Skocz do zawartości
IGNORED

Test dla chorobliwych audiofili

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ślepy odsłuch to horror audiofila. A na poważnie, jest to bardzo prosta procedura testowa którą każdy może przeprowadzić w domu. Chociażby z użyciem komputera ,dobrz nagranej płytki i dobrego zestawu high-end. Polega ona na tym, aby nie wiedząc [nie widząc – stąd ślepy] co gra, odsłuchać i powiedzieć. Łatwo odróżnić głośniczki komputerowe od kolumn podłogowych, każdy nawet totalnie głuchy odróżni je 1000 razy na 1000 testów, bo kolumny trzęsą ziemią a głośniczki od PC nie. Kłopot pojawia się kiedy różnice są mniejsze. Jeśli na przykład ktoś twierdzi że mp3 w jakości 160kb to padaka [ma racje], niech udowodni że słyszy.

Tak więc przygotowałem płytkę na której są zarówno utwory nagrane bezpośrednio z cd jak i skompresowane do 160kbps a następnie z powrotem przerobione na cd.

Celowo nie piszę które to cd a które mp3 ale mam to zanotowane.

Osoba która ściągnie,wypali na CD i przesłucha niech napisze na [email protected] i poda kolejność utworów ,tzn. który jest z mp3 a który bez kompresji. Jeśli ktoś deklaruje że słyszy różnicę, może to udowodnić albo jemu można udowodnić że jej nie słyszy.

Sam nie dokonam testu bo wiem które to utwory a wiadomo jak ktoś chce usłyszeć róznice to usłyszy.

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/39832-test-dla-chorobliwych-audiofili/

piekna inicjatywa, zrobie to sam dla siebie zeby ocenic wlasne uszy. rezultaty podam na forum w ciagu paru dni bo uwazam ze z tym nie ma sie co kryc.

kwesti ataka ze wiekszosc ludzi na forum to nie audiofile bo zmaiast dobrym dzwiekiem interesuja sie tylko sprzetem i ilosc duskusji a propo muzyki samej w sobie nieproporcjonalnie jest mniejsza do gadek o wzmakach i cdkach.

Było już kiedyś, nawet na tym forum. Ale chętnie wezmę udział i się przekonam ile sam jestem w stanie usłyszeć. Ale zaznaczam, że do słotouchych nie należę, raczej z ciekawości sobie to zrobię ;)

ok,wrzucam na rapida,zobacze jak to pojdzie dlugo

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bezposredio z mojego kompa

Ukryta Zawartość

Tak ogólnie można by zrobić z tego tematu pewien system. Zapewne łatwiej będzie rozpoznać kompresję na utworach które lubimy. Więc jedna osoba może zgłosić jaki utwór(utwory) i w jakim bitrate, formacie chciała by porównać w ciemno. Druga osoba posiadająca dany utwór by to przygotowała, zamieściła tak aby ogół mógł ogół ściągnąć i sprawdzić siebie, kodek itp.

Z utworem wrzucałoby się osobny plik tekstowy z info, które utwory zostały skompresowane itp.

Co wy na to?

Sam chętnie będę takie rzeczy przygotowywał, i korzystał w przygotowanych, więc czekam na propozycje.

A co tego pliku to mam prośbę o wrzucenie na jakiegoś torrenta bez logowania. Torrent to jednak najszybsza metoda na rozesłanie pliku od jednego do wielu zainteresowanych. Na tym ftp leci 5-6 kBps więc lipa.

Tu się właśnie pojawia pewne ale.

Bo z moich doświadczeń wynika, że są takie utwory, na które kompresja wpływa absolutnie fatalnie i nie ma wtedy problemu z rozpoznaniem - świszcze, syczy i w ogóle padaka. Natomiast przy innych strata jest minimalna i naprawdę ciężko, albo nawet nie da się rozpoznać (tak jest w większości przypadków jak sądzę). Dlatego jestem przekonany, że mógłbym wskazać konkretny utwór, na którym kompresję bym usłyszał. A celem testu powinno być chyba właśnie rozpoznanie kompresji na KAŻDYM kawałku.

moim zdaniem test winien byc przeprowadzony na roznych utworach, na pewno nie na takich ktore poddany testowi bardzo dobrze zna bo to jest polowa roboty do bani. na swoich kawalkach wiadomo ze sie wszystko slyszy i to nei daje pelnewgo obrazu czy jest ktos w stanie odroznic bitrate i jakosc tak jak wiele osob zwyklo wypisywac na forum.

to ma byc test sprawdzajacy zdolnosci sluchajacego generalnie,a nie jego znajomosci jego wlasnych kawalkow co do milisekundy i tylko tych kawalkow, bo to bez sensu.to zaden test wtedy.

