Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  581 członków

NAD Klub

Rekomendowane odpowiedzi

I właśnie od takich wpisów czasem rodzi się AVANTI.

Po co od razu pisać,że zapomnieli,albo że dystrybutor opowiada głupoty,i do tego że to bzdury.

Setki modeli z różnych firm mogą mieć różnice między sobą (starszy-nowszy) mimo że to ten sam model.(bebechy)

Tylko tu mowa o 356 względem 375.

Więc ciekawe czy np 356 z przed 3,4 lat już to miał-czy nie.

I to samo dotyczy 375-czy ten z przed roku,czy 2 lat już to miał i czy w ogóle ma.-bo wiadomo że z przed 4 lat nie miał bo ma go PREZES. ;)

Po mojej wypowiedzi zamieściłem uśmieszek, więc nie wszczynam tu żadnej awantury, chyba że awanturę z przymrużeniem oka. Trochę dystansu wszystkim życzę...

Kiedyś też miałem 356 i też się nie wyłączał. Mój 565, owszem, wyłącza się, ale to CD.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3061960

Mam 356 i się nie wyłącza, CD owszem wyłącza się więc chyba jednak są rozbieżności. W instrukcji nie doczytałem aby wzmacniacz wyłączał się sam kiedy nie jest używany zbyt długo.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062006
Gość

(Konto usunięte)

Kiedyś też miałem 356 i też się nie wyłączał. Mój 565, owszem, wyłącza się, ale to CD.

Mam 356 i się nie wyłącza, CD owszem wyłącza się więc chyba jednak są rozbieżności. W instrukcji nie doczytałem aby wzmacniacz wyłączał się sam kiedy nie jest używany zbyt długo.

Koledzy, przecież wszystko zostało już wyjaśnione powyżej - wystarczy przeczytać :)

Istotna jest data produkcji, nie data zakupu. W nowszych egzemplarzach montowany jest moduł oszczędzający energię.

Temat chyba jest wyczerpany ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062019
Gość

(Konto usunięte)

Wybacz, to jaka data uprawnia do posiadania tego modułu? Ja swój kupiłem w zeszłym roku.

Wybacz, ale takowej informacji nie posiadam.

Proponuję napisać bezpośrednio do NAD albo dystrybutora - któryś zapewne udzieli Ci informacji, od kiedy wprowadzona takie coś.

A samo to, że kupiłeś w zeszłym roku o niczym jeszcze nie świadczy. To nie nabiał, że musi być świeży.

Twój wzmacniacz mógł spokojnie przeleżeć w magazynie - sklepu czy dystrybutora - rok, dwa lata.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062166

Witam.

Oj, kolego shakin,poczułem się jak kłamczuszek ;)

A teraz na poważnie.Cytat ze strony NAD-a:

"A major goal in the design of the C 356BEE was to reduce energy consumption without sacrificing performance. PowerDrive™ already allows the C 356BEE to have the dynamic capability of an amplifier twice as powerful—and twice as power hungry. The C 356BEE offers <0.5W standby consumption and includes a convenient all off ‘vacation’ switch. We make every effort to reduce our environmental impact by manufacturing the C 356BEE without heavy metals and other hazardous substances, and by using recycled and recyclable materials where possible."

U mnie na nalepce,umieszczonej na kartonie,jest o tym informacja(0.5W w gwiazdce),której to wcześniej nie zauważyłem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez jacky72
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062414
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Wybacz, ale takowej informacji nie posiadam.

Proponuję napisać bezpośrednio do NAD albo dystrybutora - któryś zapewne udzieli Ci informacji, od kiedy wprowadzona takie coś.

A samo to, że kupiłeś w zeszłym roku o niczym jeszcze nie świadczy. To nie nabiał, że musi być świeży.

Twój wzmacniacz mógł spokojnie przeleżeć w magazynie - sklepu czy dystrybutora - rok, dwa lata.

