Skocz do zawartości
IGNORED

IMPEDANCJA wzmaka, a kolumny

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Przykład:

Kolumny 4-8 Ohm

I dwa wzmaki podobnej klasy ale jeden od 4-16 Ohm, a drugi 8-16 Ohm.

Który wzmak lepiej je wysteruje??

Czy posiadając kolumny na których jest napisane 4-8 Ohm lepiej jest je podłączyć do wzmaka, który jest od 4 czy od 8 Ohm?

A może nie ma to żadnej różnicy?

Czy przy zakupie wzmaka lepiej wybierać ten, który napędzi kolumny od 4-16 Ohm, czy ten od 8-16 Ohm??

Rozumiem, że podłączenie kolumn 4 Ohm nie jest zalecane do wzmaków 8-16 Ohm??

https://www.audiostereo.pl/topic/39971-impedancja-wzmaka-a-kolumny/

Elac lubuje się w podawaniu impedancji swoich wyrobów jako 4 - 8 Ohm oznaczenia to chyba wprowadza w błąd bo nie można ich podłączać pod wzmaki 8 Ohmowe, bez sensu to oznaczenie a może o czymś nie wiem?

Kolumn 4 Ohmowych generalnie nie można podłączać do wzmacniaczy 8 - 16 Ohmowych bo w najlepszym przypadku będą grały źle lub zadziała zabezpieczenie i wyłączy się wzmacniacz, czarny scenariusz możesz dopowiedzieć sobie sam ;-)

Dlaczego Marantz tak nie lubi 4 Ohmowych kolumn?!

Podłączał ktoś pod PM-80 4 Ohmowe kolumny?

No własnie moje pytanie tez jest powiazane z Marantzem.

Mam Eltaxy 4-8 Ohm, a myslę o zakupie wzmaka Marantz PM-52, który ma tylko 8-16 więc nie wiem czy ten zestaw zagra ze sobą prawidłowo.

Najczęściej oznaczenie 4-8 ohm to próba zakamuflowania impedancji 4 ohm tak, by nie straszyć posiadaczy wzmacniaczy nieprzystosowanych do takiej impedancji, a raczej takich, które ją ledwo tolerują. Zazwyczaj i tak będą grały, może z nieco wyższymi zniekształceniami i trochę "lepszą" zamianą energii elektrycznej w ciepło. (Dopóki na wyższej głośności nie zadziała termik.)

Nie zagra raczej i jest to niebezpieczne dla wzmacniacza, a przynajmniej mocno niewskazane.

Kolumny 4-8 ohm to inaczej 4ohm z taką nierównomioernością, że moduł impedancji przechodzi w 8ohm na pewnym odcinku harakterystyki - lub odwrotnie. Co oznacza, że nie trzymają parametrów - dopuszczalny spadek impedencji znamionowej wynosi 20%, więc to na pewno nie jest 8ohm (8 ohm ale +/-50%, hehe).

też się zastanawiałem nad wpisem na tabliczce moich Elaców "Amplifier: 4-8om". Kolumny mają dolny spadek 3,6 albo nawet 3,2 oma (podane w instrukcji).

I pomyślałem, że to oznaczenie "4-8 om" wskazuje po prostu na wzmacniacze które mogą pracować z kolumnami o takiej impedancji (czyli 4 i 8 om, a więc od 8 om wzwyż raczej odpadają). Ale to jedynie moje próby "rozgryzienia owego "for amplifiers 4-8 om";).

A ja się nie przejmuję oznaczeniami impendancji i podłączam 4 Ohmowe głośniki do 8 Ohmowego wzmacniacza VA Mozart do Rotela) i gra jak ta lala. Wydaje mi się, że dobry wzmacniacz poradzi sobie z każdym głośnikiem. A diabolizowanie tego problemu to jest raczej tylko takie zabezpieczanie się producentów na wszelki wypadek. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość V-savage

(Konto usunięte)

clo2, 5 Lut 2008, 20:46

>I pomyślałem, że to oznaczenie "4-8 om" wskazuje po prostu na wzmacniacze które mogą pracować ...

Myslalem identycznie, ale po wpisach kolegow widac blad.A w ryczacych altusach podaja czasami 4-8ohm, a maja 8ohm.Napewno 4-8ohm to 4ohmowe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.