Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo separujące - zamówienie zbiorowe

asiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak niektórzy pewnie wiedzą robię sobie kondycjoner. Nadszedł ten piękny dzień i dogadałem się z firmą Sigma z Krakowa w sprawie zamówienia transformatorów separujących dla źródeł. Cena:

Do 5 sztuk około 108,- PLN/szt.

Do 100 sztuk około 57,- PLN/szt.

Powyżej 100 sztuk 49,- PLN/szt.

Ja biorę 2 szt. Jeśli zamówimy kilka sztuk, będzie taniej. Chętnych proszę o zapisy.

Charakterystyka problemu.

Typowe źródełko pobiera 20-30W. Aby nie przymulić trafo separujące musi mieć moc przynajmniej o 50% większą, liczmy więc 30-50W. No to od razu, dla świętego spokoju można dać 100W. Ale pojawia się problem, gdyż trafo pracujące pod niepełnym obciążeniem daje większe napięcie. Aby temu zaradzić trafka będą miały dodatkowe odczepy pozwalające uzyskać 230V na wyjściu przy zakładanym obciążeniu. Trzeba sobie będzie dobrać, ale pozwoli to na bezbolesną przesiadkę na bardziej prądożerne urządzenia.

Parametry.

- konstrukcja EI z blach (lepiej tłumi zakłócenia),

- moc max 100W,

- uzwojenie wtórne z odczepem w środku - pozwoli zbalansować zasilanko (ponoć rewelka, patrz załączony schemat),

- uzwojenia: 230V -> 2x115V, 2x110V, 2x105V, 2x100V,

- ekran elektryczny (elektrostatyczny?) pomiędzy uzwojeniami (z ew. wyprowadzeniem, do dogadania),

- extra lakierowane (żeby nie miały prawa brzęczeć w żadnych okolicznościach),

- montaż na śrubki, do wnętrza obudowy (jak na załączonym zdjęciu).

I tu bardzo proszę osoby mających pojęcie o tych sprawach o wszelkie komentarze odnośnie takich traf i tematu separacji. Dowiedziałem się ile mogłem, ale wszelkie uwagi będą bardzo cenne.

Pozdrawiam,

Asiki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdjęcie nie weszło, jeszcze raz ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele osób wypowiada się że dużo poprawia, poszukaj na forach. Najczęściej separację stosuje się przy zasilaniu źródeł. Separacja końcówek również jest czasem stosowana, ale wymaga ogromnych (a więc i kosztownych) transformatorów, inaczej muli dźwięk.

Polecam na początek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze, a raczej zwłaszcza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

asiki, 28 Sty 2008, 15:51

>Wiele osób wypowiada się że dużo poprawia, poszukaj na forach.

Musiałem zainstalować trafo redukujące do cedeka z Japonii, 100V. "przy okazji" zrobiłem identyczne rozwiązanie, czyli "quasi balaced". Poprawia. I bas, i górę, i bezpośredniość przekazu. Myślę, że efekt może być mniejszy w klockach z dopracowanym przez producenta zasilaniem.

Krok we właściwym kierunku, aczkolwiek ideałem jest "full balanced", kiedyś próbowałem, ale to wymaga bardzo starannego doboru trafek.

Polecam stronę Jona Risch'a:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze dwie uwagi:

1. uzwojenia wtórne muszą być idealnie symetryczne, pomimo odczepów,

2. ekran musi mieć wyprowadzenie do uziemienia.

pod tymi warunkami dopisuję się do listy:

>1. asiki 2x

>2. WarrioR 2x

>3. Andy777 2lub3x

jak zmieni się cena, jeśli zbierzemy 20 szt.?

czy producent zrobi trafa pod monobloki, ca 200-300VA?

>> jak zmieni się cena, jeśli zbierzemy 20 szt.?

Obawiam się że dopiero jak przekroczymy 100 możemy liczyć na ciut taniej.

Aha, nie wiem tylko czy podane ceny to z vatem czy nie :/

>> uzwojenia wtórne muszą być idealnie symetryczne, pomimo odczepów

Pytanie tylko co znaczy idealnie, wiadomo że wszystko ma jakąś tolerancję. Firma wydaje się porządna -

Ukryta Zawartość

Ale przy zamówieniu zaznaczę że uzwojenia wtórne mają być idealnie symetryczne, jasna sprawa. W końcu w naszym przypadku jest to sprawa kluczowa.

