Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny / fronty do kina max 3 tys zł

AKASHII

Rekomendowane odpowiedzi

witam, prosze o pomoc w mozliwie rzetelny sposob z wyborem kolumienek na fronty w zestawie kina domowego, (za nadalej pol roku bede dokupywal tyl, central jak bedzie potyrzeba to sub). Pokój 3x3,5 m wiec bez szalenstw (pza pol roku przeprowadzka do pokoju 4x5 wiec lekki zapas musi byc) wysoki na 2,4. Nie ukrywam ze max budzet to 3,5k jednak jesli cos naprawde bedzie znacznie odbiegalo jakoscia od konkurencji moge troszke naciagnac do 4k. Wszystko ma grac z zestawem Onkyo TX SR 805 lub Yamacha RX V1800...(zastanawiam sie ktory wybrac). Odtwarzacz Cd raczej uzywany do 700zł. rodzaj muzyki to w duzej mierze jazz, rock, chillout, duzo "czarnych" rytmow i house. Oczywiscie oprocz muzyki filmy i koncerty. Prosze o pomysl na konfiguracje przed wizyta na odsluchu. Nie bede mowil co mi sie podoba bo nie mam pojecia zbytnio o kolumnach, wiem napewno ze chce zestaw grajacy z dobrym basem (ale nie cierpie buczenia) , wyraziscie (ale nie lubie piszczacych dzwiekow) i raczej stonowanej barwie ale z zyciem. dodam ze mam mozliwosc kupna KEF iq7 do 2k pln nowych. Nie jestem jednak przekonany, moze Wy macie cos co powali je na ziemie. np Audio academy? Dali, moze paradigm.....prosze o wpisy i z gory dziekuje. Akashii

Polecam Celestion F38. Sam wybrałem te kolumny po pół roku poszukiwań. W budżecie zamkniesz się na tyle, że kupisz od razu tyły i centrala. Celestion to ta sama stajnia co KEF, znani są z tego, że dostarczali (ją?) głośniki do pieców gitarowych Marshalla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam też entuzjastyczne recenzje w Audio i Audio-Video. Jak grają? Bas mocny, może nawet nie odczujesz potrzeby zakupu suba. Góra czysta ale nie za wysoka (więc nie "świszczy"). U mnie grają zarówno w stereo (NAD) jak i w kinie (Yamaha). Dali bije na głowę, Paradigm (jak rozumiem budżet jest na serię Monitor) gra podobnie ale dla mnie dźwięk z Celestionów jest po prostu pełniejszy, Audio Academy - podobały mi się, to też byłby bardzo dobry wybór - tu jednak zadecydowała dostępność pozostałych komponentów (tyły, central i sub). No i cena jest atrakcyjna, zdaje się że teraz ich cena jest do 2200 PLN.

Dodatkowo wziąłbym pod uwagę Mission, teraz na serię m mają niezłe ceny.

Ukryta Zawartość

Warto przemyslec, zakup Tannoy f4 (ok 1800zl) ewentualnie wersja custom cena ok 2500zl

U mnie graja z Yamaha 659 i jestem naprawde zadowolony!

Kazdy z powyzszych Av zagra dobrze z tymi kolumnami.

Ale najlepiej posluchac przed zakupem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jesli Audio academy to jaki model, Phoebe IIs, mimas II ? obie w granicach 1700 pln, czy moze (pamietajac o przeznaczeniu i wielkosci pokoju) wyzsza polka HYPERION III?....dziekuje za wpis, a jesszc ze jedno czy tzn ze KEFy nie zagraja tak dobrze jak np hyperiony?. i z ktorym ampli byloby lepiej , nie ukrywam ze onkyo bardziej mi sie podoba. pozdr

Onkyo to dobry wybór, z AA wybrałbym mimo wszystko Phoebe, to świetna konstrukcja.

I pytanie czy KEFy zagrają gorzej niż Hyperiony? Skąd ten wniosek? W poprzednich wpisach nie pojawiła się taka sugestia.

Poszukaj Celestionów, nie pożałujesz :)) Oczywiście jeżeli lubisz potężny dźwięk.