Nasz PREZES jak zawsze ma rację-Łubu dubu,łubu dubu.......... ;)

U mnie na nalepce,umieszczonej na kartonie,jest o tym informacja(0.5W w gwiazdce)

Potwierdzam-i na CD to samo.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062613

"A major goal in the design of the C 356BEE was to reduce energy consumption without sacrificing performance. PowerDrive™ already allows the C 356BEE to have the dynamic capability of an amplifier twice as powerful—and twice as power hungry. The C 356BEE offers <0.5W standby consumption and includes a convenient all off ‘vacation’ switch. We make every effort to reduce our environmental impact by manufacturing the C 356BEE without heavy metals and other hazardous substances, and by using recycled and recyclable materials where possible."

Ale to co jest tutaj napisane oznacza dokładnie to co posiadam teraz.

Nie ma słowa o automatycznym wyłączaniu. Ten "vacation switch" to po prostu wyłącznik jaki jest z tyłu obudowy, służy temu aby sprzęt nie pobierał prądu wcale! Informacja o konsumpcji energii w trybie standby też niczego nie zmienia poza faktem że kiedy jest w tym trybie to zużywa właśnie tyle energii.

Moim zdaniem i zamierzam to przetestować, funkcja automatycznego wyłączenia wzmacniacza występuje tylko kiedy sprzęt podłączony jest z innym, taką funkcję (TRIGGER) posiadającym przykładowo CD i zadziała tylko kiedy CD, TUNER lub inne urządzenie współdziałające na to pozwoli. Przykładowo podłączając zew źródło np.: TV, który przestanie nadawać sygnał nie wybudzi wzmacniacza aby ten się wyłączył.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062672

Moim zdaniem i zamierzam to przetestować, funkcja automatycznego wyłączenia wzmacniacza występuje tylko kiedy sprzęt podłączony jest z innym, taką funkcję (TRIGGER) posiadającym przykładowo CD i zadziała tylko kiedy CD, TUNER lub inne urządzenie współdziałające na to pozwoli. Przykładowo podłączając zew źródło np.: TV, który przestanie nadawać sygnał nie wybudzi wzmacniacza aby ten się wyłączył.

Ale ja to sprawdziłem,gdy do wzmacniacza nie było podłączone żadne urządzenie,jedyne czego nie odłączałem,to kolumny.

Jeżeli mi nie wierzysz a jesteś z Krakowa to zapraszam na kawkę.

Jak będzie trzeba to nagram 30 minutowy film dla niedowiarków.

W ramach protestu,wraz z kolegą maniekn274 będziemy musieli założyć nowy klub NAD. :)

Prezesa zabieramy. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062750
Gość

(Konto usunięte)

Moim zdaniem i zamierzam to przetestować, funkcja automatycznego wyłączenia wzmacniacza występuje tylko kiedy sprzęt podłączony jest z innym, taką funkcję (TRIGGER) posiadającym przykładowo CD i zadziała tylko kiedy CD, TUNER lub inne urządzenie współdziałające na to pozwoli.

Mylisz się już na wstępie, ponieważ CD, tuner posiadają tylko wejście - TRIGGER IN -czyli mogą być tylko "sterowane", co oznacza, że one nie mają zdolności do wyłączania innych urządzeń. Mogą tylko odbierać impuls, a nie wysyłać. Możliwość wysyłania impulsu i "sterowania" innymi urządzeniami posiada tylko wzmacniacz - TRIGGER OUT.

Przy tym warto jeszcze przypomnieć, że tuner nie posiada funkcji samowyłączania się, jak to jest w przypadku CD czy DVD (np. po 30 min. - w zależności od ustawień).

I naprawdę nie rozumiem, dlaczego idziesz w zaparte? ;)

Też napisałem, że to mało prawdopodobne, ponieważ żaden z posiadanych przeze mnie wzmacniaczy NAD nie robił takich numerów.

Jednakże kiedy 3 kolejne osoby napisały, że sprawdziły to po odłączeniu wszelkich innych urządzeń, potwierdził to dystrybutor, to faktycznie tak jest, że urządzenia najnowsze taki moduł mają zamontowany.

