Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do pokoju 35m2 do max 3 kzł

giziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po prawie miesięcznych pertraktacjach z żoną:). dostałem pozwolenie na zakup nowych kolumn.

Ponieważ nie posiadam gotówki - będzie to zakup na raty, więc rynek wtórny odpada.

Sprzęt z którym maja one grać to - wzmacniacz Onkyo Integra 8470, Cd Sony CDP-XE700 z opcją zmiany w przyszłości lub wstawienia Stelmacha. Kable - procab ls25, interkonekt Klotz IY106.

Pokój ma lekko ponad 35 m2 - ściany 4,2X8,4 m lekko "goły" - dopiero meblowany. Kolumny będą stały na krótszej ścianie. Nie ma problemu z ich osunięciem nawet metr od ściany.

Muza której słucham to różne odmiany progresywnego rocka z Pink Floyd na czele. Yes, King Crimson, Marillion i te klimaty.

Nie zależy mi na super głośności ponieważ muzyki słucham gdy rodzina przebywa w domu i wieczorem dlatego też chciałbym żeby były one dynamiczne na niskim poziomie głośności. Lubię dynamiczny impulsywny bas i chciałbym czuć przyjemność ze słuchania muzyki którą lubię. Od czasu do czasu gdy jestem sam w domu oczywiście lubię przywalić i dobrze by było gdyby się wtedy nie gubiły. Oczywiście jak zwykle potrzeby duże a kasy mało ale może z Waszą pomocą coś uda mi się znaleźć. Nie jestem audiofilem - lubię słuchać muzyki. Nie mam też za bardzo możliwości odsłuchu większości modeli ponieważ w mojej okolicy bida pod tym względem.

Modele które leżą w kręgu mojego zainteresowania (po lekturze forum) to:

1. Dali CONCEPT 8

2. Dali Ikon 6 - trochę powyżej budżetu ale może się uda jakby co

3. Paradigm Monitor 9 v.5 -tak samo

4. Wharfedale Pacific Evolution 30

5. Klipsch F-3

6. Klipsch RF-62 - nie ukrywam, że klipsche podobają mi się bardzo wizualnie

7. Wharfedale Diamond 9.6

Pomóżcie ograniczyć mi tą listę do dwóch trzech a może jednej zdecydowanej pozycji lub pokierujcie na inne tory.

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Dynaudio audience 52se

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak sie sprawią z tym wzmaczniaczem ale dzwiek full wypas.

Ukryta Zawartość

W moim pokoju to by ich nawet widać nie było.

Strasznie podobają mi się te klipsche. Ponoć bardzo fajnie sie ich słucha już na niskim poziomie głośności i mój wzmak chyba by sobie z nimi spokojnie poradził. Nie wiem które lepiej poradziły by sobie w stereo F-3 czy RF-62.

do rocka polecam ci jbl northridge e90, kupisz je grubo poniżej 3 tys, w tej muzie to idealne kolumny, żywe dynamiczne, z wykopem, sam je mam od dłuższego czasu i są super, jak będziesz miał pytania o szczegóły to pisz śmiało

Myślałem jakiś czas o jbl es90, ale jakoś po studiowaniu tego forum przypasowałem. Klipsch to też amerykański dźwięk tyle, że ponoć dają coś więcej niż jbl. Oprócz kopa jeszcze scenę i przestrzeń.

Heco celan jak najardziej maja promocje w elcoexim'ie

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>W moim pokoju to by ich nawet widać nie było

Wlasnie o to chodzi zeby kolumn nie bylo widac wkoncu liczy sie dzwiek a nie czy sa duze czy male

wazne zeby kolumny znikly dla sluchacza a dynaudio to potrafi osiągnać.

zdecydowanie podłogówki do takiego metrażu, małe kolumny nie nagłośnią tak dużego pomieszczenia nie oszukujmy się, radzę ci posłuchać tych e90, bo to nie tylko wykop ale scena też jest ok, włącz sobie ścianę floydów na nich to zobaczysz jaka moc i przestrzeń popłynie ale to już twój wybór

w pelni sie zgadzam z przedmowca, do takiego pomieszczenia tylko podłogowki i jesli dysponujesz kwota do 3 tys to takze radze posłuchac JBL-a ale bardziej z serii Studio L880. Masz potezny wzmacniacz ktory spokojnie je pociagnie, bo potrzebuja one duza pradu by wlasciwie zagraly. Ja mam E80 plus Integre A-8850 na 18m2 i to jest troche "przerost formy nad trescia":) bo gdy zaczynaja tak naprawde grac, rozwijać skrzydła na 1/4 mocy to konczy sie zabawa potencjometrem (mieszkam w bloku).

