Skocz do zawartości
IGNORED

Ekranowanie transformatora sieciowego

kolmen

Rekomendowane odpowiedzi

Tu macie wszystkie odpowiedzi na pytanie ile kto wyczyma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Wniosek: elektryka prad nie tyka.Hehe.

nie hehe tylko coś w tym jest ;)

mój dziadek był elektrykiem i jak chciał sprawdzić czy jest np. w kablach w gniazdku napięcie to po prostu brał je w ręce. mówił, że czuł lekkie smyranie. podobno to kwestia naskórka :)

jedno mnie zaciekawiło - na wikipedii podali, że rezystancja ludzkiego ciała to 1kom - nie wiem jak oni to zmierzyli ale ja mam 500kom - ale może to ja jestem jakimś alienem ;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

no ja mam jakies 30kom, ale zalezy a jakich punktach sie mierzy i w jakich odleglosciach ciala.

A to co pisalem to prawda z tymi zabezpieczeniami tak nam jakis doktorek gadal.No i od naskorka to tez chyba zalezy. Ja np jak wymieniam elektrode przy wlaczonej spawarce to mnie lekko piesci, a moj ojciec nic nie czuje i zawsze to tak robi.Mimo wszystko ja tam unikam bliskich kontaktow z elektronami:D

A wartosci natezenia zagrazajacego zyciu mialem podane takie jak na wikipedii jak pamietam albo o 5mA mniej.

Pzdr

Ludzie, ale Wy pierdaczycie! Licytujecie się kto ile wytrzymał, kogo zabiło a kogo nie.

5-letnie dziecko wie że z prądem nie ma żartów, a już na pewno nie z takim z gniazdka.

Jak jesteście tacy mądrzy to podajcie jakieś konkrety o poprawnym ekranowaniu trafa.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

e tam asiki:D ja mysle ze puszka po konserwie turystycznej na toroid sie nada potem na to jakis dziurawy rondel zeby nie trzeba wiercic dziury na kable lol.

A tak powaznie.Czemu ogolnie tak slabo ekranuja trafa co??We wzmacniaczach ktore mialem byly albo obciagniete blacha albo niczym i mialy po 500W to jak to jest??Wplywa to na dzwiek znacznie czy nie.

nie ma sensu komplikować sobie życia. jak zamawiacie toroid to zamówcie z ekranem - wystarczy i po temacie. Do tego niemagnetyczna śruba do przykręcenia. Toroid ma tak małe pole rozproszenia i głównie w środku że nie ma bić nad czym piany.

EI - puszka jak najbardziej szczelna, tak by strumień pola magnetycznego był zamknięty. Stal nierdzewna serii 400 jest mocno rekomendowana (patrz info przez kogo niżej)

Aluminium przy grubości 0.30'' daje ekranowanie 5x do 10x lepsze od zwykłego powietrza - i to jest poparte badaniami forowicza 'Raven' na forum diyhifi - badaniami na Uniwersytecie na porządnym sprzęcie. Już zapodawałem gdzieś do tego linka - jest tu na forum.

Cała idea puszki na trafa EI to nie ekranowanie (zatrzymywanie) strumienia pola magnetycznego lecz pozwolenie mu na przepływanie przez ośrodek o 'mniejszym oporze' (nie mylić z Ohmami). Dlatego pucha ma być szczelna i otaczać całe trafo. I ma być wykonana z materiału magnetycznego.

Odnośnie toroidów - popatrzcie sobie jak to robi np NAGRA w swoim CD - toroidy nie mają żadnych puszek i jakoś to gra!! Wystarczy mądre rozmieszczenie i ekran na trafie.

>>mad_z, 4 Lut 2008, 13:25

> Toroid ma tak małe pole rozproszenia i

>głównie w środku że nie ma bić nad czym piany.

Pewny jesteś? Mi całe życie wydawało się że właśnie w środku spotykają się jak na złość wszystkie strumienie pola i to właśnie na osi toroida najbardziej "sieje"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek-

tak byłoby, gdyby pierścieniem na Twoim rysunku było uzwojenie, nie rdzeń. Strumień magnetyczny trafa toroidalnego płynie W RDZENIU, stąd jego mniejsze pole magnetyczne rozproszone. Linie przez Ciebie pokazane nie pokazują linii pola magnetycznego- jest dokładnie odwrotnie!

mad_z, 4 Lut 2008, 13:25

>

>Odnośnie toroidów - popatrzcie sobie jak to robi np NAGRA w swoim CD - toroidy nie mają żadnych

>puszek i jakoś to gra!! Wystarczy mądre rozmieszczenie i ekran na trafie.

Jednak większość producentów wzmacniaczy ekranuje transformatory toroidalne , nawet znany z oszczędności na zbędnych bajerach Harman.

W CD jest dużo miejsca i możliwości umieszczenia , moc transformatorów jest też niewielka i pole przez nie generowane również słabe.

Dużo gorzej przedstawia się sprawa w wielokanałowej końcówce mocy , gdzie miejsca wygospodarować się nie da

kolmen>

Harman nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jakości dźwięku, a to że stosują puszki to dobrze.

