Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana kanałów SPDIF + Yamaha RX-V659

tomaszna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że mam wiele nagrań w postaci plików (flak-i i inne formaty bezstratne) to podłączyłem PC-ta z amplitunerem poprzez wejście koaksjalne.

Słucham głównie muzyki i gdy ostatnio właczyłem sobie koncert DVD ze zdumieniem stwierdziłem że mam zamienione kanały. No i małe wnerwienie gdy perkusja na ekranie po lewej a dźwiek po prawej. Od razu porównałem czy zamienia kanały stereo w porównaniu z CD-kiem i niestety tak.

Po wielu próbach (zmiana karty dźwiękowej, reinstalacja systemu, zmiana sterowników) wychodzi na to że dekoder w amplitunerze zamienia kanały. Poprzednio komputer podłączony do dekodera zestawu głośnikowego nie sprwaiał problemów.

Czy ktoś już miał taki przypadek?

System XP, karta SB Audigy LS lub AC97 na płycie.

Pozdrawiam

Tomek

???????

To jest jakiś fenomen ;) Nigdy nie słyszałem o takim przypadku...

Masz z pewnością w sterownikach karty możliwość sprawdzenia (za pomocą szumów testowych) kanałów. Przeprowadź ten test. Jak będzie odwrotnie, to sprawdź też na słuchawkach podłączonych do amplitunera.

A jak wygląda odtwarzanie dźwięku multi-channel, czyli Dolby Digital i dts?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> marooned

Niby tymczasowo można coś tam przełączyć, żeby było "dobrze". Ale sam fakt jest bynajmniej dziwny. Nigdy nie słyszałem o odbiorniku spdif czy też DAC-u, który sam z siebie zamieniałby kanały (jest to w ogóle możliwe?). Być może jest tak, że kable głośnikowe kolumn są zamienione (czyli interkonekty CD też)...

-> tomaszna

A jak wygląda sytuacja na podłączonym cyfrowo do amplitunera odtwarzaczu DVD?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Niestety nie posiadam DVD i dlatego korzystam z PC-ta.

Chwilowo jestem poza domem.

Dziś wieczorem spróbuję podłączyć CD-ka przez z coaxial i sprawdzić czy dzieje się to samo.

Testy głośników na PC z poziomu sterowników pokazują że amplituner odkodowuje odwrotnie.

Znacie jakieś drivery zamieniające kanały?

"Dziś wieczorem spróbuję podłączyć CD-ka przez z coaxial i sprawdzić czy dzieje się to samo."

Tak będzie najlepiej.

"Testy głośników na PC z poziomu sterowników pokazują że amplituner odkodowuje odwrotnie."

Sorry, ale nie wydaje mi się to możliwe, żeby amplituner (sprawny) zamieniał kanały. Dla pewności sprawdź kabelki głośnikowe i odpal szumy testowe na amplitunerze.

No i wszystko się wyjaśniło.

Zacząłem zgodnie z poradą od testu szumów na głośniki (dlaczego rzeczy oczywiste najczęściej sprawdzamy na końcu?) i szybko wyszło że przednie były podłączone odwrotnie !!!

Na dodatek przewody były wpięte tak niechlujnie że niewiele brakowało do nieszczęścia.

Szybkie "dochodzenie" w domu i już znam przyczynę "usterki".

Oczywiście konsekwencje zostaną wyciągnięte.

Nedj - dzięki za pomoc - dziś zasnę dużo spokojniej :).

Pozdrawiam

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.