I nawet, gdyby zdarzyło się (co nie ma prawa, o czym wyżej napisałem), że Twój CD wyłączałby wzmacniacz poprzez TRIGGER, a bez tego samoczynnie nie wyłączy się (jak u mnie), to nie świadczy to, że u tamtych kolegów, którzy mają sprzęt później wyprodukowany, takiej funkcji nie ma :)

W ramach protestu,wraz z kolegą maniekn274 będziemy musieli założyć nowy klub NAD. :)

Prezesa zabieramy. :)

No ja myślę! Bo co tu będę tak sam siedział... ;)

Edytowane przez eMeReKo
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3062954
Gość

(Konto usunięte)

Myślę, że poniżej zacytowana korespondencja z firmą NAD definitywnie wyjaśnia całą sprawę dot. instalowania modułu samowyłączania w nowszych egzemplarzach wzmacniaczy:

_______________________________________________________________________________________________

"2014-01-23 13:48 Energy-saving module

Hello,

From what date exactly (since when) introduced energy-saving module?

I have NAD C 356BEE and after 30 minutes of inactivity itself off.

In which models it works? C 316, 326, 356, 375?

Sincerely -

Miroslaw XXX*

POLAND

_______________________________________________________________________________________________

Pam Anderson

2014-01-24 11:14 re: Energy-saving module

Hi Miroslaw,

This feature was introduced around eight months ago.

Any models purchased now would have the auto shut down feature.

Thank you.

Kind regards,

Pam Anderson

(mw)"

* - autocenzura nazwiska, ochrona danych osobowych ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3063058
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Przyszły mi kable do posłuchania,zobaczę na wekendzie czy te moje klapouchy cosik wykryją czy nie.

Muszę dużo,dużo testować,to może wtedy nauczę się słyszeć kable-bo do tej pory to różnie z tym bywało.

Czasem niby słyszałem,a czasem nic kompletnie he he

-może to od pory dnia lub nocy zależy-chyba trza (ałdiofilów) zapytać ... ;)

Najpierw NAD-NAD sprawdzę-a potem z SM6 w torze.

Tym razem może nic na in+ nie usłyszę,bo to kabel do testu za którego nic nie płacę-a za swoje sporo trza było zapłacić-więc jak o cenie sobie przypomniałem jak ich odsłuchiwałem -to i kabel zaczął może grać lepiej ha ha ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3063074

Przyszły mi kable do posłuchania,zobaczę na wekendzie czy te moje klapouchy cosik wykryją czy nie.

Muszę dużo,dużo testować,to może wtedy nauczę się słyszeć kable-bo do tej pory to różnie z tym bywało.

Czasem niby słyszałem,a czasem nic kompletnie he he

-może to od pory dnia lub nocy zależy-chyba trza (ałdiofilów) zapytać ... ;)

Najpierw NAD-NAD sprawdzę-a potem z SM6 w torze.

Tym razem może nic na in+ nie usłyszę,bo to kabel do testu za którego nic nie płacę-a za swoje sporo trza było zapłacić-więc jak o cenie sobie przypomniałem jak ich odsłuchiwałem -to i kabel zaczął może grać lepiej ha ha ;)

Ja tam na kablach sie nie znam ale..

..ostatnio słucham przez Spotify. Na początek założyłem konto premium bo było 30 dni free, było super 320kbps wiec dla mnie rewelacyjnie. Potem przed upływem miesiąca przemigrowalem w dół na konto unlimited. Było ok dopóki gdzieś nie doczytalem ze bitrate spada do 160kbps. Nagle zaczelo grać już przeciętnie. Dwa dni pózniej doczytalem, ze jednak bitrate jest wciąż 320 i znów zaczęło grać pięknie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3063724
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

..ostatnio słucham przez Spotify. Na początek założyłem konto premium bo było 30 dni free, było super 320kbps wiec dla mnie rewelacyjnie. Potem przed upływem miesiąca przemigrowalem w dół na konto unlimited. Było ok dopóki gdzieś nie doczytalem ze bitrate spada do 160kbps. Nagle zaczelo grać już przeciętnie. Dwa dni pózniej doczytalem, ze jednak bitrate jest wciąż 320 i znów zaczęło grać pięknie :)

Rozumiem co masz na myśli-he he.