To co pisałem o Nagra CD to raczej można odnieść do DAC NAGRA - zdjęcia są w sieci.

Odnośnie wzmacniaczy mocy to jeśli nie ma puszki można rozsądnie zorientować trafo tak by wpływ na elektronikę był minimalny...bądź zamówić w puszkach od razu i sie nie pocić potem nad zalewaniem itp...

Znalazłem trochę danych odnośnie użycia AL jako ekranów podanych przez Pavla Macurę:

For AL:

60Hz .... 10.9mm

1kHz .... 2.67mm

10kHz .... 0.845mm

1MHz ... 8,45172E-05 mm

Co daje całkiem solidną, ciężką puchę i drogą.

dalej przy grubości około 6,9mm mamy około 50% redukcji pola (P.Macura)

Wobec tych danych cienkie ekrany jakie widać w niektórych urządzeniach hi-end są po prostu picem na wodę...

>>mad_z

z tych danych co zamieściłeś wynika:

1) ekranowanie trafa miedzią (za co dopłacamy) w niewielkim stopniu redukuje pole

2) co 3 ekrany to nie jeden - ten z trafa + zewnętrzna pucha (wtedy wcale nie musi być taka znowu gruba bo już po części zredukowaliśmy pole) i mamy całkiem niezły efekt...

mad_z, 5 Lut 2008, 12:55

>kolmen>

>Harman nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jakości dźwięku, a to że stosują puszki to dobrze.

Wydaje mi się , że nigdy nie miałeś grać na Citation 12 lub Citation 16.

Przynajmniej nie powtarzałbyś zasłyszanych bzdur

saczek_XTRM, 5 Lut 2008, 18:44

>>>mad_z

>

>z tych danych co zamieściłeś wynika:

>

>1) ekranowanie trafa miedzią (za co dopłacamy) w niewielkim stopniu redukuje pole

>2) co 3 ekrany to nie jeden - ten z trafa + zewnętrzna pucha (wtedy wcale nie musi być taka znowu

>gruba bo już po części zredukowaliśmy pole) i mamy całkiem niezły efekt...

Wydawało mi się , że miedź stosuje się aby ekranować pole elektryczne i taki ekran łączy się z masą.

Blacha ekranuje pole elektromagnetyczne.

saczek_XTRM, 5 Lut 2008, 18:44

1) miedź wokół uzwojeń jest ekranem zarówno dla RF jak i pola elektromagnetycznego, ale słabo działa dla pól o niskich częstotliwościach..czyli np 50-60Hz

2) gdzieś wyczytałem, że podwójne ekranowanie jest bardzo efektywne - jeden ekran to miedź na uzwojeniach a drugi całkowicie odizolowany od pierwszego - np taka puszka powinna się tu sprawdzić - niemniej jednak było to w dokumentach dotyczących produkcji transformatorów opublikowanych przez samego producenta więc głowy za to bym nie dał;)

>kolmen,

bez urazy z tym Harmanem;),

Citation nie słyszałem i obawiam się, że obecny Harman ma się nijak do tego co kiedyś wychodziło spod tego brandu

To i ja wtrące swoje trzy grosze.... Mianowicie widzialem kiedyś , trafo z jakiegoś urządzenia poomiarowego były tam 3 ekrany pomiedzy uzwojeniami. Podobno (gdzieś to wyczytałem - chyba w którejś nocie Analog Devices) , że tylko takie rozwiązanie zapewnia skuteczne tlumienie RF z sieci.

artPaw, 6 Lut 2008, 18:13

>Wywalic trafo poza urządzenie, takie czy inne,

>W czym problem?

Ciekaw jestem jak sobie wyobrażasz wywalenie poza obudowę 6 transformatorów ? :))))

• 9 miesięcy później...

Przenosze pytanie z tematu DAC PCM 2702. Mianowicie stosując nieekranowane trafo PCB, bardzo małej mocy, zalane żywicą, można usłyszeć gorszą jakość dźięku z DAC'a w stosunku do trafa z toroidy.pl w wersji audio? Zastanawiam się czy opłaca się wybrać trafo za 75zł w stosunku do takich PCB za 30zł.

Wyniesienie trafa z dala od innych (wysokoczułych) układów pomoże tylko na brum 50 Hz i to tylko przenoszony polem magnetycznym. Pozostanie kwestia przenikania zakłóceń z sieci przez pojemności między uzwojeniami. Morris podał przykład z którym w mojej przeszłości pomiarowca wielokrotnie się zetknąłem. To prawda o tych 3 ekranach. W swoich najnowszych trafach do wzmacniaczy w aktywnych kolumnach (niestety musze je sam nawijać) zastosowałem tylko 1 ekran elektrostatyczny. Brakuje mi miejsca w oknie (toroidy).

Samo ekranowanie magnetyczne to blachy z miękkiego żelaza, jak masz to permaloj. Zdecydowanie najmniejsze rozproszenia maja trafa toroidalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.