Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 15 tys euro...

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w przyszłości planuję ograniczyć się do dwóch systemów - jeden tranzystorowy a drugi lampowy o typowo analogowym brzmieniu i myślę, że chyba zmieszczę się w kwocie 50 tysięcy za te dwa zestawy oczywiście kupując używki. W ciągu najbliższych półtora roku planuję nabyć klocki Krella i do tego wykonać samemu jakieś kolumny, ale w oparciu o jakiś sprawdzony projekt. Może coś z zestawów akustyka. W każdym razie na pewno w najbliższym czasie nie planuję zmiany elektroniki.

Skibus, 18 Lut 2008, 17:13 >Heh to nawet na CD nie starczy :( ( CD555 z zasilaczem )

Ależ starczy, zapewniam. Używanego Technicsa możesz mieć za 100 złotych, więc nie przesadzajmy z cenami CD.

Czy nie rozumiesz pytania?

Masz się zmieścić w założonym budżecie 15tys euro za system - będę wdzięczny za normalne odpowiedzi a nie rzeźbienie, bo kolumny po 200-300 tys $ też mogę wymieniać do upojenia, tylko co z tego?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zabawne w tym wątku jest to, że il Dottore nie napisał w do jakiego pomieszczenia i do jakiej muzyki ma być ten zestaw, i nikt go o to nie zapytał !!!!

Za to pomysłów na system już mamy kilkanaście ..... zdaje się , że poziom wiedzu audiofilskiej w narodzie jest bardzo niski

i to zarówno po stronie pytającego jak i odpowiadających :-)))

pozdr.

Arkadix

Arkadix, 18 Lut 2008, 18:26 >>>>>>>>> il Dottore nie napisał w do jakiego pomieszczenia i do jakiej

>muzyki ma być ten zestaw, i nikt go o to nie zapytał !!!!

>Za to pomysłów na system już mamy kilkanaście ..... zdaje się , że poziom wiedzu audiofilskiej w

>narodzie jest bardzo niski

>i to zarówno po stronie pytającego jak i odpowiadających :-)))

O, kolejny rzeźbiarz... to Ty, bracie, masz w domu 151432 systemy, każdy do osobnego rodzaju muzyki??? BOSKO! :) I taki człowiek wmawia innym brak audiofilskiej wiedzy... żenada... jakbyś sprawdził w "o mnie" to masz napisane jak krowie na rowie: "słucham WSZYSTKIEGO", nie mam potrzeby posiadania osobnego systemu do fortepianu solo a osobnego gdy grający na owym jazzman zaczyna sobie podśpiewywać... :) A ileż to kłopotu z przenoszeniem płyty co utwór od systemu do systemu... ;) Chyba że zaliczasz się do owej osobliwej kategorii "audiofilów trójpłytowych" - wiem że tacy istnieją, ale w naturze jeszcze na owo dziwo nie trafiłem - wówczas pozostaje mi tylko złożyć wyrazy współczucia.

Nieśmiało pragnę zauważyć, że dobre systemy powinny być uniwersalne i równie dobrze zasuwać koncert AC/DC jak i Norę Jones (to wersja dla audiofili dwupłytowych).

W kwestii pomieszczenia: to akurat MA SENS, więc mea culpa - już się poprawiam. Powiedzmy że regularny prostokątny pokój ok 20m kw, wysoki na 2,60, normalnie umeblowany, dywan, zasłony. Żadnych tam ustrojów ani wytłaczanek od jajek... :)

To jak? Masz jakieś typy czy tylko tak sobie rzeźbisz?

>>>>>>>>>>>cir: kulą w płot - dzisiaj słoneczko, choć zimno. Mgła była i to straszna w ubiegłym tygodniu. :)

Pozdrowionka.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

amplifikacja:

yamaha cx-1000 + yamaha mx-1000

cd:

amplifon tacd-01

kolumny:

infinity RE 90

Koszt:

22 tys zł.

( poz. 1 i 3 to używki )

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

il Dottore, 18 Lut 2008, 22:17

w małym pomieszczeniu to wychodzi że mój sugerowany everestowy system biurkowy byłby najlepszy, a tak serio to już przynajmniej mamy info że na kolumnach przyoszczędzisz bo wystarczą nawet małe monitorki z dużych nie będzie pożytku np. z basem.Tu mogą być np JMlab lub nawet studyjne głośniki średniego pola np KRK lub aktywny system JBL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wtedy pozostałe klocki mogą być z wyższej półki

A ponieważ jak sam zauważyłeś jest to zabawa to baw się dalej sam nie mam czasu na bezproduktywne pierdoły-znikam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jestem ciekawy o co tak na prawde chodzi il Dottore. Nikt kto uważa sie za audiofila i to w miare rozsądnego nie wydaje od razu 15 euro na cały system, tylko powoli i starannie wymienia poszczególne elementy swojego toru.