Ależ oto chodzi. Każdy będzie miał okazję usłyszeć na jakich utworach słyszy różnicę!

Jeden poprosi o utwór, sam się przekona czy znając go dobrze rozpozna różnicę na różnych bitrate, a pozostali czy utwór którego nie znają doskonale rozpoznają.

Nie zakładajmy z góry, że nawet znając utwór rozpoznamy różnicę między nim a mp3 np. 320kbps. O to mi chodzi, żeby się przekonać jak to jest na utworach znanych jak i obcych nam. Różne bitrate, różne szanse rozpoznania, to może być ciekawe wg mnie.

320, heh ;) Nie wierzę, żebym sam był w stanie rozpoznać nawet przy 192, najwyżej niektóre kawałki, gdzie cierpi szczególnie mocno hi-hat i częściowo wokal.

Jak będę w domu to ściągnę to co jest i jednak spróbuję.

no ale tu nie chodzi o to zeby wiedziec na jakich utworach slychac roznice. to tak jakby mowic "to auto lepiej jezdzi na gierkowce ale tamten model za to lepiej na trasie wroclaw-zgorzelec". to nei ma sensu.

to ma byc obiektywny test czy poddajacy sie testowi potrafi rozpoznac roznice w dzwieku bez wzgledu na rodzaj utworu.jelsi ktos jest w stanie rozrozniac utwory ze wzgledu na jakosc, bitrate, czy cokolwiek innego to znaczy ze zrobi to za kazdym razem, a serwowanie ulatwien wypacza wyniki.

Mi nie chodzi o test czy jestem w stanie usłyszeć różnicę na każdym utworze. To nie mają być wyniki do GUS, tylko każdy sprawdza to dla siebie. Chcesz się przekonać czy zawsze słyszysz różnicę to ściągaj tylko te zamieszczone, których nie znasz. O to chodzi, że ja np. nie wiem czy słyszę różnicę na wszystkich utworach, czy tylko na tych o bitrate o wartościach poniżej jakiejś granicznej, czy może jedynie na tych utworach które znam itp. Takie zamieszczanie ułatwi każdemu sprawdzenie siebie i kodeków.

generalnie mam kiepskie łącze i 3 kb/s to u mnie maximum ale jestem gotów wysłać pocztą nosnik komuś kto ma bardzo dobre łącze i szybko rozpowszechni cd.Wtedy dorzuce do cd inne utwory w np. mam diana krall,norach jones,carla bruni,kate melua to z wokali.

cos z chesky records np. rebecca pidgeon,sara k,christy baron,

z watersa ma wszystkie płytki dużo z pata mathenego,jacques lousier-four session

Chętnie się tego podejmę, mam dobre łącze:

Ukryta Zawartość

Przy okazji mogę wrzucić także kilka ścieżek Pink Floyd lub coś z klasyki np. IX Dvoraka i 4 pory roku Chesky Records.

Ukryta Zawartość

True Audio Analyzer-programik do analizy nagrań na nośnikach cyfrowych,w parę minut ujawni,który utwór to kompresja,który CDDA.Więc taki test ma sens tylko "na żywo",a nie w zaciszu domowym.

l'enfant sauvage

ja ściągam po ftp, strasznie wolno.

chyba dam sobie na luz.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Proponuję zrobić pewną modyfikację, żeby się ludzie nie czepiali - pakujesz plik tekstowy lub w innym formacie z odpowiedziami do zabezpieczonego hasłem archiwum ZIP, które też udostępniasz. Osobie, która Ci przyśle swoje typy odsyłasz z powrotem maila z hasłem, żeby sobie sam otworzył archiwum i przeczytał odpowiedzi.

No i niech nikt nie pisze odpowiedzi tutaj, ani żadnych relacji na temat brzmienia konkretnych utworów. Już raz był podobny wątek, to goście sypali odpowiedziami i zepsuli zabawę innym.

bumbum, jest jeden problem.

Jeszcze nie ściągnąłem tych plików ale obawiam się że ja bez kłopotu je odróżnię za pomocą analizatora. Podejrzewam że kilku "odkrywczych" dla jakichś-tam swoich celów właśnie tak zrobi, a poda wyniki jako odsłuchowe. Obym się mylił:(

Pozdrowienia gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.