Skocz do zawartości
IGNORED

SBB - krótkie pytanie

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla nie 2, 3 i cała reszta do Welcome (ta ostatnia także:) Potem bywało róznie. Pierwsza płytka także bardzo warto, ale jeszcze sporo blues-rocka rozimprowizowanego smakowice z ciężarem na blues. SBB - jazda obowiązkowa! Pozdrawiam. Maciek

Pierwsza bez kombinowania po prostu grają blues-rockowo z totalnie improwizując - pycha, 2 i 3 mocne płyty. Jak kolega Maciek wspomniał "Welcome" ale i wcześniejsza "Follow my dream" (te dwie zawsze mi sie kojarzą z niemiecką progresją końca lat 70-tych.). Jest jeszcze "Memento z banalnym tryptykiem" śmiałe wejście w lata 80-te oraz płyty z ostatnich lat. Polecam wszelkie płyty koncertowe chociaz z jakościa dźwieku różnie.

Tak na koniec poleciłbym "Wojnę Światów" Józefa Skrzeka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

SBB 1 (live) - absolutnie światowe granie (Piotrowski w szczytowej formie) reszta dziś to ciekawostka, podobnie jak 90% rocka z tamtych czasów :-)

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

>rosim

Taak Sbb są ,byli ,będa.Pierwsze trzy na pewno , Welcome i koniecznie memento,była jeszcze nie pomnę tytułu płyta z planetarium samego Józefa o i ojciec chrzestny Dominika też warto posłuchać.

A kto z kolegów słuchał Janka Skrzeka? to jest dopiero kawał dobrego grania.Jak słysze jego kawałki o Śląsku śpiewane po śląsku to naprawde mam wrażenie że śpiewa dla przyjemności śpiewania co nie jest dziż tak popularne.

Cześć Koledzy.

Wydaje mi się że będę mógł pomóc autorowi wątku , ponieważ od pół roku słucham wszystko co wydano w temacie SBB.

I tak , jeżeli masz zbędne monety to kup wszystkie trzy boxy - ale mogą ci się przejeść.

Jezeli chcesz wybiórczo i interesuje cię mocne rockowe granie ( już cię lubię) to proponuję ci kupić na początek

-SBB complete tapes 74- magnum opus hard jazz rock grania ( jest to pełna -nie wierzę! wersja I),

-następnie SBB wicher w polu dmie choćby dla tytułowego utworu,

- następnie SBB Karlstad live+bonusy,

jeżeli to przetrawisz to dodatkowo

-Józef Skrzek Formation "Wojna Światów live" Wydawnictwa 21,

i to by było na tyle z mocnym rockiem , bo w reszcie płyt SBB dominuje Skrzek z klawiszami i to jest inny zespół.

Wczoraj na TV KULTURA był koncert Niemena z SBB, nie wiem, gdzi to było, bo włączyłem w środku programu, w każdym razie realizacja czarno-biała, NIemen mówił i śpiewał po angielsku, końcowe napisy węgierskie, czyli być może na Węgrzech

chłopaki dali czadu, chwilami wg mnie wszystko ocierało sie nawet o free jazz, największe wrażenie (nie pisze o Niemenie) wywarł na mnie Jerzy Piotrowski oraz J. Skrzek w momentach, kiedy grał na basie

>rosim

Z moimi Breakoutami to było tak,kochała sie w nich moja sister 8 lat starsza wtedy muzyczny autorytet mój.Pamiętam okładke Kamieni zawieszoną za róg w jej pokoju,i tak sie zaczeło moje ich słuchanie po paru latach. A Piotrowskiego zdjęcie, takie full ,za perkusją wisiało kupę lat u fotografa z zacięciem artystycznym w mojej mieścinie.W zeszłym roku córka fotografa eksponowala na wystawie zdjęcie Miry, ale jakby mniej artystyczne.A co teraz robi Piotrowski nie mam pojęcia , był to wszakże jeden z pierwszych muzyków którego zapamietałem .

"...Wczoraj na TV KULTURA był koncert Niemena z SBB, nie wiem, gdzi to było, bo włączyłem w środku programu, w każdym razie realizacja czarno-biała, NIemen mówił i śpiewał po angielsku, końcowe napisy węgierskie, czyli być może na Węgrzech..."

To był koncert z Helsinek - 1973.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.