Twoje propozycje nie sa złe ale jak bys chcial troche bardziej poszalec to sprobuj cos sprawdzonego=JBL...

radark, 10 Lut 2008, 14:38

>zdecydowanie podłogówki do takiego metrażu, małe kolumny nie nagłośnią tak dużego pomieszczenia nie

>oszukujmy się, radzę ci posłuchać tych e90, bo to nie tylko wykop ale scena też jest ok, włącz sobie

>ścianę floydów na nich to zobaczysz jaka moc i przestrzeń popłynie ale to już twój wybór

weź chłopie przestań wciskać ludziom ten syf, toż to ani tak potężne nie jest (tylko z wyglądu wielkie) jak mówisz ani nawet przeciętnie nie gra

a co do dynamiki i wykopu które tak zachwalasz to chociażby np wymienione wyżej Klipsche czy Paradigm 9v5 biją je pod tym względem na głowe...

co do JBL Studio - to tylko taka "ugrzeczniona" wersja serii E z ciut lepszą górą i przestrzenią, obydwiema seriami radze nie zawracać sobie głowy, może inne, wyższe modele JBLa grają lepiej

Jbl chyba nadają się tylko do głośnego słuchania. Ja w 80% słucham jednak dosyć cicho. Dlatego szukam kolumn które zachowują dynamikę przy takim słuchaniu i muzyce którą preferuję, dlatego rozważam silnie wybór pomiędzy Klipschami a Paradigmem. Może jest ktoś kto posiada klipsche. Strasznie jak pisałem podobają mi się wizualnie.

Wzmak jest dosyć mocny - poradzi sobie - parametry to: moc znamionowa (RMS)

2X115 WATT 8 OHM | 2X150 4 OHM DYNAMICZNA 2X160 W 8 OHM | 2x225 w 4 ohm POBóR MOCY 360 WATT. W środku dwa transformatory, kondensatory NICHICONA wielkości literetek oraz osiem sztuk SANKEN'ów

don 111, możesz mieć swoje zdanie ok, ale się tak nie nakręcaj, bo wielu ludzi ma inne zdanie na temat jbl,

co do wyboru kolumn to mogę powiedzieć że należy z tym uważać szczególnie jeśli chodzi o stary rock progresywny, miałem kilka modeli dużo droższych tzw audiofilskich i sorki ale takiej muzy nie da się na tym słuchać, płyty sobie obrastały w kurz i zdecydowałem się na kolumny które dociągają każde nagranie do granic słuchalności, paradigm słuchałem kiedyś monitor 9 i 11, nie twierdze że są złe ale jednak starych płyt się nie dało na nich słuchać

Jesli mialby to byc Dynaudio to przynajmniej 62 choc i te nie wiem czy nie beda za male do pkmieszczenia o pow.35 m2

Cena lekko przekracza budzet ale mysle , ze do zaakceptowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

don111

"weź chłopie przestań wciskać ludziom ten syf....

co do JBL Studio - to tylko taka "ugrzeczniona" wersja serii E z ciut lepszą górą i przestrzenią...."

bez urazy...wypisujesz jakies dyrdymały i sam sobie zaprzeczasz, słuchałes moze tych modeli w markecie na amplitunerze albo za duzo naczytales sie bzdur na tym forum, a ja bede w kolko powtarzal ze JBl gra ale tylko zasilany konkretnym piecem i to jest ich głowny "mankament". Moze inne konstrukcje nie sa tak wymagajace i pokazuja "pazura" podpiete pod amplituner, JBL nie.

To fakt, nie nadaja sie do cichego słuchania...

czodaboy, 10 Lut 2008, 19:59

>To fakt, nie nadaja sie do cichego słuchania...

To na kant grzybka takie kolumny :)

Czodaboy nie zrozum mnie źle, ale dobre kolumny powinny grać pełnym dźwiękiem już przy niewielkim wysterowaniu... inaczej to tylko się do dyskoteki nadają.

Do takiego grania wez tez pod uwagę Visatony AL170 z ceramicznym wysokotonowcem.Dobrze grające podłogówki z niskoschodzącym basem,dobrą przestrzenią,potrafiące grać i cicho i głośno.Porządnie wykonane skrzynki w naturalnym fornirze.Jak podają na stronie kolor obudów można sobie wybrać samemu,żeby pasowały np.do mebli.

zoltar7

wszystko zalezy od przeznaczenia. Gdybym szukał czegos do suptelnego, spokojnego grania słuchajac klasyki, wokali itp to na JBL-a bym nawet nie spojrzał. To nie o to chodzi ze nie da sie słuchac cicho tych kolumn ale nie pokazuja tego na co je stac w przypadku wiekszego wysterowania. Efekt jest taki ze im wyzszy poziom glosnosci tym one bardziej sie "rozkrecają". Ponoc nikomu jeszcze nie udało sie ich przesterowac:)

w kazdym razie szukam godziwego nastepcy moich E80 ale szczerze mowiac jak na razie nie znalazlem nic co byloby warte doplaty kilku stowek...

czodaboy, 10 Lut 2008, 19:59

>don111

>"weź chłopie przestań wciskać ludziom ten syf....

