Skocz do zawartości
IGNORED

Record clamp ( docisk gramofonowy )

piotrekguc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie ,czy 600 gram to aby nie za dużo do Pro-jecta RPM 1.

Ogólnie model który posiadam jest bardzo lekki ,myślę ,że taki docisk może go dociąży .Zakładając iż teoria "...cięższe gra lepiej" jest zgodna z prawdą to takie rozwiązanie powinno - przynajmniej w teorii sie sprawdzić.

Jestem ciekawy co o tym myślicie .

https://www.audiostereo.pl/topic/40146-record-clamp-docisk-gramofonowy/

Od dawna nosze się z zamiarem nabycia takiego docisku .Clearaudio sprzedaje bardzo fajne konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydatek do przełknięcia ,jeśli chcesz mogę zamówić dwie sztuki i podzielimy się kosztami transportu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - większy wybór i anglojęzyczne.

Napisz na priv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno nabyłam gramofonik ,więc z chęcią zapisze się na listę.Z linków wstawionych przez Krzysia wyczytałam ,że dociski clearaudio mają 370 gram.Na allegro jest docisk 600 gram ,chyba ten o którym pisze Piotrek. Ma jeszcze wagę do ustawienia poziomu ,nie wiem czy to nie lepszy wybór .I na miejscu.

Szkoda takich pieniędzy na te ustrojstwa. Trzeba najpierw sprawdzić jak to wpływa na obroty silnika, jaki jest kształt środka talerza i gumy dociskowej. Jeżeli jest wgłbienie to docisk wgniecie płytę w jej części

środkowej. Przede wszystkim docisk nie powinien być magnesem. Chyba wiadomo o co chodzi.

Mi nie szkoda pieniędzy.

Wpływ obrotów był już przerabiany w innym wątku o docisku.Przeczytałem uważnie ,docisk nie powoduje obniżenia (zwolnienia obrotów) ,więc tego aspektu nie biorę pod uwagę .

Co się tyczy wgłębienia o którym piszesz to chyba problem starszych konstrukcji i występuje tylko w gumowych matach. Takie konstrukcje kosztują tyle co docisk więc właściciele takich gramofonów nie zaprzątają sobie głowy dociskiem nazywając go (voodoo).Nie mam też problemów z miękkim zawieszeniem o których czytałem .Żywotność paska napędowego jest też sprawą elementarną gdyż do mojego modelu to wydatek 10 złotych.

Chyba sam sobie odpowiedziałem...

Pickering robi też coś fajnego trzyma się to za sam szczyt ośki do centrowania płyty i dociska winyla, no i przy okazji ma masę :) wydatek coś ok 30parę EU

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam krążek "samodział" roboty, cięzki 800 g z mosiądzu. Kosztował mnie 120 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi sprzedali docisk Pro-jecta, ok. 800g, za 120 zł, bo kupowalem gramofon (cennikowo docisk kosztuje 160 zł).

nie zauwazam spowolnienia obrotów ani innych przykrych efektów

pozdr - Krzysiek

Jeśli chodzi o moją skromną osobę ,chciałbym żeby taki docisk pełnił także role estetyczną .Niestety dociski Pro-jecta mówiąc ogólnie są skromne.Nie tego szukam i na pewno nie zapłaciłbym 160 zł za kawałek czarnego metalu z otworem.Dlatego bez większego zastanowienia zapłacę za docisk na który będę mógł patrzeć bez grymasu .

Oczywiście zdaje sobie sprawę z roli jaką powinien spełniać record clamp ,ale nie piszcie że w tym przypadku designe jest bez znaczenia.

Wczoraj pooglądałem zdjęcia z wystaw audio na których pojawiały sie gramofony.

Pozwole sobie zamieścić parę zdjęć moich faworytów.

Ukryta Zawartość

post-18188-100000377 1202976762_thumb.jpg

post-18188-100000378 1202976762_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda zawsze zwycięża. Producenci tych "dyngsów" zrozumieli, że mają one czemuś służyć i cieszyć chociaż oko.

Jest wiele innych i być może piękniejszych, ale to jest kwestia gustu, a nim się nie dyskutuje, tak jak o faktach.

Pozdrawiam i postaram się wysłać linka w tej sprawie.

Moja propozycja to docisk dyskretny i lekki. Cleverclamp w cenie 17Euro. Nie obciąża łożyska (ciężkie jednak obciążają). Zaciska się na osi talerza. Założony z wyczuciem nie wygina płyt.

Można obejrzeć na stronie internetowego sklepu Clearaudio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Szukajcie w dziale "Zubehor".

