Skocz do zawartości
IGNORED

Oryginalność Audioquesta

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za 2-gi wątek temat podobny. Czy myślicie że rzeczone Audioquesty są oryginalne? Ktoś może kupował z tych źródeł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39778-oryginalno%C5%9B%C4%87-audioquesta/

Azorsky, 27 Sty 2008, 20:18

Tu nie ma co myśleć czy rzeczone AQ są oryginalne (na fotce mogą być), jedynie co byś otrzymał jeśli już byś zapłacił...

Generalnie radzę się trzymać z daleka od nie sprawdzonych źródeł.

Azorsky:

Napisz po prostu do Audioquesta. Na emaile odpowiadają szybko i rzeczowo, jeśli będą mogli pomóc, to pomogą. Oczywiście, możesz otrzymać odpowiedź w rodzaju "na odległość nie jesteśmy w stanie potwierdzić oryginalności, kupuj kable jedynie od autoryzowanych dealerów", ale... póki nie zapytasz, nie będziesz wiedział ;)

Rady typu "spytaj kogoś, kto jest w Kanadzie" pozwolę sobie pominąć milczeniem, jako wybitnie kretyńskie.

Wyglądają na oryginały. Problemem jest transport. Jak wyślesz pocztą, to może zginąć (tak jak mi) albo ci cło przywalą. Jak wyślesz UPSem to zapłacisz tyle że się przewrócisz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 lata później...

Co myślicie o tym AQ PNATHER za 3 stówki na allegro? pewnie jest z HONK KONGU ....a czy ten nieoryginalny Panther gorzej zagra od np.oryginalnego King Cobry?.....czy te AQ z Honk Kongu to tylko gorsze wykonie w chińskiej fabryce, ale dźwięk na poziomie...czy w ogóle to jakaś podróba nie mająca nic wspólnego z AQ...podobnie jak kiedyś ,,Panasonic'' i ,,Panasonix''

Ktoś porównał?...z góry dzięki za sugestie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

spodziewał bym się najgorszego.

Na początku też myślałem o AQ czy jakiejś tarze. ale potem pomyślałem sobie - ale po co się stresować, po co kombinować? Dlaczego ciągle mam się zastanawiać czy kupiłem orginalny kabel i czy aby na pewno to gra zgodnie z zamierzeniem producenta... są firmy których się nie podrabia. Kupiłem porządne kable albedo. Oprócz tej firmy jest kilka innych polskich firm, np sonus oliwa, Argentum i kilka innych. relacja ceny do jakości będzie na pewno lepsza. Po cholerę pchać się w tą chińszczyznę?

No a co może mieć jeszcze do sprzedania??? oczywiście, że ma Gibraltar-y:)

Ten Panther to na pewno nie z USA....ale ciekawe co to za kabel...wykonanie załóżmy, że raczej ma gorsze, ale dźwięk może jest lepszy niż np. oryginalny AQ coral, king cobra....ciekawe czy te podróby to wyrób AQ tylko, że z fabryki w Chinach?..Czy to możliwe, że inna firma sprzedaje swoje wyroby pod marką AQ???to niedozwolone...

Ciekawe czy ten AQ Panther jest spawany czy lutowany....bo jak spawany to może nawet ok...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie, tak po dłuższym zastanowieniu. Czy to możliwe, że to ten sam kabel? raczej nie! czy AQ pozwolił by sobie na tak bezczelne zachowanie swojego dostawcy? Myślę, że bardzo szybko kapnęli by się, ze to te same przewody i wycofali by się z współpracy a i pewnie skończyło by się to nieprzyjemnościami dla wytwórcy (wbrew pozorom w chinach wcale nie ma takiej samowoli). Teoria, że to ten sam kabel jest zbyt fantastyczna i naiwnością jest w nią wierzyć. A czy może grac lepiej? pewnie tak, ale mam to gdzieś. Firma z reguły sprzedaje pewną filozofię dźwięku, określoną technikę i przy tak wielkoseryjnych produktach raczej gwarancje co do poprawności brzmienia i normalnej charakterystyki pasma. W podróbce wszystko może się zdarzyć a i marne szanse, że filozofia grania jest efektem zamierzonych działań. raczej czystego przypadku. Osobiście wolę nie eksperymentować.