Mnie namówił znajomy, do dziś pije na imprezach na mój koszt :)))

słuchałem Kef iQ7 i AA Phoebe II i moim zdaniem o wiele lepiej wypadły Kefy (zwłaszcza średnica), Phoebe za to jak na swoje wymiary zaskoczyły mnie fajnym basikiem :)

a do preferencji autora tematu polecam - Yamaha NS 555 / 777 (te chyba będą za duże), kosztują odpowiednio 2 i 2,5k

DZIEKUJE za wpisy, a co z Eposami? czy warte sa uwagi? chodzi mi o to ze i tak sam musze to odsluchac ale nie chce miec sytuacji ze idac do salonu audio nie bede wiedzial o czym mowie i jakie konfiguracje mnie interesuja. Celestiony, Kefy i AA juz zanotowalem. Dodajcie cosik moze na temat AV, czy aby za takie pieniadze 3,5 k ten wybor nie jest chybiony jesli ma sluzyc do sluchania muzyki i kina. Czytajac forum mozna dojsc do wielu przychylnych opini na temat AV 640 Azur Cambridge'a. Podobno do sluchania w stereo poezja a w kinie tez sobie radzi. Pozdrawiam.

Kilka słów o Cambridge 640 - zaraz polecą gromy na moją głowę - ale cóż - zaznajomiony sklep wypożyczył mi zestaw CA na weekend . Przygotowałem się na ucztę dla uszu i byłem przekonany że mimo oporów to po takiej dawce muzyki z TAKIEGO zestawu moja żona "pozwoli" mi to kupić - jego wygląd jej nie zachwycal, ale słuch ma lepszy od mojego i docenia dobre brzmienie. I cóż - to oczywiście moja i tylko moja opinia , ale sprzęt podłączyłem , zagrałem swoje ulubione płyty i rozczarowanie . Większość muzyki poprostu gra - nie wciąga , stereo ok ale nie ponadprzeciętnie jak sie spodziewałem ( a tego właśnie szukam ) bo kino jest mniej ważne , odtwarzacz dla testów usiłowałem zmusić do czytania kompresowanych formatów - zapomnij , wyświetlacze każdy świecił w innym odcieniu ( oczywiście nie to jest najważniejsze ale niech to jakoś wygląda ) .... ogólnie rozczarowanie .Oczywiście sprzęt był nowy nie wygrzany ( choć nie prosto z kartonu ) ale nie przypuszczam aby zmienił się diametralnie. Propozycja - jak zawsze jeżeli tylko możesz posłuchaj tego zestawu zanim zapłacisz. Ponieważ w jednym czasie zamierzałem wymienic całość ( Ampli,dvd,zestaw kolumn ) pojeździłem po kilkunastu sklepach ( nie tylko MM czy saturn - tam można pooglądać ) ale takich gdzie są w miare przyzwoite warunki do odsłuchu. Powiem tak - wszyscy zachwalali cambridge + epos lub mission , harman + jbl itd - a racje masz Ty - jeśli odsłuchasz i to co Ci najbardziej będzie pasowało brzmieniem stanie w twoim pokoju . Ja ostatnio przerobiłem 3 zestawy kolumn 2 dvd i 2 amplitunery i nie wygrał ani najbardziej polecany , ani najdroższy.Pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Akashii: 640R do 10 m2??... Bosz, na co Ci to? :) Pomyśl raczej o 540R, bardziej pasuje Ci do metrażu. A i prąd ma zdrożeć minimum 15% ;)

przemo7: Może jednak wygrzej to CA 640R... U mnie od roku 540R napędza zestaw jak w opisie. I ja bym się z Tobą nie zgodził ;)

czyli jednak ten Azur jest warty przesluchania. A mial ktos mozliwosc odluschu "czegos" na proponowanym powyzej Onyo lub Yamaha....a co z Denon`em? w sumie to wybieram sie na odluch za tydzien, gora dwa wiec zobaczymy. Ile dam rade tyle przeslucham ale mam nadzieje ze wreszcie padnie wybor bo naprawde chce juz korzystac ze sprzetu a nie wybierac. pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.