>> ekran musi mieć wyprowadzenie do uziemienia

Nie sądzę żeby stanowiło to problem.

>> czy producent zrobi trafa pod monobloki, ca 200-300VA?

Na pewno da się zamówić, skoro ze mną chcieli rozmawiać o 2szt., a nie było to zapytanie-odpowiedź tylko wymiana maili przez prawie tydzień. Tylko jak zapewne zauważyłeś - poniżej 6 szt. cena jest praktycznie x2, niestety, zawracanie głowy jest jedną z droższych usług ;)

Pzdr,

Asiki

Ukryta Zawartość

Nie chę się wtrącać, chociaż sam jestem zainteresowany zakupem w przyszłości takiego trafa,

ale jeśli już wydawać 108zł na trafo "niewiadomego" producenta

czy nie lepiej dołożyć choćby drugie tyle i zakupić w sprawdzonej firmie, która nie raz już robiła dla audio?

myśle o toroidy.pl oczywiście....

A jak wyglądałoby to u innych producentów? Trafo będzie lepszej jakości?

Ps. Jeżeli dobrze rozumiem, to jak się zbierze 5 osób to cena będzie już tylko 60 zł za trafo.. (a nie 100) ?

Trafka w Toroidach wbrew pozorom nie są aż takie drogie (z nimi też gadałem). Tyle tylko że Toroidy, jak sama nazwa wkazuje, produkuje tylko transformatory toroidalne, a nie z blach EI (chyba że ostatnio się coś zmieniło a ja o tym nie wiem ;)).

Ale jest nas już tyle że jesteśmy w II progu cenowym, czyli nie 108zł a ok. 57zł/szt ;) Taką kwotę mogę zaryzykować, zwłaszcza że trudno znaleźć firmę która podejmie się zamówienia detalicznego za rozsądne pieniądze.

Pzdr,

Asiki

>>A jak wyglądałoby to u innych producentów?

Pytałem z 10 firm. Satysfakconująca odpowiedź padła tylko z Sigmy, pozostałe albo nie realizują tak małych zamówień, albo nie robią na blachach tylko na ferrytach, albo niekonkretny kontakt, albo kosmiczna/zaporowa cena (co należy interpretować jako daj nam spokój, robimy tylko hurt), albo po prostu brak odpowiedzi (czyli również tylko hurt).

>>Trafo będzie lepszej jakości?

Tego nigdy nie wiesz, chyba że firma znana i uznana. Ja też nie jestem w stanie niczego zagwarantować, ale sam jadę na tym samym wózku ;)

>> Jeżeli dobrze rozumiem, to jak się zbierze 5 osób...

Jak się zbierze 6 trafek, a już jest więcej ;) Czyli mamy taniej.

Pzdr,

Asiki

>>Jak się zbierze 6 trafek, a już jest więcej ;) Czyli mamy taniej.

To miałem na myśli.. późna godzina już ;)

To czekamy na rozwój wydarzeń.. może na jakieś pomysły/uwagi co do kwestii wykonania?

>To czekamy na rozwój wydarzeń.. może na jakieś pomysły/uwagi co do kwestii wykonania?

dobrze by było , gdyby dało się do nich zamówić "puszki" /ekrany na całość - E/I jednak "sieje" i to dosyć znacznie......

Ok, spytam też o puszki.

Widzę że chętnych już nie bardzo przybywa. Na pytania i sugestie czekam do piatku rano, wtedy wyślę zapytanie do firmy. Przez weekend jeszcze poczekamy na chętnych i w poniedziałek możemy zaczynać realizację.

Pzdr,

Asiki

asiki:

a jak wyglądałaby sprawa z zamówieniem trafa o większej mocy (do zasilenia przedwzmacniacza).. Myślę, że musiałoby mieć moc ok 200VA. Jak będziesz się kontaktował z tą firmą, to spytaj, czy można się podpiąć z tym trafem pod zamówienie (chodzi o w miarę niską cenę oczywiście).. Jak tak, to biorę 2 trafa 100VA i jedno 200VA.

