Skocz do zawartości
IGNORED

Falujący krążek CD?

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem właśnie odtwarzacz Pioneera z mechanizmem Stable Platter i widokiem na kręcący się krążek. Zawsze myślałem, że krążki i mechanizm są idealnie wyważone i nie mo mowy o jakimkowiek falowaniu CD. No i... trochę się zdziwiłem, kiedy zobaczyłem, że właściwie każdy krążek niezlaeżnie od produkcji i od tego czy tłoczony czy wypalany faluje z amplitudą... żeby nie przesadzić... około 1-2mm... Czy to jest normane zjawisko czy może z napedędem jest coś nie tak?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/40124-faluj%C4%85cy-kr%C4%85%C5%BCek-cd/

Jeśli w czasie odtwarzania CD sam nie przekłada się na plecy, to wszystko powinno być OK.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>opteron

Ja u siebie falowanie też zauważyłem. Czy w starszych cd pod wpływem eksploatacji dochodzi do skrzywienia ośki lub wystąpienia luzów powodujących falowanie i czy można przypuszczać, że jak cd opuszczał fabrykęto takiego falowania nie było?

W PD95 i 75 nie ma mowy o zadnym falowaniu...;)

a w pozostalych zalezy od wykonania mechaniki ale w szczegolnosci za falowanie moze odpowiadac odksztalcona czarna podkladka pod plyte lub moze jakies paproszki ktore przez lata dostaly sie i przykleily pod ta czarna podkladke (ona jest lekko klejaca co powinno ja dobrze trzymac na aluminiowym talerzyku) ;)

Delikatnie może i nie (pewnie nikt nie wyważa dynamicznie napędów ze względu na bardzo małe masy wirujące i prędkości obrotowe). Niemniej jednak 1mm to wg mnie o wiele za dużo. Jak Ci się wydaje soczewka automatycznie dostosowuje odległość od CD?

folab, tak produkuje się specjalnie skrzywione ośki aby wszyscy się zastanawiali "po co".

Fakt zjawisku występuje dość często ale takie z fabryki nie wyszło, a że obroty płyty sa stosunkowo niewielkie oraz szybkość działania optyki jest wystarczająca to nikt się tym nie przejmuje bo działa.

Kilka razy jak wymieniałem napędy w cedekach to w nowych nigdy nie było śladu falowania, chyba że płyta krzywa była...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nikt z Was nie oglądał dokładnie jak siedzą ciężkie magnetyczne krążki dociskowe toż to mało który z nich jest idealnie centrowany-poruszajcie sobie po założeniu w poziomie, toż to i milimetr sobie goni na boki a masa jest na pewno wyższa niż nieustalona masa samego krążka Cd, wibracje mogą być większe i wpływać na jitter.no ale ktoś zauważył obroty do 500/minutę to mało żeby układ się mocno wzbudzał, Woda drąży skałę,tak że z wiekiem napedu będzie dźwięk coraz gorszy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

folab, 13 Lut 2008, 15:26

>bzdury faluje w cd za 10 000 zł, widziałeś jak chodzi pionier rozebrany,czy tylko domyslasz się>

folab ''byzyduryyyy'' to piszesz ty kolego ;) miales kiedys w rekach szuflade od 95 lub 75 czy tylko domyslasz sie???? wiesz jak jest wykonana, z jakich materjalow i jaka ma wage? widziales odwaznik pod talezem w 95/75 czy dalej domyslasz sie??? a moze przyslac ci zdjecie?????

Chyba ze ty uzywasz cd-kow ktore sa ''zwichrowane'' bo ja takie g... to omijam szerokim lukiem a zadna szanujaca sie firma fonograficzna nie sprzedaje ''chodzacych'' w pionie plyt chyba ze sie plytke wlozy do byle g... napedu gdzie plyta ''wisi'' w powietrzu to wtedy widac roznice golym okiem nawet w ''hajendzie'' za 10tys zl jak ma np. cdm9 lub 12 i tym podobne wynalazki w srodku ;) tyle

folab, 13 Lut 2008, 18:12

>MIałem pioniera 705 czy jakoś tak ,płyte wsadzało sie odwrotną strona,nie zaglądałem jak

>pracuje,pwenie masz racje.

Oki ;) no problemo ;)o to mi wlasnie chodzilo ze mechanizm w pioneerach serii 5xx/6xx/7xx/8xx/9xx jest niemalze ten sam z drobnymi roznicami np.roznia sie typem glowic laserowych ale w porownaniu do mechanizmu PD95/75 dzieli je po prostu technologiczna przepaść np. zamiast wszechobecnego silniczka napędu płyty w mechanice 95/75 masz normalne DC SERVO konstrukcja rodem z magnetowidów, silnik napędu lasera to silnik liniowy na poduszce magnetycznej ;)

niemniej jednak mechanizmy serii 5xx/6xx/7xx/8xx/9xx są wciąż w czołówce bo przecież WADIA by do swoich transportów byle czego nie włożyła więc dostali ''permission'' od pionieera na zastosowanie wlasnie takich mechanizmow np. w ''830'' ;)

ostatnie zdjecie dla porownania jak wyglada mechanika 95/75 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17546-100000429 1202927212_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mechanika PD95/75 coś nie weszła więc jeszcze raz;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja dziś patrzyłem w rotelu 971 na obracającą płytę i nie faluje (albo tak niewiele, że można to w ogóle zignorować). napęd to chyba (mój domysł) tam sonego i nie żaden drogi. Ale w 2 innych cd jak patrzyłem falowała. A konstrukcja tych napędów praktycznie taka sama (w przeciwieństwie do niektórych nap. Pioneera). Ale skoro folab cd działa to nie ma sobie co głowy łamać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.