To jest chinskie allegro -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wpiszcie audioquest, tak do poogladania...

Ostatnio kupilem pantere z dbs na allegro,cos mi w nim nie pasowalo i pojechalem sprawdzic na Andersa.

Panowie stwierdzili, ze wyglada jak oryginal dopóki nie zdjeli wtykow.Zamiast spawanych byly lutowane.

Na szczescie bez problemow go zwrocilem.

Kiedys pozyczalem do domu pantere i byl to najfajniejszy kabel do 2000jaki slyszalem.Ten podrobiony gral calkiem niezle ,jednak nie byl to tamten dzwiek.

Ukryta Zawartość

Te podróbki są w sprzedaży pod marką AQ od dłuższego czasu i nie tylko w Polsce...skoro tyle czasu te chińskie wersje są na rynku to na pewno za zgodą AQ albo to jest wyrób AQ...innej możliwości chyba nie ma...myślę, że w innym wypadku dawno AQ wytoczył by tej firmie proces....może te podróbki to celowe działanie AQ...to by się nawet opłacało AQ....stali klienci i tak kupią w salonie oryginalne nawet za kilka tysi i nie będą sobie zawracać głowy podróbkami z giełdy...a ci których nie stać na hi-end kupią wersję chińską i też będą zadowoleni (można by tak założyć) bo w końcu mają kabelek AQ którego nigdy by sobie nie kupili...może to taka strategia walki z konkurencją poprzez drastyczną obniżkę cen swoich wyrobów?..kosztem jakości, jak zwykle..

Tego chyba nikt nie wie..przeprowadzenie takiego eksperymentu wiąże się z pewnym kosztem...czy ktoś porównał np. tak bardzo ostatnio popularnego Gibraltar-a ze wschodu z tym z zachodu? albo inne modele?

Mario3456:

>Tego chyba nikt nie wie..

Owszem, wie. Są na forum posiadacze Chinaquestów, opisywali wrażenia.

BTW, swoimi rozmyślaniami nad kwestią "zgody" AQ na radosną twórczość Chińczyków ubawiłeś mnie do łez ;)

Ludzie!!! Co wy tu mówicie???

AQ produkuje w Chinach,także najwyższe modele w 4 fabrykach, ale to co jest na ebay to podróby. Porównywałem to wiem. Dźwiekowo- przepaść, różnice odblasku zakończeń (AQ nie lśni tak mocno jak ChQ), oplot (czemu tego chinole nie skopiowali wiernie- nie mam pojęcia), kolorze wnętrza zakończeń RCA, sztywności kabli (oryginały są bardzo sztywne)

NIE MA O CZYM MÓWIĆ

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

fajnie, że się komuś podobało :-)

A jeśli te podróbki to nie audioquest to ciekawe jak się naprawdę nazywa ta firma która produkuje te kabelki audioquest...na pewno ma jakąś nazwę...no chyba jest zarejestrowana itd.

absinth3, 24 Cze 2010, 21:24

Dzięki za rozwianie wątpliwości...ciekawi mnie tylko to, że jeśli to nie AQ to czy można bezkarnie kopiować wyroby audioquest-a i posługiwać się tą samą nazwą...tak po prostu przez kilka lat i nic?

Mario3456, 24 Cze 2010, 21:43

>absinth3, 24 Cze 2010, 21:24

>

>Dzięki za rozwianie wątpliwości...ciekawi mnie tylko to, że jeśli to nie AQ to czy można bezkarnie

>kopiować wyroby audioquest-a i posługiwać się tą samą nazwą...tak po prostu przez kilka lat i nic?

Nie wiem- właściciele ebay są pewnie bardziej zainteresowani obrotami niż wiarygodnością. Tara miała proces w US z powodów podatkowych (produkcja w chinach). Amerykańce nic nie piszą o podobnych przypadkach z AQ, ale temat oryginalności AQ jest stale obecny na ich forach- też mają ludzie wpadki

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Mario3456:

>jeśli to nie AQ to czy można bezkarnie

>kopiować wyroby audioquest-a i posługiwać się tą samą nazwą...tak po prostu przez kilka lat i nic?