Pozdr

Papamek

post-28-100000373 1202978253_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Papamek, 14 Lut 2008, 09:37

Mnie to przypomina krążek wrzucany do garnka z mlekiem,tłucze się i hałasuje jak mleko ma wykipieć :)

Pan Piotr nie był do końca zdecydowany więc kupiłem na portalu aukcyjnym,wziąłem od tej firmy także kabelki na testy...Posłuchamy zobaczymy.Po weekendzie podzielę się z wami spostrzeżeniami.

Witam.

Właśnie otrzymałem docisk i kabelki.

Bardzo ładnie wykonany record clamp ,nie mam najmniejszych zastrzeżeń.Już się kręci.

Co do dalszego wpływu na dźwięk to za wcześnie na osądy.Kabelki wpięte - wygrzewają się.

Solidna budowa i wykonanie...Już jest lepiej ! Zobaczymy w weekend jak się pogrzeją parę dni.

Pozdrawiam.

Polecam lekkie record clamp, które delikatnie dokręca się na szpindlu unieruchamiając płytę a także trochę ją prostując. Zwykłe tylko nakładane na szpindel moim zdaniem nie spełniają w pełni funkcji unieruchamiania płyty i zazwyczaj robią to za pośrednictwem masy docisku co dodatkowo obciąża łożysko. Osobiście wybrałem rekord clamp Michella, który można stosować z wieloma gramofonami z uwagi na uniwersalne wymiary i wysokość szpindla. Poza tym waży bodajże 70g czyli spełnia moje wymagania odnośnie małej wagi.

Docisk stosuję w gramofonie Acoustic Signature, do którego można kupić firmowy Grip o podobnym działaniu ale o kilkakrotnie większej masie 225g i cenie. Czy dedykowany byłby lepszy, nie wiem ale być może określona waga ma jakieś odzwierciedlenie w pomiarach.

Michell Engineering Orbe Clamp £169.99

Ukryta Zawartość

Nie chciałbym uprawiać tu reklamy lecz ten który ostatnio kupiłem doskonale spełnia swoja role i do tego prezentuje się wybornie ,Każda osoba która mnie odwiedza natychmiast zwaca na niego uwagę i pyta "cóż to takiego".

Niesamowitą frajdę sprawia mi tłumaczenie.

I przy okazji zauważyłem chyba jedyną wadę tego docisku ,każde dotknięcie pozostawia ślady na polerowanym aluminium...Po przetarciu szmatką blask wraca i zabawa trwa.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Profil, 20 Lut 2008, 09:58

>Polecam lekkie record clamp, które delikatnie dokręca się na szpindlu unieruchamiając płytę a także

>trochę ją prostując. Zwykłe tylko nakładane na szpindel moim zdaniem nie spełniają w pełni funkcji

>unieruchamiania płyty i zazwyczaj robią to za pośrednictwem masy docisku co dodatkowo obciąża

>łożysko. Osobiście wybrałem rekord clamp Michella, który można stosować z wieloma gramofonami z

>uwagi na uniwersalne wymiary i wysokość szpindla. Poza tym waży bodajże 70g czyli spełnia moje

>wymagania odnośnie małej wagi.

>Docisk stosuję w gramofonie Acoustic Signature, do którego można kupić firmowy Grip o podobnym

>działaniu ale o kilkakrotnie większej masie 225g i cenie. Czy dedykowany byłby lepszy, nie wiem ale

>być może określona waga ma jakieś odzwierciedlenie w pomiarach.

>Profil

o, bratnia dusza;)

Nie sadze by osoby, ktore mialy ten docisk a raczej dokret w rekach wiedzialy w czym rzecz (nie dociska a dokreca i nie powierzchnia a krawedzia obwodu) omijajac nierownosci, wybrzuszenia etykiety itd. :) Tego zdjecia w necie nie pokazuja. Wiekszosc osob preferuje odwazniki jak widac:) dociskajace muldy wokol dziurki.

Clamp Michella to inna liga. Z powodzeniem go uzywam. Talerze Michella maja te ceche ze sa dwukrotnie podfrezowane pod etykieta plyty i wykonane ze specjalnego kompozytu weglowo-akrylowo-winylowego przypominajacego struktura winyl co w kombinacji z dedykowanym Michell clamp daje skuteczny efekt przyssania plyty do jego powierzchni i stabilizacji.

Tak wiec to sa rozwiazania dla ludzi nie uznajacych mat z kufajki gajowego i dociskow ktorymi mozna zabic,

lub w najlepszym wypadku zajechac z czasem silnik...

Faktem jest, ze taki odwaznik na pewno robi wrazenie na znajomych:)

"(nie dociska a dokreca i nie powierzchnia a krawedzia obwodu) omijajac nierownosci, wybrzuszenia etykiety itd. :) Tego zdjecia w necie nie pokazuja. Wiekszosc osob preferuje odwazniki jak widac:) dociskajace muldy wokol dziurki."

Może niekoniecznie preferuje, tylko nie miała pojęcia o tym epokowym wynalazku, akurat tobie znanym.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.