Ja chyba mam to samo-ale naprawdę chciał bym usłyszeć takie różnice,żebym mógł z całą odpowiedzialnością stwierdzić że słychać kable wyraznie.

Nie wiem jak można w opisach napisać,że jest więcej szczegółów,że scena jest bardziej w głąb itd... ;)

Czy oni to w fantazji mierzą,to co,wcześniej słyszał(i dokładnie zapamiętał)że słyszał np gitarę ok 2,20m z lewej,a teraz już ją słyszy 2,45m też z lewej-tylko pod lekkim kątem- ;)

Do puty sam takich kabaretów nie doświadczę-to twierdzę że to kompletne bzdury.

Ale nie róbmy żadnej wojny,kto to słyszy to mu po prostu zazdroszczę ;)

Jakieś malutkie zmiany może a może i nie. ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3063842
Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem co masz na myśli-he he.

Ja chyba mam to samo-ale naprawdę chciał bym usłyszeć takie różnice,żebym mógł z całą odpowiedzialnością stwierdzić że słychać kable wyraznie.

Nie wiem jak można w opisach napisać,że jest więcej szczegółów,że scena jest bardziej w głąb itd... ;)

Czy oni to w fantazji mierzą,to co,wcześniej słyszał(i dokładnie zapamiętał)że słyszał np gitarę ok 2,20m z lewej,a teraz już ją słyszy 2,45m też z lewej-tylko pod lekkim kątem- ;)

Do puty sam takich kabaretów nie doświadczę-to twierdzę że to kompletne bzdury.

Ale nie róbmy żadnej wojny,kto to słyszy to mu po prostu zazdroszczę ;)

Jakieś malutkie zmiany może a może i nie. ;)

:))) Dobre!

I też to wszystko rozumiem poza dwoma rzeczami, kochany kolego maniekn274:

1. Dlaczego tak bardzo chciałbyś usłyszeć różnice?

A jeśli ich po prostu nie ma? Jeśli nie usłyszałem przy dziesiątkach prób, to po co mam tym sobie dupę zawracać? Szkoda czasu! :)

Jeśli dywan nie potrafi samoczynnie latać, to nie wyrzucam go w nieskończoność z dachu piętrowca ;)

2. Dlaczego zazdrościsz temu, który to słyszy?

Patrz > punkt 1. - A jeśli tego nie ma?

Ja nie zazdroszczę nikomu, że słyszy jakieś głosy w głowie. Nie zazdroszczę nikomu obłędu ;)

PS By uprzedzić zarzut o ubliżanie osobom "słyszącym to" - to założenie w przypadku, jeśli tak naprawdę nie ma różnic, a wynikają one wyłącznie z imaginacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3063860
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Słuchałem przed chwilą kabla od kolegi z forum.

Nie będę nic pisał bo się tak wszyscy umówiliśmy-żeby nic nie sugerować.

Pytasz dlaczego chciałbym usłyszeć-ano dla tego żeby móc się bawić zmianą kabli i słyszeć różnice.

I jak ich przesłucham dziesiątki,może setki i stwierdzę że gówno to jest prawda,że wszystko gra tak samo to będę sobie tłumaczył że może z pamięcią mam coś nie tak,bo nie pamiętam jak grał poprzedni,albo może z pamięcią ok a one grają identyko.

