Skocz do zawartości
IGNORED

jaka listwa sieciowa?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Temat tu i ówdzie wałkowany. Mam pytanie o to czy ktoś używa/używał listw Furutecha? Jedna kosztuje 900zł, druga (lepsza, rozbudowana) 1700 ale z kablem sieciowym. Zastanawiam się czy jest sens - bo za te 1700 miałbym dwie listwy Supry z kabelkami....

https://www.audiostereo.pl/topic/39997-jaka-listwa-sieciowa/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam tego droższego Furutecha.

Nie bawiłem się w porównania - lepiej czy gorzej z listwą czy bez.

Jedno tylko co zauważyłem to to że wpięcie mojego pc-grajka w listwę istotnie poprawiło sposób prezentacji jeżeli idzie o średnicę i ilość basu.

Furutecha nabyłem przy okazji hurtowyc zakupów w RCM-ie tak dla świętego spokoju.

Mam droższą listwę. Tańsza nie ma elementów filtracji i 6 łącznie gniazd. W droższej jest podział na część filtrowaną o mniejszej obciążalności (4 gniazda) i niefiltrowaną o większej (sekcja do pre 2 gniazda i sekcja do końcówek mocy 2 gniazda).

Co do poprawy to najefektywniej działa część dla źródeł. Mam podobne spostrzeżenia co Rochu przy źródle - komputerze. Przede wszystkim średnica - lepsza barwa i troszkę czystsze wysokie z moim Meridianem i Croftem.

Pozdrawiam Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Witam,

miałem okazję "słuchać" listwy Furutech TP 609E. Oceniam ją bardzo wysoko, z całą pewnością zmienia brzmienie na lepsze. Może to nazbyt ogólne stwierdzenie, ale taką mam ogólną ocenę. Kolega "ZYZIO" zastanawia się co ma w sobie za 4.000 zł - bez kabla dodam od siebie. :-) Odpowiedź - prawie nic, tak wynika ze schematu na :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-2006.pdf

I tu jest właśnie sekret najlepszych produktów tego segmentu - Fadel Art, Shunyata i pozwolę sobie dodać jeszcze polskiego producenta Enerr. Moim zdaniem kluczowe w tej kwestii jest:

1. wykonanie optymalnej obudowy - Furutech ma ponad 2,5 kg i widać, że to solidne aluminium, pomyślano nawet o kolcach

2. gniazdka - rzeczywiście doskonała jakość, rodowane styki w Furutech

3. gniazdko połączenia z kablem, równie perfekcyjne

4. standard połączeń wewnętrznych

Czy to wszystko warte jest tych pieniędzy, oto jest pytanie. Każdy z nas musi sobie sam na to odpowiedzieć, zwłaszcza w kontekście posiadanych zestawów audio, instalacji elektrycznej, czy też gniazdek jakie mamy na jej końcu, nawet bezpieczników. W mojej ocenie jeżeli chcemy osiągnąć zmiany, i oczywiście wierzymy, że prąd ma wpływ na to co słyszymy, to należy zacząć od początku:

bezpiecznik - a co tam, zrobimy darmową reklamę mojemu znajomemu, rzetelny i uczciwy sprzedawca :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kabel zasilający dostępny w Polsce Lapp Kabel jest w rozsądnych cenach i z całą pewnością zaawansowany audiofil przeżyje zakup

gniazdko - tu też nie ma co żałować, nawet jak kosztuje 200-400 zł Furutecha, bo chyba lepszego nie znajdziemy

na końcu, to co nas tak frapuje i ożywia w dyskusjach - listwy i kable.

Może i nie jest to oszczędne rozwiązanie, ale jak z przekąsem powtórzę, wierzymy w magię prądu, to na prosty rozum, wszystko w tym torze zasilania musi mieć wpływ na siebie.

Proszę zwrócić uwagę, że najlepiej oceniane listwy, to po prostu kilka gniazdek połączonych ze sobą. Kosztują od tych 4.000 zł do kilkunastu tysięcy. Tyle te wszystkie w/w rzeczy są warte, ile my klienci za nie zapłacimy. A płacimy, i to sporo.

Pozdrawiam

Wiktor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Viktor w sumie niczego nie napisał.

Pozytywnie i zajadle o doskonalym brzmieniu kabli piszą mlodzi ludzie, żeby przyjęto ich do "klubu".....

A konkretnie to po pierwsze, majac drogi sprzet wypada go postawic na odpowiednim stoliku i podpiąć odpowiednimi kabelkami i do odpowiednieo kosztujacej listwy. Inaczej to byłoby tak jak z tymi co sprowadzaja powypadkowe zachodnie auta, a potem nie stać ich na zimowe opony- obciach.

Po drugie jeśli ktos jest prawdziwym audiofilem, to nie musi juz myslec o takich pierdołach. W tym audiofilskim swiecie nie mozna podłączać potężnych wzmacniaczy przez listwy, stad te właśnie wspominane 2 gniazda bezpośrednie, nie filtrowane. Odtwarzaczy równierz nie wolno filtrować bo zasłaniaja dźwięk itp. itd. Jak widzicie zdania są podzielone więc lepiej posłuchac samemu, zamiast obrażać się wzajemnie i zajmowac z góry upatrzine pozycje.

Ja mam listwę Gigawatt PF-2, 6 gniazd filtrowanych. Układy i filtracje podobno jak w kondycjonerach. W każdym razie robi swoje znakomicie, bo poprawa brzmienia w zasadzie nie ma co pisać.. w każdym aspekcie. Mnie kopara opadła jak ją podłaczyłem. Ciężka i solidna.