15 kawałków euro za jednym zamachem może wydać tylko osoba nie mająca nic wspólnego z audiofilizmem. Będzie to majętna osoba, która będzie chciała mieć system markowy, ładny i pasujący do wnętrza. Dalsze wymienianie systemów mieszczące sie w tej kwocie nie ma sensu i na pewno nie służy celom audiofilskim. Takie jest moje zdanie.

> Audio Academy< masz rację

Ja bym najpierw usiedł i pomyślał o co mi chodzi czego słucham / rodzaj muzyki / , z czego słucham CD stereo ,gramofon, , koncerty na DVD 5.1 itp. następnie co do tego jest potrzebne / jaki sprzęt/ CD, gramofon , DVD, plazma , może projektor, może słuchawki , i już jestem krok bliżej , potem biorę rozeznaje rynek i z płytami chodzę na umówione odsłuchy i sprawdzam co mi bardziej odpowiada lampa , tranzystor, itp. następnie pożyczam na odsłuch w swoim pokoju / może być poważna różnica w dźwięku a po zakupie pa. pa. / każdy podaje swoich faworytów a opcji jest tyle ilu słuchających a to ma być twój pokój to ty musisz podjąć decyzję / nawet teoretycznie / oczywiście są preferowane zestawy elektroniki ale to i tak nie musi się tobie podobać / choćby wizualnie / mam nadzieję że troszkę namieszałem

To moze dzis zaproponuje tak :

kup akufasa i kefa...kiedys suchalem na AS takiego połączenia i byl odlot :))))

Il dottore, serio, bardzo chętnie bym cokolwiek doradził ale ja nie wiem(i nikt inny poza Tobą) czego potrzebujesz...moja rada....słuchac jednego systemu obok drugiego, porównywac urządzenia i na tej podstawie wybierac....inaczej moze sie okazac ze wydasz 15KEuro a to samo, albo i bardziej pod swój gust/radośc sluchania mialbyś za np 1/3 tej kasy.

z mojej strony bez problemu wskaze co mi sie podoba bardziej a co mniej....ale gusta sa różne i naogladalem sie ostatnio historyjek ze lojoj :)

....rzuć okiem w zakladkę DIY, ktoś wklepal tam link do watku o kablach....facet zrobił głośnikowe i IC ze sznura od zelazka...myślisz ze w slepym teście rasowy audiofeel nie znalazłby wielu plusow gdyby mu powiedziec ze kable kosztują no 10Kzł/kpl ?

Podobnie z tymi wszytskimi "wiezami" i systemami z polecenia....to ze kogos tam jakis okreslony typ prezentacji kreci nie znaczy ze bedzie kręcić i Ciebie...może Ci sie podobać np. jakis topowy Denon za xxxxxx tysiecy + jakies fajne designerskie kolumienki cale z akrylu i aluminium....doskonałosć techniczna...piekne brzmienie...i spokojnie te swoje 15Kzl wydasz ;)

Pozdrawiam

SN - 14,5 tys

cd5x - 9 tys

2x hi cap - 12 tys

harpia Acoustic miniAmstaff 6 tys

kable głośnikowe 600 zł

ceny ok za nówki

i masz zestaw zgrany i radzący sobie zaskakująco dobrze

Audio Academy, 19 Lut 2008, 10:26

>Jestem ciekawy o co tak na prawde chodzi il Dottore. Nikt kto uważa sie za audiofila i to w miare

>rozsądnego nie wydaje od razu 15 euro na cały system, tylko powoli i starannie wymienia poszczególne

>elementy swojego toru.

>15 kawałków euro za jednym zamachem może wydać tylko osoba nie mająca nic wspólnego z audiofilizmem.

>Będzie to majętna osoba, która będzie chciała mieć system markowy, ładny i pasujący do wnętrza.

>Dalsze wymienianie systemów mieszczące sie w tej kwocie nie ma sensu i na pewno nie służy celom

>audiofilskim. Takie jest moje zdanie.

