  ic hill i myślę co tu tearz kupić bo w dobrej cenie znalazłem chord indygo  i supre saward .vdh mountain  tez biorę pod uwagę ale do niego musze  dołożyć z 200£

Edytowane przez Ronaldo9
9 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Ok ale kiedy wybierasz za źródło cdeka to posze compact disc czy cd???u mnie pisze cd.sprzedslem wczoraj  ic hill i myślę co tu tearz kupić bo w dobrej cenie znalazłem chord indygo  i supre saward .vdh mountain  tez biorę pod uwagę ale do niego musze  dołożyć z 200£

na wyświetlaczu jest napisane "Compact Disc". moze mam nową wersję? ? 

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

na wyświetlaczu jest napisane "Compact Disc". moze mam nową wersję? ? 

Moze tak. Po wlaczeniu cdeka na wyświetlaczu pokazuje sie ktora to wersja ale w ample tego nie ma.Zapytalem  na forum o kable rca ale cisza w dodatku sklep gdzie kupiłem  audioquest  polecil mi kabel (hidiamond Diamond 7 RCA ) ponoć mieli go podpietego pod 800 I cdeka,niby rewelacja.mam opcje zwrotu wrazie lipy.

Moze tak. Po wlaczeniu cdeka na wyświetlaczu pokazuje sie ktora to wersja ale w ample tego nie ma.Zapytalem  na forum o kable rca ale cisza w dodatku sklep gdzie kupiłem  audioquest  polecil mi kabel (hidiamond Diamond 7 RCA ) ponoć mieli go podpietego pod 800 I cdeka,niby rewelacja.mam opcje zwrotu wrazie lipy.

No to ja dla odmiany mam na wzmaku
4e828d118cab5b88c002b2b88cf8b24c.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.