>> WarrioR

Ok, jutro się spytam. Ale mam parę pytań do Ciebie:

- 200VA czy 200W? bo jak mi się zdaje to nie do końca to samo (ale nie wiem, nie znam się).

- 200 (czegokolwiek) do preampa?! No, chyba że lampiak...

- czy to również ma być trafo separujące? tzn czy konstrukcja 200 ma być taka sama jak 100?

- co jeśli cena 200 będzie zbyt wysoka?

Pzdr,

Asiki

asiki:

Z tą mocą rzeczywiście przesadziłem, ale tak to już chyba jest na tym forum ;-) Takie trafo by się nadawało już do małej końcówki mocy.. Nie będę wprowadzał zamieszania ;-) Wezmę 3 trafa o mocy 100VA (VA - jednostka mocy pozornej).

Aktualna lista:

1. asiki 2x

2. WarrioR 3x

3. Andy777 2lub3x

4. sernikus 2 sztuki

Pozdrawiam!

Może i jest, ale to niewiele wpływa na cenę a daje spore pole manewru.

Jakiś czas temu wynajmowałem mieszkanie w którym normą było 240-250V w gniazdku. Wtedy takie trafko jak znalazł ;)

No dobra, to już wszystko wiemy, cytuję:

1. Proponowany transformator kształtowy nawijany jest na korpusie z jednym oknem na rdzeniu EI102. Uzwojenie pierwotne umieszczone jest na spodzie karkasu na całej szerokości okna. Później mamy izolację główną w postaci folii ESTROFOL, dalej ekran w postaci blachy Cu na całej szerokości uzwojenia, dalej ESTROFOL jako izolacja główna. Dalej uzwojenie wtórne, z odczepami, ponownie ESTROFOL i dalej drugie uzwojenie wtórne. Na koniec znów ESTROFOL. Niestety ze względu fakt, że uzwojenia wtórne są wzajemnie pod napięciem 230V muszę je nawijać oddzielnie.

2. Ekran między uzwojeniem pierwotnym, a wtórnym będzie wykonany w postaci foli Cu jako pełny niezwarty zwój z wyprowadzeniem przewodem w kolorze żółtozielonym.

3. Niestety puszkami zewnętrznymi nie dysponuję.

4. Poszukiwany transformator jest mocy 100VA.

5. Niestety podatek VAT obowiązuje wszystkich i wynosi 22%

6. Cena jak poprzednio.

Reasumując: cena za trafko wychodzi 57zł+VAT = 69,54zł.

Do tego dochodzą koszty przesyłki ode mnie do Was, chyba że ktoś jest z Wawy to możliwy odbiór osobisty.

Koszt przesyłki od producenta do mnie biorę na siebie.

Nie wiem ile takie trafko waży, może 1kg, może mniej, może więcej, nie mam pojęcia. Każdy zamawia 2-3 trafka, zakładam więc wagę paczki ok. 3kg. Koszt wysyłki Pocztą Polską paczki 2-5kg priorytet wynosi 11zł. Jeśli się okaże że paczki będą lżejsze niż 2kg - różnicę przeleję spowrotem.

Tak więc wszystko już wiemy, proszę o ostateczne potwierdzenie uczestnictwa i ilości trafek, ew. indywidualne życzenia odnośnie przesyłki.

TO JEST OSTATNI MOMENT JEŚLI KTOŚ CHCE SIĘ DOPISAĆ DO LISTY ;)

We wtorek wieczorem zamykam listę, wszystkim chętnym wyślę na PRV numer mojego konta i zamawiam jak tylko dostanę kasiorkę.

Pzdr,

Asiki

Dokładnych wymiarów nie znam. Ale w trakcie korespondencji otrzymałem taką informację: 'Transformator separujący wykonany z blach EI o zadanej mocy musiałby być wykonany z blach EI102, grubość pakietu to 35mm.' Oznacza to że rdzeń będzie miał wymiary 102mm (szer) x 85mm (wys) x 35mm (grubość).

To by zgadzało się z zamieszczonym zdjęciem z linijką.

Jak widać na zdjeciu, do grubości rdzenia trzeba oczywiście dodać ze 3-4cm na uzwojenia, zaś do wysokości ze 2mm na stopki.

Ostatecznie trafko powinno mieć wymiary ok. 102mm (szer) x 87mm (wys) x 70mm (grubość).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.