>co do JBL Studio - to tylko taka "ugrzeczniona" wersja serii E z ciut lepszą górą i

>przestrzenią...."

>

>bez urazy...wypisujesz jakies dyrdymały i sam sobie zaprzeczasz, słuchałes moze tych modeli w

>markecie na amplitunerze albo za duzo naczytales sie bzdur na tym forum, a ja bede w kolko powtarzal

>ze JBl gra ale tylko zasilany konkretnym piecem i to jest ich głowny "mankament". Moze inne

>konstrukcje nie sa tak wymagajace i pokazuja "pazura" podpiete pod amplituner, JBL nie.

guzik wiesz na czym słuchałem więc nie wypisuj swoich uwag bazując na domysłach....

z tego co zauważyłem to większość posiadaczy JBL (zwłaszcza tych z serii E) z uporem maniaka próbuje tutaj przekonać każdego jakie to te kolumny są wspaniałe, wy chyba próbujecie pocieszać samych siebie po tym "udanym" zakupie :D

teraz to obraziles szanowanych uzytkownikow tego forum i posiadaczy produktow JBL-a

niekazdy ma mozliwosc zaplacenia kwoty rzedu np 3tys zł za zestaw glosnikow z zamiarem uzyskania porzadanego efektu, czasami sie to udaje mniejszym kosztem i kazdego trzeba w tej kwestii uszanowac.

zapewne twoj zestaw jest dla ciebie optymalny a jak nie to kup sobie cos dwa razy drozszego to bedziesz mogl krytykowac decyzje szerszego grona osob na forum, wtedy to dopiero JBl to bedzie "syf".....

tytuł tego tematu "kolumny do 3k", a teraz zastanów się czy jest sens wpieprzać się tutaj z JBLami

a swoje zachwyty nad tym jak głośno te kolumny potrafią zagrać bez przesterowania weź przenieś do wątku o Altusach czy jakichś Audiomega...

nie uwarzam ze sie "wpieprzyłem" bezpodstawnie w temat z JBL-ami i moja propozycja do autora watku tyczyla sie modelu Studio L880 (koszt ok 3tys zł) jako ciekawsza opcja "syfiastych" E90, wiec zanim dalej bedziesz prawił swoje farmazony to poczytaj uwazniej o czym mowa...

Po co te głupie kłótnie, ja W.Sz. Panów pogodzę. Moim skromnym zdaniem porządne kolumny do pokoju 25-30 m kw. to wydatek min. 8-12 zł i od tego pułapu należy zaczynać :P

Takim przykładem dobrych kolumn dla mnie pozostaną obecnie już nie produkowane np. Jamo Concerto 11 :))

ps. oczywiście można taniej np. kupić używane, albo zrobić sobie samemu czyli DIYa.

czodaboy, 10 Lut 2008, 22:53

>nie uwarzam ze sie "wpieprzyłem" bezpodstawnie w temat z JBL-ami i moja propozycja do autora watku

>tyczyla sie modelu Studio L880 (koszt ok 3tys zł) jako ciekawsza opcja "syfiastych" E90, wiec zanim

>dalej bedziesz prawił swoje farmazony to poczytaj uwazniej o czym mowa...

no ok, niech Ci będzie, na tle takich E90 może to być ciekawa propozycja...

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa odnośnie Klipscha. Są w nim dwa głosniki niskotonowe 165 mm i wysokotonowiec 25,4 mm. Nie ma średniotonowca. Właśnie - jak on sobie radzi w tym zakresie. Czy bardziej jest zalecany do kina niz stereo, a do stereo lepsze będą Paradigmy. Czy Klipsch to tylko bas i nic więcej??

Ja w swoich 35m2 gram na Heybrook HB4 i przyznam, że w taki metraz wpisują doskonale. I gdyby tylko mój wzmacniacz, którego zakupiłem tylko z sentymentu miał wiekszą moc, to niczego do pełni szczęścia nie potrzebowałbym. A potwiedzam powyśzy wpis na podstawie krótkiego odsłuchu swoich HB4 z lampwymi Omakami oraz nieco dłuższym odsłuchem z integrą Onkyo (chyba A-8360). Kupując HB4 trzeba mieć jednak świadomość, że są to kolumny dla lubiących określony charakter, bo ich pasmo przesunięte jest raczej w kierunku niskich częśtotliwości (konkluzja testu w Hi-Fi brzmiała "Potężne basisko" i w pełni ja potwierdzam) dlatego w ciepło grającymi wzmacniaczami wrażliwi moga utyskiwać nad niedostatkiem "wysokich" ale myślę, że z ostrzejszym ampli może być ciekawie.

Luxmany i winyle 

giziu

o tym jaką rolę spełnia głosnik decyduje częstotliwość podziału, pewnie te klipsche to konstukcje typowo 2 - drożne i te głośniki 16,5cm spełniają rolę nisko/średnio tonowych i wszystko jest ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.