Fotki z Audio Szoł. Pozdrowienia Paradox

Ukryta Zawartość

post-6860-100001021 1202471358_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam chetnie zakupilbym jakas listwe z tym ,ze u mnie budzet ograniczony zastanawialem sie nad Supra MD-06 MK II, ale ostatnio znalazlem cos takiego jak na fotce najprostszy model PF 30 ok 650 zł. I jak widac stosuja to rowniez ze sprzetem hi-fi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Model na zdjeciach PF 40 1250 zł

To filtr firmy Belkin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dziale Power Protection/ Kino Domowe

Ukryta Zawartość

Nie ma pojecia czy to kondycjoner czy listwa jak zwal tak zwal ciekaw jestem tego urzadzenia mysalem , ze moze sie ktos styknal.

Tu jest szerszy opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu byłem posiadaczem listwy SUN LEISTE, porządnie wykonana, w miarę przystępna cenowo a brzmieniowo zmiany jakie wnosiła słychać było szczególnie w dole pasma, oczywiście in plus.

Posiada kabel zamontowany na stałe ale o dobrej jakości, żadna tam sznurówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Twojej wypoeidzi wnioskuje ,ze miales mozliwosc testowania wyzej wymienionego Belkina.

Przy Sun Audio solidniej wyglada Supra MD-06 MK II, ale wiadomo wyglad to nie wszystko. Czy ta SunAudio jest aluminiwa czy to plastik?

Juz znalazlem informacje o niej rzeczywiscie godna rozwazenia. Nawet w dobrej cenie mozna dostac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obecnie uzywam takiego wyanlazku aluminiwoa obudowa kabel neistety na stale zamontowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, przepraszam, że się wtrącam w temat.

Ale z tego co widzę, to mówicie, że listwa ma jakiś wpływ na dźwięk?

Możecie mi wyjaśnić jakim sposobem?

Czym te listwy się różnią od takich za powiedzmy 50 zł?

... przecież przepływającego prądu nie zmienią....

Poza tym, w jednym (listwa za 50) i drugim przypadku (listwa za 1k), mamy ten sam prąd z takiego samego gniazdka :E

gniazdko w ścianie ma wpływ na brzmienie też?

Jest jakieś fizyczne wytłumaczenie na to?

Pozdrawiam.

PS: Post nie ma na celu ubliżanie komukolwiek, lekka nutka ironii, uprzejmie proszę nie pastwić się nade mną / moją niewiedzą... :)

Ja osobiście listwy dzielę na te które psują dzwiek i takie które nie psują dzwięku. Te które tego nie robią lub w stopniu niemal nie słyszalnym prócz rozdzielania napięcia na wiekszą ilość gniazd niczego w środku nie zawierają. Nie warto więc ponosić koszta za "złudzenie" poprawy. Dobrym urządzeniom poza solidnym i wykonanym z czystego materiału kabla sieciowego nic do szczęścia nie jest potrzebne.

p_rafal>

widzisz, wyjaśnienia nie ma, albo jest skrzętnie ukryte i raz na jakiś czas wychodzi nowa dyskusja "antykablarzy" z "kablarzami", często na noże i inwektywy ;-)

Problem polega na tym, że sieciówki naprawdę słychać, choć skala zmian jest najczęściej mała lub bardzo mała, nieadekwatna do ceny. Ale też czasami... jest niesamowita.

Też bym nie uwierzył, jak bym nie posłuchał raz Enerr`a. I po takim wpływie / zmianie dźwięku, jestem skłonny uwierzyć w opowieści ludzi o wpływie kabli Ansae itp. Wart tych pieniedzy jeżeli się je ma.

Listwy podchodzą pod tą samą kategorię.

Ponieważ jednak nie mialem jeszcze okazji usłyszeć listwy "z pozytywnym wpływem" (bo nie miałem okazji, anie dlatego że słuchałem i nie słyszałem), to zamówiłem sobie Sonus Olivę, za 400 zł z przesyłką dostałęm solidny aluminiowy klocek i dołączonym na stałe kablem 3m długości, zrobionym z 3 drutów "instalacyjnych" (2,5 mm2) w standardowej izolacji, zaekranowane taśmą miedzianą i estetycznym oplotem.

Zamówiłem nie dlatego, że ma to niby "poprawiać" dźwięk. Na taką mnie nie stać, a i przed zakupem sprawdził bym czy aby na pewno poprawia, czy tylko "trochę zmienia" i ksoztuje > 1 tyś zł, więc pewnie "gra"... ;-)

Za to wygoda w ustawieniu sprzętu w dowolnym miejscu pokoju, uniezależnienie od ustawienia gniazdek, możliwość zmiany polaryzacji (wtyki Shuko) - po prostu przydatny gadżet, jak kombinerki w domu.

Natomiast muszę powiedzieć, że nawet ta listwa (a w zasadzie długi kabel), wniosły silną sygnaturę zanim się nie "wygrzało" - dźwięk był pokryty trzaskiem (inaczej tego opisać nie potrafię). Teraz już jest ok, po prostu gra.

Za to z kabelkiem Enerr Blue usłyszałem tyle mlasków, przełknięć śliny na płytach Jopek że już nigdy później, a np. Kaliber 44 (Psychodela), słychać było jak chłopaki tracą oddech na końcu frazy. Rzeczy dostały "faktury" i obecności. Nie pisałbym gdybym nie był przekonany, że to nie było złudzenie ani "psychoakustyka".

Ten sprzecik Belkina to zywcajna porzadna listwa. Mam taka tylko ze jeden z jajwyzszych modeli, Adam autor watku zreszta tez:)..w Polsce cena jest 2400 ale do dostania na allegro za 700 zl:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.