Owszem, można. W Chinach dużo można.

a już myślałem o tym żeby kupić hi-end AQ za 300zł(no bo w promocji).Oczywiście planowałem przed zakupem porozkręcać wtyczki i pozaglądać do środka, ale jednak szkoda czasu..dzięki za oświecenie :-)

Mario3456, 24 Cze 2010, 19:58

>Te podróbki są w sprzedaży pod marką AQ od dłuższego czasu i nie tylko w Polsce...skoro tyle czasu

>te chińskie wersje są na rynku to na pewno za zgodą AQ albo to jest wyrób AQ...innej możliwości

>chyba nie ma...myślę, że w innym wypadku dawno AQ wytoczył by tej firmie proces....może te podróbki

>to celowe działanie AQ...to by się nawet opłacało AQ....stali klienci i tak kupią w salonie

>oryginalne nawet za kilka tysi i nie będą sobie zawracać głowy podróbkami z giełdy...a ci których

>nie stać na hi-end kupią wersję chińską i też będą zadowoleni (można by tak założyć) bo w końcu mają

>kabelek AQ którego nigdy by sobie nie kupili...może to taka strategia walki z konkurencją poprzez

>drastyczną obniżkę cen swoich wyrobów?..kosztem jakości, jak zwykle..

Sorry, ale większej bzdury dawno nie czytałem na forum.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

O tym że AUDIOQUEST przeniósł swoją produkcje do Chin wiadomo przynajmniej nielicznym od dobrych KILKU LAT. Natomiast jest tajemnica dlaczego Audioquest nie REAGUJE na systematycznie sprzedawane modele x,y,z nie tylko na rynku Chinskim ale przedewszystkim na ich rodzimym rynku Amerykanskim ??? Chyba że odpowiedz juz padła w powyższych postach.

Druga sprawa: ta cala metoda spawania końcówek pradem o wysokim amperażu to wg. mnie tylko i wyłącznie wygoda ,szybkosć i ekonomia produkcji łaczówki (interkonektu). Ten kto miał w ręku ten sam model w wersji RCA i XLR dobrze bedzie wiedzial co mam na mysli. Widzial ktoś kabel glośnikowy w którym końcówki zespolono z przewodem przy pomocy -spawania pradem o wysokim aperazu? Dlaczego takich nie ma skoro to jedyna i sluszna droga jesli chodzi o jakosć dzwieku. jak dla mnie taka ingerencja czyli owo spawanie moze wrecz zaszkodzić gdyż zmienia strukurę wewnętrzna przewodnika.

Elberoth, 25 Cze 2010, 09:03

>Sorry, ale większej bzdury dawno nie czytałem na forum.

i to wszystko co masz mądrego do napisania w tym temacie?

Twój wpis naprawdę wiele wyjaśnił w tej kwestii...mnie akurat wyjątkowo interesuje sprawa podróbek AQ i nie wystarcza mi stwierdzenie typu: ,,podróbka i to wszystko''

wolałbym bardziej rzeczowe wypowiedzi.

U mnie podróba Panthera zdetronizowała Qeda Genesis Silver Spiral (oryginała). Porównywałem kable długo, bo nie chciało mi się w to wierzyć ale odsłuchy zadecydowały, ze sprzedałem Qeda. Nie słuchałem oryginalnego AQ i być może zagra o niebo lepiej od tego made by China ale przy budżetowym sprzecie w podobnym przedziale cenowym ten ostatni jest niezły. W najbliższym czasie kupię kabel oryginalny innego znanego producenta i sobie wtedy porównam.

Panther - podróba i tak zostanie w innej konfiguracji.

Zauważyłem, że na allegro można kupić nowy AQ KING COBRA i AQ PANTHER (tej samej długości - 1 metr)

Najlepsze jest to, że oby dwa są nowe i w tej samej cenie tj. 300zł

Ciekawe czy model SKY też można kupić nowy za 300zł?:-)

Ludzie dopłacają w salonach tyle kasy, żeby mieć droższy model....a chińskie AQ są w tej samej cenie...to jest dopiero uczciwe podejście do klienta....także jak kupować to od razu SKY!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.