Skocz do zawartości
IGNORED

Który przetwornik lepszy do DIY ProAc2.5

lukpuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie ukończyłem ProAc'ki 2.5. Aktualnie uzywam w sekcji wysokotonowej d2010/8511 (bez ferrofluidu), ale mam możliwość wymiany i zastanawiam jak to zagra z D2010/8513. Wiem, że z ferrofluidem jest mniej detali a jak Wy myślicie???

Z góry dzieki za Wasze opinie, bo mam 48 godzin na podjecie decyzji.

[email protected]

Widzisz z ferrofluidem jest ...róznie. Są głośniki którym szkodzi , a są też takie którym pomaga. Słuchałem kopułek z górnej półki i więcej detali miał z ...ferrofluidem.

Wiec Twoim zdaniem, który będzie bardziej odpowiedni do mojej konstrukcji. Słyszałeś SS 8511 i 8513? Ja osobiście nie więc jestem w kropce. Rozmawiałem Z Panem Andrzejem Kisielem i stwierdził, ze bez ferrofluidu jest lepszy, ale On tymi przetwornikami handluje więc może chciał się pozbyć reszty magazynowej.

Słyszałem któryś , ale to było tak dawno , że nie pamiętam który to był. Jedno co pamiętam , to to że nie rzucił mnie na kolana i nigdy tego przetwornika nie obstawiałem w swoich konstrukcjach.

Powinno Ci coś pomóc przejrzenie wątku o klonach ProAca.

Pzdr.

Przeczytałem chyba wszystko co jest w necie na temat budowy, przetworników, modyfikacji, zasilania itd. co jest dostepne na stronach Polskich, Niemieckich, Duńskich i wielu innych, ale jedyny wpis jaki widziałem był na audiostereo i był tylko szczątkową informacją o różnicy przetworników. Niestety wkład i serce jakie włozyłem w budowę zespołó ProAc, oraz wrzechobecny brak czasu nie dają mi mozliwości zmiany wysokotonowca (frezy, zwrotnica, strojenie). Nadal nie wiem co dalej?????????????

Powiem Tak.

Słuchałem tego głośnika ( 8513 ) przez ponad 10 lat.

I choć 18W8535 i 18W8545 nadal są dobrymi propozycjami na rynku , to lata świetności D2010 jak dla mnie już minęły...

Uważam , że jest dobry , ale przy wyższych częstotliwościach podziału - nie dla 2Way.

Uważam , że dobrą propozycją w tej cenie jest Usher 9950. I na taki zmieniłem w swoich klonach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda 9950 brakuje zadziorności w wyższych oktawach ( gdyby taką miał to by dla mnie był już koniec poszukiwań tweetera ) , ale reszta to już wyższa liga.

Jest rewelacyjny do kiepskich przejaskrawionych realizacji.

Nigdy nie męczy. Można słuchać i słuchać...

Taka zamiana , to nie będzie różnica subtelna... Tylko wyraźny krok do przodu.

I jeszcze jedno.

Jeżeli dzisiaj bym budował klony 2.5 to w 25litrach. Uzyskasz więcej i w lepszym wydaniu bas ( przy odpowiednim strojeniu około 3dB podbicia przy 60Hz ). No i wytrzymałość głośnika na skraju pasma.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki. Wszystko fajnie pięknie tylko ja chciałbym zachować cechy oryginałów ProAc. A obudowy są już wykonane.

Niestety nadal nikt nie udzielił mi odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie?! Więc może ujmę to tak:

Załóżmy, że na rynku z wysokotonowców dostepne są tylko SS D2010/8511 i SS D2010/8513. CO WYBRAĆ????

Nawet jeśli czasy ich świetności już się skończyły.

W takim wypadku oparł bym sie na tym co mówi Kisiel. Nie podejrzewał bym go o złe intencje.

Wskazał Ci konkretny typ pewnie nie dlatego że ma go w dużym zapasie , tylko dlatego, że faktycznie jest lepszy.

Zdecydowanie do Proaków lepszy jest 8513 z ferrofluidem.Miałem 8513 za radą Gravelsona pozbyłem się ferrofluidu.Syczenia zmalały ale dzwięk stracił blask.Być może z innym przetwornikiem lepszy jest bez ferrofluidu.

albo chcesz clonować Proaca , albo robisz coś podobnego do Proaca, sugeruje, że więkrza ilość wpisów nie rozwiąże problemu co zagra lepiej, na swoich doświadczeniach wiem ,że znane i lubiane konstrukcje są właśnie takie , ponieważ wszytko w nich dokładnie pasuje, i przeważnie, własne nadinterpretacje tego rodzaju projektów kończą się gorszym lub mizernym efektem, oczywiście dowiesz sie o tym dopiero kiedy przytachasz do domu orginały i porównasz, wtedy zrozumiesz ,że lepsze jest wrogiem dobrego.

pozdro

OK więc robię wymiankę na 8513. Mam nadzieję, że dokonałem właściwego wyboru. P.S. Aktualnie jestem w fazie odsłuchów i jak na razie jestem w szoku. Jak dojdę do siebie to wkleję jakieś zdjęcia z budowy i końcowe.

• 4 lata później...

Witam

Przykra sprawa - spaliłem głośnik

Czy któryś z kolegów ma na sprzedaż głośnik Scan Speak Classic 18W-8535-00? - może być używany

potrzebny jeden ale odkupię też parę za rozsądną cenę

pozdrawiam

przepraszam za 0ff-topic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.