Niedawno moja kolezanka wybrala sie do sklepu hi-fi i wysluchala swoich plyta na wybranym przez sprzedawce zestawie i stwierdzila, ze 'to jest to'. Zapragnela kupic ow system. Mysle, ze nie jest to wcale 'nierozsadne' a 'powolne wymienianie elementow toru' to moze i fajna zabawa ale czemu by nie wystartowac od gotowego i niezlego zestawu?

pzdrw

soso

Soso moim zdaniem Audio Academy ma racje, oczywiscie mozna kupowac gotowe systemy jesli podejda, ale zazwyczaj trzeba by przesluchac z miesiac u siebie i stwierdzic ze faktycznie gra to jak szczyt marzen i nic nam nie przeszkadza.

Z drugiej strony nikt nie kupi sobie najpierw tylko jednego dobrego elementu bo bedzie chcial miec wszystko na podobnym poziomie.

Na ot taki wydatek 15tys euro musza sobie pzowolic naprawde niebiedni ludzie, a podejrzewam ze parokrotnie systemy w slepym odsluchu nie musialyby brzmiec duzo gorzej.

Re: Elberoth, 18 Lut 2008, 02:03

>kolumny AkustyK RR-2 (8 kzł)

>

>i jeszcze zostaje 10k zł na kable

czyż to nie wspaniałe?

akustyka "zero kzł", kolumny - "burczybasy za 8 kzł", ale za to "kable za 10 kzł"

:-))

czyż to nie esencja audiofilstwa? :-))

Elbi nigdy nie zawodzi

co teraz jest na topie?

graaf

>akustyka "zero kzł", kolumny - "burczybasy za 8kzł", ale za to "kable za 10 kzł"

Wg Ciebie RR2 Akustyka to burczybasy za 8kzł.

Rozwiń swoją myśl, proszę.

Żartowałem, nie rozwijaj. Lepiej zajrzyj na stronę Akustyka, żebyś wiedział, o czym piszesz.

YunnanTEA

Re: YunnanTEA, 19 Lut 2008, 22:51

>Wg Ciebie RR2 Akustyka to burczybasy za 8kzł.

>Rozwiń swoją myśl, proszę.

>Żartowałem, nie rozwijaj. Lepiej zajrzyj na stronę Akustyka, żebyś wiedział, o czym piszesz.

o! zrobili zamknięte - jestem pod wrażeniem ;-)

najmocniej przepraszam że nie sprawdziłem - na moje usprawiedliwienie napiszę tylko, że takie rzeczy jak dwuipółdrożne na scanspeakach od dawna mnie nie interesują, z zwykle kolumny tego gatunku charakteryzują się burczybasem

cóż

zamknięte - ho ho ! - to oczywiście zmienia postać rzeczy! ;-))

z drugiej strony - chyba przeoczyłeś sens mojego wpisu

:-)

>Il dottore, serio, bardzo chętnie bym cokolwiek doradził ale ja nie wiem(i nikt inny poza Tobą)

>czego potrzebujesz...

Faktycznie wpis Il dottore przypomina sytuację w której przychodzi gość do sklepu z samochodami i prosi o samochód za np. 50000$. Sprzedawca się pyta do czego samochód ma służyć, a gość na to , że ma być uniwersalny. Nic dziwnego, że takiego klienta poważnie się nie traktuje ......

TUX

Sklep z samochodami, buhahaha ale śmieszne. Kolejny rzeźbiarz.

A gdzie Waćpana typy na zestaw w budżecie do 15 tys euro?

Chcesz uniwersalne auto? Bardzo proszę Land Rover Discovery 3, Porsche Cayenne, Audi Q7... :) Wszędzie nimi wjedziesz, są szybkie na autostradzie, wygodne w mieście, zabierzesz 7 osób bądź kupę bagaży, i ani pod operą ani pod myśliwską amboną nie będzie obciachu... Tak samo z systemami. Są mniej lub bardziej uniwersalne.

Czy naprawdę nikt nie rozumie pytania?

1.Masz budżet 15 tys euro.

2.Słuchasz każdej muzyki - od Mozarta po Behemotha. :)

3. dysponujesz pokojem odsłuchowym jak w którymś z moich wpisów wyżej

4. Musisz kupić za posiadane pieniądze:

- odtwarzacz CD (opcja SACD mile widziana),

- wzmacniacz stereo,

- dwie kolumny podłogowe lub 2 monitory plus standy

- niezbędne kable.

Nie interesuje mnie jakiś tam hipotetyczny zestaw idealny w tej cenie, paniatna? Zestawy idealne zresztą nie istnieją, bo jak słusznie zauważono, ilu słuchaczy - tyle gustów.

Podaj po prostu SWÓJ typ, co TY byś kupił. Nie jesteś doradcą sklepowym, masz swój własny gust i doświadczenie. Tym się kieruj.

Dotarło?

Prościej nie potrafię.

Z góry dzięki za Wasze typy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.