No ku...wa coś w tym albo musi być(wiem że za miedz płaci się jak za złoto i brylanty) i to może właśnie tylko to-omamianie ludzi,albo ja mam ze słuchem coś nie tak-ale wątpię. ;)

A zazdroszczę, bo jak on to faktycznie słyszy (oni-ku...wa przecież jest ich setki-tysiące) ha ha to mogą się bawić wymianą i mają ubaw,albo mają ubaw z głupoty bo wcale różnic nie ma. ;)

Dotarłem ostatnio do MAGA od recenzji w gazetach i internecie(prywatnie) i to samo mówił,że grają,że platformy wypada posiadać itd. -rozmawiałem z nim jak z kumplem,no ku..wa nie miał powodu kitów żenić,o żadną kasę nie chodziło,nic mi nie miał załatwiać,-więc ja już głupi jestem.

Albo wszyscy oni. ;)

Panowie i od razu zaznaczam że nie prowadzimy żadnej wojny na temat kabli.-jak ktoś słyszy lub nie słyszy.Pogadać można,nawet napisać jak najlepiej zmiany usłyszeć(to do tych którzy słyszą) jak to robicie(technika odsłuchu) ad A-do Z. ;)

Jeśli dywan nie potrafi samoczynnie latać, to nie wyrzucam go w nieskończoność z dachu piętrowca ;)

A to mi się bardzo spodobało ha ha-właśnie ja taki jestem,do bulu aż się znudzę i powiem DOŚĆ jak rezultatów nie będzie. ;)

Tylko potem bardzo,ale to bardzo chciał bym komuś prosto w ryj wykrzyczeć że coś takiego nie istnieje,ale jak,jak on powie że głuchy jestem. ;)

Z tym to jak z wiarą(nikt nie widział,ale wierzy)-no ale oni słyszą. ;)

MUSZĘ TO ROZWIKŁAĆ. HA HA

Przeprowadzę milion testów,i wnioski wyciągnę. ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3064721

Poradźcie mi koledzy czy jest sens zamienić mego NAD-a 3020 na 3240pe albo na 3155. Właśnie są takie na alledrogo. I zastanawiam się czy zagra któryś lepiej. A jeśli to który? 3240pe jest za 500zł a 3155 za 450.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3066959

Czy można wymienić potencjometr balansu w Nadzie 356 na jakiś lepszy?Mojemu coś ostatnio odbija i gra tylko prawy kanał, lewy bardzo cichutko nawet przy większej głośności trzeba poruszać gałką na boki to czasem zaskoczy.

Edytowane przez vieri
https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3067617

Mam Nada 317 i porównuje go między innymi z Sony F570ES i lepiej dla mnie wypada soniak, jednak w Nadzie podoba mi się zwiezlosc i zrównoważenie tonalne. Dlatego znalazłem kompromis i używam Nada jako przedwzmacniacza dla F570ES i teraz wszystko jest cacy ;). Nad potrzebuje 10-15 minut żeby zacząć grać z jajem ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3068401

Poradźcie mi koledzy czy jest sens zamienić mego NAD-a 3020 na 3240pe albo na 3155. Właśnie są takie na alledrogo. I zastanawiam się czy zagra któryś lepiej. A jeśli to który? 3240pe jest za 500zł a 3155 za 450.

Miałem Nad 3240PE i porównywałem bezpośrednio z Nad 320 Bee nic nie przemawiało na korzyść tego pierwszego .

Zdecydowanie lepsza dynamika w 320 bee lepiej kontrolowany bas , naturalniejsza średnica .Oba te wzmaki dzieli przepaść pod względem muzycznym . Biorąc pod uwagę że 320 bee też są po około 500 zł to 3240 Pe powinny kosztować max 250 zł .

Żeby nie było że któryś podpasował bardziej pod kolumny testowany na 4 różnych paczkach podczas audiofilskiego spotkania weekendowego :)

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3069839

Mam pytanie, czy NAD C370 wyłączony pilotem, nadal ma zasilanie na tranzystorach końcowych czy jest wszystko wyłączone ? Bo w C315BEE tryb czuwania daje tylko to, że źródło i kolumny są odłączone a całą reszta nadal jest zasilana.

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

https://www.audiostereo.pl/topic/39840-klub-nad/page/59/#findComment-3070180
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.