Skocz do zawartości
IGNORED

Vangelis - fenomen artysty

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Troszke starszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5712-100009867 1203246159_thumb.jpg

post-5712-100009868 1203246159_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubia takze choc nie znam wielu plyt. Zaprzyjazniony jestem blisko tylko z czterema: 'Cariots of Fire', 'Short Stories' (swietnie), 'Friends of Mr. Cairo' i '1492'.

Podoba mi sie kilka jego trickow:

- elektornika tak by brzmiala ja nie elektornika

- operowanie basem niskim (potwierdzenie audiofilskiej reguly, ze 'bas albo jest albo go nie ma')

- na plytach z Andersonem ciekawe dozowanie dynamiki na przestrzeni utworu

ciekawy czlowiek aczkolwiek mysle, ze ma wlasna szkole, ktora sprawdza sie w muzyce filmowej czy wspolpracy z kims innym. Czasami mam wrazenie, ze rozwleka z braku tematow ale robi to z wdziekiem

pzdrw

soso

Re: yesfan, 16 Lut 2008, 20:10

>>discomaniac71

>

>Vangelisa znałem przed YES.

to tak jak ja

>Wielu rzeczy, które słuchałem w latach młodości jest teraz nie do zniesienia. Pozostał YES,

>Vangelis, nieco King Crimson.

to tak jak u mnie :-))

ciekawe jakby Vangelis zagrał w Yes

próbowali, ale niestety był zbyt zbzikowany i chyba nie zgrał się ze Stevem Howe

Jestem od 25 lat wielkim miłośnikiem Vangelisa , mam praktycznie wszystkie płyty tego artysty . Niestety ostatnio nie jest zbyt płodny. Za bardzo nie lubie płyt z poczatku lat 70 tych , oraz w miare nisko cenie efekty współpracy z J.Andersonem natomiast uwielbiam obie z Ireną Papas !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

I jeszcze największą z wielkich ( płyt ) jest Mask - to jedno dzieło wystarczy na dowód ze mamy do czyniena z GENIUSZEM !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam, właśnie co słuchałem Vangelisa - soundtrack do "Blade Runer'a" - i zapomniałem, że mam słuchawki na uszach, słowem wciąga ta muza choć nie wszystkim się podoba. Do tej płyty polecam obejrzeć najpierw film, wtedy wiemy do jakiej sceny dany utwór był skomponowany. A film też jest niezły - z "klimatem". "The City" tez mi sie podoba - ciekawe są te odgłosy życia miasta. Natomiast "EL Greco" nie przypadła mi do gustu - ta płyta jest mroczna jakaś ale po Waszych wpisach spróbuję posłuchać ponownie. "Oceanic'a" używałem onegdaj jako muzyczne uzupełnienie moich pokazów slajdów i tu świetnie sie sprawdzała.

Choć każdy artysta miewa lepsze i gorsze okresy, to muzyka Vangelisa może się podobać; ja cenię sobie przede wszystkim jego muzykę filmową.

• 8 miesięcy później...

Jestem jego wielkim fanem i praktycznie wszystko łykam co ten grek spłodzi.Starałem się zawsze najpierw przesłuchać kilka razy a nie mówić,że ta czy inna płyta jest lepsza czy gorsza.Fakt miewał parę nazwijmy to trudniejszych płyt ale myślę ,że z tak bogatej dyskografii każdy znajdzie coś dla siebie.Od tej płyty nie mogę się uwolnić,znam ją na pamięć a mimo to ciągle mi mało i słucham jej co jakiś czas,a mam ją na cd i winylu;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać,że była to pierwsza płyta cd jaką zaraz po zakupie pierwszego odtwarzacza słuchałem a był to mroczny 1990r.Teraz po zakupie jakiegoś nowego klocka czy kolumn zawsze słucham tej płyty jako pierwszej.Taka nowa świecka tradycja;)

Jeśli chodzi o realizacje płyt Vangelisa, to jest ona na wysokim poziomie i praktycznie nie ma złych nagrań,brzmi to naprawdę interesująco,z pięknymi przestrzeniami i niesamowitymi dźwiękami. I nie tylko jest kompozytorem,właściwie to on sam je nagrywał,miksował itp.A pierwszą jaką usłyszałem to była Antarctica,jako niepełnoletni małolat zgłupiałem od tej pory na tle tego muzyka i ogólnie pojętej El muzyki.Dodam jeszcze te dwie bo nie było

Ukryta Zawartość

post-17887-100002072 1225965403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vangelis ciekawym jest i basta. Przeglądając wymieniane płyty zabrakło mi jeszcze Voices - a na niej utworu Ask the Mountains - jak dla mnie jedno z tych nagrań, które można słuchać jak świnia grzmotu.

Moje spotkanie z Evangelosem Papathanasiou zaczęło się od Chariots of Fire, do której to płyty mam wielki sentyment. A duet z Jonem Andersonem to po prostu osobny rozdział, również przeze mnie bardzo lubiany.

Zastanowiłem się chwilkę, który pojedynczy utwór bym wybrał jako najbardziej ulubiony z jego twórczości i mam problem, za dużo ich jest: To the Unknown Man, Ask the Mountains, Chariots of Fire, Dervish D., Friends of Mr. Cairo, And when the Night comes, I hear you now.................

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Dla mnie absolutnym arcydziełem jest płyta "Chariots of Fire". Znakomita jest również "1492" oraz "Direct". Jeśli chodzi o lata 70-te, to "Heaven and Hell" wydaje się być najlepsza oraz "Opera Sauvage". Niestety nigdy nie trafiała do mnie "Mask", "The City" (oprócz ostatniego utworu) oraz "Albedo 039" poza pierwszym utworem.

Jeszcze takie zdjęcie.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Vangelis wreszcie się odezwał, niedługo wychodzi płyta z częściowo nowym materiałem - muzyka do przedstawienia teatralnego "Chariots Of Fire - The Play". Sample:

Ukryta Zawartość

Nie miażdży, ale może być miło. Uwielbiam go i słucham od 30' lat, i ostatnio stałem się bardzo tolerancyjny dla jego twórczości więc czekam niecierpliwie na tę płytkę.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A europejskie wydanie filmu Rydwany Ognia blu-ray (niedługo premiera) będzie zawierać oddzielną ścieżkę z samą muzyką. Jeszcze jeden extras od Vangelisa.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

I pomyśleć, że ten facet nie zna zapisu nutowego!

Nie no, chyba coś już się tam nauczył, Mythodea jest głównie na orkiestrę na przykład.

Jakoś nikt nie wspomniał wspaniałych realizacji Vangelisa do których należy Albedo 039 upamiętnienia lądowania załogi Apollo 11- pierwszego człowieka który stanął na srebrnym globie, czy też China, piękna opowieść o państwie środka. Jego wycieczki w różne rejony świata bywają są na wskroś przesiąknięte greckim duchem. Wielki artysta, na miarę takiego współczesnego J.S.Bacha.

Dla mnie jednym z największych dzieł tego artysty jest niesamowita suita Niebo i piekło.

Mam przekonanie, że u tego współczesnego Bacha nie ma słabych płyt. Co do jednej płyty tylko jakoś nie miałem nigdy cierpliwości tj.Beauborg.

Ktoś tu napisał, że Mythodea jest płasko nagrana - wręcz przeciwnie, kiedy płyta cd wyląduje w doskonałym systemie okazuje się, że jest nagrana rewelacyjnie. Potęga brzmienia, plany, stereofonia i oczywiście chór ze wspaniałymi solistkami są wyborne.

Wielka szkoda to że Mistrz ma prawdopodobnie ocean niewydanego materiału w szufladzie i nie kwapi się z upublicznieniem tego. Pełno tego na youtube, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - leciutko za słodkie ale poza tym to sama wspaniałość, pochodzi z mojego ulubionego okresu, pierwszej połowy lat 80'.

"Heaven and Hell" to wg mnie pierwsza Wielka płyta Vangelisa.

Albo to, jakie zajebiste:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do milosnikow vangelisa, ktore plyty sa najlepiej nagrane? sluchalem paru (ale to strumienie czy pliki z sieci tak z ciekawosci wiec juz nawet nie znam tytulow) i mam 2-3 jego plyty i chetnie bym przesluchal czegos nowego vangelisa ale z nastawieniem na jak najlepsza jakosc nagrania

chwilowy brak działalności w audio.

do milosnikow vangelisa, ktore plyty sa najlepiej nagrane? sluchalem paru (ale to strumienie czy pliki z sieci tak z ciekawosci wiec juz nawet nie znam tytulow) i mam 2-3 jego plyty i chetnie bym przesluchal czegos nowego vangelisa ale z nastawieniem na jak najlepsza jakosc nagrania

Nie znasz muzyki Vangelisa, a zależy Ci tylko na jakości??

Wszystkie płyty Vangelisa nagrane są co najmniej przyzwoicie i przede wszystkim są dobre muzycznie (nawet znienawidzony przez niektórych Beaubourg), a ja polecę te wg. mnie najlepsze:

Heaven and Hell,

China,

See You Later,

Soil Festivities,

Mask,

Direct,

1492 - Conquest of Paradise.

1492 - Conquest of Paradise - uwielbiana przez wielu wg mnie to przeciętna płyta jak na Vangelisa. Natomiast dźwiękowo zdecydowanie najlepsza.

Myślę że nawet z youtube to słychać:

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.